Skocz do zawartości

SNES Extreme

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
28 minut temu, Ken Adams napisał(a):

To samo dotyczy slowka (literki) A ktore tez czesto wystepuje na poczatku tytulow

Ja tam szanuje swiadome i celowe lamanie zasad ale musialem o tym napisac bo osobiscie nie spie wlasnie jak jest w ten sposob co w tym spisie

@Perez moge zadac osobiste pytanie? na fotkach w HP nosisz bryle. Wiec jestes jednym z nas. Jak dajesz rade czytac ta czcionke erdeerke?

Chyba, ze nosisz same oprawki zeby byc ladniejszym (wiem o ludziach co tak robia)

A który to dokładnie ten font erdeerka? Bo chyba tu nie ogarniam. Oksy normalne, w sensie mam już pewnie z -3 wadę. A same oprawki to by mi pewnie na urodę niewiele pomogły, zresztą już mało co pomaga ;)

10 minut temu, Jutrzen napisał(a):

Wszystkie ponad 100 cartów mam ustawione alfabetycznie na półce z pominięciem "the" w tytule. To że nie znam nikogo, kto mówi THE Legend of Zelda, to nic, bo może znam mało ludzi, ale nie słyszałem, żeby tak mówił jakiś youtuber nawet! Ale to tak z przymrużeniem oka (bo skoro ja tak robię, to tak jest na pewno poprawnie, bo przecież niepoprawnie bym nie robił!) Z powyższej listy: jeśli NBA Jam, to mam nadzieję, że Tournament Edition, a jeśli ISS, to mam nadzieję, że Deluxe.

To nawet nie kwestia rozkminiania, czy ktoś mówi z "the". Pierwotny układ był w kolejności stron, a na to rozwiązanie jeszcze bardziej narzekacie, więc ja biorę listing, wrzucam w excela, sortowanie A->Z i tyle historii. W poprzednich specjalach było tak samo.

• Odpowiedzi 359
  • Wyświetleń 21,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Prace nad SNESem ruszyły pełną parą, ale mogę już uchylić rąbka tajemnicy jak będzie wyglądała limitka, nad którą dziś z Romkiem pracowaliśmy.   

• Danny85
    Danny85

Bardzo interesujace jak Nintendo odniesie się do tego że gracie w pirackie gry i na tym zarabiacie. Nintendo bardzo nie lubi piractwa. Może wycofać reklamy z waszego czasopisma

• grzybiarz
    grzybiarz

w przypadku Arcade Extreme każdy jechał nad morze do salonu gier i tam testował.

Opublikowano

To jest racja, że formalnie według brytyjskich słowników pomija się "the", a niektóre aplikacje muzyczne same wyrzucają the z tytułów albumów czy piosenek na koniec po przecinku (Legend of Zelda, the), ale mnie osobiście to tak kłuje w oczy, że The Legend of Zelda chciałbym pod T, tak samo jak The Last of Us mam na półce obok Tomb Raidera i nie wyobrażam sobie jej szukać pod L.

Opublikowano
6 godzin temu, Perez napisał(a):

Pierwotny układ był w kolejności stron, a na to rozwiązanie jeszcze bardziej narzekacie,

Zgłasza się osoba, która lubi układ w kolejności stron (być może w mniejszości).

Opublikowano

Prezes powoli zaczyna rozumieć, że gracze to najgorszy rodzaj klienta

Opublikowano

Ja też wolę układ według stron, przynajmniej w PSXie. W specialach lepszy alfabetyczny, bo więcej gier jest opisanych.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Pix napisał(a):

Prezes powoli zaczyna rozumieć, że gracze to najgorszy rodzaj klienta

A ram opowiadasz! Przy Xboksie zrobimy 7 okladek i jeszcze dodatkowo daie wersje spisow ;)

Opublikowano

Spis treści alfabetyczny służy do znalezienia strony. Jest całkowicie naturalny.

Spis treści z sortowaniem po numerze strony jest bezcelowy, chyba, że ktoś ma 3 szare komórki, które się ze sobą nie komunikują i nie potrafi otworzyć gazety na stronie X, żeby się dowiedzieć, co na niej jest. Jesteście jakimś wytworem polskiego systemu edukacji, że chcecie takie cuda?!

Opublikowano

Ile pism ma alfabetyczne spisy treści? Bo oprócz PSXa to przez lata żadnego nie kojarzę.

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Ile pism ma alfabetyczne spisy treści? Bo oprócz PSXa to przez lata żadnego nie kojarzę.

Ale to zależy, o czym mówimy. Alfabetycznie masz spis tylko przy indeksie gier, natomiast już ta cała publicystyka etc. to leci stronami.

Opublikowano
W dniu 11.06.2025 o 18:58, Jutrzen napisał(a):

To że nie znam nikogo, kto mówi THE Legend of Zelda, to nic, bo może znam mało ludzi, ale nie słyszałem, żeby tak mówił jakiś youtuber nawet!

Youtuber? A masz na myśli polskich czy zagranicznych youtuberów? Generalnie co do zasady w języku angielskim wymawia się „the” tam gdzie ono powinno być.

Niekiedy pomija się „the” w nagłówkach ale to inna zasada.

Natomiast w spisach alfabetycznych niekiedy zapisuje się „the” na końcu nazwy po przecinku.

Czyli „The Legend of Zelda” zapisalibyśmy jako Legend of Zelda, the.

Edytowane przez Vectorix