Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano

Sony niedługo wypuszcza nowe modele 1080p . Do 50 cali jak znalazł . Kilka stron wstecz ktoś podał wszystkie modele .

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano

Dobra, tak czytam wyrywkowo temat i wychodzi na to, że bez budżetu powyżej 5-6k nie zakupię nic wartego uwagi? Szukałem czegoś w granicach 2,5-3,5k. Teoretycznie UHD jest mi (jeszcze) niepotrzebne na razie skoro do oglądania mam Netflix w standardzie plus mam białą ps4 ALE tv będzie służył długie lata więc pewnie za te kilka lat podepnę ps5 (albo wcześniej pro), a Netfilxa dźwignę do premuim. Powoli nudzę się 32 calami samsunga, a szczerze gubię się już w tych funkcjach nowych tv. Ech... Rubina to wystarczyło kiedyś pieprznąć pięścią i obraz był git, a teraz?

A teraz musisz uważać na odklejającą się obudowę, uszkodzenie matrycy itd. :P

Opublikowano

Od kilku godzin testuje swojego świeżutkiego LG B6 i nie mam pytań jeżeli chodzi o jakość obrazu SDR i HDR w grach O_o

Ta perfekcyjna czerń daje ogromnego kopa. Tryb gry jest świetny, co innego sprawdzać w markecie go, a co innego w domu. Wrażenia na szybko, ale jeżeli ktoś się zastanawia nad nowym TV i ma fundusze, nawet niech nie myśli o LCD.

Opublikowano

no ja sie od początku dziwiłem, ze z takimi wymaganiami zastanawiasz się na jakimś samsungiem, zamiast oledem.

Sam mam nadzieje, ze MM zwróci mi kasę za panasonica - w poniedziałek zabierają (akurat przed LM - warto będzie to po raz kolejny zaznaczyć) - jeżeli się uda nie wyobrażam sobie teraz nic innego niż OLED!

Opublikowano

Jak zobaczyłem jakość LG B6 i to jak on świeci to nie mogłem wyjść ze sklepu. Jedynie co mnie martwi to przepalanie na statycznych momentach bo jednak wydać powyżej 10 tysi i potem mieć ciśnienie na planszach wyświetlanych powyżej jednej minuty to trochę dziwne uczucie.No ale jak Ins przez dobre 3 miesiące będzie tylko wychwalał to też się skusze bo to jedyny tv ,który ostatnio zrobił na mnie wrażenie.

Opublikowano

No chodziło mi o laga i HDR, a jest tak:

- 28ms w B6 dla mnie odczuwalne tak samo jak 21ms w KS7000

- HDR jest spooooro lepszy niż w przypadku KS7000, szczególnie w ciemnych scenach. Na LCD zaraz wszystko naokoło się rozjaśniało (blooming + słabe wygaszanie stref) i nie robiło to takiego wrażenia jak tutaj. Jak zobaczyłem podczas nocnego wyścigu w FH3 reflektory to mało co nie padłem z wrażenia

Jestem zachwycony i jedynie żałuje tego, że nie udało mi się kupić tego modelu w 65 calach za 12.5K. 

Opublikowano

Wrażenie robi oglądanie pod kątem, nic nie gubi jakości nadal jest ta perfekcyjna czerń tak samo już na wejściu z daleka na tle innych wyróżnia się w salonie RTV

Opublikowano

Czy LG ma jakieś nowe modele TV na ten rok? Będę kupował tv koło czerwca/lipca i się zastanawiam czy czekać czy brać teraz B6.

Edit - ok bedzie B7

Edytowane przez mozi

Opublikowano

Będziesz robił kalibrację?

Jak Gmeru załatwi mi jakąś zniżkę to pewnie ;)

Czy LG ma jakieś nowe modele TV na ten rok? Będę kupował tv koło czerwca/lipca i się zastanawiam czy czekać czy brać teraz B6.Edit - ok bedzie B7

Musisz się zastanowić czy chcesz wydać 4 tysie więcej za niższego laga o 7ms i lepszy HDR o 10%/20% (tryb kinowy/tryb dynamiczny).

Opublikowano

Mozi bierz tego b6.

