devilbot 3 681 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Nie wiem. Ja od początku mam wyłączone cloud save bo larian od początku ma problemy ze swoim serwerem chmury czyli z savami które są przechowywane jako cross save wspólnie z ps5. Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 13 minut temu, Daffy napisał: Jak pobrałem hotfix4 ale nie grałem wczoraj i dzisiaj włączę gierkę to będzie ok? Tak, tylko niektóre książeczki i niektóre notatki w PL, głównie act 3 dalej zbugowane będziesz miał, bo te zmiany całkowicie cofnęli :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
vAHeR 52 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 10 minut temu, devilbot napisał: Nie wiem. Ja od początku mam wyłączone cloud save bo larian od początku ma problemy ze swoim serwerem chmury czyli z savami które są przechowywane jako cross save wspólnie z ps5. Cloud save też mam wyłączone ( za długo trwało ich wysyłanie ;P), więc w tym przypadku raczej nie o to chodzi. btw, gierka sztosik, ale imho nie jest aż tak wybitna, i wydaje mi się, że ocena na MC spadnie do końca roku o parę puntków. Niesamowite wrażenie robi (niespotykana?) wolność w rozgrywce, aż nazbyt zachęca do kombinowania. I czasem okazuje się, że jednak nie możemy zrobić czegoś, co na logikę powinno być wykonywalne. I takie momenty "bolą" znacznie bardziej, niż w innych grach. Notatki i książki są przeciętne. I przeważnie za krótkie. Strona - dwie i koniec czytanki... Dialogi ( które są imho strawniejsze niż w Divinity) są po prostu ok, tak samo jak towarzysze ( ale wolałem tych z Pillars of Eternity) . Z tymi jakoś za łatwo się zaprzyjaźniamy. A i Astarion mnie męczy swoją osobowością i ciepłotą. Gdyby nie to, że to łotrzyk, to pewnie szybko bym go wyrzucił z głównego składu. Wiem wiem... "można zmienić dowolnie klasy postaci". No niby tak, tylko fabularnie on na tego łotra najlepiej pasuje, więc na ten moment zostaje... I styl graficzny też tak średnio tu pasuje. Jest trochę jak w Diablo III, tzn zbyt kolorowy i baśniowy, zważywszy na wydarzenia, jakie miewają tu miejsce. No i muzyka... Naprawdę chciałbym, żeby mi przypadła do gustu ( słucham ost od paru dni w wolnym czasie), lecz praktycznie żaden utwór nie zapada w pamięci. Co nie zmienia faktu, że złapał mnie syndrom " jeszcze jednej misji". Którego nie miałem od baardzooo dawnaaa. Bo ciągle jesteśmy zachęcani do eksporacji. Praktycznie w każdym kącie czeka na nas coś ciekawego - jakiś event, quest lub skarb Więc podsumowując - Gierka świetna, lecz do GOTY jej trochę jeszcze brakuje. Takie 8+/10 Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 074 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 12 minut temu, vAHeR napisał: I styl graficzny też tak średnio tu pasuje. Jest trochę jak w Diablo III, tzn zbyt kolorowy i baśniowy, zważywszy na wydarzenia, jakie miewają tu miejsce. No i muzyka... Naprawdę chciałbym, żeby mi przypadła do gustu ( słucham ost od paru dni w wolnym czasie), lecz praktycznie żaden utwór nie zapada w pamięci. Właśnie miałem pytać o muzykę - trochę klops, bo dla mnie to bardzo istotny element jakby nie było potencjalnie epickiego eRPeGa. Z pobieżnie przejrzanych screenów i jakiegoś wczesnego gameplayu grafika wygląda mocno średnio - zarówno od technicznej strony jak i samego designu. Przekonam się na własne oczy/uszy już we wrześniu... Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Hotfix 4 (re-release) dopiero wieczorem będzie, także jak ktoś grał wieczorem/ w nocy wczoraj musi czekać, albo restartować od starych saveów. @vAHeR to twoja opinia, ale pograj trochę w gierkę jeszcze, najlepiej do końca, zanim wystawisz ocenę :). Gra ma już 50+ recek na PC (co jest takim standardem w grach PC, ale parę większych outletów jeszcze wisi i aktualizują), więc jak spadnie to z 97 na 96 i vice versa . 5 minut temu, stoodio napisał: Właśnie miałem pytać o muzykę - trochę klops, bo dla mnie to bardzo istotny element jakby nie było potencjalnie epickiego eRPeGa. Z pobieżnie przejrzanych screenów i jakiegoś wczesnego gameplayu grafika wygląda mocno średnio - zarówno od technicznej strony jak i samego designu. Przekonam się na własne oczy/uszy już we wrześniu... Ciężko oceniać muzykę obiektywnie, jednemu przypadnie jedno, innemu drugie, główny motyw, ten z menu, to na pewno ścisły top. To zależy czy cenisz bardziej Slavova, czy Hoeninga, takie wróżenie z fusów i komentarzy, to ciężko xD. Grafika? Zupełnie nie wiem o czym mówisz, bo takich animacji w grach RPG to nie było nigdy :). Warto zobaczyć samemu, w grze. 2 godziny temu, devilbot napisał: Wyłączcie cloud save Cloud save nie działał na premierę, już działa, owszem warto go wyłączyć całkiem/ lub włączyć na premierę na konsole. To jest ten inny cloud save (z poziomu gry). Nie ten Steamowy do np. Decka. vide "save multiplatformowy" Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Można dalej czytać książki w akcie 3 i grać:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 618 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Ja mialem error w grze ze savy moga nie dzialac ale odpalilem ponownie i juz wszystko bylo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
