Skocz do zawartości

Console Wars 3(de)

Featured Replies

Opublikowano

Tutaj zadziałało to, co działa również u kĄsolomaniaków - wyolbrzymianie ;)

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 261,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z telefona jest takie samo narzędzie do gier, jak z peceta. Żadne.

• Pogadajmy o wynikach sprzedaży M$ to takie ekscytujące...

• fix co do nowego GoW to mam nadzieję że to nie GoW4 od Epica a że coś w stylu H3:ODST/HR od PCF, no i żeby wyszło do wiosny bo jeśli jesień 2013 to przekreśla next gena MS, w sumie już patrząc na g

Opublikowano

Tak poza tematem.

Stona, naucz się pisać. Jeszcze parę Twoich postów przeczytam i będę w co drugim wyrazie pisał "Ą" :P

Opublikowano

fps pc>fps ps3/xbox ( 99% ;przypadków)

koniec gadki.

Niech teraz DonSterydo w ramach zmiany tematu przedstawi najnowsze wyniki sprzedazy :P

Opublikowano

zwłaszcza, że nowości kosztują 180 zł :)

Żeby już całkowicie być zgodnym z prawdą, to widzę że jednak większość po 200zł, dodasz przesyłkę i wyjdzie :P

Opublikowano

Dobrze, ale idźcie już stąd Piecomaniaki.

Opublikowano

zwłaszcza, że nowości kosztują 180 zł :)

Żeby już całkowicie być zgodnym z prawdą, to widzę że jednak większość po 200zł, dodasz przesyłkę i wyjdzie :P

stary to gdzie ty kupujesz gry ,w MM ? kupuj w lokalnych sklepikach -wymienialniach konsolowych , tam pewnościa znajdziesz po 170-180 zł.

Choc często to nie są wersję pl, bo u nas taka Cenega czy CDP sa popierdo.olne i życza sobie za gre 20 % więcej niż na zchodzie - czyli je.b.ac ich :)

Edytowane przez Orson

Opublikowano

Na Ultimie sprawdzam, większość głośnych tytułów widzę po 199,90 ustawione na premierę. Wydawało mi się że w Ultimie są dobre ceny, ale może coś się ostatnio pozmieniało.

No ale tu nawet nie chodzi o dokladną cenę, tylko obśmianie luksusu konsolomaniaków. Może jakbym napisał "pińcet" to by było bardziej oczywiste ;)

Edytowane przez ako

Opublikowano

weźcie nie dajcie sie strollować stĄnie że granie na klawie i myszce jest wygodniejsze :lol: pad jest do tego przystosowany żeby mieć komfort grania, a nie pieprzyć sie z klawiszami XD

Opublikowano

Czekaj, twierdzisz, że mychy i klawy nie są przystosowane do wygodnej obsługi? Aha, ale to musisz kupić mychę za więcej niż 20zł w mediamarkcie żeby ocenić. Druga sprawa, jeżeli obsługa jednocześnie WSAD, shifta i spacji to dla Ciebie "pieprzenie z klawiszami", to nie wiem, co Ci się stało w ręce. Bo to, że trzeba niezależnie poruszać rękami to chyba nie problem?

Tak się właściwie zastanawiam, jakby ta dyskusja wyglądała, gdyby do konsoli oprócz padów dorzucali mychę i klawiaturę.

Edytowane przez ako

Opublikowano

weźcie nie dajcie sie strollować stĄnie że granie na klawie i myszce jest wygodniejsze :lol: pad jest do tego przystosowany żeby mieć komfort grania, a nie pieprzyć sie z klawiszami XD

Racja, kiedyś grałem w GTA:SA na PC na klawiaturze i myszce. Fakt, GTA to nie FPS, ale ja tu opisuję komfort grania. Choć grę przeszedłem całą, to o mało sobie palców nie połamałem.

Zdecydowanie wolę pada do gry. Jak dla mnie pad od PS3 jest idealnie dostosowany (nie wiem jak jest z padami do X-a i Wii bo nie trzymałem ich w łapach) do gier, zarówno FPS-ów jak i reszty. Tylko do bijatyk odwracam go o 180 stopni.

