Opublikowano piątek o 19:433 dni 3 godziny temu, Kangus napisał(a):Jedyny plus takiego sprzętu to prekompilowane shadery pod jedną konfiguracje. Stutter na PC to srogi problem.Stutter związany z kompilacją shaderów to już przeszłość.
Opublikowano piątek o 19:523 dni Konsola która odpali gry z PC? To tak jak te małe chińskie konsolki z Androidem okazały się hitem bo odpalają wszystko od atari 2600 po ps2, tak tutaj konsola którą podłączę pod tv i odpali mi wszystko w co dotychczas zagrałem… no day one dla mnie
Opublikowano piątek o 20:103 dni 25 minut temu, tjery napisał(a):Stutter związany z kompilacją shaderów to już przeszłość.Co? :D Chyba sobie żartujesz. Zagraj sobie w Keepera na PC, powodzenia, albo teraz jest demko Darwins Paradox :D. Jak masz 7800x3d/9800x3d i grasz w 60 fps, to może tego aż tak nie odczuwasz, bo masz procek, który często to policzy zanim przychaczy, a jak się przykrztusi to krócej, ale nic sie nie zmieniło :). Ew jak masz steamdecka, bo ten ściąga prekompilowane shadery właśnie :). Część gier robi prekompilacje na początku, ale to często i tak nie załatwia sprawy w 100%. I tak wiem, że jest jeszcze traversal stutter i to nie to samo, ten drugi jest też na konsolach :). Edytowane piątek o 20:293 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 20:153 dni 34 minuty temu, SnoD napisał(a):Jeśli technicznie rzecz biorąc nowy Xbox będzie customowym PC, to raczej mogliby mieć z tym problemy natury prawnej.Tak tylko patrząc na irracjonalne decyzje Sony w ostatnich latach i mocno antykonsumenckie podejście to nic mnie już nie zdziwi. Inna sprawa, że wtedy to już byłby szczyt w ich wykonaniu, bo jeśli coś takiego by zrobili to nikt by nie miał pewności czy mu korpo nie zabierze produktu. Nie wiem, wydaje się to kompletnie irracjonalne ale j.w.
Opublikowano piątek o 20:163 dni Valve się spieszy widać bo po prezentacji Helixa nikt już im tego nie kupi:
Opublikowano piątek o 20:273 dni Tyle, że Helix to z tego co mówiło AMD najszybciej przyszły rok. Tak czy owak na pewno Valve się nie uśmiecha że Xbox teraz ruszył z jakimś marketingiem, nawet jak niewiele mówiącym.
Opublikowano piątek o 20:293 dni 16 minut temu, Kangus napisał(a):Co? :D Chyba sobie żartujesz. Zagraj sobie w Keepera na PC, powodzenia, albo teraz jest demko Darwins Paradox :D. Jak masz 7800x3d/9800x3d i grasz w 60 fps, to może tego aż tak nie odczuwasz, bo masz procek który często to policzy zanim przychaczy, ale nic sie nie zmieniło :). Ew jak masz steamdecka, bo ten ściąga prekompilowane shadery właśnie :). Część gier robi prekompilacje na początku, ale to często i tak nie załatwia sprawy w 100%. I tak wiem, że jest jeszcze traversal stutter i to nie to samo, ten drugi jest też na konsolach :).No ok, wszystkich gier nie mam ogranych, więc w jakichś mniejszych pojedynczych może jeszcze się zdarza, ale to raczej wyjątki. A zmieniło się pod tym względem, że żadna "duża"/znana gra nie ma obecnie z tym problemów.
