Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUPER STREET FIGHTER IV

Featured Replies

Opublikowano

Ornit, nie jesteś sam. Ludzie na całym świecie (...no dobra, przynajmniej w Europie) na tę grę na Steamie narzekają i wszyscy Ci, którzy przesiedli się z Xklocków na piece dla lepszego online'a momentalnie wrócili do konsol:P

• Odpowiedzi 459
  • Wyświetleń 46,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

• O ja cie (pipi)e MOJ MAIN !!!!!

• Mistrzostwo   Moves in oil mode have more range, including 360. Front and backdash are better in oil mode too. All of his pokes have neutral and toward versions. Has a 'trap' ultra, where he lays d

Opublikowano
  • Autor

USF4 jest już na PSN i XBL. Mnóstwo ludzi w to gra, mnóstwo nowych ludzi więc myslę, że jest to szansa dla graczy, którzy dotąd nie grali a chcieliby zacząć, do rozpoczęcia przygody z tą serią. Dosłownie co sekundę, dwie mam fight request - ogień :) . Mimo, że "tnę" w to od premiery gołego SF4 to nigdy na poważnie nie grałem. Tym razem jednak stwierdziłem, że fajnie byłoby się czegos nowego nauczyć. Gra jest tego warta (mimo oczywistego dojenia graczy przez Capcom :) )

Opublikowano

Jutro na 99,99% kupię. Jak ktoś jest chętny to zapraszam  :yahoo: Jakiś super dobry nie jestem, więc może być ciekawie :D

Opublikowano

Osobiście poczekam na wersję pudełkową z wszystkimi strojami. Capcom po raz 4 wydoi mnie,ale cóż,to w końcu jedna z lepszym bijatyk w historii.

Opublikowano

A ten "dlc za 15 euro" :) jest bez wszystkich strojów?

Opublikowano

Jeśli masz sejwa z SFxT na konsoli, to dostaniesz po jednym Alt stroju dla piątki nowych postaci.

Opublikowano

Cisnę od wczoraj w Ultrę. Ostatnie podejście do serii miałem 5 lat temu przy SF4 jeszcze na x360, z tym, że wtedy grałem używając madcatza TE i ogólnie wspomnienie jeden wielki pozytyw, najlepsza bijatyka pastgenów, onlinowe pojedynki w liczbie 4cyfrowej itd. Teraz na ps3 bez arcade sticka to jest jakaś męczarnia, albo tak zardzewiałem, ale zdecydowanie w tej grze stick - rów mariański - pad. Do czasu zakupienia jakiegoś sensownego sticka (co pewnie potrwa) nie pojawiam się na onlinie bo siara na maxa xD a i pad w końcu wyleciałby przez okno... Gra ktoś z was padem z dobrym wynikiem? Krzyżak czy gałka? Rękami czy stopami? Wracam do gry bo jak była kiedyś tak cały czas jest zayebista :] Poison... przesz to można całkiem zrezygnować z oglądania twórczości panny Abelli Anderson ;p

Opublikowano

Krzyżak czy gałka?

Mnie wyśmiali za granie na gałce (która dla mnie - grając Cammy - jest wygodniejsza), więc uważaj. :P

No ale ja posysam na całego, w dodatku na Dual Shocku 2. Odpaliłem SSF4 po przejściu na Steamworks i tylko w dupę dostawałem online.

Nie potrafię w to generalnie grać. Każual jestem, ale za cholerę nie rozumiem dlaczego czasem ciosy wchodzą, a innym razem są jakieś opóźnienia. W Challenge jest to zauważalne, gdzie choć klepię odpowiednie przyciski jak najszybciej, to gra w ogóle nie reaguje i ciosy wpadają z opóźnieniem. Tj. przyciski są rejestrowane, co zresztą widać w rejestrze, ale zakładam, że trzeba idealnie się w klatki animacji wpasować z timingiem, co mnie osobiście przerasta.

A biorąc pod uwagę, że w bijatyki gram rekreacyjnie, to szkoda mi kasy na Arcade Sticka.

Opublikowano
  • Autor

W sf4 comba oparte sa w głównej mierze na linkach, tzn wyprowadzasz cios dokładnie w tym momencie, w którym kończy sie recovery pierwszego. Nie możesz nawalac na pałę jednego za drugim, na tym właśnie polega trudność, a to że są rejestrowane pokazuje jedynie, że dany przycisk został w danej chwili wciśnięty co nie znaczy, że wykonałeś to w odpowiednim momencie i połączy się w combo.

