Opublikowano 11 listopada 20241 r 45 minutes ago, Paolo de Vesir said: https://www.gematsu.com/2024/10/alan-wake-ii-details-ps5-pro-enhancements Różnica jest taka, że PRO wyświetla obraz w 4K, ale gra renderuje się w niższej rozdzielczości. Co dzięki PSSR daje wciąż lepszy efekt, niż wyświetlanie obrazu w 1440p (taki obraz podaje konsola) który telewizor następnie pociąga do rozdzielczości ekranu - zwłaszcza, że efekt końcowy zależy w dużej mierze od elektroniki TVka. No dokładnie tak, także ludzie pierdoły wypisują twierdząc, że coś gdzieś niedomaga. Jedyne co w tym wszystkim niedomaga to komunikacja ze strony Remedy, bo w jednym akapicie piszą zarówno o Pro jak i o base. Ktoś w necie odwrócił kota ogonem i wyszło że na pro jest 864p. No a nie jest. Alan 2 na Pro jest wyraźnie bardziej ostry i to bardzo duża różnica względem wersji Base. Mamy więc żyletę 30 FPS z RT lub żyletę 60fps. Porównywanie więc PSSR do FSR i mówienie że nie ma różnicy to zwykle brednie . Edytowane 11 listopada 20241 r przez Masamune
Opublikowano 11 listopada 20241 r Co Wy na tego Alana Weak'a sie tak uparliscie ? Przeciez to slaba gra jest i benchmark tez kiepski
Opublikowano 11 listopada 20241 r 2 godziny temu, wojtas011 napisał(a): Bo nie żyjesz w bańce i to jest forum DYSKUSYJNE? O czym chcesz tak zażarcie dyskutować skoro sprzętu na oczy nie widziałeś? O wysokiej cenie, wyższości DLSS nad PSSR i rezygnacji z zakupu wystarczy napisać raz. Naprawdę. Dlaczego miałbym spędzać pół dnia w temacie XSX albo PC skoro go nie mam i nie mam zamiaru mieć? Wy z jakiegoś powodu robicie tak z PS5 Pro i to jeszcze w temacie preorderowej 'szajby'.
Opublikowano 11 listopada 20241 r Czy ktoś mi powie ile realnie cebulionów trzeba przeznaczyć na dzień dzisiejszy na złożenie nowego PC, który będzie miał wydajność zauważalnie wyższą niż PS5 PRO? Chodzi mi o sprzęt , który uciągnie śledzenie promieni i wysokie ustawienia w grach przy zachowaniu pełnych 60 klatek? Biorąc pod uwagę, że konsole są lepiej optymalizowane pod gry niż PC-ty. Zastanawiam się czemu aż tyle właścicieli PC hejtuje i udziała się w artykułach dotyczących Ps5 PRO zamiast cieszyć się swoim sprzętem Mocno sie zastanawiam czy nie zwrócić swojego PS5 PRO- jest jednak zauważalnie głośniejszy niż PS5. Poczytałem trochę i niektórzy niestety trafiają na głośniejsze modele a niektórzy mają ciszę. Mój model jest tak głośny, że przeszkadza w immersji podczas gier. Orientujecie się czy mogę zwrócić w MM czy pozostaje gwarancja ? Edytowane 11 listopada 20241 r przez Insane3d
Opublikowano 11 listopada 20241 r 2 minutes ago, Insane3d said: Czy ktoś mi powie ile realnie cebulionów trzeba przeznaczyć na dzień dzisiejszy na złożenie nowego PC, który będzie miał wydajność zauważalnie wyższa niż PS5 PRO? Chodzi mi o powiedzmy komp, który uciągnie śledzenie promieni i wysokie ustawienia w grach przy zachowaniu pełnych 60 klatek? Zastanawiam się czemu aż tyle właścicieli PC hejtuje i udziała się w artykułach dotyczących Ps5 PRO zamiast cieszyć się swoim sprzętem RTX 4070 - 2500 Ryzen 7 5700x3d - 900 Płyta główna jakaś - 600 SSD 1TB - 450 Zasilacz 650W - 200 RAM 16GB - 260 To tak optymistycznie -5110zł. Obudowa i mysz klawiatura pad niewliczone
Opublikowano 11 listopada 20241 r Chyba w przelozeniu na PRO mozna byloby dac RTX 4060, ale dysk ma 2TB. No i system oczywiscie w granicach 600zl i nie piszcie ze mozna taniej... ma byc legitnie
