Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Nie rozumiem czemu po prostu nie poświęcą rozdzielczości na Xbonie dla 60fpsów...

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 793,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Oj, jestem baardzo ciekaw twojej spokojnej, kulturalnej reakcji, gdyby się okazało, że to PS4 jest w 30 fpsach, a Xbone w 60.

Baardzo ciekaw :)

Na Xbox One mógłby chodzić TR w 120fpsach i tak miałbym wyje.bane.

Już widzę tą tendencję i niektórych wydawców, którzy będą sobie pozwalać sobie na wydawanie "definitive edition" gier które dawno temu wyszły na next geny i to w takich cenach. Irytuje mnie to, ale zapewne klapki przyzwyczajone do płacenia sporej kasy za gierki PS2 w HD będą wniebowzięci.

Ja mogę kupić taką podrasowaną edycję, ale na steamie jak jest w promocji tak jak Alan Wake kupiony za 15zł.

Opublikowano

Beka to jest z tego, że wcześniej większość pisała, że olewa porty za 200 zł, a teraz w dziale PS4 zachwyty i ludzie preoredery składają :D

Devi pewnie robią jeden port skalowany pod mocniejszy sprzęt - PS4, gdzie w założeniu ma chodzić w 60 FPS i na słabszym zwyczajnie nie pociągnie bo nie uwzględnia odmiennej charakterystyki sprzętu.

Problem w tym ze X1 nie ma ODMIENNEJ CHARAKTERYSTYKI SPRZĘTU.

Ma - inny typ pamięci (DDR3) + ESRAM + moduły Move (czy jakoś tak) - to wszystko składa się na pamięć w Xone, a w PS4 jest wszystko zunifikowane GDDR5.

Opublikowano

Dałny to nie zrozumieją ze jesli gra ma rok nie oznacza ze jest slaba, sa swietne stare gry do ktorych sie wraca z usmiechem na twarzy.

Lara to bardzo dobra gra, a jesli ktos nie gral na x360 czy ps3 to jest to pozycja obowiazkowa na nowej generacji.

Opublikowano

@Figaro bo większy shitstorm wywołałby brak 1080p niż klatki na sekundę, duża cześć graczy konsolowych zachowują sie jak taborety i w grze najważniejsza jest oprawa graficzna, płynność, gameplay daleko z tylu

Opublikowano

Procki są w x86, w jednym i drugim jest APU i ta sama architektura GPU, ale teoretycznie Xboxa One programować łatwiej, bo ma DDR3 i ESRAM, które ponoć są łatwiejsze do ogarnięcia od GDDR5, więc to powinna być zaleta Xbona. Nie jestem programistą, ale wielu developerów podkreśla wyraźnie, że grafika w PS4 daje temu sprzętowi znacznie więcej niż GDDR5 ;)

Dobra, na stare konsole kosztuje 4 dychy i spoko ;) Mam ochotę zobaczyć ten tytuł w 1080p z fajną grafą i w końcu doświadczyć tej nowej Lary, bo jakoś przeleciał ten tytuł obok mnie ;)

Opublikowano

Procki są w x86, w jednym i drugim jest APU i ta sama architektura GPU, ale teoretycznie Xboxa One programować łatwiej, bo ma DDR3 i ESRAM, które ponoć są łatwiejsze do ogarnięcia od GDDR5, więc to powinna być zaleta Xbona.

Wymień choc jednego, który tak powiedział :P

Opublikowano

a ja dalej wiernie czekam az wyladuje w plusie ;)

Opublikowano

PMam ochotę zobaczyć ten tytuł w 1080p z fajną grafą i w końcu doświadczyć tej nowej Lary, bo jakoś przeleciał ten tytuł obok mnie  ;)

Zaraz napisza ci, ze skoro chcesz 1080p i 60 klatek to kup sobiew wersje na pc ;)

Edytowane przez Ins

Opublikowano

a ja dalej wiernie czekam az wyladuje w plusie ;)

Janusz cebulak ;)

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

PMam ochotę zobaczyć ten tytuł w 1080p z fajną grafą i w końcu doświadczyć tej nowej Lary, bo jakoś przeleciał ten tytuł obok mnie  ;)

Zaraz napisza ci, ze skoro chcesz 1080p i 60 klatek to kup sobiew wersje na pc ;)

Chodzi obecnie po 20-30 zł :whistling:

Opublikowano

Dolicz jeszcze kupno PCta (lub upgrade), ktory pociagnie to w 1080p i 60 klatkach ;] 

Ja juz ogralem na PS3 i bardzo mi sie tytul spodobal i z checia zalicze jeszcze raz jak zejdzie cena do 100zl.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Procki są w x86, w jednym i drugim jest APU i ta sama architektura GPU, ale teoretycznie Xboxa One programować łatwiej, bo ma DDR3 i ESRAM, które ponoć są łatwiejsze do ogarnięcia od GDDR5, więc to powinna być zaleta Xbona.