Opublikowano

Tak się domyślałem, i właśnie dlatego grać nie potrafię. Gałka pół biedy, opanowana, ale timing w challenge jest dla mnie nierealny, a co tu dopiero w ferworze walki online. Dlatego do gry podchodzę każualowo, klepiąc proste kombinacje i speciale.

Opublikowano
  • Autor

Akurat żeby grać i wygrywać nie musisz znać tych najtrudniejszych combosow. Najważniejszy jest w tej grze spacing, footsies czyli podstawy polegające na prawidłowym wykorzystaniu normalnych ciosów. Z czasem, praktyką zmienisz 3-hit combos na te bardziej skomplikowane. Wszystko zależy ile czasu/chęci jesteś gotów zainwestować w naukę gry.

Opublikowano

Niewiele. ;) Tyle co gram, to staram się uczyć na błędach, ale w tajniki nigdy się nie zagłębiam za bardzo, gdyż zwyczajnie nie mam czasu i ochoty na "profesjonalną" rywalizację. Lubię grać z ludźmi na podobnym poziomie "zaawansowania" i czasem vs AI, ale to tyle.

W SF4 największy problem mam z obroną. Widzę w online jak ludzie wykorzystują karalność ciosów blokując, a następnie stosując rzuty, czy bardziej skomplikowane kontry. Ja natomiast mam problem z wyczuciem co blokuje low a co high. Gra jest dla mnie za szybka w przeciwieństwie do takiego Tekkena, w którego radziłem sobie znacznie lepiej przez lata. Efekt taki, że i motywacji do nauki brak, bo refleksu i timingu nie poprawię - szczególnie, że podczas gry online często emocje biorą górę i zaczynam bardziej energicznie klepać pada.

I tak, nie bawię się w comba, tylko proste łączące się sekwencje ciosów, co by zadać te kilka punktów obrażeń przynajmniej. Prawdę mówiąc dopiero w SFxT bardziej mi wychodziły juggle przez tagowanie postaci, ale to inna nieco mechanika rozgrywki.

Edytowane przez Suavek

Opublikowano

Jak masz problem z z rozróżnieniem wysokości ataku, to blokuj po ukosie. Nie chcę się wygłupić, ale wtedy chyba wszystkie normalne ataki da się zablokować. Ostatnio grałem ze 3 lata temu i mało co pamiętam.

W sumie bym pograł. Co byś powiedział Suavek na jakieś sparingi za jakiś czas?

Opublikowano

Zawsze blokuję po ukosie jako "najbezpieczniejszy" wariant, ale i tak można oberwać od góry. A zawsze miałem problemy ze zgadnięciem co akurat przeciwnik wymyśli. Wychodzi znajomość postaci przy tym.

Chętnie zagram, ale na blaszaku. Grę mam zainstalowaną, więc w okolicach wczesnowieczornych/popołudniowych chętnie kilka niezobowiązujących rundek rozegram, w miarę możliwości. Jak coś to się odzywaj - komp u mnie o tych porach jest na chodzie, po prostu na Steam mam profil na niewidoczny.

Opublikowano
  • Autor

Po skosie (dół-tył) blokuje sie ciosy idące na low, natomiast górą tzw overheady (np Ryu przód+MP) i ciosy wykonywane podczas skokow

Opublikowano

Ja gram na PS3, padem od Xbox 360 :D Owszem d-pad jest gorszy od tego z ds3, ale nie rozumiem narzekania że nie da się na nim grać w bijatyki. 

Opublikowano

Dzis w SF4:AE na pc(steam) wyzerowalo mi range,spotkal sie ktos z takim czyms?  Wk*rw totalny pytam na (pipi) jest ten caly steam clouding jak takie jaja sie dzieja

Opublikowano
  • Autor

@Ukyo - Nie siej fermentu bo póki nie ma USF4 na PC nic nie zostało wyzerowane.

@Flaczki - przed chwilą sprawdziłem i mam swoje PP. Masz zepsuty internet.

Opublikowano

Mam chyba pecha a nie zepsuty internet :) bo przeszukalem google i nie znalazlem podobnego problemu. Pogodzilem sie juz ze strata pkt.

Edit: aha zresetowalo mi jedna postac ta ktora najczesciej gram z rangi B na D

Edytowane przez flaczki

Opublikowano
  • Autor

Od dzisiaj do końca czerwca na XBL dla goldów do pobrania SSF4AE. Warto z tej okazji dokupić ULTRĘ :)

Opublikowano

Zakładam, że save z płytówki działa bez problemu z wersją cyfrową?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawe,czy na EVO zapowiedzą Ultrę na PS4 ? Dziwnym trafem nowy stick TE2 pod Ultrę do ps3 od madcatz ma też kompatybilność z ps4,a np ten od x360 z łoniakiem już nie bangla.