Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, Yoshu napisał(a):

Druk i kontrola jakości też premium:

1000005909.jpg

Dobrze, że chociaż da się rozczytać yao

Uuu, nowa drukarnia zbiera minusy. Jakby tego wiecej to daj znac - ogarniemy. Od tego to mozna oczoplasu dostac, zeby rozczytac.

• Odpowiedzi 319
  • Wyświetleń 18,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i czas na limitkę. Serdecznie podziękowania dla @MYSZa7 , który stoi za tym projektem. Przypominamy, że start przedsprzedaży jutro od 20.00 na Allegro i w naszym sklepie.

• Numer wczoraj wylądował. Papier jak dla mnie na duży plus. Przyjemnie się czyta, czuć że jest to czasopismo premium. Teraz pozostaje mi podłączyć klocka i powrócić do kilku sztosów

• Kilka świeżutki wizuali z nadchodzącego specjala o Xboksie. Na liczniku 1200 egz., jeszcze 3 tygodnie przedsprzedaży i potem gdzieś od połowy września wysyłki :)

Opublikowano

Pytanie do @Konsolite czemu przy recce każdej bijatyki w minusach dajesz 'balans'? Rozumiem jeśli jest to sytuacja jak w Injustice 1 gdzie wiadomo było że gra jest zepsuta (laserek Supermena czy overhead low Doomsdaya) lub parę postaci faktycznie ma większe możliwości od reszty (jak w MK) i takie coś powinno być opisane w recce, ale DoA raczej nie ma takich problemów. Tym bardziej jest to niezauważalne przy bardziej casualowym graniu bo jeśli patrzymy 'turniejowo' to żadna bijatyka nie ma idealnego balansu (nawet GG) i wlatują tier listy z podziałem kto jest przepakowany a kto leszczem.

Opublikowano
2 godziny temu, łom napisał(a):

Pytanie do @Konsolite czemu przy recce każdej bijatyki w minusach dajesz 'balans'? Rozumiem jeśli jest to sytuacja jak w Injustice 1 gdzie wiadomo było że gra jest zepsuta (laserek Supermena czy overhead low Doomsdaya) lub parę postaci faktycznie ma większe możliwości od reszty (jak w MK) i takie coś powinno być opisane w recce, ale DoA raczej nie ma takich problemów. Tym bardziej jest to niezauważalne przy bardziej casualowym graniu bo jeśli patrzymy 'turniejowo' to żadna bijatyka nie ma idealnego balansu (nawet GG) i wlatują tier listy z podziałem kto jest przepakowany a kto leszczem.

Bo trzeba było jakiś dodać ;)
W przypadku DOA bardziej chodzi o balans pozycjonowania, na wielu arenach, jeden gracz, zazwyczaj pierwszy ma przewagę bo jeden szybki cios i 2ga postać leci na kolejną platformę. Po prostu trzeba było dać minusik.

Opublikowano
7 godzin temu, Konsolite napisał(a):

Po prostu trzeba było dać minusik

Ale że jak?

Dawać w recenzji minus dla samego faktu, że ten "musi" być i to jeszcze taki, który nie wyjaśnia dostatecznie swojego zastosowania? Bo przecież w samym tekście też o tym ani słowa... Dawno większej bzdury nie czytałem ;)

Tak jakby dać (czy to w plusach czy w minusach) po prostu "poziom trudności", a Ty czytelniku domyśl się o co chodziło recenzentowi ;)

No chyba, że recenzja, jak i samo pismo jest kierowane tylko i wyłącznie do znawców, którzy może się domyślą... Chociaż jak widać dwa posty wyżej - chyba jednak też nie ;)

Edytowane przez Gomlin

Opublikowano
9 godzin temu, Konsolite napisał(a):

Bo trzeba było jakiś dodać ;)
W przypadku DOA bardziej chodzi o balans pozycjonowania, na wielu arenach, jeden gracz, zazwyczaj pierwszy ma przewagę bo jeden szybki cios i 2ga postać leci na kolejną platformę. Po prostu trzeba było dać minusik.

Oj słabiutkie wytłumaczenie bo rozwiązanie na taki "minus" było by zrobienie każdej areny idealnie symetrycznej, już nie mówiąc o tym że reversal może obrócić sytuację o 180° a backdash zniwelować zagrożenie. Znowu gra która mi przychodzi do głowy gdzie jest to na serio poważny problem to Injustice 1 gdzie jeśli startowało się z odpowiedniej strony to przez całą walką miało się dostęp do dronów których rzucanie dawało nieblokowalny, siejący spustoszenie i bardzo ciężki do ominięcia atak. Biorę czarny marker, robię korektę w minusach i dodaję pół oczka do oceny Coolface

Opublikowano
49 minutes ago, PiotrekP said:

Literówek też już kilka wyłapałem, a raz to chyba komuś cały wyraz zaginął.