Opublikowano piątek o 20:293 dni Oczywiście to tylko ANALIZATu cały artykuł Wccftech'This is Going To Be Pretty Powerful': Next-Gen Xbox Proj...The next-gen Xbox Project Helix is set to be a powerful system, delivering at least 5x faster performance in raster when it launches in 2027
Opublikowano piątek o 20:303 dni Teraz, tjery napisał(a):No ok, wszystkich gier nie mam ogranych, więc w jakichś mniejszych pojedynczych może jeszcze się zdarza, ale to raczej wyjątki. A zmieniło się pod tym względem, że żadna "duża"/znana gra nie ma obecnie z tym problemów.Jest odwrotnie- większość dużych gier, szczególnie na UE 5.0 ma problemy. I to pomimo prekompilacji na starcie. Jaki masz CPU i w jakim framerate grasz? Na PC przy najmocniejszych prockach jak ktoś albo nie jest czuły albo gra na niskim framerate to może tego tak nie czuć, ale jak gra będzie napisana pod konsole pod wydajność tamtego procesora, a potem dostaniesz port i nie masz tak dużego przerostu, to będzie problem. Mój procek wyciska 90+ fps w prawie wszystkich nowych grach, ale jak się pojawi kompilacja to niestety, ale stutter się pojawia.Przykład:Na 9800x3d nadal jest stutter, tyle że spadek będzie do ok 16,7 ms, więc można tego nie poczuć, to nie znaczy że go nie ma. Ale na 3600, który jako tako daje radę w 50-60 fps z tą grą przez ten sam stutter potrafi być przycinka do 0. Edytowane piątek o 20:493 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 20:483 dni 14 minut temu, Kangus napisał(a):Jest odwrotnie- większość dużych gier, szczególnie na UE 5.0 ma problemy. I to pomimo prekompilacji na starcie. Jaki masz CPU i w jakim framerate grasz? Na PC przy najmocniejszych prockach jak ktoś albo nie jest czuły albo gra na niskim framerate to może tego tak nie czuć, ale jak gra będzie napisana pod konsole pod wydajność tamtego procesora, a potem dostaniesz port i nie masz tak dużego przerostu, to będzie problem.Nie jest. Daj mi przykłady, DF testuje każdą większą grę i obecnie nie ma już problemów ze stutterem stricte z kompilacji shaderów. Teraz poza eksami Sony (i grami o R* :) )nie ma portów na PC, wszystko wychodzi równocześnie, a w sumie to o wiele więcej wychodzi najpierw na PC, potem na konsole.
Opublikowano piątek o 20:503 dni 1 minutę temu, tjery napisał(a):Nie jest. Daj mi przykłady, DF testuje każdą większą grę i obecnie nie ma już problemów ze stutterem stricte z kompilacji shaderów. Teraz poza eksami Sony (i grami o R* :) )nie ma portów na PC, wszystko wychodzi równocześnie, a w sumie to o wiele więcej wychodzi najpierw na PC, potem na konsole.Edytowałem posta i wrzuciłem. Przecież Alex nadal co chwile jęczy :).
Opublikowano piątek o 20:523 dni 1 minutę temu, Kangus napisał(a):Edytowałem posta i wrzuciłem. Przecież Alex nadal co chwile jęczy :).Tu mnie masz, OW2 nie widziałem, ale to jest takie techniczne gówno w każdym calu, że nie ma co tego liczyć ;) Alex jęczał jakiś czas temu, teraz każda duża premiera jest git.A żeby coś w temacie bardziej, to ciekawi mnie ta opcja konsolo-PC, co z tego wyjdzie, na moje przyjmie się spokojnie, widzę, że sporo osób nie ma PC m.in. dlatego, że gra w salonie i ciężko, a jest tyle zajebistych gier i gatunków dostępnych/o wiele bardziej popularnych tylko na PC, że może to wypalić, jak sobie do tvka w salonie to podepniesz. Edytowane piątek o 20:573 dni przez tjery
Opublikowano piątek o 20:543 dni Chyba oglądamy inne materiały, ale cieszę się że u Ciebie jest git, ja ogrywam sporo gierek(nadal mam aktywny GP i nawet jak nie przejdę to sprawdzam) i u mnie git nie jest, ale ja mam 5700x3d, który jak pisałem praktycznie pozwala mi wszystko ogrywać w 90 fps+(bez FG) i to jest zwykle mój target, na to ustawiam cap choć zwykle gierki mi chodzą 100fps+. Ale jednocześnie na kompilację nie jest przerośnięty i ją czuć :). Wspominanego Keepera poszedłem o grywać na XSX przez to(mimo 30 fps na konsoli), bo tam był mega dramat, kumpel z 7800x3d mówił że u niego w miarę spoko ten Keeper dawał radę.. Edytowane piątek o 20:593 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 20:593 dni 2 minuty temu, Kangus napisał(a):Chyba oglądamy inne materiały, ale cieszę się że u Ciebie jest git, ja ogrywam sporo gierek(nadal mam aktywny GP i nawet jak nie przejdę to sprawdzam) i u mnie git nie jest, ale ja mam 5700x3d, który jak pisałem praktycznie pozwala mi wszystko ogrywać w 90 fps+(bez FG) i to jest zwykle mój target, na to ustawiam cap choć zwykle gierki mi chodzą 100fps+. Ale jednocześnie na stutter nie jest przerośnięty :).A w jakich nowych większych grach masz stutter z kompilacji? To nie jest tak jak z traversalem, z kompilacji obojętnie jakiego masz procka i tak widzisz. A gram we większość nowych premier i zero stuttera z kompilacji. Chyba, że ogrywasz jakieś starsze gierki, których nigdy nie naprawili. Albo takie, których nie znam ;) Edytowane piątek o 21:013 dni przez tjery
Opublikowano piątek o 21:013 dni Skoro srutter to przeszłość, to czemu w prawie każdej grze wymagany jest mod/hack, żeby działało na premierę :). Nie ma idealnie i nie będzie, to da tylko zamknięta platforma, chociaż też nie zawsze.Co do zamkniętej platformy, Xboxa już w tym pokoju nie będzie, to będzie po prostu PC i jak coś nie będzie działać będzie trzeba szukać rozwiązania, a nie czekać na patcha, czy to się komuś podoba, czy nie, a z tym różnie bywa, nie każdy ma czas na grzebanie w kodzie i na forach w trakcie dnia pracy.
