Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metaphor: ReFantazio

Featured Replies

Opublikowano

Nie tyle wysłali, co wygenerowali nr przesyłki, ale raczej można być spokojnym o dostawę.

Ja odpuszczam chyba na razie. Pewnie zainstaluję, sprawdzę początek i odstawię, aż nie pokończę kilku innych gierek. To co widziałem w reckach mocno do mnie przemawia, ale to jednak tytuł na kilkadziesiąt, jak nie ponad 100 godzin. Ja to będę pewnie przechodził miesiącami...

• Odpowiedzi 966
  • Wyświetleń 71,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gra była niesamowicie wciągająca, cały dzień bym w nią grał. Niemniej, mogę jednocześnie przyznać, że jak na tak powalający hype, jest trochę niedosyt, jak to się rozwinęło. Niedosyt po bodaj 120 godz

• Dziwnie się czyta ogqozo. Opcje są dwie: albo został shakowany przez JaskinieTerragrinoweMarvela albo udar. 

• Przeszedłem i Ja - 80h, od 50h już biegłem choć zrobiłem wszytsko co się dało, wszytskie royal archetypy i tylko areny nie ruszałem. Fabuła dno i kutasowa, gameplay loop fajny z tymi weaknessami, ost

Opublikowano

Fpsy pływają od 30 do 60 :sonkassie:

Coś tu ktoś mówił w którymś temacie, że tak się grać podobno nie da :leo:

Opublikowano

Ja pisałem tak w temacie zeldy na szczęście nie gram na konsoli więc nie dotyczy mnie ten problem :gigabeta:

Opublikowano
39 minut temu, Dr.Czekolada napisał(a):

Dostałem maila, że mi już wysłali. Zamawiałem pod koniec sierpnia.

Screenshot_20241008-212331.png

Też mi wpadł email 

Opublikowano
10 minut temu, Dr.Czekolada napisał(a):

W porównaniu do Zeldy stan techniczny Metaphora przynajmniej jest możliwy do naprawy ^^

Do naprawy czyli lock do 30 lub czekanie na PS6. Switch 2 też zalockuje do 60 Zeldę

Opublikowano

ty sie martw o wersje na switcha 2 i pływające 25fps :nosacz3:

Opublikowano
5 minut temu, Pupcio napisał(a):

ty sie martw o wersje na switcha 2 i pływające 25fps :nosacz3:

Bez obawień :)

Spoiler

image.thumb.jpeg.e0ff052fbc36f41868a228487149b7aa.jpeg

Opublikowano

Girka się obraził, że pisaliśmy źle o Zeldzie i teraz atakuje każdy temat z jakimś sztosem xDD. 

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Girka się obraził, że pisaliśmy źle o Zeldzie i teraz atakuje każdy temat z jakimś sztosem xDD. 

Czemu tak uważasz? Chętnie bym zagrał w tego Metaphora. Fakty są natomiast takie jak na filmiku DF, że na sprzęcie SONY działa jak gówno :)

Opublikowano
7 minut temu, GearsUp napisał(a):

Czemu tak uważasz? Chętnie bym zagrał w tego Metaphora. Fakty są natomiast takie jak na filmiku DF, że na sprzęcie SONY działa jak gówno :)

Nie wiem, jakoś zauważyłem, że ciągle wrzucasz coś o performance z gierek na PS5 ostatnie 3 dni :D.

Nie no nie ma tutaj czego bronić, już dawno w demo każdy ocenił ,że działa jak gówno, natomiast na PC jest spora poprawa w paczykach, na konsole nie było? 

BTW dla purystów locked 60 wiecie, że tak można?

Overall: PC (with Lyall's mod) >>> PS4 ver. on PS5> XSS > XSX = PS5.

edit: link

Opublikowano

No niby można grać w wersję PS4 tak samo jak z Elden Ringiem o czym mówiło DF w tamtym filmiku ale czy realnie ktoś tak robi i kupuje grę na sprzęt z tamtej generacji żeby grać w nią na nowym sprzęcie na który wydał pieniążki?

Opublikowano
7 minut temu, GearsUp napisał(a):

No niby można grać w wersję PS4 tak samo jak z Elden Ringiem o czym mówiło DF w tamtym filmiku ale czy realnie ktoś tak robi i kupuje grę na sprzęt z tamtej generacji żeby grać w nią na nowym sprzęcie na który wydał pieniążki?

