Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Wyświetleń 221,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wróciłem ! Kaganiec embarga sprzedażowego i pilnowania założono mi skutecznie i tak trochę było nieprzyjemnie, ale żyje.   Montuje kilka materiałów na YT, mam nadzieje się wyrobić na jutro, choć pracy

• NIE SLUCHAJ HEJTEROW   Zakladaj kominiare i graj na Pro  

• To nie jest takie proste. Dawniej gry były dużo mniej skomplikowane a algorytmy nimi rządzące mogła opanować jedna osoba (tak jak np. Miyamoto przepisał Pokemony praktycznie od zera bo pierwsza ekipa

Opublikowano

Jezeli jakas gra korzysta z dynamiczniej rozdzialki i/albo ma niestabilne fpsy to na Pro bedzie lepiej z automatu?

Jeśli dostanie patcha to tak. Inaczej nie bo nie działa to jak na XO S

Opublikowano

Szczerze mowiac nie wydaje mi sie bo przeciez to sa bebechy pctowe i nawet na xboxowej esce gry potrafia delikatnie lepiej chodzi bo cos tam podrecili, a na Skorpio niby dynamiczna rozdzielczosc ma byc mniej dynamiczna i osiagac wieksze wartosci z automatu bez zadnych latek.

No nic, czekam na testy i porownania.

Opublikowano

my bad

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

no to ciekaw jestem kiedy BF1 dostanie swoja latke. Cos czuje, ze bedzie rozczarowanie...

Opublikowano

Blubi ja nie chce tego kupic, tak sie tylko pytam : *

Edytowane przez hav7n

Opublikowano

Ok faktycznie troche się poje.bałem i wywiadzie bylo cos takiego

W trybie Pro konsola korzysta ze wszystkich zasobów karty graficznej taktowanej częstotliwością 911 MHz - to 14% więcej niż w PS4, co w ostatecznym rozrachunku daje nam przyrost mocy obliczeniowej o 2,24 raza. CPU nie doczekało się podobnego wzmocnienia - Sony tłumaczy to koniecznością zachowania kompatybilności z podstawową wersją PS4 wyposażoną w średniej mocy rdzenie Jaguar.

- W przypadku gier z niestabilną płynnością animacji, efektem będzie większa liczba klatek na sekundę. Ale zależało nam też na interoperacyjności. Chcieliśmy, żeby te 700 tytułów dostępnych na rynku działało jak trzeba - wyjaśnia Cerny.

oraz

Rodzi się pytanie, czy w trybie „PS4” konsola będzie, jak ma to miejsce w przypadku Xbox One S, korzystała z dodatkowej mocy obliczeniowej oferowanej przez GPU lub taktowania zegara szybszego o 111MHz. Ale Sony nie zamierza ryzykować - chcą, by konsola obsługiwała wszystkie 700 dostępnych na rynku tytułów.

- Po przeprowadzeniu licznych eksperymentów polegających na odpaleniu różnych gier na szybszym sprzęcie, przekonałem się, że... [śmiech]. Uważam, że najważniejsze jest zapewnienie bezproblemowej obsługi dostępnych tytułów. Nie chcemy, żeby po przesiadce z PS4 na PS4 Pro gracze mieli kłopot z jakąś grą.

Choć pod względem architektury PS4 Pro nie różni się wiele od PS4, nowa konsola została wyposażona w wiele usprawnień. Potrzebowała też więcej pamięci.

- Uznaliśmy, że grom przyda się trochę więcej RAM-u - jakieś 10% więcej - i wyposażyliśmy konsolę w 1 GB wolnej, klasycznej pamięci DRAM - wyjawia Cerny, potwierdzając, że chodzi o DDR3. - Kiedy na PS4 użytkownik przełącza się między aplikacją - np. Netfliksem - a grą, Netflix nadal działa, jest schowany w pamięci. Dzięki temu możemy szybko przełączać się między programami. Nic się nie dogrywa, bo aplikacja jest dostępna w tle.

