Skocz do zawartości

Wsteczna kompatybilność ze Switch 1

Featured Replies

Opublikowano

Jako że "temat główny" pęka w szwach od wszelakich tematów, proponuję osobny temat o odpalaniu gier ze Switcha 1, bardzo popularnej kwestii.

Wątków jest wiele.

Zacznijmy może od listy gier z darmowym update'em, które Nintendo ogłosiło:

Do tego indywidualnie ogłoszono update do Xenoblade 3, który już jest dostępny (i ma najbardziej tajemniczy opis, bo tylko: "wprowadzono szereg usprawnień, by ulepszyć rozgrywkę na Switchu 2"). Co jeszcze?

Ponadto gry z S1 dostaną płatne update'y do nowej wersji, na razie są to tylko dwie Zeldy, a zapowiedziano Mario Party z dodatkami i Kirby Forgotten Land z dodatkami.

Inne gry będą działać w emulacji, i nie powinny specjalnie lepiej działać. Ale część z nich zaskoczy gładszym klatkażem i krótszym ładowaniem w paru miejscach.

Gry mogą też nie działać. Co jakiś czas aktualizowana lista kompatybilności na stronie Nintendo:

Nintendo Switch Game Compatibility with Nintendo Switch 2 - Nintendo US

Co jeszcze?

• Odpowiedzi 50
  • Wyświetleń 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

NMS dostał darmowy update, liczę na to że więcej twórców SZANUJĄCYCH graczy pójdzie tą drogą.

Opublikowano

Szaleni są z wsparciem tej gierki. Przegigantyczny update do gierki i do tego jak zawsze u nich darmowy

Opublikowano

Deadly Premonition 2 bez patcha ma 30fps

Streamable
No image preview

Watch dp2 | Streamable

Opublikowano

No i wszystko w temacie, bo te stabilne 15fps do dzisiaj mi się śni w temacie. Czyli jednak emulacja korzysta z dodatkowej mocy bebechów, tak jak podejrzewałem.

Opublikowano

Korzysta w grach, które mają odblokowany framerate.

Opublikowano

I pewnie w tych, które korzystają z DRS, to miałem na myśli. I elegancko, w końcu XC2 i Bayonetta 3 jak człowiek banderas

Opublikowano
1 minutę temu, Bzduras napisał(a):

I pewnie w tych, które korzystają z DRS, to miałem na myśli. I elegancko, w końcu XC2 i Bayonetta 3 jak człowiek banderas

I dalej chyba nikt tego nie sprawdził jak tak przeglądam YT czy Reddit xddd

Opublikowano

Bez kitu, ja nie wiem co z tymi ludźmi - wrzucają jakieś gierki które działały dobrze na poprzedniej konsoli albo te z ogłoszonymi upgrejdami, a tych najbardziej oczywistych testów które w 5 minut dadzą wiele odpowiedzi nikt nie tyka xd

Opublikowano

Age of Calamity też płynnie

Streamable
No image preview

Watch unnamed | Streamable

Opublikowano

Zajebiście na to czekałem żeby wiedzieć czy ogarną

Opublikowano

gierki

• Borderlands 3

• Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

• Crash Bandicoot N-Sane Trilogy

• Guilty Gear XX Accent Core Plus R

• KarmaZoo

• Marvel vs. Capcom Fighting Collection: Arcade Classics

• Mortal Kombat 1

• Overwatch 2

• Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

• Star Wars Republic Commando

• Super Mega Baseball 4

• Tombi! Special Edition

• Tony Hawk's Pro Skater 1+2

• Touhou Genso Wanderer Reloaded

• Ty the Tasmanian Tiger HD

• Warriors: Abyss

A to z kolei nie wygląda dobrze.

Opublikowano

W komentarzach piszą, że jest zupełnie inaczej, np. z THPS, czy Overwatch, wszystko działa i lepiej działa.

