Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Project Helix - dyskusje ogólne

Featured Replies

Opublikowano
2 minuty temu, Kangus napisał(a):

Chyba oglądamy inne materiały, ale cieszę się że u Ciebie jest git, ja ogrywam sporo gierek(nadal mam aktywny GP i nawet jak nie przejdę to sprawdzam) i u mnie git nie jest, ale ja mam 5700x3d, który jak pisałem praktycznie pozwala mi wszystko ogrywać w 90 fps+(bez FG) i to jest zwykle mój target, na to ustawiam cap choć zwykle gierki mi chodzą 100fps+. Ale jednocześnie na stutter nie jest przerośnięty :).

A w jakich nowych większych grach masz stutter z kompilacji? To nie jest tak jak z traversalem, z kompilacji obojętnie jakiego masz procka i tak widzisz. A gram we większość nowych premier i zero stuttera z kompilacji. Chyba, że ogrywasz jakieś starsze gierki, których nigdy nie naprawili. Albo takie, których nie znam ;)

Edytowane przez tjery

• Odpowiedzi 119
  • Wyświetleń 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Bo Cię nie lubię. Zawsze smucisz i grasz w chujowe gry.

• Dwie strony zapełnione już przez ludzi którzy nie grają na Xie. A to tylko logo wrzucone na Twittera było

• Najważniejsze, że Copilot będzie sam przechodził gierki, to ma być główny ficzer tego czegoś.

Opublikowano

Skoro srutter to przeszłość, to czemu w prawie każdej grze wymagany jest mod/hack, żeby działało na premierę :). Nie ma idealnie i nie będzie, to da tylko zamknięta platforma, chociaż też nie zawsze.

Co do zamkniętej platformy, Xboxa już w tym pokoju nie będzie, to będzie po prostu PC i jak coś nie będzie działać będzie trzeba szukać rozwiązania, a nie czekać na patcha, czy to się komuś podoba, czy nie, a z tym różnie bywa, nie każdy ma czas na grzebanie w kodzie i na forach w trakcie dnia pracy.

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Skoro srutter to przeszłość, to czemu w prawie każdej grze wymagany jest mod/hack, żeby działało na premierę :). Nie ma idealnie i nie będzie, to da tylko zamknięta platforma, chociaż też nie zawsze.

Co do zamkniętej platformy, Xboxa już w tym pokoju nie będzie, to będzie po prostu PC i jak coś nie będzie działać będzie trzeba szukać rozwiązania, a nie czekać na patcha, czy to się komuś podoba, czy nie, a z tym różnie bywa, nie każdy ma czas na grzebanie w kodzie i na forach w trakcie dnia pracy.

Nie stutter ogólnie, tylko stutter z kompilacji shaderów. A co do drugiej części to 100x lepsza jest opcja z PC, gdzie jak coś jest nie tak to ludzie to naprawiają w parę godzin i jest git, na konsoli jesteś zdany na łaskę pana. Więc sytuacja win win.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

A w jakich nowych większych grach masz stutter z kompilacji? To nie jest tak jak z traversalem, z kompilacji obojętnie jakiego masz procka i tak widzisz. A gram we większość nowych premier i zero stuttera z kompilacji. Chyba, że ogrywasz jakieś starsze gierki, których nigdy nie naprawili.

Jak CI napisałem o Keeperze, Darwins Paradox i Outer worlds 2 to odrzucasz jako nie nowe gry, no to nie pogadamy, chcesz się ugruntować w błędnym przekonaniu, że problemu nie ma, to droga wolna. South of Midnight też miał stutter na PC(i było to uwzględnione w recce DF), a na konsoli go nie miałem. To są wszystko gry z zeszłego roku. Grasz w inne i może masz przerośniętego kompa - spoko. Pisanie że stutter z kompilacji nie jest problemem to zakłamywanie rzeczywitości.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Teraz, Kangus napisał(a):

Jak CI napisałem o Keeperze, Darwins Paradox i Outer worlds 2 to odrzucasz jako nie nowe gry, no to nie pogadamy, chcesz się ugruntować w błędnym przekonaniu, że problemu nie ma, to droga wolna. South of Midnight też miał stutter na PC(i było to uwzględnione w recce DF), a na konsoli go nie miałem. To są wszystko gry z zeszłego roku.

Serio, nie słyszałem o tym Keeperze i Darwins Paradox, więc wybacz. OW2 ok, nie widziałem materiału DF i nie grałem. Ale zobacz co napisałem - "duże" gry, bo kiedyś był problem z dużymi premierami, teraz go nie ma.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

Serio, nie słyszałem o tym Keeperze i Darwins Paradox, więc wybacz. OW2 ok, nie widziałem materiału DF i nie grałem. Ale zobacz co napisałem - "duże" gry, bo kiedyś był problem z dużymi premierami, teraz go nie ma.

U mnie są problemy w dużych i małych grach i tyle. Nawet ostatnio był wywiad z kolesiem z Intela i oni widzą problem na tyle, że chcą mieć repozytorium prekompilowanych shaderów. A ich kompilacja polega na tym, że ... facet z Intela przechodzi grę, żeby się u nich te shadery policzyły. Skoro nie ma problemu, to po co chcą go rozwiązywać?

