Opublikowano 11 czerwca11 cze 15 hours ago, maciucha said:Dzisiaj właśnie pobierałem pierwszy raz od długiego czasu i faktycznie wolno szło.Coś mam nie tak z pakietami. Nie dość, że wolno to czasem wywala błąd i znikają aktualizacje z Discovery. Spróbowałem oczyścić stare pakiety i cache za pomocą:sudo pacman -Rns $(pacman -Qdtq)orazsudo paccache -rale wywala mi błąd dostępów nawet jak robię to jako root. Chyba SD ma jakieś ograniczenia.
Opublikowano 11 czerwca11 cze 1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):Coś mam nie tak z pakietami. Nie dość, że wolno to czasem wywala błąd i znikają aktualizacje z Discovery. Spróbowałem oczyścić stare pakiety i cache za pomocą:sudo pacman -Rns $(pacman -Qdtq)orazsudo paccache -rale wywala mi błąd dostępów nawet jak robię to jako root. Chyba SD ma jakieś ograniczenia.Miałem jakieś takie problemy rok temu i po resecie do fabrycznych wszystko śmiga
Opublikowano 11 czerwca11 cze 2 minutes ago, maciucha said:Miałem jakieś takie problemy rok temu i po resecie do fabrycznych wszystko śmiga Poszukam innego rozwiązania bo nie chce od nowa konfigurować sobie emulatorów i bazy gier.
Opublikowano 17 czerwca17 cze Tak się zastanawiam czy valve pokusi się o dodanie Oleda do SD2. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się że nie. Zrobią pewnie taki sam manewr jak z sd1. Ciekawe jak wypadnie ten legion go 2 z oledem
Opublikowano 17 czerwca17 cze Ogółem każdy płacze że OLED = znacznie wyższa cena urządzenia i dlatego wielu z tej technologii rezygnuje by zmieścić się w akceptowalnych widełkach cenowych.Idealnie by było jakby równocześnie sd2 debiutował w paru wariantach, nie tylko z różnym dyskiem ale właśnie by najdroższy wariant miał OLEDa, a tańsze po prostu LCD i nie trzeba byłoby czekać paru lat na rewizję z lepszym ekranem
Opublikowano 17 czerwca17 cze Niech sobie przetestują wody i zrobią dwa dokładnie takie same urządzenia, jedno za X dolców z LCD i drugie za X+ile-tam-potrzeba z OLEDem. Ale takie same, a nie "LCD 16GB pamięci z dyskietek 3,5'" i drugie "OLED 30TB NVME SSD PCIE5". Będzie miarodajnie w zmierzeniu, jak bardzo ludziom zależy na dobrym ekranie.
Opublikowano 17 czerwca17 cze W dniu 11.06.2025 o 14:28, Czoperrr napisał(a):Coś mam nie tak z pakietami. Nie dość, że wolno to czasem wywala błąd i znikają aktualizacje z Discovery. Spróbowałem oczyścić stare pakiety i cache za pomocą:sudo pacman -Rns $(pacman -Qdtq)orazsudo paccache -rale wywala mi błąd dostępów nawet jak robię to jako root. Chyba SD ma jakieś ograniczenia.SD ma partycję systemową tylko do odczytu, nie możesz nic robić z pakietami. Można to odblokować, ale do normalnego użytku nie ma takiej potrzeby.Instalować można rzeczy tylko w katalogu użytkownika, jak gry na Steamie i flatpaki z Discover.
Opublikowano 17 czerwca17 cze 16 minutes ago, dominalien said:SD ma partycję systemową tylko do odczytu, nie możesz nic robić z pakietami. Można to odblokować, ale do normalnego użytku nie ma takiej potrzeby.Instalować można rzeczy tylko w katalogu użytkownika, jak gry na Steamie i flatpaki z Discover.Tak, ale chciałem ją trochę poczyścić, bo te transfery w Discovery idą naprawdę słabo od jakiegoś czasu.
Opublikowano 17 czerwca17 cze Nie wiem co chcesz czyścić, tam są tylko pliki, które Valve umieściło w systemie.Robiłeś speedtest w Firefoxie? Też jest wolny jak Discover? Edytowane 17 czerwca17 cze przez dominalien
Opublikowano 17 czerwca17 cze 9 minutes ago, dominalien said:Nie wiem co chcesz czyścić, tam są tylko pliki, które Valve umieściło w systemie.Robiłeś speedtest w Firefoxie? Też jest wolny jak Discover?W SteamOS gry ze Steam pobiera mi full speedem, wolne jest tylko Discovery mam tam jakieś 400 kb/s, a gry ze Steam pobiera mi 500mb/s.
