Opublikowano 22 lipca 20168 l Ależ sobie grillowałem ostatnio, szaszłyki z cukinią, papryką i cebulką. Wspaniale.
Opublikowano 13 sierpnia 20168 l http://allegro.pl/prosiak-pieczony-nadziewany-po-staropolsku-i6385772110.html mmm, palce lizać
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l Ty się sam zaj(pipi)ebać miałeś, a ostatnio tylko innych byś uśmiercał. Grzesiu co się stało? Trochę więcej luzu! Co do tematu grilujecie na tackach alu czy bezpośrednio na kratce? Ja na tackach ale wku rwia mnie powoli to, że znacznie dłużej się robi i nigdy nie wiem na którym levelu (Grzechu 4you) mam kratkę trzymać. To prawda że niby tackach zdrowiej czy kolejny stereotyp?
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l Zależy jak wypalisz brykiet, ja ładuję go naprawdę dużo, czekam aż się w 80 % wypali tak, że jak mi z tacki poleci tłuszcz to zaraz nie będę miał pożaru do gaszenia. Dobranie poziomu rusztu do ognia to zależy co smażysz. Jak leci mięso to tacki rozkładam na kracie poza grillem, układam co trzeba i ładuje na grill. Narzędzia do obracania w pogotowiu i sprawdzam czy za szybko mi się mięso nie smaży, jak ekspresowo się ścina to daje wyżej, proste. Czy na tackach zdrowiej? Nie wiem, ale w warzywach jak coś robię to na kratce cienko to idzie, a tak nawalę cebuli itp. na mięso i nic nie spada. Jak kiełbasa leci to na kratce tradycyjnie bo na tackach też wychodzi ale rodzina lubi odciśnięty ruszt na kiełbie, hehe.
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l Czyli mięso na tackach robisz bo nie zrozumiałem do końca? No ja węgiel używam, a nie brykiet bo ponoć dodają do tego drugiego jakieś niepotrzebne substancje. Na rozpałkę co używacie? Ja zawsze takie eko kosteczki wyglądające coś jak kostka haszu ale wczoraj mi zabrakło i od sąsiada pożyczyłem taką w płynie. O jenusiu jak łatwo tym się rozpala ale początkowo strasznie je bało:/
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l - Mięso na tackach zdecydowanie. - Grilluje na brykiecie bo dłużej i lepiej trzyma temperaturę niż drewno, gdy jest dobrze rozpalony to szkodliwe substancje nie mają znaczenia. - Podpałka? ;> Kilka patyków / trochę chrustu ustawiane w "namiot" jak na obozie harcerskim, trochę papieru (tylko nie kredowego) i jazda. Podpałki są fajne bo szybko się rozpalają i łatwo, śmierdzą ale później jak się grilluje na dobrze wypalonym ogniu to jest ok. Można używać.
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l No i taką karkówkę na tackach ile robisz i na jakiej gdzieś wysokości? Jak daję na najniższy poziom (level dla Grzecha) to się przypieka i przywiera, a na wyższych wydaje mi się, że robi się milion lat.
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l Przegladam na allegro akcesoria do grilla za np 20zł niezla patelnia do warzyw dziurkowana jest. Polecacie takie patelnie np do cukinii?. Ogólnie w jednej paczce bym cos wzial, co jeszcze z akcesorii warto miec???
Opublikowano 14 sierpnia 20168 l No i taką karkówkę na tackach ile robisz i na jakiej gdzieś wysokości? Jak daję na najniższy poziom (level dla Grzecha) to się przypieka i przywiera, a na wyższych wydaje mi się, że robi się milion lat. Jak chcesz być szybki Bill to na najniższym ruszcie na dobrze rozgrzanym węglu trzeba co chwilę przewracać (co minutę/dwie maks) żeby zrobić ale istnieje duże ryzyko, że zrobi się sucha podeszwa i sam wiesz jak to później smakuje. Rozpalasz grill, czekasz aż węgiel się wypali tzn. bierzesz patyk grubszy i uderzasz w brykiet, jak się rozpada łatwo to wiesz, że temperatura jest dobra. Jak masz cały grill zasypany to 30-40 minut masz najlepszej temperatury. Na którym poziomie rusztu smażyć też kwestia sporna bo zależy jak rozpaliłeś grill (na jakim etapie spalania jest węgiel), jakie mięso (czy przerośnięte tłuszczem, jaka grubość)... A prawda jest taka, że musisz sam sobie wyczuć, pewnie będzie to 2 albo 3 poziom na grillu dobry do smażenia. Karkówka to kwestia 30-40 minut max, grube kotlety, dobre mięso i obroty co 3-5 minut. Tacka zachowuje się inaczej jak ruszt i jest trochę jak na patelni z tą różnicą, że jednak czuć, że to robione na ogniu. Polecam na dobrze rozgrzanym grillu, na samym ruszcie sobie robić kotlety z biedry Beefmaster - 7-8 minut, przewracamy co minutę. Bułkę chwilę opiekamy na ruszcie i z sałatą, pomidorem, cebulą i sosem podaję. Na szybko nie ma nic lepszego po taniości idąc.
