Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

S.T.A.L.K.E.R. 2

Featured Replies

9 minut temu, suteq napisał(a):

W jakim sensie 'zapisowo'? Masz na myśli jak to dlc będzie wkomponowane w podstawkę?

Tak, w Stalkerze tam się sporo dzieje ze światem przecież od połowy gry.

W sumie fajnie jakby dali, coś jak CDP, że dostajemy DLC save od twórców jako alternatywę.

• Replies 1.6k
  • Views 180k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• To nie będą bugi, to będą anomalie.

• Dla samej gry nie ma to wielkiego znaczenia w chwili obecnej, ale to kolejna furtka do dojenia kasy dla wydawców. Z tego co ogarnąłem (wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę), to rzeczy kupione w fo

• Nie bój żaby  Twojego kompa niszczy siedmioletni Wiedźmin 3, a co dopiero będzie na UE5 

No z tego co czytam to fabularnie ma się dziać po podstawce więc zapewne będzie tak, że jak wczytasz sobie zapis przed drogą bez powrotu to pojawi się nowe zadanie. Tak było z tym darmowym DLC Stories Untold ale ono było malutkie, a tutaj jednak duże się szykuje. Też bym wolał aby była opcja zagrania z poziomu menu ale z drugiej strony to mam już taki ekwipunek, że chyba jednak lepiej zagrać już tą postacią co mam skoro poświęciłem kilkadziesiąt godzin aby zebrać to wszystko.

Ktoś grał po tym patchu? Czy to już jest najlepszy moment żeby zapoznać się z Zoną?

A na czym jestes? Na pc gra sie dobrze, wyglada dobrze, latwe sterowanie myszka etc. Nie jest to taki shooter na chama, tylko jest 'srubka' do likwidacji anomalii, jakis czujnik anomalii, porozrzucane skrytki do zbierania i klimatyczna eksploracja.

Jezeli chodzi o technologie to dostepne Dlss, Frame gen. Tylko shadery dlugo sie laduja za pierwszym razem, a pozniej to juz mozna dac skip 😀 I rozmiar ok 170 gb.

Te notoryczne przeciążenie poprawili? Czy tylko grafa?

Godzinę temu, addhoc napisał(a):

Te notoryczne przeciążenie poprawili? Czy tylko grafa?

Czemu mają naprawiać immersyjne mechaniki?

Bo była immersyjnie wkurwiająca

Fabula jest niedorzeczna, cos jak poziom Dying Light 2. O co niby biega z uzywaniem alkoholu do redukcji napromieniowania?

Realizm odwzorowania broni i swiata koliduje wlasnie z fabula i takimi elementami jak powyzej, gdzie nie ma zadnego dowodu w realnym swiecie, ze alkohol wplywa w jakikolwiek sposob na zmniejszenie napromieniowania, tylko jest to jakis ukrainski folklor.

Myth or fact? Will alcohol help protect against radiation?

Edited by beardo0

Nie podoba mi się grafika po nowym patchu, wcześniej Stalker 2 miał swój brudny klimat, teraz bardziej to przypomina jakiegoś Far crya, mam już u+ bo bez tego gra w ogóle wygląda kiepsko ale trzeba będzie trochę popracować żeby to doprowadzić do akceptowalnego stanu wizualnego, bazowa wersja jest zbyt kolorowa. Łąki na pewno wyglądają lepiej szczególnie z modem wprowadzającym gęsta trawę ale sporo tekstur mam wrażenie dostało downgrade, zwłaszcza tekstury podłoża w leśnych obszarach. Wnętrza wygląda również gorzej, wcześniej miałem prawie że fotorealistycznego Stalkera, nie wiem czy teraz da się jakoś to doprowadzić do podobnego wyglądu. Gdyby nie DLC to bym chyba wrócił do wersji 1.9.

Jest suwaczek do kontrastu, można sobie ustawić szaro-burość jak ktoś chce,

Na PC to akurat reshade więcej da bo można wiele poprawić, trochę już to lepiej wygląda, myślę, że ostatecznie się to doprowadzi do lepszego stanu, zbyt cukierkowe kolory to akurat najłatwiej zniwelować ale niektóre rzeczy są w tej chwili spaprane jak na moje w tym jak zaimplementowali to w samym silniku i u+ tego też nie poprawi, chociaż wiele rzeczy ten mod poprawia dramatycznie. Różne obiekty są jakos dziwnie naświetlone jakby, wcześniej tego nie było,to pewnie ta ich nowa wersja oświetlenia jaka wprowadzili ale jest to zbyt agresywne, tak samo broń gdy się ją trzyma i ręce, no dziwnie to trochę wygląda.