Opublikowano 11 listopada 20241 r 6 minutes ago, gnom said: Chyba w przelozeniu na PRO mozna byloby dac RTX 4060, ale dysk ma 2TB. No i system oczywiscie w granicach 600zl i nie piszcie ze mozna taniej... ma byc legitnie RTX 4060 jest za słaby na granie w 4K z DLSS Quality. Musi być 4070, żeby w Alanie uzyskać efekty takie jak na PRO. Bonus :
Opublikowano 11 listopada 20241 r 14 minut temu, Masamune napisał(a): RTX 4070 - 2500 Ryzen 7 5700x3d - 900 Płyta główna jakaś - 600 SSD 1TB - 450 Zasilacz 650W - 200 RAM 16GB - 260 To tak optymistycznie -5110zł. Obudowa i mysz klawiatura pad niewliczone Tutaj masz zestaw za ok. 5K z RX 7900 GRE który pewnie na dzisiaj oferuje moc PS6PRO. https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-listopad-2024?page=0,10 2 minuty temu, Masamune napisał(a): żeby w Alanie uzyskać efekty takie jak na PRO. Żebym z DLSS miał w Alanie efekty jak na PRO to musiałbym mieć 3060Ti. Pisanie o PS5PRO jak o odpowiedniku 4070 to zwykła bujda, to bardziej RX7700XT, a i tak mu trochę brakuje.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 5 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): Tutaj masz zestaw za ok. 5K z RX 7900 GRE który pewnie na dzisiaj oferuje moc PS6PRO. https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-listopad-2024?page=0,10 Nie, że bronię pro no ale to nadal 3,5 vs 5, a jeszcze nie masz tam klawy, pada, myszki, windy. Czyli z 2-3 tys drożej, za które można mieć np Switcha z kilkoma kozak exami.
Opublikowano 11 listopada 20241 r Zakładałem jako zestaw do grania na TV, więc realnie najdroższy byłby pad, bo OEMowe Windy za 50zł nie są nielegalne. No i jest to zestaw który da ci pewnie spokój jeszcze w okolicach premiery PS6, jak nie lepiej. Długo biłem się z myślami o dedykowanym kompie, ale jak zobaczyłem co może RTX 3060Ti to już nawet takie GRE czy 4070S to jest po prostu bezproblemowość na lata. a jak to pisaliśmy w temacie - jesteśmy dorośli, wydane pieniądze na hobby to dobrze wydane pieniądze
Opublikowano 11 listopada 20241 r Jak ktoś myśli grać w multiplatformy to myślę, że wydanie 10k na pc jest warte świeczki. Przecież to jest przepaść w działaniu i wyglądzie gier.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 19 minutes ago, Paolo de Vesir said: Żebym z DLSS miał w Alanie efekty jak na PRO to musiałbym mieć 3060Ti. Pisanie o PS5PRO jak o odpowiedniku 4070 to zwykła bujda, to bardziej RX7700XT, a i tak mu trochę brakuje. Absolutnie nie. Już nawet 4060 wymaga ustawienia low żeby ledwo ogarnąć DLSS Quality do rozdzielczości 1440p, a w 4K to się prędzej zjara niż uciągnie Alana w DLSS Q do 2160p z RT Reflections jak PS5 Pro. https://youtu.be/kJz5BEa_WPg?si=zBAVYs68mbmB-QXC 4060, DLSS P do 4K, brak RT, ustawienie Low - 40fps Edytowane 11 listopada 20241 r przez Masamune
Opublikowano 11 listopada 20241 r Jak będzie zestaw z napędem / napędem w normalnych cenach, to wezmę, a premierowego fata dam młodemu, bo piknia działa.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 7 minut temu, Masamune napisał(a): Absolutnie nie. Już nawet 4060 wymaga ustawienia low żeby ledwo ogarnąć DLSS Quality do rozdzielczości 1440p, a w 4K to się prędzej zjara niż uciągnie Alana w DLSS Q do 2160p z RT Reflections jak PS5 Pro. https://youtu.be/kJz5BEa_WPg?si=zBAVYs68mbmB-QXC Masz czarno na białym: 3060Ti - 4K output, DLSS performance (czyli 1080p a nie z 864p, to jest przepaść), miks wysokich ze średnimi, cały czas 50 klatek.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 3 minuty temu, balon napisał(a): Nie, że bronię pro no ale to nadal 3,5 vs 5, a jeszcze nie masz tam klawy, pada, myszki, windy. Czyli z 2-3 tys drożej, za które można mieć np Switcha z kilkoma kozak exami. Tylko to już będzie komp sporo mocniejszy niż Pro. Porównywalny z Pro PC to okolice 4k i to już zakładając że to co było gadane na prezentacjach (o wiele szybsze RT, elegancki PSSR itd.) sprawdzi się w przyszłości, a z tymi przechwałkami różnie to bywa.
