Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 343

Featured Replies

Opublikowano

Trochę już musztarda po obiedzie, ale miałem zamiar coś "skrobnąć" już wcześniej, więc trzymam się postanowienia. Tradycyjnie, nie lecę za spisem treści, tylko kilka luźnych uwag na tematy, na które zwróciłem uwagę.

• spoko test Virtual Boy'a i, jak już zauważono, wyjątkowy o tyle, że autor miał możliwość porównania z oryginałem, co jest wartością samą w sobie. Osobiście: chętnie sprawdziłbym te tytułu, ale cena i sposób zakupu obu gadżetów do Switcha są absurdalne (co prawda pewnie jakieś kartonowe "okulary" od biedy by uszły, ale mógłby być problem z rozmiarem).

• tekst o Czarnobylu dobrze się czyta, treść wyczerpująca, ale jakim cudem w polskim piśmie zabrakło wzmianki o mitycznym płynie Lugola i elektrowni w Żarnowcu? Może wyświechtane wątki, ale w sumie dla osoby śledzącej temat (lub po prostu znającej serial HBO) w sumie większość tych informacji jest już znana. No i zarzut poza merytoryczny: co to kuźwa za oprawa graficzna xD? Słynne już skośne paski osiągają tu stężenie niebezpieczne dla zdrowia (szczególnie w połączeniu z oczojebną kolorystyką), a druga strona wygląda jak z jakiegoś pisma dla młodzieży w okolicach roku 2000. No nie fajnie się to prezentuje.

• Z reckami, a bardziej z premierami w tamtym miesiącu było tak sobie, o Crimson Desert już tu pisałem, natomiast moją i pewnie nie tylko uwagę zwróciło Demon Tides, w czym zasługa niezwykle pozytywnej recki i wręcz zaskakująco wysokiej oceny (wbrew stereotypowi i poniekąd naturalnemu odruchowi, najpierw przeczytałem tekst a później spojrzałem na oceniaczkę). Jednak pewne informacje i fakt, że już zdarzyło się, że gra zachwalana przez pana Adamusa mi nie "kliknęła" zapaliło kilka lampek ostrzegawczych. Wielki ocean, swoboda i 20 godzin zabawy w platformerze? Porównanie do Sly 2? No nie mój klimat, nie tego szukam w platformówce, a rzut oka na filmik z rozgrywki raczej mnie nie zachęcił. Ale może dam kiedyś szansę, liczę na jakieś demko (choć niedawno odpaliłem akurat demo Bubsy 4D tych samych autorów i dosyć szybko wyleciało z dysku...).

• Retrocenzja: jak już chyba tu wspominałem (albo plusowałem kogoś,kto to wspominał?), nie mam nic przeciwko takim "odchyłom" i przypominaniu o czymś, co w sumie już w czasie premiery nie było zbyt dobre, ale miało "to coś", jakiś wyróżnik (ot tutaj choćby oprawę graficzną). W tym przypadku jest to o tyle ciekawe, że tekst w pewnym sensie bardziej opisał zawirowania wokół powstawania Rascala, niż samą grę, i spoko. A jako że niedawno zupełnie przypadkowo, przeglądając starusieńki numer PE wpadłem na przegląd platformerów, to wrzucam tu mały smaczek w temacie, parę słów o "rajcowności" rzeczonego szpila:

1.jpg

Żeby nie było tylko narzekania, coś o engine:

2.jpg

Generalnie gra zajęła przedostatnie miejsce na podium, za Blasto i przed Jersey Devil xD

• Zgrentgen wraca po latach wniosków i próśb i akurat dotyczy tytułu, który mam na liście, ale prędko nie ogram, więc ze względu na spoilery muszę sobie dyskusję podarować? Super. No ale miło, że w końcu temat się pojawił i liczę na więcej, bo okazuje się, że jednak się da.

• Artykuł o gamingu w Brazylii: mimo, że ten kierunek świata i kultura są ze mną prawie zupełnie nie kompatybilne, to jednak tekst mnie wciągnął i zaciekawił. Tyle, że znowu mamy tu casus artykułu o Czarnobylu, czyli okropną oprawę graficzną (nieprzypadkowo tu i tu dominują zielenie). I serio nie da się znaleźć zdjęcia pada w barwach flagi Brazylii w lepszej jakości? Jak nie, to po co walić do pisma obrazek w tak dużym rozmiarze?

• Wróżenie z pada: tekst pozornie kuriozalny, tematyka wręcz mnie mierząca, a wyszło...całkiem ciekawie

• Dziatkiewicza rozmówki o starych karabinach: jeśli ktoś po poprzednim numerze miał mało, bo lider Tiltu w sumie za dużo o ARKADÓWKACH nie mówił, to tutaj jego apetyt powinien być już zaspokojony. Szkoda tylko, że czytając ten tekst czułem się trochę jak w sytuacji, kiedy siedzisz na imprezie z grupce znajomych i okazuje się, że dwóch z nich chodziło do tej samej szkoły i przez parę minut wymieniają się wspominkami o babie od majcy i surowym wuefiście, a ty siedzisz z boku cicho i czekasz na powrót do wspólnych tematów. Sorry za złośliwości, ale serio, to mocno hermetyczny tekst i nawet jako mieszkaniec Krakowa nie miałem z tymi "legendami" jakiegoś wspólnego mianownika.

• Rewizja WiiU: ciekawa sprawa, lubię takie motywy i spoko, że w PE nie ma przesadnej poprawności politycznej i wraca się do tematu homebrew, tym bardziej, że mowa o niemłodych już sprzętach. Pewnie nigdy już z rzeczoną konsolą nie będę miał do czynienia, ale temat mnie zainteresował, także Majk na propsie i fajnie, że gość siedzi w tych klimatach i umie o nich coś napisać już -naście lat.

• Region Filmowy: w świetle jakości i ilości ciekawych premier kinowych (a także specyficznego doboru tytułów przez Sobka) miło, że pojawiło się odświeżenie formuły i będzie można przeczytać też coś o starszych (niekoniecznie kultowych czy najlepszych) filmach.

• Felietony jak zawsze spoko, ale muszę wyróżnić tekst Adamusa, bo pięknie przedstawił "problem" w sumie nawet nie tylko typowego gracza, co ogólnie człowieka. Idealnie pasuje do wielu forumowiczów xD Ale zgodnie ze wspomnianym w pierwszym akapicie błędem poznawczym większość i tak będzie uważać, że tekst nie jest o nich, ale właśnie o tej reszcie ignorantów. A wystarczy mieć po prostu minimum dystansu do własnego osądu i umiejętność zrozumienia, co nas kształtuje. No ale łatwiej podzielić świat na "ja" i "ci co się nie znają". Ot, natura.

• Odpowiedzi 150
  • Wyświetleń 10,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jestem. Co nowego. Widzę, że mimo wszystko wracamy do tradycji ekscytowania się każdą najmniejszą plotką dotyczącą kolejnej generacji konsol, chociaż w zeszłym miesiącu nastroje panowały raczej scep

• No to i kilka słów ode mnie. Kena /Zax - co prawda nie grałem jeszcze w jedynkę, ale mega zachciało mi się poznać serię, zwłaszcza że jest już na S2. Handheld mode S2/Komodo - nie wiem czy to news a

• Takie głośne tytuły powinni dostawać kompetentni recenzenci, no i te dwie strony dla takiego molocha to mało. Zax to się nadaje do recenzowania szrotów na 1/3 strony i gównowpisów na PPE.