Można by rzec, że to dość ekstrawaganckie zastosowanie szybkiej pamięci GDDR5 wykorzystanej w PS4, dlatego w Pro do przechowywania aplikacji wykorzystano DDR3, co automatycznie uwolniło część RAM-u dostępnego teraz dla deweloperów.

czyli w sumie nie jasne ale wydaje mi się, że można liczyć na stabilniejszy framerate

Blubi ja nie chce tego kupic, tak sie tylko pytam : *

jestem na kacu i nie potrzebnie tak zaareagowalem kolego złoty:*

Opublikowano
  • Autor

Szczerze mowiac nie wydaje mi sie bo przeciez to sa bebechy pctowe i nawet na xboxowej esce gry potrafia delikatnie lepiej chodzi bo cos tam podrecili, a na Skorpio niby dynamiczna rozdzielczosc ma byc mniej dynamiczna i osiagac wieksze wartosci z automatu bez zadnych latek.

No nic, czekam na testy i porownania.

Pro ma multi gpu i bez łatki drugie jest nieaktywne wdg tego co mówi Cerny + zegary default.

Konsola w starych grach będzie pewnie chodziła cichutko bo podzespoły są też wykonane w niższym poziomie technologicznym jak PS4 Slim (pobiera tez mniej prądu), test głośności i temperatury to chyba w grach z łatką dla Pro.

Tomb Raider byłby idealnym testem - Graczdari jeśli masz tą gierke prosze zobacz na tym :)

Opublikowano

Ale w FHD też się pewnie za bardzo nie będzie pocić. Testy trzeba by było przeprowadzać na różnych grach i różnych konfiguracjach. Ja siedzę i cierpliwie czekam :) Na szczęście mi się nie śpieszy :lapka:

Opublikowano
  • Autor

Dziś zarobiony mam dzień, więc zajrze tu raz na jakiś czas.

Może ktoś zbierze gry i zrobi liste, które dostały już patch na Pro z dodatkiem dla Full HD, jemu będzie wygodniej przy testach, a przecież wszystkim nam zależy na informacji :lapka:

Opublikowano

Tak odnośnie patchy, to trochę beka że rakowa Bethesda zrobi patcha z poprawioną grafiką dla Fallout 4, a CD Projekt który kreuje się na przyjaciela graczy to olał :P

Opublikowano

Graczdari, na jakich tytułach sprawdzisz różnice?

Opublikowano

Interesuja mnie bardzo porownania na tv 1080p, framerate i grafa. Mam nadzieje ze DF nie odawali kaszany i beda solidne materialy.

Opublikowano

Jak już będzie to szybki test:

- Zebrałem wszystkie gry na PS4, które już oficjalnie mają łatkę do PS4 PRO, czyt. ROTR, TLOU, DEUS EX: ROZŁAM, dziś będzie też COD: IW ....jakieś jeszcze pomysły?

- VR i DriveClub by zobaczyć czy tam też jest jakaś obsługa o której się nic nie mówi i czy będzie coś lepiej

- Odpalę też jakąś grę bez obsługi PRO by zobaczyć jak to działa (Watomierzem sprawdzę czy faktycznie działa tylko jedno GPU i zestawie to z konsolą premierową). Framerate w niektórych grach powinien być lepszy, bo jednak CPU ma wyższy zegar

- Przejrzę menusy (prawie wcale się nie różnią bo widziałem ostatnio na devkicie) + nagram jakieś video bezpośrednio z gry (by ocenić jakość tego nowego trybu 1080p)

- No i reszta to normalny unboxing + testy głośności.

Dotrze to dam znać i wstawię fotki. 

Opublikowano

Graczdari>>>>>> dydżytalfundari

Opublikowano

Kiedy ta konferencja Sony, gdzie mają pokazać min. Nioh na PRO? Będzie to gdzieś w necie?

Opublikowano

Ale taki dla ubogich :D

Opublikowano

Tak odnośnie patchy, to trochę beka że rakowa Bethesda zrobi patcha z poprawioną grafiką dla Fallout 4, a CD Projekt który kreuje się na przyjaciela graczy to olał :P

Z tym, że Fallout nawet z patchem będzie wygladał jak guwno a Wiedzmiń nawet bez pacza zrywa papcie. Lepiej niech siedzą nad tym Cyberpunkiem.

Opublikowano

Nie prawda, bo na DF bedo cyferki pokazujace czysta brudna prawde :shieeet:

Opublikowano

Z tym, że Fallout nawet z patchem będzie wygladał jak guwno a Wiedzmiń nawet bez pacza zrywa papcie. Lepiej niech siedzą nad tym Cyberpunkiem.

Szkoda tylko, że W3 nie grzeszy wydajnością. Nie muszą przecież robić patcha pod 4K wystarczy full HD z lepszą wydajnością ;)