vAHeR 52 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał: @vAHeR to twoja opinia, ale pograj trochę w gierkę jeszcze, najlepiej do końca, zanim wystawisz ocenę :). Gra ma już 50+ recek na PC (co jest takim standardem w grach PC, ale parę większych outletów jeszcze wisi i aktualizują), więc jak spadnie to z 97 na 96 i vice versa . Na golu po 20h napisali recenzję, więc ja, mając prawie 25h na liczniku chyba też już mogę coś o grze powiedzieć 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał: Grafika? Zupełnie nie wiem o czym mówisz, bo takich animacji w grach RPG to nie było nigdy :). Warto zobaczyć samemu, w grze. Niedawno odświeżyłem rdr'a dwójeczkę. Może dlatego animacje nie robią na mnie aż takiego wrażenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 4 godziny temu, stoodio napisał: Właśnie miałem pytać o muzykę - trochę klops, bo dla mnie to bardzo istotny element jakby nie było potencjalnie epickiego eRPeGa. OST to akurat sztos w tej gierce. Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 AKT 3 to jest GOAT dla mnie. Spoiler Świątynia Bhalla 20 lat później Ten akt docenią zdecydowanie głównie ludzie, którzy zjedli zęby na 1-2-TOB. Jeszcze epilog przede mną, ale akt 3=1 (cRPGowo zapewne 1 lepszy, tam po prostu widać ten czas kilku lat w early access) > 2. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 074 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Recenzja od Archona, nie oglądam: Cytuj Odnośnik do komentarza
Daffy 10 529 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Mocno narzeka że pod względem bugów i optymalizacji akt2 i 3 odstaje od 1, który był w Early Access. Jakby jednak zabrakło im trochę czasu na dopracowanie na błysk reszty Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez Daffy Cytuj Odnośnik do komentarza
pawelgr5 1 460 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Ja ze wzgledu na upaly mam mini przerwe w graniu ale tez zastanawiam sie czy SD nie spadnie z rowerka w 3 akcie. Pogram powolutku i moze akurat wjedzie kilka wiekszych patchy. Za chwile Starfield wiec bedzie grane na zmiane. Cytuj Odnośnik do komentarza
Daffy 10 529 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Jest niby gorzej na SD pod względem framerate w 3 akcie i ponoć koniecznie gierka musi wtedy być odpalana z ssd, gdzie np w akcie 1 spokojnie można grac z sd card (chociażby ja tak mam zainstalowaną obecnie bo nie chciało mi się miejsca robić na dysku). Kiedy ja dojdę do aktu 3 to w między czasie jeszcze z dziesięć patchy wleci więc na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 618 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 jest o wiele gorzej, doczytywanie tekstur, dluzsze loadingi, bugi. Wczesniej czytalem ze fabularnie niby jest gorzej i w akcie 3 zwalnia ale to jakas bzdura pewnie pisana przez kogos kto nie gral w poprzednie czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Akt 3 dziala wyśmienicie jak masz procki z 3D cache, więc Steam Deck czy stare Intele i Ryzeny umierają tam na 30 fps max. Ciekawe jak będzie z PS5. Juz kończę gierkę, został final boss, prawie 100h zejdzie. Akt 3 wcale nie jest jakiś niedopracowany, główne narzekania są na framerate przy słabszych sprzętach. Podejrzewam, że konsolowcy będą musieli jednak akt 3 na locked 30 fps zagrać. Ilości NPC nie da się ograniczyć, bo 100% z nich to fabularnie NPCe a nie placeholdery jak w innych grach:). Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez KrYcHu_89 Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) 16 minut temu, Il Brutto napisał: jest o wiele gorzej, doczytywanie tekstur, dluzsze loadingi, bugi. Wczesniej czytalem ze fabularnie niby jest gorzej i w akcie 3 zwalnia ale to jakas bzdura pewnie pisana przez kogos kto nie gral w poprzednie czesci. Dokładnie akt 3 jest najlepszy pod względem contentu I fabuły, pewnie dlatego ma też więcej bledzikow. Ale każdy quest udało mi się jak na razie ukończyć, trzeba tylko dobrze poszukać :). Fabularnie to jest majstersztyk. Najlepsza jest Swiatynia z ekranu tytulowego, cos kapitalnego klimacik tam. Są nawet questy, które zaczęły się w akcie 1 i tutaj maja swoją konkluzję, ale oczywiście tylko jak dobrze je poprowadziliśmy, można dużo opowiadać, kartek na ta grę nie starczy:). Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez KrYcHu_89 Cytuj Odnośnik do komentarza
