Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatnio widziałem/widziałam...

Featured Replies

Opublikowano

Zatoichi (2003) - troche sie ostatnio rozsmakowalem w japonskich klimatach to zrobilem sobie powtorke z Zatoichi. Postac slepego i niemlodego juz masazysty walczacego mieczem ukrytym w lasce nie moze sie nie podobac. Powazne tony i czarne strony dawnej japonii przelamywane sa slapstickowym humorem. Dosc powiedziec, ze na koncu wszyscy tancza jak w hinduskim filmie. Akcja miejscami jest lekko rozwleczona przydlugimi retrospekcjami poglebiajacymi motywacje i historie bohaterow. Ogolnie niezle filmidlo w klimatach samurajskich mieczy choc mocniej w strone kina rajtuzakowego. 7/10.

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Mad Max (2015) nie rozumiem zachwytu nad tym filmem, fabuła kiepska jak cholera, niektóre efekty tak tragiczne, że aż w oczy razi (wątpię, aby taki był zamiar reżysera), główny bohater tragiczny jak

• Mad Max: Fury Road/Mad Max: Na Drodze Gniewu (2015) - Pierwsza bomba prawdy: To nie jest film 10/10. Dlaczego? O tym w rozwinięciu.   Przychodzi taki moment w życiu człowieka, że ma już dość tych ws

• Gran Torino - o ja je.be co to ma być. Przekoloryzowana twardość Clinta, chińczyk z downem (scena jak tłucze w drzwi od piwnicy to jest maciek jak malowany), zamulasta historia. Jedyny plus to chyba k

Opublikowano

1b8b5f43dc7832231710.jpg

Trailer mocno mnie nakręcił na jakiś poschizowany escape room z duchami, a tu większość akcji dzieje się za dnia i wszędzie wesoło biegają NPCe / Zdecydowanie za długi film, te 1.5h w zupełności by wystarczyło, najlepszy fragment jest w samym środku i trwa może ze 20 min, gdyby rozkręcić to przynajmniej na godzinę, to było super, a tak wyszło średnio. Scenarzyści trochę za szybko wypstrykują się z najlepszego zwrotu akcji, spokojnie mogliby go zostawić na sam koniec, brakuje większego gore, jest mocno lajtowo, no i finał pozostawia niedosyt, bo niewiele się wyjaśnia, a pewien motyw mógł zostać bardziej rozwinięty, bo wydawał mi się cool i creepy jak cholera

spoiler

wiedźma z tymi jej potworkami za drzwiami

Adam Scott to dobry aktor, ale niestety mi już zawsze będzie się kojarzył z Benem z Parks & Recreation, więc ciężko mi było brać graną przez niego postać na poważnie, a jednak na nim i jego historii opierał się cały ciężar fabuły.

Taki tam film do obejrzenia i zapomnienia... nie licząc królików. One pewnie będą mi się śnić po nocach ragus 6/10

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Szeptacz (2026)

Cóż kolejny typowy film ze stajni netflixa, czyli po obejrzeniu nie będę już o nim za chwilę pamiętał. Mało tu emocji i zaskoczeń jak na thriller. Oklepane fabularne motywy, głupoty scenariusza im bliżej końca i łatwa do odgadnięcia tożsamość zabójcy.

Opublikowano

To film o tesciowej grzybiarza?

Opublikowano

Obsesja - w końcu obejrzane, 7.5/10. Film jest zrealizowany bardzo dobrze, widać ogromne przywiązanie do detali a budżet niemal wymusił wykorzystanie klasycznych efektów specjalnych i kreatywnych sztuczek w kamerze. No i największy plus - nie robi z widza debila i unika wielu klisz znanych z kinematografii, a jak już jest jump-scare to zasłużony i wynikający z sytuacji. I ma ten klimat niepokoju, który wzmaga się w każdej scenie z Nikki. Generalnie nie ma w nim niczego czego już wcześniej by człowiek nie widział, ale podane jest to wszystko w na tyle umiejętny i inny sposób, że aż człowieka dziw miejscami bierze, jak w scenie z

zastrzeleniem Iana przez Nikki. W "normalnym" filmie mielibyśmy pewno jakąś przemowę Iana, próby chowania się albo uciekania, atakowania, z 10 minut byłoby stracone na przepychanki słowne a na końcu zginąłby w męczarniach z jakimś one-linerem na ustach. A tutaj "pyk" prosto w czoło i jedziemy dalej. Mega odświeżające uczucie.

