Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

A czy istnieje Windows na którym nie można zainstalować Steama i GOGa?

• Odpowiedzi 33,8 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
3 minuty temu, iluck85 napisał(a):

4-6k za konsole, gdzie dzisiaj w cenie ps5 składają na forum PC który jest lepszy.

4K to będzie max ile zawołają za tego nowego Xboxa. PS5 pro kosztuje 3,5. Przebicie progu 4/4,5 to strzał w kolano dla Ms. Nie wspominając o 6k.

Te 6k ujdzie jak to będzie PC- czyli zainstalujemy tam Steam, GOG. Sam Windows to za mało żeby wołać takie kwoty.

Z drugiej strony ludzie na tym forum są już zadeklarowani, że niektórym twórcom należy się i 5 stów za grę a konsole są za tanie. Taki Xbox za 4-5K który będzie oferował wszystko co najlepsze z PC, ale z intuicyjnością obsługi konsoli będzie atrakcyjniejszy dla konsolowca niż jakikolwiek komputer kiedykolwiek będzie.

Opublikowano

Jeżeli będzie opcja instalacji steam czy innego launchera, zakup gier, to tak. Alternatywa dla droższego PC. Mała obudowa wpięta pod TV rozbije bank.

Opublikowano

Z tymi różnymi sklepami to jestem ciekaw, bo tak to MS miał ze wszystkiego te 30%, a jak będzie dostępny Steam to już niekoniecznie.

Opublikowano

To jest miejsce i czas żeby zrobić na rynku konsol stacjonarnych, to co zrobił Steam na rynku handheld.

Opublikowano
  • Autor

Banku nie rozbiją, ale będzie to atrakcyjna oferta, zwłaszcza dla konsolowców którzy wcześniej nie mieli wyboru i byli skazani na jeden sklep.

3 minuty temu, Square napisał(a):

Z tymi różnymi sklepami to jestem ciekaw, bo tak to MS miał ze wszystkiego te 30%, a jak będzie dostępny Steam to już niekoniecznie.

Myślę że pogodzą się z tym, tak jak pogodzili się z tym że ludzie na Windowsie instalują i kupują gry na Steama, i tam też MS nie pobiera z tego tytułu żadnej marży.

Opublikowano
3 minuty temu, Square napisał(a):

Bo pewnie zdaja sobie sprawe, ze taki “ubogi pecet” bez tych sklepow bedzie porazka na starcie i nie ma sensu. A tak, to dadza inne sklepy i czesc z tych ludzi bedac w tym srodowisku moze kupi Game Passa i dobrze na tym wyjda. Pewnie nie zalezy juz im tak bardzo na tych 30%, bo malo kto kupuje gry na Xboksie, a bardziej ludzie graja w ramach Game Passa. To nie Sony, gdzie to 30% jest podstawa biznesu PlayStation (oraz PS Plus).

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Lukas_AT napisał(a):

To nie Sony, gdzie to 30% jest podstawa biznesu PlayStation (oraz PS Plus).

masz nieaktualne infomacje:

Podstawą biznesu Playstation są aktualnie abonamenty i mikrotransakcje , a nie 30% marża od sprzedaży gier.

image.png

To jest trend który występuje zresztą również na PC i Xboxie.

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

masz nieaktualne infomacje:

Podstawą biznesu Playstation są aktualnie abonamenty i mikrotransakcje , a nie 30% mraża.

A z tych mikrotranzakcji nie biora 30%? O to mi wlasnie chodzi.

Opublikowano
  • Autor

biorą tak samo jak z subskrybcji, bo abonamenty to nie tylko Plus. W każdym razie to nie sprzedaż gier jest głównym źródłem przychodów.

Opublikowano
8 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Bo pewnie zdaja sobie sprawe, ze taki “ubogi pecet” bez tych sklepow bedzie porazka na starcie i nie ma sensu. A tak, to dadza inne sklepy i czesc z tych ludzi bedac w tym srodowisku moze kupi Game Passa i dobrze na tym wyjda. Pewnie nie zalezy juz im tak bardzo na tych 30%, bo malo kto kupuje gry na Xboksie, a bardziej ludzie graja w ramach Game Passa. To nie Sony, gdzie to 30% jest podstawa biznesu PlayStation (oraz PS Plus).

Dokładnie to samo co ich handheld.

Zrobienie konsoli pod GP nie ma sensu, .Robienie kolejnego klona z Windowsem dzisiaj też nie ma sensu i lepiej jakąś prowizję mieć z tego co wypuszcza z Asusem. Biznesowo bezpieczniej.

Opublikowano
7 minutes ago, ASX said:

biorą tak samo jak z subskrybcji, bo abonamenty to nie tylko Plus. W każdym razie to nie sprzedaż gier jest głównym źródłem przychodów.

Trudno, żeby była skoro nie robią już gier zbyt często.

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Trudno, żeby była skoro nie robią już gier zbyt często.