Daffy 10 529 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 To jest wogole niewiarygodne w tej gierce że tutaj praktycznie każdy random to mapie ma coś do powiedzenia i ma opcję dialogowe zamiast wzorem innych gier być po prostu poruszającym się manekinem Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Wrota Baldura u mnie z miejsca wskakują przed Novigrad z W3 i Athkatlę z BG2 w dziedzinie najlepiej zrealizowanych i wypełnionych zajebistymi questami miasteczek w grach. A design samej lokacji to bym bardziej porównał do Dark Souls niż jakiegoś innego RPGa. Zdziwiony na koniec jestem też skalą aktu 3. Byłem pewny, że będzie tego zwyczajnie mniej. 2 godziny temu, pawelgr5 napisał: Ja ze wzgledu na upaly mam mini przerwe w graniu ale tez zastanawiam sie czy SD nie spadnie z rowerka w 3 akcie. Pogram powolutku i moze akurat wjedzie kilka wiekszych patchy. Za chwile Starfield wiec bedzie grane na zmiane. 20-30 fps w akcie 3cim na terenie samego miasta. Wnętrza, Podziemia, kanały, i inne takie wyżej. No będzie ciężko, ale zapewne do przejścia przenośnie. Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez KrYcHu_89 Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 229 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Tutaj fajnie opisali w nowym filmiku z DF wpływ starszego/slabszego procka na te otwarte lokacje w mieście. Wreszcie gra, dla której warto mieć te minimum 5800X3D, który jest jakieś 4x szybszy w 3 akcie niż R53600. Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 618 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 1 hour ago, KrYcHu_89 said: Dokładnie akt 3 jest najlepszy pod względem contentu I fabuły, pewnie dlatego ma też więcej bledzikow. Ale każdy quest udało mi się jak na razie ukończyć, trzeba tylko dobrze poszukać :). Fabularnie to jest majstersztyk. Najlepsza jest Swiatynia z ekranu tytulowego, cos kapitalnego klimacik tam. Są nawet questy, które zaczęły się w akcie 1 i tutaj maja swoją konkluzję, ale oczywiście tylko jak dobrze je poprowadziliśmy, można dużo opowiadać, kartek na ta grę nie starczy:). Mi sie Minsc zbugowal wczoraj i musialem cofnac pare saveow, na szczescie znalazlem na reddicie podobny bug i udalo mi sie to naprawic. Mialem tez bug z nieaktywnym npc ktory stal zamiast sie angazowac w walke i nie moglem ukonczyc jego questa. 1 hour ago, Daffy said: To jest wogole niewiarygodne w tej gierce że tutaj praktycznie każdy random to mapie ma coś do powiedzenia i ma opcję dialogowe zamiast wzorem innych gier być po prostu poruszającym się manekinem A to mi sie akurat nie podoba ze triggerujesz cutscenke na kazdym npc nawet tym ktory mowi tylko jedno zdanie. Wolalbym tekstowy popup nad postacia i dzwiek, bez calej tej animacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 5 godzin temu, Daffy napisał: Jest niby gorzej na SD pod względem framerate w 3 akcie i ponoć koniecznie gierka musi wtedy być odpalana z ssd, gdzie np w akcie 1 spokojnie można grac z sd card (chociażby ja tak mam zainstalowaną obecnie bo nie chciało mi się miejsca robić na dysku). Kiedy ja dojdę do aktu 3 to w między czasie jeszcze z dziesięć patchy wleci więc na spokojnie. Jestem w trzecim akcie na sd. Aż sprawdziłem no i są tam jakieś spadki do 20fps tylko to nie wpływa na nic. Ludzie tak grali w bloodborne a to jest gra turowa. Drugi akt podobał mi się bardziej niż pierwszy. Mocny setting horrorwy. W ogóle ta gierka to bardziej lovcraftański horror niż heroic fantasy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregorius 480 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Do grających na Decku/Padzie. Macie może problem z kamerą podczas wykonywania akcji/walki? U mnie dość często,gdy zaczyna się animacja ruchu/ciosu, kamera odjeżdża na kilkanaście metrów i aby tego uniknąć muszę kontrować gałką. No mocno wkurwiające to jest i nie przypominam sobie abym tuż po premierze miał takie problemy. Nie jestem jedyny jak widać https://steamcommunity.com/app/1086940/discussions/3/3808408963760374474/ Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Sterowanie padem wygląda jakby było nie skończone niestety. Na 100pro dopracują to jeszcze możliwe nawet że do konsolowej premiery. Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 618 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 jezu co sie tam odpierdala w tym 3 akcie, te nawiazania, postaci z poprzednich gier, rzeczy jakie odkrywamy juz 75h na zegarze a jeszcze z 10 podejrzewam mi zejdzie chociaz juz chyba tylko ze 3 glowne questy mi zostaly do zrobienia i niedlugo 12 lvl wiec moze jutro skoncze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi