Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

No ściąganie ostatnio na PSN znowu daje ostro du.py. Jak oni mają zamiar się przerzucić na cyfrową dystrybucję to może niech najpierw się pukną w czoło a potem zrobią coś z tymi serwerami. OK - kumam że PSN jest darmowy i wiadomo że może chodzić gorzej od XBL!, również rozumiem że zaczęli kilka lat później niż konkurencja rozwijać usługę sieciową (chociaż z drugiej strony ktoś im bronił wcześniej zacząć?) no ale do (pipi)y nędzy za kupione gry u nich w sklepiku czy PS+ już się płaci...

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 375,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

To bardziej jest wina karty sieciowej w PS3. Ja mam po kablu i ściąga pełnym łączem, Wi-Fi jest tragiczne. Na Vicie jest już okej bezprzewodowo.

Opublikowano

@Musiol - ja też mam po kablu PS3 podłączone. Najśmieszniejsze jest to że w PS3 siedzi Gigabit Ethernet port. Nie wiem tylko po co - chyba na pokaz.

E:Przykład? Wczoraj ok. 20: 00 ściągałem jeszcze raz patch do Borderlands 2 - nie wiem ile to zajęło konsoli ale zdążyłem zjeść kolację i wziąć prysznic. Jak wróciłem to na ekranie było chyba 75% (i nie chodziło o instalację). Patch miał między 300 a 400MB (zabijcie - nie pamiętam). Tyle na moim łączu powinienem ściągnąć w mniej niż 2 minuty a minęło 40-50 min.?

A 2 czy 3 tygodnie temu sam chwaliłem Sony że poprawiło wreszcie transfery i idzie mi prawie na maxa.

Edytowane przez Kyo

Opublikowano

Niestety transfer przy ściąganiu z PSN jest biedny... Tzn jakby jeszcze był jaki jest maksymanly (jak na PSN) za każdym razem byłoby ok.. ale to jest tak (jak kiedyś pisał tutaj ktoś - Ins?), że czasem trzeba pauzować i startować ściąganie po kilka/kilkanaście razy żeby zaczęło iśc jak trzeba. U mnie przy dobrych wiatrach jakies 10Mbps.. Kiedyś raz na jakiś czas szło max (16Mbps) ale chyba przynajmniej z pół roku/rok nie widziałem na PSN takiego transferu...

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Mi tam, jak na moje 6 megowe łącze, ściąga dobrze (WiFi).

Opublikowano

Dokładnie Kyo. Przykład z przed chwili. Odpalam NFS: HP patrzę latka około 300mb. Normalnie przy moim łączu(2-4mb) pobrała by sie w okolo 20minut(albo i mniej),ale teraz szacowany czas pobierania 70minut...

Niech Sony nauczy się od Valve jak zrobić porządną infrastrukture sieciową. Na Steamie prawie wszystko pobiera się na pełnym łączu

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

to są plusy "mieszkania na obrzeżach miasta" :P:P

Opublikowano

Przynajmniej mam spokój i cisze :P

Akurat gierki z Plusa daje do pobierania w nocy(lub rano i popołudniu są zainstalowane) i rano już są na dysku zainstalowane.

A cyfrowej dystrybucji bym nie lubiał nawet jakbym miał łącze 100mb. Po prostu to nie to samo co w pudełku. Nie mogę tego dotknąć,postawic na półkę itd

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

2-4 mb? Teraz już wiem czemu nie lubisz gier z cyfrowej dystrybucji :P

Tak jak Ficuś napisał - tak najczęściej mają ludzie, którzy mieszkają na obrzeżach miast. Najgorzej jest jak mieszkasz na nowym osiedlu domków jednorodzinnych, to tam może się nikomu nie opłacać ciągnąć kabla - ja przez 8 lat miałem kabel pociągnięty od sąsiada z początku ulicy bo tam tylko kabel dochodził i to miałem powalające 2 Mb, później miałem 2 lata z Orange radiowy za 130 zł miesięcznie z 20 Gb limitem, a teraz dopiero mam z Multimedii stałe łącze 6 Mb (dzielone na 2 komputery i konsole) i na więcej nie mogę liczyć bo tutejsza infrastruktura na to nie pozwala.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

a ja jestem leniwy chu.j i lubie cyfrowa dystrybucje bo nie musze płyt zmieniac jak chce pograc w cos innego :P tylko by ceny tych gier byly o wiele tansze :/

Opublikowano

Ja od 3 tygodni mam wi-fi i śmiga tak jak śmigało, czyli bardzo dobrze. Nigdy nie miałem jakiś większych problemów z ściąganiem plików z PSS. Aktualizacja do sklepiku zassała mi się momentalnie (20mb).

