Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano
32 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

No i nie sprawdziło się twoje czarnowidzenie, nie jest źle. 

IMG_0516.thumb.jpeg.03723da092a3c0c0e740510732e29ffa.jpeg

Podatek od nowości w wysokości 200-300 zł. 

Podobno nie ma być mocniejszych, będą lecieć do dołu. AMD porzuca architekturę RDNA i pracuje nad nową. Obecna premiera to krok wstecz w rasteryzacji xd jak u intela widzę. Za to dużo lepiej ma być w RT. Ogólnie są w dupie bo podobno chcieli sprzedawać 9070 w cenie 600 dolarów a tutaj Nividia im te plany mocno pokrzyżowała swoimi cenami. 

Hmm przecież właśnie o tym pisaliśmy, to są ceny referentów Founders Edition do zamówienia na kolejki z Nvidia.com, do tego dolicz 1-2k w zależności od producenta (mowa o 5090, dla innych relatywnie mniej). 

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 481,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Chyba jednak się poczeka na 6090 pod gta 6 xd

Szkoda trochę, że nie ma nic pomiędzy 5080 i 5090, bo tam chyba większość by siebie widziała, a tak to jak ktoś jest na pastgenie przesiadka na 5080 niby ok, ale dopiero 5090 i wydatek 12k da duży boost, no Nvidia wie co robi xD. 

33 minuty temu, easye napisał(a):

https://www.purepc.pl/nvidia-dlss-4-wprowadzi-multi-frame-generation-oraz-reflex-2-technika-trafi-wylacznie-do-kart-geforce-rtx-5000

no i tak jak przewidywaliśmy. DLSS 4.0 i 5080 2 razy mocniejsza w niektórych grach od 4080.

image.png.087059e855582a6082a8fa1322e28235.png

podobnie jak 5090

image.png

Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. 

Opublikowano

5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry.

cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. 

Opublikowano

No i niestety już widać, że AMD poszło drogą Nvidii, FSR 4 też zablokowane dla nowego RDNA, podobnie jak DLSS 4.0, ale tutaj to nie pierwszy raz. 

1 minutę temu, Starh napisał(a):

5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry.

cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. 

Si, 5070Ti wygląda super cena/wydajność na papierze i killer AMD tym samym. 

Opublikowano

Sugerowana polska cena 5070Ti to od 3899zl, według mnie długo takiej nie zobaczymy... Żałuję, że nie wziąłem actiny z Amazona z 4080 za 7k :/

Opublikowano

Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć?

Opublikowano

spokojnie możesz polować na używki 4080, bo będą fanatycy co od razu będą chcieli wymienić.

2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć?

No stary działa inaczej, skoro porównują te same gry i wydajność DLSS 4.0 przy pełnym RT jest 2 razy lepsza.

No ale poczekajmy na rzetelne testy.

Opublikowano
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. 

Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie.

4 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Nie można, bo tu masz generowane 4 klatki zamiast jednej.

Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
5 minut temu, GearsUp napisał(a):

No w rastrze nie mogą dużo pokazać, bo jest 20% względem takiego samego numerka past gena, a to za mało, żeby pokazywać. 

1 minutę temu, tjery napisał(a):

Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie.

Nie można, bo tu masz klatki generowane 4 klatki zamiast jednej.

Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre.

Chyba nie podali info o procentach, tylko taki wykres, to jest 40%?

image.png.fbfaaafb579baaadf687cb5c87a68b61.png

O czekaj mam :D 

u8blsf0gaibe1.png

Opublikowano

W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym.

Opublikowano

Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% :)

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% :)

Sprzedaj pralkę :D. 

Opublikowano

W takim razie te fejkowe klatki to teraz będą już na stałe zaimplementowane w DLSSa czy jeżeli będą wyskakiwały artefakty to można będzie je wyłączyć? 

Opublikowano
2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

W takim razie te fejkowe klatki to teraz będą już na stałe zaimplementowane w DLSSa czy jeżeli będą wyskakiwały artefakty to można będzie je wyłączyć? 

DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. 

--

na pewno będzie znowu na on i off, po staremu, tylko implementacja inna, podobno lepsza

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. 

Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG

Opublikowano
Teraz, GearsUp napisał(a):

Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG

A te screeny to wiesz, wpadnie analiza DF to sprawdzi się. 

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

4080 to jakieś 1,50!

Opublikowano
1 minute ago, Ukukuki said:

320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. 

Ciekawe. Ja nie mam stacjonarki, urządzenia klasa A+++, na konsoli gram godzinę dziennie, pracuję z domu na laptopie i ostatni rachunek 288zł za jeden miesiąc. 

Opublikowano
5 minut temu, Bielik napisał(a):

W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym.

Cenowo może dobrze nie jest, ale dalej 2 generacje przed konsolami, szczególnie procesorowo, więc może i dobrze, że nie dojebali 100% wzrostów, bo gry na konsoli już byś nie odpalił :D. 

Opublikowano
3 minuty temu, GearsUp napisał(a):

To nie tylko FG, bo cały DLSS będzie w zupełnie nowy sposób rekonstruował obraz.

Edytowane przez tjery

Opublikowano

no dlatego też mówili, ze i ramu nie będzie tyle potrzeba.

Przypomnę tylko, że odbiór 40XX był podobnny i w temacie było wiele narzekań na te wszystkie fichery i dlsssy, a dzisiaj sami widzicie jak jest ^^