Opublikowano 11 listopada 20241 r Autor 3 godziny temu, Soul napisał(a): Zapraszam o jaka miła odmiana zobaczyć jakiś post od kogoś kto nie jest teoretykiem. co do twoich testowanych gier, Final w tym trybie Versatility też osiąga tą jakość sposobami tj obcina miejscami ilość npc (widać przy paradzie w Junon), pop-in roślinności też dalej jest ale generalnie masz tu i klatki i jakość z minimalnym kompromisem ale bez napędu to nie potestujesz za mocno co :p jest trochę gier Pro Enhanced w PS+Extra + (Ratchet, Demons Souls, TLOU Part 1, Miles, Dead Island 2) i w EA Play za 4zeta (Jedi Survivor) to może tam szukaj następnych pozycji bo jak sam zauważyłeś efekt zależy od danej gry
Opublikowano 11 listopada 20241 r po co wy sie tak brandzlujecie tymi cyferkami, czy 862p czy 900p czy tysionc, skoro ostatecznie i tak nie macie wpływu i na konsoli końcowo ogranicza się to do tego, czy podoba się wam to co widzicie na ekranie czy nie?
Opublikowano 11 listopada 20241 r 22 minutes ago, Paolo de Vesir said: Masz czarno na białym: 3060Ti - 4K output, DLSS performance (czyli 1080p a nie z 864p, to jest przepaść), miks wysokich ze średnimi, cały czas 50 klatek. PRO działa w 1264p, 864p jest na bazowej PS5 w trybie Performance. Na tym filmiku który dałeś mamy 1080p i potężny screen tearing. W dodatku filmowe 24fps a nie cały czas 50 klatek. Sorry, ale jak chcesz mieć jakość pro, to twój RTX musi mieć końcóweczkę "70" - więc bulisz. Edytowane 11 listopada 20241 r przez Masamune
Opublikowano 11 listopada 20241 r Pro działa w quality w 1264p, w performance jest 846p tylko, że output masz 4K zamiast 1440p jak było na bazowej, jeszcze w niższych ustawieniach niż PC-towe high, a często i medium. Nikt nie odbiera PRO boostu względem bazowych konsol, ale testy pokazują słabszego odpowiednia 7700XT, a Ty próbujesz zrobić z niego 4070, jak nie lepszą. https://wccftech.com/alan-wake-2-playstation-5-pro-ray-tracing/ tutaj masz kolejne potwierdzenie, że to nie jest nawet 900p w performance.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 14 minutes ago, krzysiek923 said: po co wy sie tak brandzlujecie tymi cyferkami, czy 862p czy 900p czy tysionc, skoro ostatecznie i tak nie macie wpływu i na konsoli końcowo ogranicza się to do tego, czy podoba się wam to co widzicie na ekranie czy nie? Porównujemy stosunek cena/jakość między dwoma platformami i na szczęście Pro cały czas TO ma. Blacharze zgrzytają zębami.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 18 minut temu, łom napisał(a): Tylko to już będzie komp sporo mocniejszy niż Pro. Porównywalny z Pro PC to okolice 4k i to już zakładając że to co było gadane na prezentacjach (o wiele szybsze RT, elegancki PSSR itd.) sprawdzi się w przyszłości, a z tymi przechwałkami różnie to bywa. Nie, no ja w ogóle nie jestem zainteresowany graniem na PC, więc dla mnie te porównania to w ogóle niezła abstrakcja. Bardziej mi chodziło o cenny i cyferki. Więc jakby nie było dalej taniej i prościej jest kupić konsolę, nawet takie pro aby pograć w spoko jakości (ofc nie tjery quality) w najnowsze gierki. Chyba na tym można skończyć już te wyliczanki co lepsza za 3,5 tys?