Edytowane przez YETI

Opublikowano

Dzisiaj licytacja własności THQ. Najbardziej mnie ciekawi kto zgarnie Volition i Saints Row. Osobiście chciałbym żeby to było Square Enix lub Take Two. Ubisoft też nie byłby zły.

Opublikowano

CZĘŚĆ DLA PAJGIEGO:

Ja już zapomniałem, że Mendrek prowadzi dyskusje sam ze sobą. Ja np. piszę o jednym- o większej ilości gierek na Xa w pierwszych dwóch latach PS3 na rynku, a Mendrek "Dużo większą bibliotekę gier? Sorry, ale już nie raz wyliczałem, że to Sony ma więcej lepiej ocenionych ex'ów, w tym roku miało lepiej oceniane gry od X360, od 2008 do 2011 ich gry wygrywały prestiżowe nagrody najlepszej grafiki roku " .

Serio jarają Cię średniaki? A, to rozumiem czemu dla Ciebie liczy się ilość ponad jakość. Ja z kolei podkreśliłem, że na Sony są gry lepsze jakościowo, graficznie i lepiej ocenione. Ludzie stali się wybredni (choć nadal są masą podatną na marketing), bo dzisiaj dużo nie trzeba by gra nawet dobra słabo się sprzedała, a już nie mówię jak bardzo liczy się granica 85 na MC, skoro nawet wydawcy uzależniają premie dla producenta od oceny na MC (pamiętne 84 dla F: New Vegas i brak premii).

Stosuje jakieś dziwne przeliczniki, według których np. SONY w 2011 zniszczyło swoich wielbicieli wypuszczając więcej coreowych mocarnych tytułów ( w sensie, że wyszły w PUDEŁKACH), za to X pokazał swoim fanom w ubiegłym roku faka (serio, jeżeli z zasady ktoś nie czyta jego postów).

To oczywiste, że gry AAA w pudełkach mają wyższą wartość. Zwykle mają większy budżet, lepszy marketing, dłuższe creditsy, czy są bardziej/dłużej wspierane. Jasne, przecież cyfrowo może zdarzyć się perełka, np. Journey, ale co by nie mówić nadal jest to gra wyłącznie na cyfrową dystrybucję (dlatego np. w pudełku samo Journey nie wychodzi, tylko jest pack Flow + Flower + Journey).

Bo co z tego, że ktoś wypuści tonę popie.rdółek, skoro braknie dużych tytułów? Znowu przekładasz ilość nad jakość.

Oczywiście, pracownik SONY w ogóle nie zrozumiał , że "Pamiętajmy, że X360 jest dłużej wspieraną konsolą niż PS3" w kontekście jego wypowiedzi "dłuższe wspieranie konsoli", to nie "X360 jest lepiej/mocniej wspieraną konsolą niż PS3"

Skupiam się na tym co istotniejsze. Istotniejsze jest kolejny raz to jak wspiera się konsole. Sorry, ale musisz być mało wymagający, skoro uważasz że wypuszczenie jednego ex'a na rok = wsparcie konsoli. Czujesz rozmowę dwóch kumpli, jeden chce przekonać drugiego do lepszego wyboru:

- Kup PS3, to lepiej wspierana konsola.

- Nie bo Xbox, jest dłużej na rynku, MS wypuszcza nadal gry

- Ale jest ich bardzo mało, od dwóch lat wychodzą 4 duże ex'y w roku, kiedy Sony ma ciągle dwucyfrową liczbę.

- MS wspiera konsole nawet w 2013!

- W 2013 wychodzi na X360 tylko jeden ex, zaś Sony...

- MS WSPIERA SWOJĄ KONSOLĘ DŁUUUUŻEEEEEEEJ!

- Ale...