Ins no na taki cukierek to już przydałaby się kalibracja. Jaki to koszt tak w ogôle?

Opublikowano

Kalibracja telewizorow z najwyzszej półki wydaje sie taka bez sensu, zwlaszcza, ze mają bardzo dobre odwzorowanie barw i to już w ustawieniach fabrycznych.

Opublikowano

Kalibracja nie wcześniej niż za 3/4 miesiące. Telewizor musi się "dotrzeć" i trzeba sprawdzić przez ten czas czy nie wyjdą jakieś ukryte wady. Lepiej poczekać niż zrobić szybko kalibrację, a potem oddać do serwisu np. na wymianę matrycy.

Opublikowano

Kalibracja telewizorow z najwyzszej półki wydaje sie taka bez sensu, zwlaszcza, ze mają bardzo dobre odwzorowanie barw i to już w ustawieniach fabrycznych.

XD rozumiem że to kolejna rada fachowców z Saturna?

Opublikowano

Im lepszy TV tym więcej z niego wyciągniesz po kalibracji.

Opublikowano

XD rozumiem że to kolejna rada fachowców z Saturna?

Nie to moje zdanie, po prostu jabys np nie skonfigurowal swojego Samsunga to obraz bedzie(pipi) przy Oledzie wyciagnietym z pudelka.

Opublikowano

Zabij sie trollu.

Opublikowano

Spoko. Mi w zupełności wystarczy to co mam. Dalej od listopada jaram się obrazem xD

Tak w ogóle ile kosztuje np taka kalibracja KS? Bo w sumie nie po to wydaję jakiś tam ograniczny budżet na TV (tak jak teraz chciałem dać max 6 koła) aby potem jeszcze wydać z 1,5 tys?

Opublikowano

No co ty gadasz? Łeee to luzik.

Opublikowano

Kalibracje robi chyba koleś z HDTV, z tego co kiedyś gadałem to np opcje na dzień, na noc pod gry itp.. Każda swoje kosztuje.

W sumie jak ktoś jest zboczkiem na temat tv, i płaci grubą kasę to taka kalibracja ma sens.

Edytowane przez czeskimaster

Opublikowano

Jestem zupełnym świerzakiem tutaj jak i w temacie tak więc witam serdecznie wszystkich.

Widzę że trafiłem w końcu na fachowe forum.

Zakręcony mocno w temacie zakupu tv dla syna i liczę że w końcu tu otrzymam konkretną podpowiedź :)

Mam zamiar zakupić tv do gier pod PS4. Pokój niestety mały, odległośc od ekranu 1.5m  wchodzi w grę 40 cali (32" ale to zbyt mały?)

Szukam tv z matrycą 100/120Hz ale przy tej wielkości to raczej nierealne żeby się pokryło z niskim opóźnieniem czasowym (maks do 35 ms) więc matryca chyba tylko 60Hz. Myślę m.in o Samsung UE40j6240 ale nigdzie nie mogę znaleść info o input lag tego tv niemniej chętnie posłucham Waszych opinii o tv każdym innym który wg Was będzie najlepszy. A może czekać na nowe z rocznika 2017 które mają się pojawić Sony czy tez Samsung?

Czyli nikt nie podpowie ?????

Opublikowano

Zabij sie trollu.

XD

Opublikowano

Dobra sprawdziłem tego netflixa dzisiaj. Na xbox one s bez problemu z iron fistem. Włączyłem jeszcze raz ten sam fragment na tv i ... poza jednym momentem też bez problemu. Poczytałem troszkę i wynika z tego że to wina łącza. Aplikacja na konsoli buforuje więcej na zapas i jak chwilowo masz czkawkę to tego nie odczujesz ale w przypadku apki na samsungu jak internet się przyblokuje to hdr szaleje. Jakoś lata między full hd a 4k przez dłuższą chwilę. W przypadku obrazu 4k bez hdr mało odczuwalne ale w przypadku czegoś z hdr są te zmiany jasności.

Opublikowano

Hmm czyli brać B6 bo B7 będzie droższy? Nic to zostaje poszukać ceny na 65 B6 w takim razie. Ins gdzie kupowałeś? Podziel się namiarem jak możesz - najniższa cena jaką widzę to 13500.