Opublikowano 16 sierpnia 20168 l Karkówka wychodzi sucha jak ją się obraca co chwilę. Kładzie się z jednej strony a po kilku minutach przewraca na drugą i koniec. Nie obraca się jej co chwilę jak innego mięsa, bo wtedy wychodzi sucha.
Opublikowano 17 sierpnia 20168 l Od kilku tygodni robię bojkot grilla i palę tradycyjne, oldschoolowe ognisko. Kiełbasa, pianki, cebula, chleb, ziemniaki w popiele. No i cholera tak dobrej kiełby jak ta z ogniska to pewno z 15 lat nie jadłem
Opublikowano 18 sierpnia 20168 l Bez porównania. Tak samo siedziec przy grillu fajnie wieczorem/nocy ale przy ognisku to dopiero pieknie.
Opublikowano 18 sierpnia 20168 l Od kilku tygodni robię bojkot grilla i palę tradycyjne, oldschoolowe ognisko. Kiełbasa, pianki, cebula, chleb, ziemniaki w popiele. No i cholera tak dobrej kiełby jak ta z ogniska to pewno z 15 lat nie jadłem No grill to takie ognisko w wersji demonstracyjnej trochę i kiełbasa z kija lepsza wiadomo. Z 2 strony ziemniaki z brykietu robiłem, trzeba folii dać trochę więcej i jest klasa.
Opublikowano 17 lutego 20178 l Wiosna idzie, czyscic grille licze ze za 2 miesiace sobotnii grill w ladnej pogodzie OL JE
Opublikowano 17 lutego 20178 l grill mega sprawa, chociaż na forum można zostać nazwanym Januszem. Mnie to spotkało.
Opublikowano 17 lutego 20178 l Moze pisal to Janusz bo ma balkonik ze ledwo sie na nim obruci i grilla tylko w tv widzial. Fajne na allegro te fartuchy do grillowania sa musze sobie sprawic. Sobota grill piwo pogoda OL JE juz niedługo
Opublikowano 17 lutego 20178 l grill mega sprawa, chociaż na forum można zostać nazwanym Januszem. Mnie to spotkało.A czemu? U mnie znowu kiedyś znajomi sięwkur.wili, bo przyniosłem łososia, a oni mieli kiełbasy :/
Opublikowano 17 lutego 20178 l Ja w tym roku na skrzydelka sie nastawiam ale nie jakies gotowe z lidla czy biedronki tylko jakis przepis fajny znajde i licze ze beda chrupiace i pyszne. NIgdy krewetek tez nie robilem czas spróbowac.
Opublikowano 17 lutego 20178 l nazwał mnie tak Bartek Be, po tym jak napisałem, że grilowanko. Był rok 2015 bodajże, a akcja działa się w statusach.
Opublikowano 17 lutego 20178 l W zeszłym roku sezon zaczął się u mnie w kwietniu, mam nadzieję, że w tym będzie podobnie. Już się nie mogę doczekać!
Opublikowano 17 lutego 20178 l Bo mama nie karze mu miec grilla, ponoc boi sie ze sie poparzy i mu gotuje slaska latem w garnku . Musial sie wyrzyc. W kwietniu na bank w tym roku. Cieply bardzo ma byc. Ja mysle ze jak Wielkanoc w polowie to tydzien po Wielkiej Sobocie pierwsze odpalenie Edytowane 17 lutego 20178 l przez obrazus
Opublikowano 17 lutego 20178 l Dalej mi wstyd, że na zlocie nie ukazałem talentu kulinarnego ale stres i używki mnie zjadły wywołując dziwne fobie. Sezon grillowy rozpoczynam jakoś na dniach bo na rybki się wybieram to i grilla odpalę, będzie zbieranie chrustu i survival.
Opublikowano 17 lutego 20178 l To daj przepis. Kupuje w miesnym skrzydełka i co dalej?? Jak przyprawic itp
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.