Opublikowano 29 listopada 20168 l No ale z nowymi to zawsze loteria. Zrobią lepszą tylną obudowę (dalej to dla mnie niezły lol) ale pogorszą input laga albo hdr aby zrobić większą różnicę w jakości względem high-end.
Opublikowano 29 listopada 20168 l Jest szansa że OLEDy z czasem potanieją ;-) https://hdtvpolska.com/lg-rozpocznie-drukowanie-paneli-oled-2017-roku/
Opublikowano 29 listopada 20168 l I tak już potaniały i tanieć będą. Takie prawo rynku. Trzeba tylko trochę cierpliwości.
Opublikowano 29 listopada 20168 l Samsung już miał OLEDa, ale zrobił go źle, "dzięki" czemu żywotność panelu była słabiutka. LG opatentowało swój pomysł z białymi diodami organicznymi pokrytymi trójkolorowym luminoforem i na chwilę obecną rządzi rynkiem. Wszystkie OLEDy mają matryce LG, co nie jest zbyt dobre.
Opublikowano 30 listopada 20168 l Ja to bym chciał aby Samsung w końcu wszedł w OLEDy. Ponoć od 2018. SDR: Jeśli to ma pokazać grafe to dramat settings :facepalmz: Później po przejściu na HDR nie ma się co dziwić, że są same och, ach. Edytowane 30 listopada 20168 l przez Kyokushinman
Opublikowano 30 listopada 20168 l Nie bardzo. Do filmów owszem (Ciepły1/Warm1), ale do gier nie mogę się przekonać. Tak samo do ostrości na 0, albo podświetlenia na 5. Nie siedzę metr od ekranu i nie widzę żadnych artefaktów po zwiększaniu ostrości powiedzmy do 20. Podświetlenie na 5 też tylko do filmów, do gier jest zbyt ciemno i wolę mieć na 10. Tak czy inaczej wrzuciłem te filmiki DF jako poglądowe, ja mam swoje ustawienia ;]
Opublikowano 30 listopada 20168 l No mi też ciepły tylko do filmów podchodzi, do normalnego oglądania TV czy grania też nie, chociaż ostatnio trochę w BF1 na ciepłym pograłem i wygląda nawet dobrze, poczułem się jakbym Kompanie Braci oglądał, a nie grał w grę. Podświetlanie mam na 10 (i auto, czyli schodzi w dół jak się robi ciemniej w pokoju) na wszystko i mi pasuje ale skala pewnie też od TV zależy, ja mam Soniacza XD93. Edit, jeszcze co do kłótni o jakość TV. W samsungu się rozpada obudowa, a mój Sony za 12 koła jest krzywy Edytowane 30 listopada 20168 l przez subek
Opublikowano 30 listopada 20168 l Do filmów owszem, ale do gier to tragedia. Na ostrości 0 nigdy nie zobaczysz szczegółowych tekstur. Jak już to jedną wielką paćkę. Teraz się nie dziwie tych twoich zachwytów po zmianie tv z sdr na hdr jeżeli grałeś wcześniej na podobnych ustawieniach tzn. ciemnica (zerowe oświetlenie), brak ostrości, kolorów itp. Ja ostatnio sprawdzałem soniaka XD93 z hdr i porównywałem do tego co mam na ekranie w W829 to żaden mega skok. Owszem oświetlenie daje rade i wali w gały, ale ten HDR nie jest na tyle jeszcze dobry aby wydawać na niego po 10k. Sama rozdzialka 4k to jeden wielki bullszit i marnowanie potencjału Pro wprost idealnego do gier 1080p, no ale tv trzeba jakoś sprzedać Taka rozdzielczość się sprawdzi i będzie w miarę widoczna na większych ekranach powyżej 60 cali a nie małych pudełkach. PS5 to będzie wręcz idealna pora na zmianę tv na 4k hdr. To jest jednak tylko moje zdanie a każdy zrobi jak chce według własnego uznania. Edytowane 30 listopada 20168 l przez Kyokushinman
Opublikowano 30 listopada 20168 l Przecież ostrość 0 to na filmiku mają a nie ja ( ja mam od 25 do 50 w zsleżności od materiału). Weż e-umrzyj.
Opublikowano 30 listopada 20168 l Kyokushinman, ale bardzo duzo osob chcwali natywne 4k, wzgledem full HD na telewizorach 50-55 cali.
