Opublikowano 9 stycznia 20178 l Autor Niestety o prawdziwą ładną cegłę ciężko. Te białe gipsowe są bardzo słabe stąd moja decyzja o tapecie. W kuchni u teściowej wytapetowaliśmy jedną ścianę w takie coś, i efekt jest na prawdę super. Struktura "cegieł" jest nawet lekko wypukła. Niestety do salonu nie podejdzie bo są dość małe te cegiełki w tym wzorze, a sam odcień jest ciemniejszy niż na zdjęciach. Po prostu nie chce mieć 4 identycznych ścian w salonie. Nie mam też pomysłu na jakieś malowanie ściany czołowej. Edytowane 9 stycznia 20178 l przez WisnieR
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Można zrobić samemu, jak się komuś chce pierdolić. No i trzeba mieć dwie ręce różne od siebie. https://www.youtube.com/watch?v=O2I0LE1RMRY
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Niestety o prawdziwą ładną cegłę ciężko. Te białe gipsowe są bardzo słabe stąd moja decyzja o tapecie. W kuchni u teściowej wytapetowaliśmy jedną ścianę w takie coś, i efekt jest na prawdę super. Struktura "cegieł" jest nawet lekko wypukła. Niestety do salonu nie podejdzie bo są dość małe te cegiełki w tym wzorze, a sam odcień jest ciemniejszy niż na zdjęciach. Po prostu nie chce mieć 4 identycznych ścian w salonie. Nie mam też pomysłu na jakieś malowanie ściany czołowej. Ale imo nawet te słabe gipsowe bedą trwalsze od tapety .
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Autor Pisząc "słabe" nie miałem na myśli ich jakości i trwałości tylko wyglądu. Zależy mi na efekcie starej cegły, a tu możliwości są dwie - cegła lub tapeta. Cegła to koszt 80zł. Do tego trzeba ją odpowiednio przygotować i zabezpieczyć przed niszczeniem. W przypadku gdy mi się znudzi to koszt powrotu do zwykłej ściany będzie wysoki. Tapeta to szybka i prosta sprawa, ale wiadomo, nie odda tego efektu co prawdziwa cegła. Edytowane 9 stycznia 20178 l przez WisnieR
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Autor No właśnie do końca nie jestem przekonany czy to dobry pomysł. Ogólnie szukam jakiejś inspiracji do salonu ale nic mi do głowy nie przychodzi.
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Ja bym nie brał tapety. Robisz mieszkanie od zera i chcesz tapetę? Mam nadzieję, że boazerii nie robiłeś?:)Dla mnie tapetowanie chaty, to przeżytek. W Castoramie kiedyś widziałem pełno wzorów tych niby cegiełek - na pewno lepiej to wygląda niż tapeta, ale to moje zdanie.
Opublikowano 9 stycznia 20178 l Ja bym brał tapetę.Jak się znudzi łatwiej coś z tym zrobić no i lepiej czyścić. Są jeszcze panele 3d z różnymi wzorami :)
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Sprawa z parkietem. Roczny, dębowy, klepki 30x6cm kładzione jednolicie na całej powierzchni pokojów / holu bez dylatacji za pomocą korka (celowo mi rekomendowano parkiet, bo deski byłyby za duże, trzeba byłoby oddzielać płaszczyzny). Oczywiście klejone, lakierowane.No i zaczynają mi się robić szpary między nimi z tego co obserwuję.Martwię się, czy robi się mimo wszystko jakieś niezdrowe naprężenie podłogi i klepki zaczynają puszczać miejscowo, czy zimą standardowo drewno pracuje/kurczy się i stąd tak się zaczyna robić. W wynajmowanej chacie miałem zdewastowany odpadający parkiet 30letni i teraz mam lekką schizę na punkcie podłogi odklejającej się z wylewki.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l No z tym zimnem to bym nie przesadzał, chyba, że to blisko okna lub ścian zewnętrznych. Jak na moje, podłoga swoje wypracowała przez rok, ułożyła się, zaadoptowała to ciężaru i tak po prostu wyszło. Wątpię, żeby klawiszować, czy stać się luźna jak wspomniałeś.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Może żona za często myje mopem, przez co parkiet jest mokry? Zakonserwowałeś (brak mi wyrazy bo piję whisky z Biedry, co Pajda polecał) podłogę na starcie?
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Raz na 2 tyg może mopem robi, ale wyciskany zawsze motzno w wiaderku z wirówką. Wody nikt nie rozmazuje. Konserwacja tzn? Byl zalakierowany, szpachla rozprowadzona między klepki i nie wiem w sumie co tam parkieciarz jeszcze powinien zrobić.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Ty tak serio czy mentalnie zostałeś w WKP? ;] Poloze panele na parkiet, a potem wykładzinę.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Na starcie drewniany parkiet sie impregnuje jakimiś szitem z castoramy. Nie zrobiłeś tego?
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Jeszcze styropian i geowłókninę separacyjną pod panele. Tylko grzywkę zetnij, bo po suficie będziesz szorował.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Na starcie drewniany parkiet sie impregnuje jakimiś szitem z castoramy. Nie zrobiłeś tego? Nie. Pytalem parkieciarza czy to wszystko po skonczonej robocie i czy jakos mam dbac. Tylko myć mopem i tyle.
Opublikowano 11 stycznia 20178 l Kwik Spróbowałem ten o wysyłaniu keczupu na próbę. Klepki zaczely klaskać. Mam teraz przerwę w podłodze.