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Teraz, Kangus napisał(a):

U mnie są problemy w dużych i małych grach i tyle. Nawet ostatnio był wywiad z kolesiem z Intela i oni widzą problem na tyle, że chcą mieć repozytorium prekompilowanych shaderów. A ich kompilacja polega na tym, że ... facet z Intela przechodzi grę. Skoro nie ma problemu, to po co chcą go rozwiązywać?

To wymień te duże nowe gry :)

Opublikowano
1 minutę temu, tjery napisał(a):

To wymień te duże nowe gry :)

To może ty wymienisz te w których nie masz problemu, skoro Ci moje nie pasują? :) Jak Ci wymieniłem gry różnego kalibru, nowe z problemami to ich nie akceptujesz i uznajesz że jest ok. Skoro problemu nie ma, to ich nie powinienem móc wymienić.

Nie jest tak żę to jest w każdej grze - grałem w High on Life 2 i tam nie było problemu z kompilacją shaderów, za to cała gra jest gówniana na CPU i obciążenie skacze z tyłka mocno stopując wydajność :). W doomie też wydaje mi się ze nie miałem stuttera, a gra miała tylko jedno miejsce gdzie mi spadała w okolice 90 fps, a tak generalnie 110+ i to jest standard na tym procku w grach które mają target na 60 fps na PS5. Jest na tyle przerośnięty

W ekspedycji też są stuttery wynikające z kompilacji shaderów, Alex też o tym mówił. Coś ok 3:15.

Też grałem, ale na tyle dawno i na tyle mało mnie irytowały że pamiętałem. Ale znów - Alex tu pokazuje na 3600x, ja mam trochę mocniejszego procka, więc może u mnie w tej grze nie objawia się to aż tak mocno.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
17 minut temu, Kangus napisał(a):

To może ty wymienisz te w których nie masz problemu, skoro Ci moje nie pasują? :) Jak Ci wymieniłem gry różnego kalibru, nowe z problemami to ich nie akceptujesz i uznajesz że jest ok. Skoro problemu nie ma, to ich nie powinienem móc wymienić.

Nie jest tak żę to jest w każdej grze - grałem w High on Life 2 i tam nie było problemu z kompilacją shaderów, za to cała gra jest gówniana na CPU :). W doomie też wydaje mi się ze nie miałem stuttera, a gra miała tylko jedno miejsce gdzie mi spadała w okolice 90 fps.

W ekspedycji też są stuttery wynikające z kompilacji shaderów, Alex też o tym mówił. Coś ok 3:15.

Też grałem, ale na tyle dawno i na tyle mało mnie irytowały że pamiętałem. Ale znów - Alex tu pokazuje na 3600x, ja mam trochę mocniejszego procka, więc może u mnie w tej grze nie objawia się to aż tak mocno.

RE9, AC Shadows, Doom Dark Ages, Silent Hill 2, Stalker 2, BF 6, Cronos, MGS Delta, nowa Mafia, Wuchang, Indiana Jones, TLOU 2, KCD2, Alan Wake 2, Avowed, DA Veilguard, GOW Ragnarok, FF16, Star Wars Outlaws, Forza Motorsport, Seunua Hellbalde 2, Ghost of Tsushima, Stellar Blade, Horizon FW, FF VII Rebirth - tak z ostatnich lat co grałem.

Opublikowano
5 minut temu, tjery napisał(a):

RE9, AC Shadows, Doom Dark Ages, Silent Hill 2, Stalker 2, BF 6, Cronos, MGS Delta, nowa Mafia, Wuchang, Indiana Jones, TLOU 2, KCD2, Alan Wake 2, Avowed, DA Veilguard, GOW Ragnarok, FF16, Star Wars Outlaws, Forza Motorsport, Seunua Hellbalde 2, Ghost of Tsushima, Stellar Blade, Horizon FW, FF VII Rebirth - tak z ostatnich lat co grałem.

Na szybko na pewno Avowed z listy którą wymieniłeś miał(grałem), w reszte albo nie grałem, albo nie stwierdziłem tam problemów. W każdym razie to na pewno nie jest problem przeszłości, choć gry na autorskich silnikach radzą sobie z tym zdecydowanie lepiej niż te na UE 5.0(ale nie jest tak że każda gra na UE 5.0 ma z tym problem - jak jest dobrze wykonane liczenie przed grą, a fakt faktem w niektórych grach jest to działa ok, przynajmniej jak idzie o kompilacje shaderów faktycznie, a nie inne problemy).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Jak wszystko się fajnie zepnie dla nich w ramy czasowe to być może najlepsza wersja GTA6 przez dłuższy czas będzie na tym Xboxie.

