Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 9: Plują na was a wy się cieszycie

Featured Replies

Opublikowano

No, po TGS proponuje przenieść dział RPG do działu PS4.

RPG'i xd

Choj z tym, zabieraj te chinskie szroty do tego dzialu. Ostatnio pogrywalem w bloodborna bo nie dam zarobic tym chinskim gejom i te poruszanie postacia jest takie drewniane, chryste panie gorszego gowna nie widzialem tak od dluzszego czasu.

TA JAKOSC SONY huehe :banana:

Edytowane przez Mroku333

• Odpowiedzi 39,6 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• <MÓZG_ROZ(pipi)ANY>, nie wiem czy to trolling, mam nadzieje, że tak, bo jeżeli serio wierzysz w to co piszesz, to nawet nie jest mi ciebie szkoda. W sumie, ok, czas na wdeptania blacharza.   K

• dzieki Figus, niestety nie ma miejsca na creditsy, bylbys chlodzacym ale... no Kaz lepiej pasuje do tej roli, opatruje ich rany i wysyla na kolejna bitwe     "Nie przejmuj sie daddym, do boju"

Opublikowano

No, po TGS proponuje przenieść dział RPG do działu PS4.

jRPG =/= RPG

Gdzie jakimś Talesom czy Ys z liniową fabułką, dzieciakami i żelkami do tak sycącego i genialnego tytułu jakim jest Wiedźmin 3 a.k.a. GOTG.

Opublikowano

Ukyo jak dzis pieknie punktuje w CW smutnego pedofila i wstetne czolowe boty 

Opublikowano

@Wezyr, ale wiesz że większość ludzi traktuje jrpg po prostu jako interaktywne przygodowe baśni z fajnymi postaciami, piękną muzą i równie klimatycznym designem świata, które w niczym nie przeszkadzają lubić im bardziej poważne crpg? 

No i jrpgi mają jedną szczególną przewagę nad ich zach. odmianami; jaja by pokazywać w jednej grze nieszablonowe połączenia s-f i fantasy w wiarygodny sposób, oraz setting i design z którego oryginalnością zachodnie rpgi w większości kompletnie sobie nie radzą (widząc kolejną elfkę z miseczką D, obok krasnoluda z toporem i rycerza z mieczem oburęcznym mam ochotę rzygać).

Opublikowano

Widząc kolejną ekipę 10 latkow ci się rzygac nie chce

Opublikowano

Ficuś, kiedy kupisz coś nie od Sony?

przeciez ficdupa woli grać w słabe lbp3 niż kupić coś innego 

Opublikowano

@nobody: Myślałem, że z pewnych rzeczy się wyrasta.

Największym problemem jest dla mnie właśnie brak wiarygodności w jRPGach. Kiedy widzę np. takie kwiatki jak księżyc przykuty łańcuchami do ziemi czy kolejna sztampa pokroju chłopca-wybrańca to rozumiem, że tego rodzaju gra kieruje w mało wymagającego odbiorcę. Ja do takich nie należę.

Do tego klisze pokroju kryształki, pompatyczna muzyka, pokemony w drużynie (takie "śmieszne" postaci dla zyebanych japończyków co to będą krzyczeć kawaiiiiii przed TV) nie ustępują niczym owym krasnoludom, elfom etc.

W takim Wiedźminie czy Mass Effect (prawilnie tylko jedynka) mam możliwość wyboru, a te gry stawiają mnie przed pewnymi rozterkami. Sytuacjami gdzie nie ma dobrego wyboru, bo żaden z nich dobry ostatecznie nie jest. Jest w tym głębia, której brakuje mi w większości jRPGów.

Żeby nie było: szanuję niektóre jRPG (świetne FF:Tactics czy Nier), ale to są gry poważniejsze, dla dojrzałego odbiorcy. I nie chodzi tu o seks czy wulgaryzmy, a historię i wyraziste postaci.

Edytowane przez WezyrBiałegostoku

Opublikowano

>mass effect 

>rpg 

xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

Dlatego ja opinie takiego Ficusia czy Mazzeo nie biorę poważnie, bo to lemingi przyczepione do jednej konsoli z brakiem chęci poszerzenia horyzontów. 