Opublikowano piątek o 21:033 dni Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):Skoro srutter to przeszłość, to czemu w prawie każdej grze wymagany jest mod/hack, żeby działało na premierę :). Nie ma idealnie i nie będzie, to da tylko zamknięta platforma, chociaż też nie zawsze.Co do zamkniętej platformy, Xboxa już w tym pokoju nie będzie, to będzie po prostu PC i jak coś nie będzie działać będzie trzeba szukać rozwiązania, a nie czekać na patcha, czy to się komuś podoba, czy nie, a z tym różnie bywa, nie każdy ma czas na grzebanie w kodzie i na forach w trakcie dnia pracy.Nie stutter ogólnie, tylko stutter z kompilacji shaderów. A co do drugiej części to 100x lepsza jest opcja z PC, gdzie jak coś jest nie tak to ludzie to naprawiają w parę godzin i jest git, na konsoli jesteś zdany na łaskę pana. Więc sytuacja win win.
Opublikowano piątek o 21:043 dni Teraz, tjery napisał(a):A w jakich nowych większych grach masz stutter z kompilacji? To nie jest tak jak z traversalem, z kompilacji obojętnie jakiego masz procka i tak widzisz. A gram we większość nowych premier i zero stuttera z kompilacji. Chyba, że ogrywasz jakieś starsze gierki, których nigdy nie naprawili.Jak CI napisałem o Keeperze, Darwins Paradox i Outer worlds 2 to odrzucasz jako nie nowe gry, no to nie pogadamy, chcesz się ugruntować w błędnym przekonaniu, że problemu nie ma, to droga wolna. South of Midnight też miał stutter na PC(i było to uwzględnione w recce DF), a na konsoli go nie miałem. To są wszystko gry z zeszłego roku. Grasz w inne i może masz przerośniętego kompa - spoko. Pisanie że stutter z kompilacji nie jest problemem to zakłamywanie rzeczywitości. Edytowane piątek o 21:063 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 21:073 dni Teraz, Kangus napisał(a):Jak CI napisałem o Keeperze, Darwins Paradox i Outer worlds 2 to odrzucasz jako nie nowe gry, no to nie pogadamy, chcesz się ugruntować w błędnym przekonaniu, że problemu nie ma, to droga wolna. South of Midnight też miał stutter na PC(i było to uwzględnione w recce DF), a na konsoli go nie miałem. To są wszystko gry z zeszłego roku.Serio, nie słyszałem o tym Keeperze i Darwins Paradox, więc wybacz. OW2 ok, nie widziałem materiału DF i nie grałem. Ale zobacz co napisałem - "duże" gry, bo kiedyś był problem z dużymi premierami, teraz go nie ma.
