Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 348
  • Wyświetleń 65,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano

A, czyli to mama upiekla a ty sie przykleiles. No nieladnie.

Opublikowano

A z tymi wypiekaczami do chleba to jak to tam jest? Mają sens takie za parę stów, czy trzeba kupić robota z Nasa żeby chlebek był godny? Myślałem czy jakiś kupić i spróbować, ale jak to ma być gunwo, no to nie wiem. 

Opublikowano

Cerata - przypominają sie wakacje u babci na wsi za dzieciaka:)

Opublikowano
  • Autor

241259547_391908475837049_83775201530071

 

Mąka włoska. Skurwiel tak wyrósł, że uciekł mi z koszyczka wyrastającego i nie zmieścił się do naczynia żaroodpornego, w rezultacie śmieszny kształt po bokach. 

Opublikowano
  • Autor

Ale fajnie być na bezrobociu i zasiłkach :)

 

Chleb na zakwasie z sezamkiem.

 

242310320_151956957057027_24979579230855

 

 

I serduszko focacciowe dla moich forumkowych ziomków:

 

242290897_385143323331128_54045794130724 

Opublikowano
  • Autor

242382034_577161336957731_17653136506890

 

Zabawa z focaccią <rozgrzewa piekarnik>

 

 

edit: focaccia wyszła genialnie. Notka dla siebie - papryczki nie pasują do focacci. Za to pesto - ZDECYDOWANIE.

 

Do tego zrobiłem sos marinara i była to wyborna kombinacja, 

Opublikowano
  • Autor

@Mejm mordunio, może Ty będziesz wiedział - dostałem wiadro mąki od piekarni - żytnia 500tka. Szczerze nigdy takiej w sklepach nie widziałem. Wiesz jak się z nią obchodzić, jakiś pomysł na przepis? Nie wiem jak to ugryźć.

Opublikowano

Uzywam tylko 720. 500 nigdy nie widzialem. Ja bym jednak traktowal jak kazda make zytnia czyli chleba nie ugnieciesz recznie, bedziesz musial zrobic lepkie ciasto, przerzucic je do keksowki, pozwolic wyrosnac i do piekarnika.

 

 Z 720 robie tak:

- 400 maki

- 350 wody

- ok 70-100 zakwas

- 2 lyz. soli

 

Wszystko do miski i mieszasz az sie polaczy. Pownno byc geste ze lyzka staje ale na tyle ze jestes w stanie to mieszac. Do keksowki, nalozyc jakies pudelko na to albo worek, dac wyrosnac i do rozgrzaego 215C piekarnika na 40min. Keksowka ta mniejsza, chyba 24cm.

 

Przy 500 moze trzeba bedzie dac mniej wody albo wiecej maki. Ogolnie nie ma co sie bac bo ile dasz bedzie ok jak dlugo ciasto ma gesta konsystencje. Nie zrob zupy i bedzie dobrze.

Opublikowano
  • Autor

a Ty też ogółem dajesz sól po autolizie? Zawsze to yebałem i dawałem od razu do wody z zakwasem, ale może faktycznie daje to jeszcze lepszą strukturę glutenową

Opublikowano

Ale pytasz ogolnie czy w kontekstcie tego chleba zytniego?

Opublikowano

Ale pytasz ogolnie czy w kontekstcie tego chleba zytniego?

Opublikowano

W sumie w auto to bawilem sie tylko przy mace pszennej i do tego tej na pizze. Ogolnie to do maki wje.buje sol i mieszam i potem reszte. Nie rozpuszczam tez zakwasu w wodzie. Ale ja siedze obecnie tylko w zytnich chlebach. Jak eksperymentowalem z pizza to bylo auto ale tak nawet ze zwyklymi bialymi chlebami kiedys to nie.

Opublikowano
  • Autor

a siedzisz w żytnich chlebach z powodu gustu czy nie chce ci się po prostu pierdolić z foldami itd i wsadzasz do keksówki? :)

Opublikowano

No to drugie bardziej. Zytni jest mega prosty a jak siedzisz na ho to zrobisz nawet w miedzy czasie roboty. Z pszennym to to cale zagniatanie, zostawianie, zagniatanie ponowne itd mnie meczy. No i  nie mam zeliwnego naczynka a tak na blasze z piekarnika wychodzily mi slabe. Zytni jest po prostu w wielu aspektach szybszy.

Opublikowano
  • Autor

ojezu, tragicznie mi wyszedl dzisiaj ten żytni. Aż wstyd zdjęcie pokazywać. Brzydko wyrósł, popękał z boku i skórka jakaś dziwna.

 

Ile czasu wyrasta Ci to ciasto po włożeniu do keksówki? Biorąc pod uwagę temperaturę otoczenia około 21 stopni.

Opublikowano

Zalezy od temperatury otoczenia (ja i tak zawsze wsadzam do chlodnego pierkanika i przykrywam plastikowym, wysokim pojemnikiem na jedzenie) no i od sily zakwasu. Zazwyczaj jest to ok 4-5h. Czekam az wyrosnie tak 1cm ponad ramke keksowki i jak pojawiaj sie "pierdniecia" na gorze ciasta (czyli pozostalosci po powietrznym bamblu). Razem z piekarnikiem rozgrzewam tez naczynie gdzie potem dam wrzatek zeby zrobic pare.

Opublikowano
  • Autor

O, a to zawsze słyszę o kostkach lodu, a nie wrzącej wodzie. Kiedyś jak zostanę infąrmatykiem, to sobie kupię te piekarniki z opcją pary, wierzę

Opublikowano

Tu masz droge chleba zytniego.

 

1. Ciasto w keksowce i plastikowe nakrycie pod ktorym bedzie siedzialo w zimnym piekarniku. Dzisiaj od czapki do wsadzienia do piekarnika ciasto wyrastalo ok 4.5h

Pierwszy raz eksperymentowalem z czarnuszka wiec dalem tylko na polowe.

chljeb1.thumb.jpg.9053e229651545fb67e5585bfbf23692.jpg

 

2. Ciasto wyrosniete, zaraz przed wlozeniem do pieca. Widac dziury o ktorych pisalem. Takze uwaga bo to ciasto pozostawione na dluzej wykipi, co mi sie zdarzylo pare razy i nie polecam.

chljeb2.thumb.jpg.795b607295fc2eeabee9a2b5b4c15b49.jpg

 

3. Gotowe. Cos poszlo nie tak i sie zjaralo za mocno na gorze. Czasem mi sie tak dzieje, czasem nie. Podejrzewam, ze to przez mala ilosc pary w piekarniku bo dzisiaj za krotko go nagrzewalem i wyraznie naczynko na wode nie bylo gotowe (wlany wrzatek nie zaczal natychmiast parowac).

 chljeb3.thumb.jpg.94ecb442ae2770e21d33d9bfcd9fae95.jpg

Opublikowano
  • Autor

Łoo, ale Ci wyrosło. Musisz mieć mocny zakwas. Co do przypieczonej góry, to ja polecam przez połowę czasu pieczenia przykryć folią aluminiową. 

 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.