Chodzi o wszystkie gry. Nie tylko ich gry. A to 30% z gier i mikrotranzakcji jest dla nich podstawa biznesu. MS idzie inna droga. Sprzedaz takiego exa singleplayer na poziomie 5 mln to male pieniadze w porownaniu do reszty.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
  • Autor

To też ma jakiś wpływ, ale głównie to wynika z faktu że ludzie na PlayStation coraz więcej wydają na subskrypcje i mikrotransakcje, a kupują coraz mniej gier. Więc idą może trochę inną drogą, inaczej adaptują się do zmian, ale w podobnym kierunku, bo procesy i trendy na PlayStation są też widoczne na Xboxie i innych platformach.

Opublikowano

Nieważne w sumie czy sprzedają gry czy mikro transakcje, zawsze dostają te 30%. Na tym na pewno wychodzą lepiej niż z Plusa. Stąd jestem ciekaw jak wypadnie wpuszczenie innych sklepów u MS. Docelowo dla graczy najlepiej jakby to zaowocowało lepszymi cenami.

Opublikowano
46 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Z drugiej strony ludzie na tym forum są już zadeklarowani, że niektórym twórcom należy się i 5 stów za grę a konsole są za tanie. Taki Xbox za 4-5K który będzie oferował wszystko co najlepsze z PC, ale z intuicyjnością obsługi konsoli będzie atrakcyjniejszy dla konsolowca niż jakikolwiek komputer kiedykolwiek będzie.

500 za gierkę będzie. Nie będzie alternatywy w postaci pudełek, to jestem pewny że 5 bomb lekko.

Wnioskuję to po tym ,że cyfrowe zakupy nie są w hoy zachęcające. Gra 3 lata po premierze, a tam dalej 299zl gdzie pudełko w markecie lata po 99zl.

Mowa o rynku konsolowym, bo na PC jest zupełnie inaczej.

Opublikowano
  • Autor

Dlatego w sumie wszyscy powinni kibicować tej inicjatywie otwarcia konsol na inne sklepy, bo bycie skazanym w dobie cyfrowej dystrybucji na dyktat cenowy MS, Sony czy Nintendo to nic dobrego. Potrzebne są alternatywy jak na PC.

Opublikowano
7 minut temu, iluck85 napisał(a):

Na PC są stałe obniżki?

Opublikowano
4 minuty temu, iluck85 napisał(a):

500 za gierkę będzie. Nie będzie alternatywy w postaci pudełek, to jestem pewny że 5 bomb lekko.

Wnioskuję to po tym ,że cyfrowe zakupy nie są w hoy zachęcające. Gra 3 lata po premierze, a tam dalej 299zl gdzie pudełko w markecie lata po 99zl.

500zł za gierkę jak na PC? Ta propaganda antycyfrowców. xDDD Przyzwyczajaj się tam Lucek, następna generacja na PS6 to będzie powtórka z tego co już oferuje Ci MS, a Nintendo same pozwoliło na wydawanie licencji na kartach. Witamy w rzeczywistości.

Opublikowano
49 minut temu, Square napisał(a):

Wolą sprzedać więcej swoich gier wszędzie niż liczyć na te 30% tylko na swojej platformie, ktore jest zależne od tego ile sprzętu opchną. Długoterminowo może to im dać lepszą stabilizację przepływów pieniężnych i lepszy margines zysku.

Opublikowano
3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

500zł za gierkę jak na PC? Ta propaganda antycyfrowców. xDDD Przyzwyczajaj się tam Lucek, następna generacja na PS6 to będzie powtórka z tego co już oferuje Ci MS, a Nintendo same pozwoliło na wydawanie licencji na kartach. Witamy w rzeczywistości.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Ceny gier cyfrowych na konsolach są mało zachęcające. Napisałem że gra kilka lat po premierze nadal kosztuje jak na premierę.

Nie jest zweryfikowana i obniżona. Czekanie na promocję. Pudełko w sklepie już dawno kosztuje 100zl. I dla mnie to jest chore.

Wspominam o rynku konsolowym, bo na PC są alternatywy i tam gra w dniu premiery często kosztuje mniej niż 250. Najwięcej dałem chyba za Baldura 3. Reszta to poziom 180-220 na premierę.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Square napisał(a):

Na PC są stałe obniżki?

Jest podobnie na konsolach, to kwestia wydawcy jak decyduje się obniżać cenę. po premierze. Ale na PC przede wszystkim są alternatywy, nie ma monopolu jednego sklepu cyfrowego.

Opublikowano
12 minut temu, Square napisał(a):

Na PC są stałe obniżki?

Ceny są niższe w dniu premiery. Nie śledzę eshopu konsolowego, ale na Steam mam listę życzeń to często dostaje meila że to co chce jest na promocji.

Opublikowano

No na konsolach też tak masz, więc na PC ta sama zasada, jak nie bierzesz na premierę to kupujesz tylko na promce. Jedyna różnica to cena bazowa.

Jak wspomniałem wcześniej, aby te różne sklepy zaowocowały niższymi cenami, tak jak na PC. Tutaj się zgadzamy.

20 minut temu, SnoD napisał(a):

Wolą sprzedać więcej swoich gier wszędzie niż liczyć na te 30% tylko na swojej platformie, ktore jest zależne od tego ile sprzętu opchną. Długoterminowo może to im dać lepszą stabilizację przepływów pieniężnych i lepszy margines zysku.

Sprzedawać wszędzie to już chyba sprzedają. Dodanie Steama na konsoli nic tu nie zmieni.