- UH UH! XBOOOOX, UKA UKA!

- Aha...

Na szczęście tak bywa bardzo rzadko, chyba że ktoś nas przypadkiem zaatakował, uśpił i wywiózł do USA. Na szczęście Europa i Japonia wykazały się zdrowym rozsądkiem, a chyba nie muszę dodawać, że X360 nie panuje na tych dwóch, znaczących rynkach, a PS3 pobija go?

Pewnych zdań w ogóle nie zrozumiałem (liczę na aktywną pomoc forumka) np. Będą się zabijać o liczbę osób, które konsole kupią. I gdyby tylko decydowało to, że na czymś się sprzedało w dużej ilości, to wszyscy robilby gry na Wii.

OK, to pierwsze rozumiem, że będą się zabijać o sprzedaż konsoli, ale drugie zdanie unika mojej perscepcji. Być może chodzi o to, że wysoka sprzedaż konsol, nie gwarantuje zainteresowania producentów gier, żeby na daną platformę tworzyć. No spoko, ale co to ma wspólnego z tym o czym ja pisałem?

Więc wytłumacz o co chodziło, gdy pisałeś, że posiadacze PS3 rzekomo są skłonni wydać mniej. Pomijając bezsensowność stwierdzenia patrząc na sprzedaż (9 baniek GT 5 + 5 baniek GT 5: Prologue), da się ubić interes na PS3 i tylko idiota by przeszedł obok tej grupy obojętnie.

Piszę, że P+ jest bardzo dobrą inicjatywą a ziom, "Jeśli znasz lepszą, to napisz. Tylko nie pisz Gold bo wyśmieję Cię nie tylko ja, ale nawet niektórzy posiadacze X360"

Bo słowo "bardzo dobra" nie znaczy "najlepsza". Wezwałem Cię do bycia rzetelnym i nazywania rzeczy po imieniu. Mam nadzieję, że skoro nie masz tutaj obiekcji, to zgadzamy się przynajmniej w tym punkcie.

Ogółem średnio mi się widzi dyskusja z Tobą, skoro wybierasz sobie jakieś fragmenty, wyrywasz z kontekstu, a w większości zamiast merytorycznej dyskusji preferujesz prostacką prywatę. Sorry, ale potrafię sobie znaleźć lepszych dyskutantów.

--- --- --- ---

CZĘŚĆ DLA RESZTY:

Ogółem nie rozumiem za bardzo czemu na PSN działa to różnie o różnych ludzi. Kuzyn ostatnio zmienił dostawcę internetu i teraz śmiga mu z full prędkością zawsze. Mi zwykle też, ale bywały czasem momenty gdy szło słabiej (czasami pomagało parę razy zastopować ściąganie i wznowić, wtedy wskakuje na lepszy serwer). Niektórzy tu piszą że zawsze im słabo idzie, w większości przypadku Wi-Fi sux, a tu donsterydo wpada i pisze że z Wi-Fi mu dobrze śmiga.

Nie wiem na ile to wina modelu konsoli, na ile PSN, a na ile kwestia ustawień sieci u użytkowników. Tak czy owak, jest to rzecz do poprawienia przez Sony, gdyż konsole powinny być pod tym względem automatyczne i optymalne. Kombinowanie z ustawieniami zostawmy komputrowcom. oni mają te swoje masochistyczne zboczenie ;)

Opublikowano

Ale nawet Ty Mendrek przyznasz że przez pryzmat całej generacji to x360 był lepszym wyborem niz ps3. Mamy przecież konsole - x360 z najlepszym startem w historii vs ps3- konsole z najgorszym startem w historii. Przez pierwsze 2 lata tej generacji na x360 prawie każdy eks miażdżył gdyż był to początek nowej jakości w grach. X360 kosztował o 1000 złotych mniej od PS3 na którym nie było w co grać. Śmiałem się z moich kolegów którzy kupili PS3 za 2500 i nie milei w co grać. Dopiero gdy w 2009 wyszło Uncharted 2 opłacało się kupić PS3. Mimo iż Sony odkupiło winy i wydaje teraz mnóstwo exów to oprócz gier Naughty Dog i Sony Santa Monica nie robią one już takiego wrażenia jak na początku tej generacji. Microsoft i tak długo wspierał x360 bo aż 7 lat. Oczywiście jeśli ktoś jeszcze nie kupił konsoli obecnej generacji to powinien kupić ps3 gdyż będzie wspierane przez następne 3 lata.