Opublikowano piątek o 21:093 dni Teraz, tjery napisał(a):Serio, nie słyszałem o tym Keeperze i Darwins Paradox, więc wybacz. OW2 ok, nie widziałem materiału DF i nie grałem. Ale zobacz co napisałem - "duże" gry, bo kiedyś był problem z dużymi premierami, teraz go nie ma.U mnie są problemy w dużych i małych grach i tyle. Nawet ostatnio był wywiad z kolesiem z Intela i oni widzą problem na tyle, że chcą mieć repozytorium prekompilowanych shaderów. A ich kompilacja polega na tym, że ... facet z Intela przechodzi grę, żeby się u nich te shadery policzyły. Skoro nie ma problemu, to po co chcą go rozwiązywać? Edytowane piątek o 21:103 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 21:103 dni Teraz, Kangus napisał(a):U mnie są problemy w dużych i małych grach i tyle. Nawet ostatnio był wywiad z kolesiem z Intela i oni widzą problem na tyle, że chcą mieć repozytorium prekompilowanych shaderów. A ich kompilacja polega na tym, że ... facet z Intela przechodzi grę. Skoro nie ma problemu, to po co chcą go rozwiązywać?To wymień te duże nowe gry :)
Opublikowano piątek o 21:113 dni 1 minutę temu, tjery napisał(a):To wymień te duże nowe gry :)To może ty wymienisz te w których nie masz problemu, skoro Ci moje nie pasują? :) Jak Ci wymieniłem gry różnego kalibru, nowe z problemami to ich nie akceptujesz i uznajesz że jest ok. Skoro problemu nie ma, to ich nie powinienem móc wymienić.Nie jest tak żę to jest w każdej grze - grałem w High on Life 2 i tam nie było problemu z kompilacją shaderów, za to cała gra jest gówniana na CPU i obciążenie skacze z tyłka mocno stopując wydajność :). W doomie też wydaje mi się ze nie miałem stuttera, a gra miała tylko jedno miejsce gdzie mi spadała w okolice 90 fps, a tak generalnie 110+ i to jest standard na tym procku w grach które mają target na 60 fps na PS5. Jest na tyle przerośniętyW ekspedycji też są stuttery wynikające z kompilacji shaderów, Alex też o tym mówił. Coś ok 3:15.Też grałem, ale na tyle dawno i na tyle mało mnie irytowały że pamiętałem. Ale znów - Alex tu pokazuje na 3600x, ja mam trochę mocniejszego procka, więc może u mnie w tej grze nie objawia się to aż tak mocno. Edytowane piątek o 21:323 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 21:453 dni 17 minut temu, Kangus napisał(a):To może ty wymienisz te w których nie masz problemu, skoro Ci moje nie pasują? :) Jak Ci wymieniłem gry różnego kalibru, nowe z problemami to ich nie akceptujesz i uznajesz że jest ok. Skoro problemu nie ma, to ich nie powinienem móc wymienić.Nie jest tak żę to jest w każdej grze - grałem w High on Life 2 i tam nie było problemu z kompilacją shaderów, za to cała gra jest gówniana na CPU :). W doomie też wydaje mi się ze nie miałem stuttera, a gra miała tylko jedno miejsce gdzie mi spadała w okolice 90 fps.W ekspedycji też są stuttery wynikające z kompilacji shaderów, Alex też o tym mówił. Coś ok 3:15.Też grałem, ale na tyle dawno i na tyle mało mnie irytowały że pamiętałem. Ale znów - Alex tu pokazuje na 3600x, ja mam trochę mocniejszego procka, więc może u mnie w tej grze nie objawia się to aż tak mocno.RE9, AC Shadows, Doom Dark Ages, Silent Hill 2, Stalker 2, BF 6, Cronos, MGS Delta, nowa Mafia, Wuchang, Indiana Jones, TLOU 2, KCD2, Alan Wake 2, Avowed, DA Veilguard, GOW Ragnarok, FF16, Star Wars Outlaws, Forza Motorsport, Seunua Hellbalde 2, Ghost of Tsushima, Stellar Blade, Horizon FW, FF VII Rebirth - tak z ostatnich lat co grałem.
Opublikowano piątek o 22:013 dni 5 minut temu, tjery napisał(a):RE9, AC Shadows, Doom Dark Ages, Silent Hill 2, Stalker 2, BF 6, Cronos, MGS Delta, nowa Mafia, Wuchang, Indiana Jones, TLOU 2, KCD2, Alan Wake 2, Avowed, DA Veilguard, GOW Ragnarok, FF16, Star Wars Outlaws, Forza Motorsport, Seunua Hellbalde 2, Ghost of Tsushima, Stellar Blade, Horizon FW, FF VII Rebirth - tak z ostatnich lat co grałem.Na szybko na pewno Avowed z listy którą wymieniłeś miał(grałem), w reszte albo nie grałem, albo nie stwierdziłem tam problemów. W każdym razie to na pewno nie jest problem przeszłości, choć gry na autorskich silnikach radzą sobie z tym zdecydowanie lepiej niż te na UE 5.0(ale nie jest tak że każda gra na UE 5.0 ma z tym problem - jak jest dobrze wykonane liczenie przed grą, a fakt faktem w niektórych grach jest to działa ok, przynajmniej jak idzie o kompilacje shaderów faktycznie, a nie inne problemy). Edytowane piątek o 22:083 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 22:203 dni Jak wszystko się fajnie zepnie dla nich w ramy czasowe to być może najlepsza wersja GTA6 przez dłuższy czas będzie na tym Xboxie.