Za "bajtla" też pogrywałem trochę w FPSy na PC, głownie u kumpli i głownie w starego, dobrego Quake 3

Opublikowano

Dobra, podsumowując: macie do wyboru wszystkie możliwe urządzenia do sterowania w grach. Klawiatury, myszki, pady, kierownice, joysticki, arcade sticki.

Rozumiem, że zostawiacie pada i resztę wywalacie do szafy, tak?

No bo przecież, kierownica niewygodna, nogi na pedałach można powykrzywiać, a force feedback chce ręce ze stawów powyrywać. Co z tego że sterowanie bardziej precyzyjne. Na padzie też da się pograć.

Joystick się dziwnie trzyma tak pionowo, niewygodny.

Arcade stick to w ogóle kanciasty i bez sensu, złapać się nie da, na padzie też pogram.

No i FPSy/RTSy, może na klawie i myszy precyzyjnie i równie wygodnie, ale... na padzie też się da pograć.

Ale zrobię babci na złość i w platformówki będę grał kinectem. Co kto lubi ;)

Opublikowano

kurrde i znów nam wyszło, że konsole rządzą

Opublikowano

Rozumiem, że zostawiacie pada i resztę wywalacie do szafy, tak?

No i FPSy/RTSy, może na klawie i myszy precyzyjnie i równie wygodnie, ale... na padzie też się da pograć.

Nie rozumiesz. Granie klawiaturą w gry nie jest w żaden sposób "równie wygodne".

Precyzyjne może jest, ale to ten rodzaj precyzji, który zabiera przyjemność z gry. Niektórzy po prostu uważają, że gra polegają na wskazaniu miejsca myszką i kliknięciu (jak wyglądają pecetowe gry) jest trochę mało angażująca. Zazwyczaj ma to jakąś fajną oprawę, ale sam gameplay poniżej poziomu sapera, tam przynajmniej nie masz wprost pokazane, gdzie musisz kliknąć.

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

wskazywanie tego samego gałką jest bardziej cool? W Biblii jest napisane "nie będziesz wykorzystywał do gier myszki i klawiatury"? Tak naprawdę to strategie, FPSy, RPGi, klasyczne przygodówki P&C były tworzone pod takie właśnie sterowanie, na takim właśnie sterowaniu się rozwinęły, za zbieranie grzybków i skakanie odpowiadały od zawsze pady/joysticki, a teraz się próbuje wmówić graczom że pady są do wszystkiego (o ile w przypadku FPSów spora część osób daje się na to nabrać, bo np. obecnie popularne są tytuły raczej nie wymagające wyćwiczonego manuala, tak z pozostałymi gatunkami jest raczej średnio), bo są bardziej "grywalne" (WTF?!)

Opublikowano

wskazywanie tego samego gałką jest bardziej cool?

Tak.

W Biblii jest napisane "nie będziesz wykorzystywał do gier myszki i klawiatury"?

Bez wątpienia. Większość poleceń Biblii jest o tym, żeby robić rzeczy zgodnie z naturą. A nie oszukasz faktu, że pada stworzono do grania w gry, a klawiaturę do pisania głupot na forach. Oczywiście, jak z innymi biblijnymi zakazami, jest to kwestia osobistej orientacji i gustu...

Tak naprawdę to strategie, FPSy, RPGi, klasyczne przygodówki P&C były tworzone pod takie właśnie sterowanie

Niektóre były, a niektóre nie były.

, na takim właśnie sterowaniu się rozwinęły

A wcześniej i później rozwinęły się na innym.

a teraz się próbuje wmówić graczom że pady są do wszystkiego

Nie no, myślę, że do pisania pracy magisterskiej są średnie, ale w grach video zazwyczaj się sprawdzają.

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

No więc, co się rozwinęło w gatunku RPG odkąd producenci typu Bioware zaczęli robić gry pod pady? Uproszczenie do granic możliwości sterowania, zarządzania drużyną itd. nie liczyłbym jako rozwój. Jak się rozwinęły FPSy od momentu kiedy pady przy ich produkcji są brane pod uwagę? No tak, wprowadzono asystę przy celowaniu, żeby było bardziej miodnie. Jak się rozwinęły strategie "wcześniej, później i teraz" odkąd zaczęto wykorzystywać do nich pady? Być może żaden z tych gatunków gier Cię nie interesuje, ale chyba zdajesz sobie sprawę, że pleciesz zwykłe głupoty twierdząc, że pady przyczyniły się do ich rozwoju? No chyba, że rozwój narracji w grach, poprawa grafiki itd. to zasługa pada.