Ku.rwa kupić piąte LBP zamiast coś nowego i odmiennego jak BB, no nie no.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

Jeśli dla Ciebie pierwszy ME nie jest RPGiem to ja nie mam pytań.

marna strzelanka pełna poprawnosci politycznej :sick:

Opublikowano

Od zawsze 

Jeśli dla Ciebie pierwszy ME nie jest RPGiem to ja nie mam pytań.

marna strzelanka pełna poprawnosci politycznej :sick:

W takim razie powinieneś być no. 1 fanem tej serii.

aj, zapomniałem że przecież Ty nie znasz się na grach

Idź zjedz kuskus albo walcz o emancypację kobiet czy coś w ten deseń  :cool:

Opublikowano

Widząc kolejną ekipę 10 latkow ci się rzygac nie chce

Chce, ale w P5 mam licealistów, a w FF7 przedział wiekowy od 19 do 37 lat, a i samych jrpg jest cholernie mało. :kaz:

@nobody: Myślałem, że z pewnych rzeczy się wyrasta.

Jest właśnie kompletnie na odwrót. Facet w pewnym wieku jest już na tyle dojrzały by nie wstydzić się grania w platformówki, które pamięta jeszcze z czasów świetności pegazusa, budowania modeli lego, które z satysfakcją stawia po skończeniu na półce, czy właśnie chińskich bajek w przerwach od zmielenia loducta na 100 pieces, czy innego Doom 4.

W takim Wiedźminie czy Mass Effect (prawilnie tylko jedynka) mam możliwość wyboru, a te gry stawiają mnie przed pewnymi rozterkami. Sytuacjami gdzie nie ma dobrego wyboru, bo żaden z nich dobry ostatecznie nie jest. Jest w tym głębia, której brakuje mi w większości jRPGów.

A ty myślisz że pomimo większej liniowości w jrpg nie ma takich motywów? Bardzo zacnie zostało to rozw. np. w FF7, gdzie zaczynamy pragmatycznym najemnikiem, który ma w dupie ratowanie świata

by w kolejnych ujęciach poznać kłamstwo o jego dokonaniach, schizofrenię, a wreszcie pogodzenie się z prawdą o sobie samym.

W utrzymanej w klimatach IIWŚ Valkyria Chronicles poruszany jest z kolei m.in. wątek holocaustu, ludzkiej strony agresorów i przetasowań politycznych, gdzie najważniejsi sojusznicy okazują się niewiele gorszymi sk.ur.wielami od agresora ze Wschodu. 

No ale hej lepiej pjerolić o smokach w sukienkach przez pryzmat onano otaku jrpg.  :pawel:

edit: trochę edytowałem żeby nie brzmiało tak grafomańsko. mam nadzieję że nikt mnie wcześniej nie czytał. :pawel:

Edytowane przez nobodylikeyou

Opublikowano

Gafowi insajderzy już eksajtują, że konfa na PGW będzie lepsza od tej na E3 :banderas: Tylko Sony, tylko konfy, tylko hajp.

Opublikowano

Też wole oglądać konfy niż grać w gry.

Opublikowano

Żadna konfa przez najbliższe 10 lat nie będzie lepsza od tej z E3.

Opublikowano

Gafowi insajderzy już eksajtują

:pawel:

Opublikowano

Post nr. 8991 to pierwszy ciekawy post od kilkudziesięciu stron.

Opublikowano

Odpaliłem przed wyjściem do pracy ściąganie bety COD3 na PS4. Pokazało że zajmie to około 55h (około 12GB) :fsg:

Na szczęście nie potrwa to zbyt długo - muszę pozbyć się tego gówna :D

Opublikowano

przejdziesz 11 razy ordera i zleci

Opublikowano

Order - fuj, patykiem bym tego nie ruszył.

Pewnie jak wrócę to będe pobierał na ficusia - siedział i pauzował pobieranie jak po(pipi)any żeby ruszyło. Sony rox!

Opublikowano

pewnie masz cos zle skonfigurowane, konsole brales od media expert

dzwon do cenegi, izi mowil ze psn = xbl

Opublikowano

No kto jak kto, ale Ty Ficusia chyba powinienes zrozumiec, skoro sam kupujesz hejtowana przez siebie konsole by ogrywac raki, ktorymi gardzisz. ^^
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.