W Eldenie to miało sens zważywszy czym jest ta gra, tutaj raczej już bez jaj, nie wpłynie to mocno na odbiór. 

---

Ale, że XSS działa lepiej niż PS5 i XSX to jest sytuacja dziwaczna xD

Opublikowano
15 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie wiem, jakoś zauważyłem, że ciągle wrzucasz coś o performance z gierek na PS5 ostatnie 3 dni :D.

Nieeee gdzie? O działaniu Silenta na PS5 słowa nie napisałem, podjarka gierką jest pozytywna i nie chcę tego psuć w tamtym temacie więc recenzję Kolekcjonera wrzuciłem do CW. Posty w tamtym temacie i tak można podsumować ikonką Szermaka :pepegasm: nie trzeba nic dodawać :)

A styl graficzny Atlusa w Metaphor bardzo mi się podoba bo nie stawiają na realistyczną graficzkę tylko jakby to DF nazwało cohesive artstyle zupełnie jak w grach Nintendo :)

Opublikowano
Godzinę temu, GearsUp napisał(a):

Nieeee gdzie? O działaniu Silenta na PS5 słowa nie napisałem, podjarka gierką jest pozytywna i nie chcę tego psuć w tamtym temacie więc recenzję Kolekcjonera wrzuciłem do CW. Posty w tamtym temacie i tak można podsumować ikonką Szermaka :pepegasm: nie trzeba nic dodawać :)

A styl graficzny Atlusa w Metaphor bardzo mi się podoba bo nie stawiają na realistyczną graficzkę tylko jakby to DF nazwało cohesive artstyle zupełnie jak w grach Nintendo :)

Artstyle top, ale całościowo Persona 3 Reload wyglądała dużo stabilniej (przede wszystkim chodzi o aliasing), w sumie chyba powinni iść już w tego Unreala, pewnie ostatnia ich gra na silniki z Persony 5 to właśnie Metaphor. 

Chociaż kto go tam Wie, może jak Bethesda Atlus never changes, ale oni już romans z Unrealem mają od dawna i w sumie całkiem nieźle to im wychodzi, zarówno w SMT V, jak i P3R. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Artstyle top, ale całościowo Persona 3 Reload wyglądała dużo stabilniej (przede wszystkim chodzi o aliasing), w sumie chyba powinni iść już w tego Unreala, pewnie ostatnia ich gra na silniki z Persony 5 to własnie Metaphor. 

Ta, coś jest nie tak skoro natywne 4k nie eliminuje aliasingu.

Opublikowano
4 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Ta, coś jest nie tak skoro natywne 4k nie eliminuje aliasingu.

Dopiero w ~8k, Atlus jest pod tym względem legendarny xD. Minuta 11:17 z tego filmiku dobrze to pokazuje. 

Opublikowano

Odpaliłem demko na Rogu, jak to jest ch* zoptymalizowane XD ledwo 30 fps trzyma jak się NIC nie dzieje, a wygląda znacznie gorzej niż Persona 3 Reloaded. Odechciewa się bawić w optymalizację tego jak rozdzielczości poniżej FHD odpalają się tylko w okienku :p

Co tu się k* wydarzyło XD

Edytowane przez SnoD

Opublikowano
11 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

image.png.8270e47fe8ca259d64179f8d2988291d.png:notbad:

Czarny scenariusz, czyli granie w grę w dzień premiery xD

Edytowane przez Plackus

Opublikowano

Girsik sie obesral ze Zelda to gowno dla ludkow lubiacych ta sama plec i teraz atakuje wszystko co podoba sie innym? 

Opublikowano

Co ciekawe na Steam jest preload, rzadkość, nawet SH2 nie miał (nie mój screen, ja czekam na steelboczek z kodem)

image.png.576de9aba2f0bbff583cb20c6f8f69f5.png

Opublikowano
Godzinę temu, wet_willy napisał(a):

Girsik sie obesral ze Zelda to gowno dla ludkow lubiacych ta sama plec i teraz atakuje wszystko co podoba sie innym? 

Tak kurwa bo wklejenie filmu Digital Foundry to atak. Chłop wbija na początku imprezy na silnych prochach w towarzystwo i nie wie co się dzieje dookoła. To już lepiej się nie wychylać wcale