Natury faktycznie nie oszukasz więc się zgodzę, że pada stworzono do zbierania grzybków.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Nie rozumiesz. Granie klawiaturą w gry nie jest w żaden sposób "równie wygodne".

Ale co konkretnie... ręka Ci się męczy, nie potrafisz palców ustawić, musisz siedzieć w dziwnej pozycji? Ja, jak na wrednego pececiarza przystało, chwytam mychę, palce ustawiam nad klawiszami, opieram nadgarstki, rozluźniam barki, łokcie opieram na miękkich oparciach fotela i, kurde, jest równie wygodnie jakbym trzymał w łapach pada (edit: no ok, pominąłem fakt, że jak się trzyma pada to można się jednocześnie drapać po klejnotach, a i może ktoś lubi smyranie wibracjami), rozwalając się na kanapie. Niesamowita sprawa, bo wg Was żeby obsłużyć ten zestaw trzeba stać na rękach z każdym palcem wygiętym w inną stronę. A ktoś tu pisał, że to niby blacharze są ograniczeni i nie potrafią dwóch gałek ogarnąć ;)

Precyzyjne może jest, ale to ten rodzaj precyzji, który zabiera przyjemność z gry. Niektórzy po prostu uważają, że gra polegają na wskazaniu miejsca myszką i kliknięciu (jak wyglądają pecetowe gry) jest trochę mało angażująca.

Masz rację (jak zawsze), w takim BF3 na piecu wskazuje się myszką w punkt i klika, na konsolach natomiast, wskazuje się w punkt i klika. (...) Żeby ten punkt precyzyjnie wskazać na konsoli trzeba powalczyć z gałkami pada. Domyślam się, że zapewnia to ogromne ilości dodatkowej zabawy.

a teraz się próbuje wmówić graczom że pady są do wszystkiego

Nie no, myślę, że do pisania pracy magisterskiej są średnie, ale w grach video zazwyczaj się sprawdzają.

Ale po co się męczyć na niewygodnej fizycznej klawiaturze, skoro można to samo, równie dobrze, zrobić padem przy użyciu klawiatury ekranowej? Wygodnie! Nie?

Edytowane przez ako

Opublikowano

Dobra. Spierd.alajcie już stąd razem ze swoją niemrawą dyskusją, bo mi się śmiać chce jak ktoś zaczyna pieprzyć, że klawiatura jest wygodniejsza od pada, kierownicy czy innych kontrolerów stricte przystosowanych pod gry.

Przydałoby się, żeby ktoś zrobił tu porządek, bo wszystko (a nawet za dużo) zostało już powiedziane.

Opublikowano

Tak sobie "słucham" o czym tu gadacie i wrzucę też kilka groszy:

Pierwsze gry FPS: Wolfenstein, Doom, Heretic itp operały się tylko na sterowaniu na klawiaturze, można było podpiąć dżoja jak kto miał, ale pewnie i tak nikt z tego nie korzystał...

System Shock - popierniczone na pierwszy rzut oka sterowanie (klawa+mycha) okazało się w praniu całkiem ciekawe, chociaż wymagało połączenia zręczności do Dooma z umiejętnością obsługi myszki jak w Stonekeep.

Dark Forces - świetny FPS na PC, co ciekawe port na PSX miał lepiej (wg. mnie) dopracowane sterowanie.

Duke 3d - chyba pierwsza gra, która fajnie obsługiwała kombo klawiatura+myszka, paradoksalnie przechodziliśmy ją z kumplem na samej klawiaturze na kolanach :)

Och, zapomniałbym o Redneck Rampage, czy Blood...

Jedi Knight - pierwszy FPS, na którym nauczyłem się obsługi WSAD+mycha (odwrócona oś).

