Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
Teraz, łom napisał:

Wg internetu Red Faction najpierw wyszło na PS2 dopiero później na PC i wersja na PC nie była jakoś mocno dopakowana.

No właśnie widzę, że oceny ma nawet lepsze i wcześniejszą premierę. Jak ogarnęli takie coś, to jestem w szoku.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 46,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Ja w Red Faction grałem na PS2 i choć nie mam porównania do wersji PC, to skojarzenia mam czysto konsolowe.

Generalnie jak zrobimy solidniejszą czystkę gier PC na tej liście, to w zasadzie będzie prawie gotowa.

Btw. edycję PC planuję zrobić po szóstej generacji, w ramach przekąski "pomiędzy". A potem siódma i ósma generacja.

Opublikowano

A psp, dsy, vity i inne odpady to też robimy osobno czy doczepka do którejś generacji?

Opublikowano
  • Autor

Doczepka, jak do tej pory. PSP/DS do siódmej, a Vita do ósmej.

Nie wiem co z 3DS. Chyba też siódma (razem z DS), skoro ósma to już będzie WiiU/Switch?

Opublikowano
  • Autor

Niby tak, zdaję sobie z tego sprawę, ale to będzie sporo Nintendo - 3DS/WiiU/Switch. Chociaż w sumie WiiU na tyle nieistotne i śladowe, że może się pomieści xd

Opublikowano

Byłem pewny, że jeśli Wii U robi za ósmą, to Switch jest dziewiątą. Pojebane, to wszystko.

Opublikowano

Z powodu niewypału WiiU Nintendo wydało po 4.5 roku kolejną konsolę która załapała się do ósmej generacji a tak naprawdę jest w rozkroku między 8 a 9. Moim zdaniem trochę wcześnie robić plebiscyt ze Switchem na którego zapowiedziano parę gierek, z drugiej strony zanim one wyjdą to może wyjdzie Switch 2.

Opublikowano

W ogóle jak wy chcecie to zrobić? Takie GTA 5 będzie startowało jako tytuł PS3 czy w generacji PS4? Dark Souls czy Dark Souls Remastered? Imo lepiej dać do drabinkowej rywalizacji absolutnie najlepszą wersję danej gry i np taka Bayonetta 2 niech nie startuje jako tytuł Wii U tylko Switchowy. Ósmej i dziewiątej generacji w ogóle bym nie dzielił bo za dużo niejasności w tytułach.

Opublikowano

GTA, to jest siódma, sportowana na ósmą, The Last of Us , Heavy Rain, Beyond Two Souls, God of War 3 - tak samo. Przy crossach z równoczesną premierą można się skupić na lepszej wersji, czyli powiedzmy, że Alien Isolation/The Evil Within, to ósma.

Edytowane przez SlimShady

Opublikowano

Bez sensu takie rozwiązanie - zwłaszcza jeśli mówimy o portach 1:1. GTA V jest tytułem siódmej generacji i nie powinien być rozpatrywany w tych samych kategoriach co gry nawytne generacji ósmej i dziewiątej.

@up: dokładnie, przy cross-genach lepsza wersja, ale przy portach starych gier jak Bayo 2 czy GTA V już tylko wydanie oryginalne.

Opublikowano

Zarówno GTA5 jak i Dark Souls wyszły wcześniej na PS360 więc tam powinny startować, tym bardziej że sama rozgrywka nie zmieniła się drastycznie. Równie dobrze można powiedzieć że GTA5 powinno startować w 9tej generacji bo wersja na PS5 (chyba) będzie tą najlepszą. Co najwyżej można się zastanowić nad np. DmC od Ninja Theory który w wersji na PS4/XOne jest o wiele lepszą grą niż na PS360 i z tytułu 8/10 wskoczył u mnie na mocne 9/10.

Opublikowano

Ja bym się wstrzymał z dodaniem gta 5 do czasu wersji na ps6 bo będzie najlepsza. Boże chroń nas przed nintendo entuzjastami 

Opublikowano

No tak, to coś w rodzaju wersji GOTY, czy tam reżyserskiej. Z Cuszimy, czy Death Stranding też bym nie robił dziewiątej.

Opublikowano
5 minut temu, Pupcio napisał:

Ja bym się wstrzymał z dodaniem gta 5 do czasu wersji na ps6 bo będzie najlepsza. Boże chroń nas przed nintendo entuzjastami 

I po co te złośliwości. Chodziło mi o to żeby generację 8 i 9 wrzucić jako całość wtedy nie trzeba byłoby niczego dzielić no i Kmiot miałby o wiele prościej zestawiając to wszystko.

Powiedzmy sobie szczerze skoro 8 zaczyna się w 2012 a do dzisiaj gramy w gry na takim Series X w rozdzielczości 900p bo wiele gier nie dostało patchy to nawet wskazane byłoby to wszystko wrzucić do jednego worka. 

Opublikowano
4 minuty temu, SlimShady napisał:

No tak, to coś w rodzaju wersji GOTY, czy tam reżyserskiej. Z Cuszimy, czy Death Stranding też bym nie robił dziewiątej.

Nie zgodzę się, DmC Definitive Edition wprowadziło masę zmian w gameplayu w stosunku do oryginału który wyszedł 2 lata wcześniej. Nie było to tylko dodanie DLC czy podbicie grafiki.

Opublikowano

No ale mimo wszystko rdzeń gry jest ten sam. Jak się uprzeć to remaster gta 5 wprowadza tryb fpp dzięki któremu też gra się w to zupełnie inaczej. Dla mnie jedyna droga to ta zaproponowana przez slima

Opublikowano

Shadow Mana też się wrzuci? w tym roku wyszedł remasterek, a w przyszłym będzie na konsolach.

@łom Nie w tym rzecz jak się zmienił, GTA V też ma pełno dodatków, tryb FPP, ale to nadal stara gra, która wyszła w 2013, a wersja podkręcona dwa lata później(DMC).

Edytowane przez SlimShady

Opublikowano

Jak tam chcecie dla mnie właśnie pod względem gameplayu te dwie wersje to są inne gry i nie ma porównania do GTA V gdzie właśnie sam rdzeń rozgrywki jest identyczny czy na PS3 czy na PS5 i dodatki czy FPP tego nie zmieni.

Opublikowano

W sumie to niech jest jak jest. Bayonetta 2 to przecież 8 generacja na Wii U jak i na Switchu więc wszystko jedno.

Opublikowano

No właśnie o to chodzi z tym całym DmC że nawet gdyby wersja Definitive nie miała żadnego DLC nadal działała w 30fps/720p i wyszła na PS3/X360 to nadal gameplayowo była by inna od oryginału.