Opublikowano piątek o 13:423 dni 37 minut temu, Chewie napisał(a):Ostatnio zainstalowałem tego moonlighta i fajnie działa tylko ucina dźwięk.Hm trochę niepokojące, że ucina, cóż może w weekend sprawdzę
Opublikowano piątek o 15:553 dni Apollo to fork Sunshine(serwer), który posiada więcej feature/fixów i jest łatwiejszy do użycia out of the box (np automatyczna konfiguracja wirtualnego ekranu, kiedy ten fizyczny jest wyłączony przy graniu zdalnie). Twórca oryginalnego Sunshine ma niestety problemy w ogarnięciu się ze współpracą z innymi i systematycznie odrzuca fixy/featury innych ludzi i wypierdala ich z serwera discord kiedy się z nim nie zgadzają.Moonlight i Artemis (czyli kolejny fork) to appki klienckie do łączenia się z serwerem. To jak to działa zależy też mocno od urządzenia na którym będziemy grać (klient) i implementacji appki klienckiej (ta na Xbox/UWP ma np swoje specyficzne problemy).Można regulować sobie bitrate do kosmicznie wysokich wartości, ale wtedy najlepiej grać po kablu po obydwu stronach. Przy spięciu wszystkiego kablem i swiatłowodach na wyjściu/wejściu na swiat przy odległości ~130km pomiędzy domem a mieszkaniem miałem lag na poziomie 3-15ms dla 4k@60Hz z HDR i limitem 250mbps na bitrate.Moonlight działa bez problemu z Apollo, po prostu nie ma kilku funkcjonalności eskluzywnych dla combo Apollo+Artemis.
Opublikowano piątek o 16:173 dni 4 minuty temu, easye napisał(a):to co jest najłatwiejsze do skonfigurowania? Apollo + Moonlight?Tak. Artemis ogólnie jest dostępny chyba tylko na Androida (o ile nic się nie zmieniło ostatnio), więc tylko wtedy warto go ew sprawdzić. Ja nie mam niczego z Androidem, więc nie jestem w stanie wypowiedzieć się jak to działa.Jeśli ktoś nie chce wystawiać portów na świat, to można też łatwo podłączyć się zdalnie za pomocą tunelu np https://tailscale.com (lub jakimś standardowym vpn), ale wtedy trzeba liczyć się z dodatkowym narzutem dodatkowej warstwy i na cpu po stronie serwera i klienta (cały ruch przechodzący przez taki tunel jest szyfrowany, więc musi być robiony encrypt/decrypt)
Opublikowano piątek o 19:052 dni Sprawdziłem na szybko z Sunshine i u mnie lag jest mocno odczuwalny, ale w sumie fajna opcja do szybkiego rzucania obrazu z kompa.
Opublikowano wczoraj o 01:30 1 dzień W dniu 12.12.2025 o 20:05, easye napisał(a):Sprawdziłem na szybko z Sunshine i u mnie lag jest mocno odczuwalny, ale w sumie fajna opcja do szybkiego rzucania obrazu z kompa.Ja mam kompa podłączonego kablem do internetu i nie odczuwam opóźnienia, na obu ekranach widzę reakcję na input w tym samym czasie więc miodzio. Teraz mogę grać na ally w jakieś wymagające gry i to na trybie 6W
Opublikowano wczoraj o 09:29 1 dzień A to pewnie dlatego że testowałem na 5 letnim soniacu, który nawet nie ma WiFi 5GHz.W ogóle jakaś gowniana tam sieciówka jest 100-300Mb maks.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Myszka na nowym kompie szarpie bezprzewodowo, kursor skacze, zmula, jak podłącze kabel to śmiga bez problemu. Sterowniki mam zainstalowane. Miał ktoś taki problem?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 11 minutes ago, Shen said:Myszka na nowym kompie szarpie bezprzewodowo, kursor skacze, zmula, jak podłącze kabel to śmiga bez problemu. Sterowniki mam zainstalowane. Miał ktoś taki problem?Odpal Linuxa z LiveCD i sprawdź czy problem również występuje
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Nic nie zakłóca sygnału w pomieszczeniu? Nic nie stoi na przeszkodzie, nie zakrywa odbiornika sygnału? Odbiornik podpięty bezpośrednio w płytę, czy jakiś przedłużający kabel USB? Kabel może być przyczyną w takim przypadku, albo sterowniki USB dla płyty głównej (sprawdź stronę poducenta płyty głównej i sterowniki jakie tam oferuje)Może jakiś tryb oszczędzania energii dla portu USB masz włączony? Jaka mysz? Stery ze strony producenta (zawsze lepiej, niż pozwlać systemowi na pobieranie jakiegoś starocia)?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Nic nie zakłóca sygnału w pomieszczeniu?Nic nie stoi na przeszkodzie, nie zakrywa odbiornika sygnału?Na poprzednim 10 letnim złomie który stał w tym samym miejscu myszka działała bez zarzutu.2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Odbiornik podpięty bezpośrednio w płytę, czy jakiś przedłużający kabel USB? w płytę3 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Może jakiś tryb oszczędzania energii dla portu USB masz włączony?Sam nic nie włączałem, gdzie to sprawdzić? w biosie?3 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Jaka mysz? https://www.x-kom.pl/p/655494-myszka-bezprzewodowa-roccat-kone-pro-air-biala.html4 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Stery ze strony producenta tak
