Jump to content

Xbox One controller a gry PC

szymon@

Recommended Posts

3 godziny temu, Shankor napisał:

To coś masz źle ustawione/zainstalowane. Pad do Xbox One jest domyślnie obsługiwany przez Windows 10, mnie działa bez żadnych problemów we wszystkich grach, które obsługują kontrolery.

Masz na myśli ustawienia systemowe czy w grze .... czy obydwa ?

W win10 to działa tak że nie ważne jaką grę odpalisz (z tych obsługujących kontroler of kors bo starsze mogą nie obsługiwać) to po dotknięciu dowolnego przycisku na padzie interjes zmienia się pod obsługę pada. Ja np używam statego pada od x360 z adapterem na usb. 

Ten pad który masz to podpinasz z adapterem czy przez BT?

22 godziny temu, mozi napisał:

W win10 to działa tak że nie ważne jaką grę odpalisz (z tych obsługujących kontroler of kors bo starsze mogą nie obsługiwać) to po dotknięciu dowolnego przycisku na padzie interjes zmienia się pod obsługę pada. Ja np używam statego pada od x360 z adapterem na usb. 

Ten pad który masz to podpinasz z adapterem czy przez BT?

BT

22 godziny temu, Shankor napisał:

Napisz co masz dokładnie. Pad od xone czy xone s czy może Elite. Łączysz się przez dedykowany odbiornik czy przez Bluetooth? Jaki masz system? 

Posiadam od xOne kontroler https://www.empik.com/kontroler-microsoft-xbox-one-6cl-00002-microsoft,p1164730792,multimedia-p

System Windows 10 X64 , aktualizowany na bieżąco .

Pada łączę przez Bluetooth.

Strasznie mi zależy , by działał z HL2 .

• 1 month later...
  • 1 month later...
W dniu 9.05.2020 o 18:03, Bzduras napisał:

Oba działają na XInput, więc to kwestia tego, który pad lepiej leży Ci w ręce i który do Ciebie bardziej przemawia. Oba będą działać tak samo, osobiście polecam ten od One S/X.

Dzięki za odpowiedź. A lepiej kupić do X'a czy jednak np. 8bitdo SN30, a może Switch Pro Controller? Bo opinie są baardzo podzielone:D Może ktoś z Was potestował?

22 minuty temu, izon napisał:

Dzięki za odpowiedź. A lepiej kupić do X'a czy jednak np. 8bitdo SN30, a może Switch Pro Controller? Bo opinie są baardzo podzielone:D Może ktoś z Was potestował?

Nie miałem w rękach SN30 ani Pro Controllera, więc nie mogę Ci odpowiedzieć na to pytanie. Poszedłem w adapter, bo walają mi się cztery pady po domu i nie chciałem dokładać piątego, skoro mogłem wykorzystać jeden z tych, które były pod ręką :)

Kochani,

zamawiam w końcu tego padziora do Xboxa:

czy jest jakaś różnica między tymi padami po za tym, że do tańszego ( co dziwne) dodają kabel?:)

https://mediamarkt.pl/konsole-i-gry/kontroler-bezprzewodowy-microsoft-6cl-00002-czarny-do-xbox-one-s

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/kontroler-microsoft-xbox-one-przewod-dla-systemu-windows?querystring=pad xbox

• 2 months later...

Panowie mam mega problem z tym padem od Xboxa. A mianowicie spowalnia mi niektóre gierki, np. Persona 4 momentalnie po podłączeniu pada jest niegrywalna. Wygląd na to, że problem występuje tylko jak podłącze pada przez bluetooth. Macie jakieś pomysły o co może chodzić?

Tak, adapter bluetooth w PC Ci niedomaga. Potwierdź jeszcze, siadając z padem naprawdę blisko PC - jeśli problem ustanie to masz odpowiedź. Miałem podobnie ze starym adapterkiem na USB, wywaliłem go do kosza na elektronikę, kupiłem Asus BT400 i jak ręką odjął.

2 godziny temu, Bzduras napisał:

Tak, adapter bluetooth w PC Ci niedomaga. Potwierdź jeszcze, siadając z padem naprawdę blisko PC - jeśli problem ustanie to masz odpowiedź. Miałem podobnie ze starym adapterkiem na USB, wywaliłem go do kosza na elektronikę, kupiłem Asus BT400 i jak ręką odjął.

Kurczę, ja korzystam z bluetootha wbudowanego w kompa. Sprawdzałem i z bliska nie ma różnicy, też lipa:(

Z własnego doświadczenia mogę się wypowiedzieć, że lepiej zainwestować 6-7 dyszek i kupić oficjalny adapter od MS (w wersji v2) - zero problemów z lagiem, zasięgiem i zrywaniem połączenia, pady same wyłączają się po wyłączeniu/uspaniu systemu. Dodatkowo kontrolerów nie trzeba parować od nowa przy przepinaniu pomiędzy różnym sprzętem - wystarczy wypiąć adapter powiedzmy ze stacjonarki, wrzucić go do plecaka razem z laptopem i podczas gry wystarczy go tylko podpiąć.

Przy adapterze BT od Asusa (BT400) w odległości powyżej 0,5 metra od PC było to już całkowicie niegrywalne(gigantyczny lag, gubienie wciśniętych przycisków), na adapterze MS(ten sam rodzaj komunikacji którego używa Xbox One) jest elegancja francja, testowane na 3 różnych padach.