Opublikowano 17 czerwca17 cze Sprawdź w Discover jakie masz źródło flatpaków - powinno być dl.flathub.orgA jak instalujesz coś flatpakiem z terminala też jest wolno? Np flatpak install be.alexandervanhee.gradia
Opublikowano 17 czerwca17 cze 2 hours ago, dominalien said:Sprawdź w Discover jakie masz źródło flatpaków - powinno być dl.flathub.orgA jak instalujesz coś flatpakiem z terminala też jest wolno? Np flatpak install be.alexandervanhee.gradiaTak, mam to źródło.Instaluję to z terminala i miałem prędkość 2mb i cały czas spada, 800 kb i coraz mniej.
Opublikowano 17 czerwca17 cze Widzę na githubie flatpaka/flathuba i w innych miejscach bugi, że ludzie mieli/mają podobnie jak ty, nie tylko na SD. Np tu: https://github.com/flatpak/flatpak/issues/5276 . Poszukaj, może jest rozwiązanie.Edit: próbowałeś przez inne połączenie internetowe, np przez hotspot z telefonu?Edit 2: Wszystko, co znalazłem sprowadza się do tego, że flathub używa Fastly CDN i czasem są problemy z routowaniem i prędkością. Masz jakiegoś VPNa? Widziałem, że ktoś zarekomendował Cloudflare Warp i to rozwiązało problem. Edytowane 17 czerwca17 cze przez dominalien
Opublikowano poniedziałek o 16:121 dzień Beta online girsow na medium z fsr3.1 bardzo często śmiga w...90fps na OLED
Opublikowano poniedziałek o 17:491 dzień No i elegancko. Jedyneczke ogralem kilka razy ale kupilem tylko raz w jakiejs taniej serii jeszcze zanim remake wyszedl. Kupie na Steam i bedzie do pykania w łóżeczku.
Opublikowano poniedziałek o 18:311 dzień Natywnie na ultra chyba będzie można liczyć na rock solid 60fps ;)
Opublikowano poniedziałek o 18:561 dzień 7 minut temu, GearsUp napisał(a):20 letnia gra w 60 fps Zawsze lepiej niż 21 letnia gra chodząca pierwotnie w 60fps, która później dostaje demastera w 30fps ;)
Opublikowano poniedziałek o 19:261 dzień Piękną optymalizację ma gierka skoro działa tak ładnie na 4 jajkach.
Opublikowano poniedziałek o 19:491 dzień jednych z tych nielicznych plusów istnienia tego remastera oprócz tego że nareszcie gra wyszła na Playstation jest też to że wreszcie ogarnęli wersję na PC.
Opublikowano poniedziałek o 19:521 dzień No i za darmo dajo Ja to bym chętnie trylogię na PC zobaczył, nawet z og graficzką w wyższej rozdzielczości, tak jak te darmowe remastery na klocu.
Opublikowano poniedziałek o 19:541 dzień 1 minutę temu, Bzduras napisał(a):No i za darmo dajo Ja to bym chętnie trylogię na PC zobaczył, nawet z og graficzką w wyższej rozdzielczości, tak jak te darmowe remastery na klocu.myślę że to kwestia czasu kiedy MS ogarnie wsteczną z xboxa na PC, nie trzeba będzie do tego specjalnych portów. A przynajmniej wszystko na to wskazuje
Opublikowano poniedziałek o 20:271 dzień On 6/17/2025 at 5:51 PM, dominalien said:Widzę na githubie flatpaka/flathuba i w innych miejscach bugi, że ludzie mieli/mają podobnie jak ty, nie tylko na SD. Np tu: https://github.com/flatpak/flatpak/issues/5276 . Poszukaj, może jest rozwiązanie.Edit: próbowałeś przez inne połączenie internetowe, np przez hotspot z telefonu?Edit 2: Wszystko, co znalazłem sprowadza się do tego, że flathub używa Fastly CDN i czasem są problemy z routowaniem i prędkością. Masz jakiegoś VPNa? Widziałem, że ktoś zarekomendował Cloudflare Warp i to rozwiązało problem.Nie, nie używam VPN. Olałem już tą kwestię, nie jest to jakiś duży problem.
Opublikowano poniedziałek o 23:581 dzień 4 godziny temu, Bzduras napisał(a):No i za darmo dajo Ja to bym chętnie trylogię na PC zobaczył, nawet z og graficzką w wyższej rozdzielczości, tak jak te darmowe remastery na klocu.Jak za darmo? Cebula neuron activation.4 minuty temu, kudlaty88 napisał(a):Jak za darmo? Cebula neuron activation.A kij i tak trzeba kupić żeby widzieli że się sprzedaje i czekać na 2 i 3 czesc