Opublikowano 11 listopada 20241 r 1 minutę temu, balon napisał(a): Chyba na tym można skończyć już te wyliczanki co lepsza za 3,5 tys? To gdzie kończy się "wystarczająco dobrze", a gdzie zaczyna się "potrzebujemy PRO"? Bo mam wrażenie, że w momencie premiery każdego nowego sprzętu Sony. 2 minuty temu, Masamune napisał(a): orównujemy stosunek cena/jakość między dwoma platformami i na szczęście Pro cały czas TO ma. Blacharze zgrzytają zębami. Wymyśliłeś sobie kłamstwo bez oparcia w rzeczywistości i postanowiłeś w nie uwierzyć. Przykre.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a): To gdzie kończy się "wystarczająco dobrze", a gdzie zaczyna się "potrzebujemy PRO"? Bo mam wrażenie, że w momencie premiery każdego nowego sprzętu Sony Nie mam pojęcia, u mnie np pro „zaczyna” się w momencie jak mam ochotę kupić nowy sprzęt, a poprzedni dać synowi. Dostanę ponadto trochę więcej mocy. Dla mnie ok układ byle tylko ten napęd był dostępny za normalne pieniądze (własna kolekcja gier oraz używki)
Opublikowano 11 listopada 20241 r 3 minutes ago, Paolo de Vesir said: Pro działa w quality w 1264p, w performance jest 846p tylko, że output masz 4K zamiast 1440p jak było na bazowej, jeszcze w niższych ustawieniach niż PC-towe high, a często i medium. Gościu, usilnie próbujesz zrobić z PRO +30% mocy o którym pisaliśmy w temacie. https://wccftech.com/alan-wake-2-playstation-5-pro-ray-tracing/ tutaj masz kolejne potwierdzenie, że to nie jest nawet 900p w performance. Ale mówimy o RT w trybie Quality i jak widać PC z RTX xx60 nie daje rady w 4k. Usilnie próbujesz overpriced pc komponenty porównywać do konsoli i udowodnić że są lepsze, a jak widać nie są Performance mode na PRO z kolei jest mistrzowsko skalowany do 4K dając lepsze efekty wizualne niż RTXy xx60 przy stałych 60 klatkach.
Opublikowano 11 listopada 20241 r 32 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): po co wy sie tak brandzlujecie tymi cyferkami, czy 862p czy 900p czy tysionc, skoro ostatecznie i tak nie macie wpływu i na konsoli końcowo ogranicza się to do tego, czy podoba się wam to co widzicie na ekranie czy nie? Już nie wspominając o tym, że na ekranie nie wyświetla się 862p. W bardzo dziwną stronę to zmierza - co kogo obchodzi w jakiej rozdziałce natywnej chodzi gra skoro ani przez milisekundę nie patrzy się na obraz w tej rozdzielczości? xd edit: nowa strona, więc prawda edit2: no i dupa, ktoś pousuwał posty i już nie nowa strona, więc wszyscy umrzemy