Nowa wersja u+ dramatycznie poprawia odbicia i oświetlenie, nie ma w końcu takiego sztucznego naświetlania różnych obiektów. Świetnie teraz wygląda przy jednoczesnym stonowaniu kolorów reshadem. @Wredny Ty już grasz w DLC? Jakieś wrażenia?

30 minut temu, Qbon napisał(a):

Nowa wersja u+ dramatycznie poprawia odbicia i oświetlenie, nie ma w końcu takiego sztucznego naświetlania różnych obiektów. Świetnie teraz wygląda przy jednoczesnym stonowaniu kolorów reshadem. @Wredny Ty już grasz w DLC? Jakieś wrażenia?

A jak DLC, w sensie jak się gra, są jakieś nowe misje, nowa lokacja, czy można wczytać zapis z zakończenia? Zastanawiam się, czy jest sens instalować.

16 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

A jak DLC, w sensie jak się gra, są jakieś nowe misje, nowa lokacja, czy można wczytać zapis z zakończenia? Zastanawiam się, czy jest sens instalować.

No właśnie nie wiem, bo tez jeszcze nie grałem, na pewno zagram ale jeszcze nie mam. Wredny z tego co tu widzę jest fanem Stalkera więc może już gra. Z informacji o DLC to tak, są zupełnie nowe lokacje, nowa linia fabularna,nowe questy poboczne, generalnie ponoć DLC jest spore na kilkadziesiąt godzin jak chcesz tam spędzić więcej czasu. Są nowe bronie.

19 minut temu, Qbon napisał(a):

No właśnie nie wiem, bo tez jeszcze nie grałem, na pewno zagram ale jeszcze nie mam. Wredny z tego co tu widzę jest fanem Stalkera więc może już gra. Z informacji o DLC to tak, są zupełnie nowe lokacje, nowa linia fabularna,nowe questy poboczne, generalnie ponoć DLC jest spore na kilkadziesiąt godzin jak chcesz tam spędzić więcej czasu. Są nowe bronie.

No kalendarz ciężki, pewnie ogram w 2027, ale recenzje mocne. Contentu na 12 godzin lekko (sama fabuła).

image.png

6 godzin temu, Qbon napisał(a):

@Wredny Ty już grasz w DLC? Jakieś wrażenia?

5 godzin temu, Qbon napisał(a):

Wredny z tego co tu widzę jest fanem Stalkera więc może już gra.

Taki ze mnie "fan", że nawet podstawki nie skończyłem, mimo ponad 150h na liczniku leo
Od dawna nie gram, choć co jakiś czas wracam, bo cudowna to gierka, ale dość łatwo przychodzi mi jej odstawianie "na kiedyś".

• 2 weeks later...

Ależ fantastyczny póki co jest ten Stalker ;)

Mam pytanie, bo dotarłem do

Obozu Ikara i mam rozwalać jakieś anteny.

Ale kusi mnie żeby wrócić na Hałde bo coś ten Dioda gadał przez radio, lub do Zalisji sprawdzić. Tylko że to kawał drogi a ja tych szybkich podróży wogóle nie kumam i nie mam chyba odblokowanych.

Czy gra w miarę wróci w tamte tereny albo będę musiał się tam zakręcić?

Używa ktoś z was usługi boosteroid lub NVIDIA GeForce now,bo ja non stop mam crash gry że mi wywalę do pulpitu?

• 2 weeks later...

Pany jaka jest ta gierka po tych patchach?

Wygląda na taki fajny "mil--sim" gdzie można połazić , postrzelać i pozbierać loot z chłopów.

Ten świat naprawdę żyje jak mówią twórcy?

Gdzieś czytałem, wpisy weteranów,że bez modów to gówno jest okropne.

Gdzie leży prawda?

Można wyłączyć sobie HUD i grać tak full immersyjnie?

Jak z płynnością? Nie ma dropów na konsoli?

"Weteranów" nie słuchaj, bo różowe okulary nostalgii przesłaniają im rzeczywistość i dla nich wciąż niedoścignionym ideałem jest "Gamma".
Prawda jest taka, że "dwójka" jest o wiele bardziej immersyjna, świat "żyje", dropy może i są, ale osobiście ich nie odczułem, a HUD można wyłączyć, jeśli kogoś kręci taka zabawa.
Ten tytuł to było złoto już w dniu premiery, a z każdą kolejną łatką jest tylko lepiej, więc bierz i nawet się nie zastanawiaj.