Jump to content

Samochody d 5-8 tys.

Hubi.

Recommended Posts

Posted

Poważnie :) Może za taką kase nie kupi się jakiegoś super- wypasionego auta, ale jak na początek przygody z motoryzacją, gdy nie ma się jeszcze oszczędności, a samochód jest potrzebny, to można znaleść coś przyzwoitego. A i te 8 tys. jakoś się uciuła. Co polecacie :P ?

Guest Grzehoo
Posted

Starsze, nowsze, mniejsze, większe, ciekawe, nudne?

Bo auta do 8 tys. to se można setkami wymieniać.

Posted

Honda Civic 4g (popularnie nazywane "żelazko"),albo CRX . Za 8 tysiaków to możesz kupić zadbanego 1.6 (jak dobrze poszukasz to nawet i Vtec'a) i jeszcze trochę Ci zostanie na jakies mody :) ... ja tak zrobiłem i jestem "hepi" . Te civiki/CRXy śmigają jak szalone !!!! Z częściami i ich cenami nie jest tragicznie . Luksusów się nie spodziewaj ,ale .... Hondę kupuje się dla silników . Wkręcanie je na wysokie obroty to orgazm dla uszu .

A jeśli chcesz oszczęednie i bezawaryjnie w każdym calu do tez polecam civika 4g ,ale z silnikiem 1.3 (75 koni) . Nie do za(pipi)ania łopatą ... możesz jeździć, nawet katować ,a on zawsze pojedzie przed siebie i będzie mało spalać benzyny .

PS. ewentualnie civiki 5g z tymi samymi silnikami . Auta trochę nowsze i droższe itp. ,ale jakies takie bez wyrazu ... babskie bym rzekł :P

Posted

CRXa na VTECu i ogólnie silniki z najwyższej półki w hondzie za 8 kafli to chyba tylko do remontu, jak CRX to bierz środkową opcję czyli ~130 km i dohc.

Ogólnie jakbyś chciał sportową furke to bym Ci tego CRXa polecał, bo to fajne i szybkie autko :)

Posted

dokladnie crx w vtec sam mysle o tym ale w wersi del sol mi sie marzy albo mozesz poszukac jakiego prelude, jesli chcesz co wygodniejszego i wiekszego to moze renault laguna 1 moj ojciec ma i nienarzeka teraz na lagune 2b sie przesiada.

Posted

ja moge polecic pare autek:

CRX wspomniany przez kolegow :) z silnikiem D16A9 [136KM] (w D16A1 [150] sie nie pchaj bo za 8k to trup bedzie)

Peugeot 205GTI (mus 1.9; zadne 1.6 :D ) idzie jak zaczarowany najszybsze 8V bez doladowania

Renia 5 GTTurbo (ale moze byc problem bo 8k to za malo chyba na GTT)

no i ostatnie moje 2 faworyty :D

Golf GTI i Kadett GSI najlepiej 16V maja kopa jak trzeba a GSI 16V to masakrator (CRX z DOHC ucieka na starcie ale spokojnie potem na luzie doganiasz; prawie pol litra roznicy w pojemnosci skok. robi swoje a roznica Mom. Obr. tez jest DUZA :D )

i jak ktos ci gada ze te 2 auta duzo pala to mozesz wysmiac, pali duzo jak bedziesz butowal, przy spokojnej jedzie luzik ja swoim Golfem schodze na 7lit. w trasie 8)

a jak to i tak dla ciebie za duzo to mozesz wybrac GTIka albo GSIka z silnikami 8 zaworowymi:

Pala mniej i co wazne nie narzekaja na gaz (tylko jezeli chodzi o golfa trzeba kupic model z wtryskiem elektronicznym tzw. DIGIFANT, bo wtryski mechaniczne nie lubia sie z gazem ze tak powiem,

GSI wszystkie sa na elekt. wtryskach wiec gaz - luzik ;)

Posted

http://moto.allegro.pl/item439554828_renau..._16v_135ps.html

Za 8 kafli da rady kupić czasem takiego williamsa, albo jego podróbke (chyba wsio to samo, ale cięższy troche - nie wiem, ale liczba km jest ta sama). Co ważne przy 135 koniach się tak skubany zbiera, że aż miło - pewnie jest to to samo co golfik Alca ;] Bo lekki jest, i ma nawet dużo lepsza aerodynamike niż kwadrat wpisany w prostokąt jakim są Golfy Zwei(no offence, ale sam sobie doskonale zdajesz z tego sprawę ;)). :D

Posted

Będzie stać Hubiego na utrzymanie 3 litrowej Legend?

Możesz też rozważyć Toyotę Paseo. Bardzo solidny i ekonomiczny samochodzik, w dodatku imo ładniejszy od oklepanych golfiaczy.