Zastanawia mnie jak w czasach zaawansowanych edytorów tekstu i AI wypuszcza jeszcze druk z błędami. Jak komuś się nie chce sprawdzać to niech chociaż przepuści przez odpowiedni prompt w AI i ten sprawdzi oraz poprawi tekst za autora.

Opublikowano

No jest trochę tych błędów i drobnych wpadek. Zauważyłem, że zazwyczaj pod względem kontroli jakości specjale rednaczowane przez Rogera wypadają najlepiej.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

No jest trochę tych błędów i drobnych wpadek. Zauważyłem, że zazwyczaj pod względem kontroli jakości specjale rednaczowane przez Rogera wypadają najlepiej.

Śmiało wrzucaj, naprawdę będę wdzięczny :) To pomaga namierzyć problemy - czy to głównie literówki, czy np. coś przy składzie, bo bywało, że "wcinało" jakiś wyraz, który "chował" się pod grafiką, bo było to źle poukładane.

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Strona 98 - tytuł Reamfall zamiast Dreamfall :)

O widzisz, to samo co na 45 - błąd przy składzie, bo ramka z grafiką loga jest za wąska i "zjadło" litery. Ech, najciemniej pod latarnią - loga na samej górze na środku strony, a i tak przegapi się.

Opublikowano
1 minute ago, Perez said:

O widzisz, to samo co na 45 - błąd przy składzie, bo ramka z grafiką loga jest za wąska i "zjadło" litery. Ech, najciemniej pod latarnią - loga na samej górze na środku strony, a i tak przegapi się.

Przy następnym numerze musicie wziąć paru betatesterów z forumka z odpowiednią umową NDA :)

Opublikowano

Już po Saturnie sugerowałem żeby przed drukiem dać do przeczytania paru forumowiczom (którzy oczywiście też mają preorder). Na stronie 106 grafika z Onimushy 2 która to nigdy nie wyszła na pierwszego Xboxa.

Opublikowano
2 minuty temu, łom napisał(a):

Już po Saturnie sugerowałem żeby przed drukiem dać do przeczytania paru forumowiczom (którzy oczywiście też mają preorder). Na stronie 106 grafika z Onimushy 2 która to nigdy nie wyszła na pierwszego Xboxa.

Wlasnie takie bledy sa najdziwniejsze. Cos jak te grafiki ze Star Ocea w SNES extreme gdzie ciezko nawet pomyslec ze mozna sie pomylic tyle razy na jednej stronie. Grafik ogolnie rzecz biorac nie gra w gierki czy kto decyduje o tym co leci na jakas strone? W PE0 byly screenshoty z Suikodena 2 w recenzji jedynki reggie

E: numer tak czy tak super i juz nie moge sie doczekac GB Extreme.

Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

No niestety niektóre błędy to wychodzą od razu po spojrzeniu na stronę, jak ten Chrono Cross w SNES Extreme

Opublikowano
  • Autor
42 minuty temu, łom napisał(a):

Kojarzę ten temat, faktycznie do przemyślenia, bo takie świeże spojrzenie wiele robi. Wtedy oczywiście już wydanie za free + coś by się dorzuciło, żeby nie wyszło, że nie dość, że do roboty gonią to jeszcze trzeba za numer płacić :D.

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Wlasnie takie bledy sa najdziwniejsze. Cos jak te grafiki ze Star Ocea w SNES extreme gdzie ciezko nawet pomyslec ze mozna sie pomylic tyle razy na jednej stronie. Grafik ogolnie rzecz biorac nie gra w gierki czy kto decyduje o tym co leci na jakas strone? W PE0 byly screenshoty z Suikodena 2 w recenzji jedynki reggie

E: numer tak czy tak super i juz nie moge sie doczekac GB Extreme.

Nasz grafik to właśnie mam wrażenie, że tylko gra w gry :D W samo PoE i teraz dwójkę to już pewnie z kilka tysięcy godzin. A grafiki to mix - część autorzy, część prowadzący, a zdarza się, że grafik jeśli widzi, że ma miejsce, to też szuka, no tylko tu czasami brakuje właśnie dokładności.

Opublikowano
2 minutes ago, Perez said:

Nasz grafik to właśnie mam wrażenie, że tylko gra w gry :D W samo PoE i teraz dwójkę to już pewnie z kilka tysięcy godzin. A grafiki to mix - część autorzy, część prowadzący, a zdarza się, że grafik jeśli widzi, że ma miejsce, to też szuka, no tylko tu czasami brakuje właśnie dokładności.

Musi czasem pograć w coś innego niż PoE :). Jeśli będziecie szukali chętnych do przejrzenia kolejnego numeru przed drukiem to mogę pomóc.