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. najpierw sprawdź samą mysz w menedżerze urządzeń:jeśli nie pomoże:menedżer urządzeń -> urządzenia interfejsu HIDmenedżer urządzeń -> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Nie miałem tak nigdy, łączysz się przez dongla tak? Może spróbuj zmienić polling rate w ustawieniach softu albo połącz się przez bluetooth. Ja bym jeszcze spróbował usunąć sterowniki i soft, podłączyć jeszcze raz może w inne usb i zobaczyć czy będzie tak samo.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. To jest stara mysz i może mieć stare sterowniki, nie pod nowsze systemy. Nawet oficjalnej strony supportu i zakładki downloads już nie ma.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 5 minut temu, Chewie napisał(a):Nie miałem tak nigdy, łączysz się przez dongla tak? Może spróbuj zmienić polling rate w ustawieniach softu albo połącz się przez bluetooth. Ja bym jeszcze spróbował usunąć sterowniki i soft, podłączyć jeszcze raz może w inne usb i zobaczyć czy będzie tak samo.Nie pomyślałem, żeby sprawdzić bluetooth. No dongla mam z tyłu, w starym kompie miałem z przodu, ale to nie jest taka duża odległość xd wieczorem sprawdze.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Jak nic nie pomoże, to poszukaj najnowszego dostepnego sterownika tym programem: https://www.iobit.com/pl/driver-booster.php#8 minut temu, Shen napisał(a): Nie pomyślałem, żeby sprawdzić bluetooth. No dongla mam z tyłu, w starym kompie miałem z przodu, ale to nie jest taka duża odległość xd wieczorem sprawdze.A może w tym problem, że właśnie przełączyło ci się na BT? 2,4 Ghz zawsze lepsze do grania (niższe opóźnienia, stabilność, wysoki polling rate). Twoja mysz obsługuje oba rodzaje połączenia. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez krzysiek923
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Dla sprawdzenia: jak masz przedłużacz usb to połącz przedłużaczem tak żeby dongl był obok myszki i zobacz czy to pomoże. Tak jak wyżej zmień polling rate na 1000hz Jak podłączyłeś do usb 3.0 to spróbuj z 2.0 (banalne ale 3.0 może generować szumy)Z tego co widzę to masz chyba nowego pc, ale jak nie aktualizowałeś biosu to standardowo zaktualizuj, nie zaszkodzi :p
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 10 minut temu, krzysiek923 napisał(a):może w tym problem, że właśnie przełączyło ci się na BT? 2,4 Ghz zawsze lepsze do grania (niższe opóźnienia, stabilność, wysoki polling rate).W sparowanych urządzeniach pokazuje tylko głośniki. Sama z siebie też by się nie podłączyła, bo na myszce jest pstryczek i ustawia się albo dongla albo bt.Wroce wieczorem na chate, to się pobawie, dzieki.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Skoro zawsze korzystałeś z 2,4GHz, z dedykowanym donglem, w tym samym pomieszczeniu, a zmieniłeś tylko kompa, to raczej router, ani nic innego nie zakłóca sygnału. Czyli to można wykluczyć.Tak banalna sprawa, jak wyczerpujące się baterie w myszy...? xd No nie podejrzewam, ale warto zapytać. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez krzysiek923
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):Skoro zawsze korzystałeś z 2,4GHz, z dedykowanym donglem, w tym samym pomieszczeniu, a zmieniłeś tylko kompa, to raczej router, ani nic innego nie zakłóca sygnału.Router mi wymienili w środe ze starego gówna 7 letniego, na jakiś dojebany i stoi metr od kompa.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. To sprawdź. Po prostu odłącz go z sieci na chwilę i zobacz, czy to coś zmienia.Tak jak kolega wyżej wspomniał: przełóż dongla z USB 3.0 do 2.0. Jeśli odbiornik jest wpięty blisko jakichś kabli, te kable też mogą powodować zakłócenia. Więc choćby dlatego warto przełożyć odbiornik na front obudowy. A jak z tyłu, to lepiej żeby był na krótkim kablu.Nic innego. To, co do tej pory zostało napisane, raczej wyczerpuje temat. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez krzysiek923