Opublikowano

25 Lat Niewinności: Sprawa Tomka Komendy

Co prawda obejrzałem wersję serialową (4 odcinki po ~pół godziny, nie wiem szczerze mówiąc, co tam jest dorzucone w stosunku do trwającej...niecałe dwie godziny wersji filmowej), ale wpiszę się tutaj. Przez parę lat, które minęło od premiery, ignorowałem tę produkcję: raz, że jakoś ogólnie nie po drodze mi z polskim kinem, a dwa, że ten konkretny przypadek miał jakiś taki tani, telewizyjny vibe (trop poniekąd słuszny, bo to koprodukcja TVN). Nie pomagał też niezbyt podobny do pierwowzoru, nieznany mi aktor w głównej roli. No ale z braku laku odpaliłem na HBO i bardzo pozytywnie się zaskoczyłem, bo to kawał mocnego, sprawnie nakręconego, emocjonującego kina. Pozostawił mnie z niedosytem, bo jako serial mógł dużo mocniej rozwinąć sporo wątków. Historię tytułowego bohatera każdy zna, więc nie będę się rozpisywał, powiem tylko, że film/serial jest raczej dosyć klasyczny w formie (choć momentami coś tam miesza z chronologią i montażem), ale to w żadnym razie zarzut. W sumie taka trochę stara szkoła polskich dramatów: syf, bieda, cierpienie i depresja. Ale tutaj jest to w stu procentach na miejscu i niestety, ale mocno autentyczne. Aktorzy spisali się dobrze, na czele z odtwórcą głównej roli oraz wcielającą się w jego matkę Agatą Kuleszą, drugi plan ma swoje momenty (niezawodny Frycz), ale są też trochę słabsze występy (niestety, mimo potencjału scenariuszowego, wątek prokuratorsko-policyjnej współpracy i powrotu do śledztwa po latach wyszedł średniawo, tam czuć był najmocniej tę telewizyjność). Chwilowo czuć klimaty Symetrii, ale w wersji ostrzejszej. No nieprzyjemnie się to ogląda, jeśli ma się trochę empatii. Ale tak czy siak: warto sprawdzić.

Terminator 2: Dzień Sądu (seans w kinie na 35 lecie filmu)

Już raz przegapiłem tego typu akcję (bodajże na 25 albo 30 lecie), więc postanowiłem, że następnym razem nie odpuszczę. Pełna sala w poniedziałek wieczorem, sporo młodych, część osób prawilnie zostało słuchać muzyki przy napisach końcowych.

Trochę szkoda, że to nie wersja reżyserska, no i upscaling do 4K i ogólne "odświeżenie" filmu też jest lekko kontrowersyjne, przede wszystkim z powodu odejścia od klasycznego, chłodno-niebieskiego filtru (casus reedycji Matrixów). No ja go lubię, nie lubię za to gmerania w oryginalnie zaplanowanej warstwie wizualnej filmu. Duży ekran i wysoka rozdziałka ułatwia też dostrzeżenie "wpadek" typu dublerzy/kaskaderzy zastępujący naszych bohaterów, ale to w sumie bardziej zabawne niż psujące seans.

Cóż mogę więcej napisać? To jeden z moich filmów życia, absolutne 10/10 i choć powtarzam go co jakiś czas, to wrażenia z seansu na wielkim ekranie i z mocarnym nagłośnieniem to inna bajka. Byłem absolutnie wciągnięty i pochłonięty od początku do końca, w końcówce niezmiennie łza zakręciła się w oku. Opus magnum Camerona, wzór na film akcji, kwintesencja czasów, w których powstał, a jednocześnie ponadczasowość (gdzie np. jedynka dużo gorzej się zestarzała).

Edytowane przez kotlet_schabowy