Opublikowano

Pan Szczęka to wali czasem grube farmazony. Ja bym się na to nie patrzył. To jakaś magia by musiała być. XSX/PS5 ma wydajność podobną do RTX 3060/AMD RX 6700. 5090 jest od nich trochę ponad 4x szybsze w rastrze(za www.techpowerup.com), najszybsza karta od AMD(9070 XT) jest gdzieś 2,5x szybsza i ma TDP na poziomie 300W, gdzie stara miała 175. Pewnie kolejne konsolki będą ciągnąc więcej prądu, bo tylko tędy jest droga do sensownych wyników, tym niemniej w zestawieniu ze stwierdzeniem o x6 w rastrze to się nie klei :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
9 minut temu, devilbot napisał(a):

6x rasteryzacja względem XSX? Niezłe bajki. 5090 jest ~3,5x mocniejsze niż XSX, więc chyba MS podpisał kontrakt na GPU z kosmitami.

2 minuty temu, Kangus napisał(a):

Pan Szczęka to wali czasem grube farmazony. Ja bym się na to nie patrzył. To jakaś magia by musiała być. XSX/PS5 ma wydajność podobną do RTX 3060Ti/AMD RX 6700. 5090 jest od nich mniej niż 4x szybsze w rastrze, najszybsza karta od AMD(9070 XT) jest gdzieś troche ponad 2x szybsza i ma TDP na poziomie 300W, gdzie stara miała 175 :).

I po co się wcinasz :D

Edytowane przez tjery

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

I po co się wcinasz :D

Konkurencja xD.

Opublikowano

Najgorsze jest to, że potem w takie bzdury ludzie wierzą, mało kto co ma konsolę się interesuje wydajnością, poborem prądu itd. I potem takie kwiatki przechodzą i napędzają rynek.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
12 godzin temu, łom napisał(a):

To jeśli będzie dostęp do Steama/Epica/GoGa na czym MS chce zarabiać? Abonament za granie on-line odpada, prowizja ze sprzedaży też, zarobek ze sprzętu tak samo.

Nakupowali trochę tych studiów więc może kleją tytuły ekskluzywne tylko na swoją platformę, może też coś pozamawiali na zewnątrz. No muszą pójść w jakieś swoje gry jak to się ma im spinać. Sam gamepass to za mało. Ewentualnie mogą to sprzedawać jako kombajn multimedialny i pc, na którym w dzień pracujesz a po południu odpalasz gierki lub multimedia. Czyli PC z logiem xboxa. Coś czuję, że wyjdzie im jak ze startem xone z dołaczonym kinectem, który miał cały czas śledzić co się dzieje w salonie gracza.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Najgorsze jest to, że potem w takie bzdury ludzie wierzą, mało kto co ma konsolę się interesuje wydajnością, poborem prądu itd. I potem takie kwiatki przechodzą i napędzają rynek.

Jestem przekonany że kolejna konsola będzie jadła znów więcej prądu. Teraz gdzieś jedzą 225W, wiadomo nowszy proces itp(ale już nie ma takich różnic nie stety jak kiedyś). 300W mi sie wydaje jeszcze realne. No ale tyle to je najwydajniejsza obecnie karta AMD, sama.... no i te pudła już są wielkie :). Schłodź sobie to. Ja nie wierzę w większe przyrosty na GPU niż x3(a raczej między x2 a x2,5 wyjdzie), podobnie na CPU. Ale że będą dedykowane układy HW do wspomagania RT, coś nowego do AI/Upscallingu/FG, to tu sie nadgoni dodatkowymi odczuwalnymi dla odbiorcy różnicami.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
5 minut temu, Kangus napisał(a):

Jestem przekonany że kolejna konsola będzie jadła znów więcej prądu. Teraz gdzieś jedzą 225W, wiadomo nowszy proces itp(ale już nie ma takich różnic nie stety jak kiedyś). 300W mi sie wydaje jeszcze realne. No ale tyle to je najwydajniejsza obecnie karta AMD, sama.... no i te pudła już są wielkie :). Schłodź sobie to. Ja nie wierzę w większe przyrosty na GPU niż x3(a raczej między x2 a x2,5 wyjdzie), podobnie na CPU. Ale że będą dedykowane układy HW do wspomagania RT, coś nowego do AI/Upscallingu/FG, to tu sie nadgoni dodatkowymi róznicami.

Ja nawet w to nie wierzę, jak to ma wyjść za rok to chyba MS wie o jakieś technologii, której my nie znamy. Moje 4090 bierze w wymagających grach 400+W. No ale w sumie z drugiej strony nowy X będzie celował w 60 fps, nie w 120.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
21 minut temu, tjery napisał(a):

Ja nawet w to nie wierzę, jak to ma wyjść za rok to chyba MS wie o jakieś technologii, której my nie znamy. Moje 4090 bierze w wymagających grach 400+W. No ale w sumie z drugiej strony nowy X będzie celował w 60 fps, nie w 120.

Tylko Ty celujesz w 120 tam gdzie XSX celuje w 60(wiadomo nie ta sama jakość obrazka) Żeby ta nowa generacja faktycznie miala sens to powinno byc te x2 na biede(+inne ficzury gratis). X 1,5 na gpu już mamy na prosiaku.

Edytowane przez Kangus