Opublikowano

To może nintendo zainspirowało się tym złym Steam Deckiem i daje przypinkę "unsupported" nawet gierkom, które działają dobrze.

Opublikowano

Xeno X ktoś coś? Na Reddicie coś mówią, że poleciał jakiś update.

Opublikowano
9 minut temu, Bzduras napisał(a):

To może nintendo zainspirowało się tym złym Steam Deckiem i daje przypinkę "unsupported" nawet gierkom, które działają dobrze.

Może to czy dana gierka działa i jak działa w wstecznej zależy od tego jaki proton przy uruchamianiu się wybierze

Opublikowano
  • Autor

Gry te działają i to lepiej, i pod samym tym linkiem każdy mu to napisał.

Natomiast gier nie można KUPIĆ, włączając sklep na Switchu 2. Może to być denerwujące dla niektórych. Można tylko kupić na S1 i odpalić na koncie virtual carda.

Wiadomo było, że Nintendo jeszcze kontynuuje sprawdzanie wszystkich gier z S1 i pewnie nie pozwala kupić, by uniknąć wątów i reklamacji że coś komuś nie działa na S2, no ale. Kto chce kupić Tony'ego Hawka, musi włączyć S1, albo przeglądarkę.

Wyjątkowy problem widzę z Deltarune. Przeniosło mi to, co kupiłem jak było, czyli aplikację "Deltarune Chapter 1&2". Tyle że takowej już w sklepie nie ma. Jest całość "Deltarune", na obu konsolach. Zobaczę jeszcze, czy da się przemienić jedno w drugie, albo dodać same następne rozdziały.

Opublikowano

Z takich mniej oczywistych tytułów to potem z ciekawości odpalę Divinity Original Sin 2, które mam w cyfrze. Gra wyciskała wszystko ze Switcha 1 i latała tak pomiędzy 25, a 30 fps.

Opublikowano

Sprawdzam Asasyna Ezio Collection, Borderlands 2, Mark of the Ninja, Bioshocka, Fortnite i Diablo 2.

Opublikowano

No niestety początek Xeno 2 w doku to ta sama rozdziałka, więc widać ząbki. Przed snem pogram w trybie handheld i ocenię czy jest lepiej niż na jedynce

Opublikowano

Ciężko żeby nie było widać skoro ta gra nie jest w żaden sposób spatchowana pod S2. Zasada jest taka, że jeśli w jakiejś gierce na Switchu była użyta dynamiczna rozdzielczość to na S2 bez żadnych patchy będzie się po prostu częściej i dłużej (jeśli nie cały czas) trzymać górnej wartości, ale sprzęt sam z siebie tej górnej wartości nie podbije i nie zrobi z 540p np. 720p albo 1080p. To samo z FPSami.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rozi napisał(a):

Sprawdzam Asasyna Ezio Collection, Borderlands 2, Mark of the Ninja, Bioshocka, Fortnite i Diablo 2.

Wszędzie to samo, lepsza płynność i betonowe 30 klatek.

Fortnite ma update, więc wygląda cudownie.

A Rocket League ma 60 klatek w trybie HH!

Opublikowano
  • Autor

Włączyłem Nier Automata (gra opisana w tym momencie oficjalnie jako "problematyczna od uruchomienia") i zbugowane. Jasne, gra ma płynność i działa szybciej. Bugi wizualne jakoś bym przeżył (czasem, dość często, robi się praktycznie białe kółko zamiast ładnego światła np. latarki, i tego typu artefakty). Ale gra w dość krótkim czasie dwa razy się crashowała, co w przypadku tej gry, czasami każącej długo iść bez save'a, jest koszmarne.

Trochę cienko, bo w sumie byłem w połowie gry lol. A nie chce mi się trzymać starego Switcha pod ręką na zmianę. Gra duża, jestem dość pewien, że kiedyś dostanie kompatybilność, ale kto wie, ile to zajmie.