Opublikowano 30 listopada 20168 l Kyokushinman, ale bardzo duzo osob chcwali natywne 4k, wzgledem full HD na telewizorach 50-55 cali. Jest różnica easye wiadomo i to nawet na tych upscalingach jak w U4, ale aby docenić w pełni 4k to trzeba kupić albo tv 60 cali albo brać mniejszy i siedzieć w odległości 1-1,5m od ekranu co przy ustawieniach typu żywy czy hdr można sobie naprawdę uszkodzić wzrok. Dodam do tego, że mam bardzo dobry wzrok jak na razie i takie np. ziarno w U4 widzę nawet z 4m. Nie wiem jak większość gra, ale wydaje mi się, że w odległości 2,5-3m od ekranu. Tak więc przy takiej odległości 60 cali powinno dawać radę, chociaż i ta wielkość może być za mała aby docenić kunszt rozdzialki. Tutaj coś znalazłem, na ten temat. https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/
Opublikowano 30 listopada 20168 l U mnie tak to mniej więcej wygląda. 65 cali plus minus 3 metry od tv i obraz jest świetny i bardzo szczegółowy,ale trzeba trochę pogmerać w ustawieniach. (Balon dzięki z dobre rady)
Opublikowano 30 listopada 20168 l Fajnie ludzie sobie tłumaczą, kiedy warto kupić nowy TV a kiedy nie kupować, co widać a czego nie widać i jaki to wszystko ma sens nie mając tego w domu. Otóż widać różnicę między Full HD a skalowane/pełnym 4K, testowałem to w domu na trzech konsolach, odpalałem tą samą gry w 1080p i w skalowanym 4K, różnica w obrazie była widoczna gołym okiem i to już nie chodzi o samą ostrość, ale o kolorystkę i kontrast przy identycznych ustawieniach telewizora różnica jest zauważalna. A to dopiero wierzchołek góry lodowej dorzucamy do tego HDR i taka gra jak U4 to zupełnie inna bajka niż to co oferowało zwykłe PS4, jeżeli wszystkie gry zaprezentują taki poziom jak U4 w skalowany 4K plus HDR ja będę zadowolony, wszystko ostre jak żyleta tekstury powalają a oświetlenie jest po prostu piękne. Siedzę od swoich 50 cali jakiś 1.5-8 M i wszystko widać jak na dłoni, dziękuje za uwagę, nie mity i opisy z internetu, tylko własne doświadczenia. Edytowane 30 listopada 20168 l przez Soul
Opublikowano 30 listopada 20168 l sorry, że znowu ja, ale rodzice znajomej szukają TV do oglądania kablówki tak do 3k i chcą kupić jakiegoś 4K najlepiej. powiedzialem i, ze nie potrzebuja 4K tyko do tV bo to glupota, i za <3koła nie dostaną porządnego 4K i lepiej porządnego full hd. dobrze powiedziałem?
Opublikowano 30 listopada 20168 l 4k dla kablówki, która nie chodzi w pełnym 1080p. Czuję, że chyba rodzice nie dożyją jak będzie kablówka w PL w 4k:/ Tak, powiedziałeś bardzo dobrze. Może zaaplikujesz na newsmana do hdtv?
Opublikowano 30 listopada 20168 l Ciekawe po co im 4K. Chcą nowe technologie, ale maja ograniczony budżet. Lepiej chyba tą "trójkę" wydać na dobre full hd. Niech kupią jakiegoś soniacza full hd za 2999 i będą zadowoleni. Ps. Nie pubie jak ktoś pyta o tv, a nie pisze o calach. Bo już za 1200 zł można mieć 36 cali.
Opublikowano 30 listopada 20168 l 4k dla kablówki, która nie chodzi w pełnym 1080p. Czuję, że chyba rodzice nie dożyją jak będzie kablówka w PL w 4k:/ Tak, powiedziałeś bardzo dobrze. Może zaaplikujesz na newsmana do hdtv? wystarczy mi pisanie artykułów od święta na PPE, ale dzięki
Opublikowano 1 grudnia 20168 l No to temat wyższości sony nad samsungiem w tym przedziale cenowym jeżeli chodzi o graczy chyba można uznać za zamknięty po artykule w nowym psx extreme ?
Opublikowano 1 grudnia 20168 l Nikt tu nie twierdził że tak nie jest:) Ale ja widzę to w ten sposób że jeżeli ktoś nie ma niewiadomo jak wielkiego ciśnienia to lepiej zaczekać. Liczba gier z hdr nie powala. W najbliższej przyszłości też pewnie tylko te najefektowniejsze i najlepiej dopracowane gry będą korzystały z tego rozwiązania w pełnym stopniu. Myślę że po premierze Scorpio będzie można się rozejrzeć za jakimś fajnym tv. Ceny oledów powinny już być w miare rozsądne, hdr lepszy itd.
Opublikowano 1 grudnia 20168 l No to temat wyższości sony nad samsungiem w tym przedziale cenowym jeżeli chodzi o graczy chyba można uznać za zamknięty po artykule w nowym psx extreme ? A co tam piszą? Który lepszy? Sorki ze pytam ale od prawie 2 tygodni z domu nie wychodzę najpierw z dziećmi siedziałem chorymi aż mnie angina rozłożyła. Czuję że zanim wyjdę z domu to w sprzedaży będzie styczniowy numer. Pozdrawiam
Opublikowano 1 grudnia 20168 l To jak to jest z tymi Samsungami i ich obudową ? znajomy szuka tv do 8 tyś koniecznie 65 cali także do gier. Trochę głupio wywalić tyle kasy by wszystko było niedopasowane jak w chińskim tablecie za 99 zł