W międzyczasie przejadłem mnóstwo "oczoszuterów" do czasu nabycia PS2 (zaznaczam, że na rynku już był X360, a na karku 25-26 już było). Znowu trzeba było się uczyć obsługi sterowania :D w grach FPS, co ciekawe Black pomimo ładnej oprawy mnie nie wciągnął, Killzone przeszedłem dla zasady, inne co ciekawsze FPS z większym lub mniejszym zainteresowaniem. Wyjścia nie miałem, PieC zjarał mi się podczas zabawy w Dead Space, trudno - pech.

Teraz wpadł mi w łapki X360 i chętnie czasami pada bym zmienił na FragFX-a pomimo faktu, że tak naprawdę sterowanie nie przeszkadza, a autoaim nawet niechciany miło pomaga.

Morał z tego taki, że do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Bolesną prawdą natomiast jest to, że FPS-y na konsole są i tak mniej wymagające niż na PC i choćby nie wiem co kto mi wciskał, wygoda i precyzja grania na klawiaturze i myszy jest o niebo wyższa niż na padzie, a mówię to ze swojego osobistego doświadczenia. Kłócić się z nikim też nie zamierzam, jak to mówią: co kto lubi.

Edytowane przez Andreal

Opublikowano

Pad jest wygodniejszy od klawiatury i myszki.

Pad nie jest tak precyzyjny jak myszka.

FAKT

Teraz skoncze juz ta jalowa dyskusje.

Opublikowano

Na myszce jest o wiele łatwiej osiągnąć większą precyzję, ale nie znaczy to że na padzie się nie da.

Za to myszka + klawiatura nigdy nie będzie tak wygodna bo:

- myszka wymaga podstawki, a więc powierzchni płaskiej

- myszka + klawiatura zajmuje więcej miejsca, nie ma więc takiej wygody w leżeniu na kanapie i graniu.

- długotrwałe używanie myszki i klawiatury może być szkodliwe dla ściegien nadgarstka lub/i nerwu łokciowego

- brak analogowych przycisków na klawiaturze

- do poruszania się padem wystarczą dwa kciuki, żeby poruszać się za pomocą myszki i klawiatury trzeba całej dłoni i trzech palców

- sprzedawalność padów do PC jest o wiele większa niż sprzedawalność myszek i klawiatur do konsol - o czymś to świadczy :]

Obecnie PC jest platformą drugorzędną na rynku gier, konsole mają wyłączność na mnóstwo tytułów, pod nie budowane są same gry i prędzej sportują grę z konsoli na PC niż na odwrót. Każdy kto może, stara się wydawać grę na konsolę, bo tam jest po prostu wielka kasa. Wiele studiów porzuca nawet portowanie i produkcję gier na PC, vide Capcom i nie wydany SSF IV na PC i wiele innych przykładów. Konsole zunifikowały mnóstwo usług, stając się centrum rozrywki nie tylko do gier. Nie znaczy to, że PC umarł. Po prostu konsole są obecnie na piedestale (a właściwie to smartfony ;) ).

Opublikowano

Na myszce jest o wiele łatwiej osiągnąć większą precyzję, ale nie znaczy to że na padzie się nie da.

zdanie zawierające dwa elementy wykluczające się wzajemnie :P

Edytowane przez Orson

Opublikowano

Za to myszka + klawiatura nigdy nie będzie tak wygodna bo:

- myszka + klawiatura zajmuje więcej miejsca, nie ma więc takiej wygody w leżeniu na kanapie i graniu.

w takim razie jestem inny bo nie potrafie grac lezac, Nie trafie wtedy nawet czolgiem w drzwi od stodoly

- brak analogowych przycisków na klawiaturze

po prawdzie po co mi analogowe przyciski? Do fps nie potrzebne, do wyscigów tez nie bo w nie sie gra na kierownicy...

- do poruszania się padem wystarczą dwa kciuki, żeby poruszać się za pomocą myszki i klawiatury trzeba całej dłoni i trzech palców

rozumiem ze w czasie gry na padzie reszta palców lezy odlogiem? Uzywasz jedynie kciuków ?

Opublikowano

szpic jesteś pecetowcem? gdzie jest woda świecona, kolejny diabeł ........ :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.