Opublikowano 16 lutego16 lut Teraz, SpacierShark123 napisał(a):No nie powiem z tym coopem mocno się rozczarowałem bo nie widzę żadnego problemu by był na początku a liczyłem że ogram grę z siostrzeńcem, który obecnie przechodzi moment zachwytu God Of War. Mimo wszystko grę polecam bo naprawdę świetnie się bawiłem i podświadomie byłem głodny tego typu produkcji. Właśnie zabieram się za Blasphemous bo czuję że może mi teraz podejdzie poziom trudności.Jasne, sama gra zapewne jest ok i będzie jeszcze lepsza, ale rozchodzi się o ten stan techniczny właśnie, który jest katastrofalny i gorszy niż early accessy dowolnej Metroidvanii robionej przez 2 osoby na Steam.Sony rzadko robi coś mniejszego, a jak już robi to powinno być wymuskane, a nie tak jak tutaj. Ninja Gaiden 2 Remake czy Hi-Fi Rush to gry zdecydowanie bardziej złożone i wyszły w znacznie lepszym stanie technicznym na premierę z cienia.
Opublikowano 16 lutego16 lut Games Radar: "Na razie, ani tu najlepszych elementów GoW, ani Metroida. Walka nudna i pozbawiona życia, choć jest parę ciekawych pomysłów. Wizualnie trochę brzydko i bez koloru. Nie ma nawet brutalnych egzekucji, ogólnie jakoś wstydliwie. Nie jest źle, ale przyzwoitość nie wzbudza ekscytacji"Ogólnie ze wszystkich stron brzmi jak gra, która pod innym tytułem by przeleciała ledwo zauważona.
Opublikowano 21 lutego21 lut Lubię metroidvanie i gow ale po 100h z silksong nawet nie łudzę się że to ma jakikolwiek podjazd.Nie ten rozmach,nie ta skala .Jak dla mnie idealna gierka do plusa.
Opublikowano 14 marca14 mar Skończyłem, żebyście wy nie musieli 100% + platyna wpadło jakoś po 30–35 h (nie wiem dokładnie, bo licznik z konsoli pokazuje mniej, a w grze mi się zbugował i wyświetla milion godzin). Ogólnie gameplayowo nie jest tak źle; narzekań na system czy walkę za bardzo nie rozumiem, bo mamy tu wszystko, co potrzeba (możliwość zmiany ekwipunku, która ma realny wpływ na sposób walki, rozwój postaci, nowe umiejętności potrzebne w każdym miejscu + wykorzystywanie tych starych również na nowych mapkach). Grało się całkiem nieźle, ale:134 zł za tego typu grę to o jakieś 100 zł za dużo, lepiej ograć, jak będzie w Plusie (a kiedyś będzie).Gra jest strasznie zabugowana. Dwa razy mi się zacięła tak, że nie dało się nic zrobić (postać się „zmroziła” i po kilku minutach czekania musiałem zrestartować grę). Dwa razy sporo progresu poszło się jebać, bo nie robiłem sejwów co chwilę, a automatyczne są chyba tylko na walkach z bossami. Do tego jakieś glitche graficzne, przeciwnicy blokujący się na ścianach czy krawędziach ekranu, no i ten zbugowany zegar gry wyświetlający 1683638h. Zaczynałem grać na patchu 1.0005, a kończyłem już po 1.0006 ale nie widziałem jakiejś wielkiej poprawy, podobno naprawili niektóre trofea (sam miałem problem z jednym artefaktem który nie pojawił się tam gdzie powinien, za to zebrałem inny dwa razy w innym miejscu i zaliczyło mi go jako dwa różne).Fabuła i dubbing młodych wersji Kratosa i Deimosa były dla mnie strasznie słabe (próbowałem wersji angielskiej i polskiej, obie zasysają). Co ciekawe, nie można skipować przerywników „by default”, tylko trzeba to przestawić w opcjach, a później i tak musimy trzymać „X” z 5 sekund, żeby przewinąć.Ogólnie dużo takich dziwnych decyzji systemowych, czy jak to się dziś ładnie mówi „QOL”. Przykładowo: w głównych misjach mamy znacznik, gdzie iść, ale w side-questach zwykle musimy wejść w dziennik i sobie przeczytać, czego od nas chcą. OK, spoko, ale jak w takim side-queście zbierzemy już wszystko, a na koniec trzeba jeszcze coś zrobić, to gra już o tym nie informuje (i nie bardzo mamy jakieś wskazówki, żeby mniej więcej wiedzieć, gdzie szukać). Czasami trzeba na pałę latać po całej mapce. U mnie 2–3 takie questy „odblokowały się”, jak już czyściłem mapkę na 100%, bo przypadkowo wszedłem gdzieś, co triggerowało finałową scenkę z bocznej misji. Ja rozumiem, że w starych Zeldach się „stukało” w każdy kawałek ściany, żeby przejść dalej, ale fajnie by było, gdyby to było spójne z resztą rozgrywki.TL;DR: wymieniłem dużo minusów, bo są wkurzające, ale gameplay, walka i ogólna progresja są całkiem OK. Średnia 67/100 zasłużona (chociaż w dzisiejszych czasach takie noty wskazują crapa, to powiedziałbym, że to takie „prawdziwe” 6+/10). Polecam obadać, jak będzie spora promocja albo wrzucą do abonamentu.