Posted (edited)

Honda Civic Sport/Coupe, generacja 5, 1995 rok, silnik 1.5 (101 albo 105 KM)

Jakbym miał owe pieniądze, w zupełności starczyłoby mi coś takiego. Bez żadnych wiejskich/młodzieżowych tuningnów/przeróbek, które w moim mniemaniu tylko szpecą auta. Bez tych śmiesznych buczących wydechów, spojlerów większych niż sam samochód, spedalonych kolorów nadwozia itp. itd. Piękne, oryginalne Sport/Coupe na zewnątrz jak i wewnątrz.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6281210

Edited by sir_ryszard
Posted (edited)
ktos gtu podal kadeta gsi to ja powiem ze Corsa A GSI miazdzy :) mialem okazje jechac ale wersja B i powiem wam ze smiaga akie cudo jak szalone :D

corsa A GSI ma 105 KM nie powiem jedzie fajnie ale mowie wam kadett GSI 16V to jest najlepsza opcja jezeli chodzi o osiagi aut seryjnych do poj. 2L i w niskiej cenie (jak zrobi sie blacharke to mozna powiedziec ze ma sie potwora ktory zjada nawet subaru impreze (no moze nie seryjny :P kolega mial 16V do tego dwa kolektory Lexmaul i w sumie tyle, i Impreza pipa co prawda nie bylo to na autosradzie; na waskich drogach ale fakt ze kadett zbieral sie lepiej jest warty odnotowania (Impreza to byla ta 220KM, wiec 70KM roznicy nic mu nie dalo)

http://moto.allegro.pl/item439554828_renau..._16v_135ps.html

Za 8 kafli da rady kupić czasem takiego williamsa, albo jego podróbke (chyba wsio to samo, ale cięższy troche - nie wiem, ale liczba km jest ta sama). Co ważne przy 135 koniach się tak skubany zbiera, że aż miło - pewnie jest to to samo co golfik Alca ;] Bo lekki jest, i ma nawet dużo lepsza aerodynamike niż kwadrat wpisany w prostokąt jakim są Golfy Zwei(no offence, ale sam sobie doskonale zdajesz z tego sprawę ;)). :D

ja uwielbiam ten "kwadrat wpisany w prostokat" :P

co do Clio to z prawdziwym Williams'em nie mam szans 150KM w tej samej masie, i lepsza aerodynamica Reni to plus dla niej :)

ale ciezko kupic ori a te wersje 16V co sa na allegro i maja 137KM to sorry ale moj kwadraciak jest lepszy :P (ciut wiecej mocy, wiekszy moment obr. i troche lzejszy :) )

a co mi sie nie podoba w Clio to to zemaska otwiera sie jak w BMW czy duzym fiacie; nie otworzy nam sie podczas jazdy ale cos robic przy tym to masakra :P

hehe ale polecam auto fajnie wyglada i pewnie fajnie smiga taki odpowiednik 205GTI u Peugeot'a :)

Edited by Alec
Guest Oran
Posted

Ale tą maskę w Williamsie przynajmniej jest bardzo łatwo całkowicie ściągnąć ;)

Co do, że Twój lepszy to pewnie tak, ale jestem zdania, że lepiej mieć coś bardziej oryginalnego a wolniejszego, niż może i szybsze ale oklepane jak końskie podkowy.

No i poza tym to podobno można łatwo pare koni w tych klijówkach wysupłać jeszcze, ale nie zgłebiałem tego (w Golfie pewno też, ale nie ważne :D).

Posted
Co do, że Twój lepszy to pewnie tak, ale jestem zdania, że lepiej mieć coś bardziej oryginalnego a wolniejszego, niż może i szybsze ale oklepane jak końskie podkowy.

dlatego planuje kupic Kadetta GSI

GSIki sa rzadkie a Kadett z silnikiem 16V (C20XE) to naprawde rarytasik ^_^

a co do podnoszenia mocy to sa sposoby ale jedyne co ja mam co pomaga w szybkiej jezdzie to sportowy zawias i zaplon ustawiony przeze mnie na sluch, ciezko odpala ale idze jak burza, ustawiony na znak to powolniak :P

• 3 weeks later...
Guest Grzehoo
Posted

Wyrwać można, ale pewnie w kiepskim stanie. To jest dość pożądane auto w tej klasie, więc nie napalałbym się na nie mając w kieszeni kilka tysięcy złotych.

Posted

moj kumpel wlasnie sprzedal ładna zolata meganke za rowne 8k (zarejestrowana). wszystko w niej porobil, w srodku ladna, nic sie nie je,balo. takze mozna.

Posted

no jezeli mialby jezdzic w lekkim terenie to Country spoko, ale jak to tylko na miasto to lepiej juz kupic zwyklego,

silnik country (niesmiertelne VW-owskie 1.8 w tym modelu 98KM) w tej wersji pali swoje, auto wazy duzo wiecej od zwyklego Golfa i to musi sie odbic na spalaniu;

a za taka kase kupi sie cos nowszego;

country trzyma cene bo to taki rarytasik bylo tylko 8tys. sztuk co przy wielomilionowej produkcji golfa jest kropla w morzu

auto raczej dla kogos kto na prawde tego szuka