Wymień choc jednego, który tak powiedział :P

Twórcy Wiedźmina 3 są tego zdania np. Kojarzę też gości z Ubisoftu, którzy to podkreślali ;)

Opublikowano

Moim zdaniem jest to bardzo budujący news dla każdego. Dlaczego ?

- jeśli weźmiemy pd uwagę że X1 technicznie jest zdolne do 1080plocked60FPS ( Forza 5 ) i Lara Solara chodzi w 30 FPS z powodu optymalizacji, to znaczy że jest jeszcze masa mocy w next genach ( Major Nelson napisał na Tweecie że to nie wina hardware )

- jeśli weźmiemy pod uwagę że PS4 działa w oparciu o jakieś nietypowe API to znaczy że i ono również ma masę mocy w zapasie, tzn. 1080p60FPS to zasługa samego hardware bez pomocy API

- prawdopodbnie od teraz multiplatformy które ( nie wszystkie ) będą miały przewagę na PS4, zamiast wyższej rozdziałki będą miały lepszy framerate. Dlaczego ? Tego się nie zobaczy na YT czy screenach, a każdy wie że dla gracza framerate >>> FPS.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Dolicz jeszcze kupno PCta (lub upgrade), ktory pociagnie to w 1080p i 60 klatkach ;] 

Ja juz ogralem na PS3 i bardzo mi sie tytul spodobal i z checia zalicze jeszcze raz jak zejdzie cena do 100zl.

W sumie PS4 za dwa tałzeny+gierkę za 200 zł mógłbym olać i kupić kartę na te 1080p i 60 klatek.

Opublikowano

- jeśli weźmiemy pd uwagę że X1 technicznie jest zdolne do 1080plocked60FPS ( Forza 5 ) i Lara Solara chodzi w 30 FPS z powodu optymalizacji, to znaczy że jest jeszcze masa mocy w next genach ( Major Nelson napisał na Tweecie że to nie wina hardware )

A wina czego niby?

Opublikowano

@ MeSSer

Nawet PS3 i X360 sa zdolne do 1080p w 60fps

Poza tym akurat Forza 5 to zły przykład, bo od strony technicznej jest prymitywna (oświetlenie i cieniowanie, plus niski i agresywny LOD samochodów podczas gry) więc w takich warukach 1080p i 60fps to żaden wyczyn.

Bardziej poczekałbym na FM6 i wtedy zobaczył czy sytuacja jakoś się rozwinie.

Opublikowano

spisku SONY z producentami gier, bo się umówili, że wsadzą mocniejsze bebechy i będą za to mieć ładniejsze gry

Opublikowano

A wina czego niby?

może braku update'u sterowników (coś się o tym mówiło)

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

A wina czego niby?

Według Majora, narzędzi developerskich tzn, port robili na starych narzędziach sprzed premiery X1. Te nowsze są podobno o niebo lepsze.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

A wina czego niby?

Bardziej kwestia dopracowania narzędzi developerskich. Myślę, że w przypadku takiej Lary nie byłoby problemu puścić tego w 60FPS na Xboxie One, ale Sony cholernie usprawnia dev-kity i jest przed Microsoftem na chwilę obecną (jeżeli chodzi o wykorzystanie technologii).

Też słyszałem własnie, że te nowe dev-kity Microsoftu czynią przepaść ze starymi... Zobaczymy po kolejnych grach, jak sytuacja się rozwinie ;)

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

Bardziej kwestia dopracowania narzędzi developerskich. Myślę, że w przypadku takiej Lary nie byłoby problemu puścić tego w 60FPS na Xboxie One, ale Sony cholernie usprawnia dev-kity i jest przed Microsoftem na chwilę obecną (jeżeli chodzi o wykorzystanie technologii).

No nie zgadzam się, bo API w PS4 do tej pory nie było często używane w poważnych grach. A X1 hula na Dajrekcie.

Poza tym akurat Forza 5 to zły przykład, bo od strony technicznej jest prymitywna (oświetlenie i cieniowanie, plus niski i agresywny LOD samochodów podczas gry) więc w takich warukach 1080p i 60fps to żaden wyczyn.

Bardziej poczekałbym na FM6 i wtedy zobaczył czy sytuacja jakoś się rozwinie.

Jest 1080p i żelażne 60 FPS ? Jest. Na PS4 tego póki co nie ma. Czyli X1 da radę wybanglić taką oprawę. Forza wygląda w moim odczuciu wystarczająco ładnie jak na startówkę.

Opublikowano

No właśnie DirectX wprowadza mnóstwo ograniczeń. Usprawnia produkcje gier, ale narzuca bariery, które niektórych twórców drażnią i więcej możliwości ma PS4 pod kątem API. Możesz korzystać z OpenGLa, który jest w znacznie większym stopniu modyfikowalny, poza tym rozwija się szybciej od DirectXa teraz. Zdolni twórcy wycisną z tego bardzo wiele. DirectX też swoje daje, ale myślę, że więcej różnego rodzaju nowych silników graficznych zobaczymy na PS4 ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.