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Nieprawda.

Oplacalo sie kupic PS3 wraz z Killzonem :P

Ale jest tak jak mowisz. X360 na poczatku byl oczywistym wyborem. Ja wtedy liczylem kazda zlotowke wiec przepascia bylo dla mnie kupic PS3 i wywalic cale oszczednosci. Kupno tanszego ilsa bylo czyms oczywistym.

Potem przyszedl 2009 i byl dla mnie bodzcem do wymiany konsol.

Edytowane przez Voytec

Opublikowano

Dzisiaj licytacja własności THQ. Najbardziej mnie ciekawi kto zgarnie Volition i Saints Row. Osobiście chciałbym żeby to było Square Enix lub Take Two. Ubisoft też nie byłby zły.

Jestem ciekaw pełnej listy uczestników licytacji. Obejdzie się pewnie jednak bez większych niespodzianek

Opublikowano

@Andrew21 Fakt, że PS3 start miało poniżej oczekiwań, pojawiły się nawet podśmiech.ujki typu "PS3 has no games", z drugiej strony X360 był naprawdę bardzo awaryjny, i potrafił padać kilka razy pod rząd. Tyle, że kiedy PS3 wyszło, X360 był ostro rozkręcony. Nabrał ogromnej siły rozpędu, a PS3 ciężko było się wstrzelić. Oczywiście nie było tragicznie, ale trzeba przyznać że konkurencja przycisnęła. Być może to zmotywowało Sony do tego by być tym, kim jest teraz. Grunt to wyciągać wnioski. Sony pokazało, że potrafi. I to skutkowało tym, że nagle szybko nadgoniło i przegoniło konkurenta z Redmont. Z konsolą jak z facetem - poznaje się po tym jak kończy, a nie jak zaczyna.

I jest w tym taka racja, że należy spojrzeć na stan obecny, a nie przeszłość. Sony przoduje. I podobają mi się ich starania, o to jak dmuchają i chuchają w wielu aspektach. I choć zdarzały się wpadki (co prawda nie tylko im, ale to żadne usprawiedliwienie), to jestem w stanie dzięki temu im je wybaczyć. Kiedyś sam planowałem kupić X360. Potem nabrałem wątpliwości, patrząc na to jak MS podchodzi do sprawy. Ostatecznie wybrałem PS3, a dziś wiem że to był najlepszy możliwy wybór.

Opublikowano

Tylko patrząc na to w co grasz, to bez różnicy jaką konsolę byś kupił, heh. Każdy Xbot, który dokupił sobie PS3 miał więcej przekonania do tej konsoli niż ty :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

@Andrew21 Fakt, że PS3 start miało poniżej oczekiwań, pojawiły się nawet podśmiech.ujki typu "PS3 has no games", z drugiej strony X360 był naprawdę bardzo awaryjny, i potrafił padać kilka razy pod rząd. Tyle, że kiedy PS3 wyszło, X360 był ostro rozkręcony. Nabrał ogromnej siły rozpędu, a PS3 ciężko było się wstrzelić. Oczywiście nie było tragicznie, ale trzeba przyznać że konkurencja przycisnęła. Być może to zmotywowało Sony do tego by być tym, kim jest teraz. Grunt to wyciągać wnioski. Sony pokazało, że potrafi. I to skutkowało tym, że nagle szybko nadgoniło i przegoniło konkurenta z Redmont. Z konsolą jak z facetem - poznaje się po tym jak kończy, a nie jak zaczyna.

I jest w tym taka racja, że należy spojrzeć na stan obecny, a nie przeszłość. Sony przoduje. I podobają mi się ich starania, o to jak dmuchają i chuchają w wielu aspektach. I choć zdarzały się wpadki (co prawda nie tylko im, ale to żadne usprawiedliwienie), to jestem w stanie dzięki temu im je wybaczyć. Kiedyś sam planowałem kupić X360. Potem nabrałem wątpliwości, patrząc na to jak MS podchodzi do sprawy. Ostatecznie wybrałem PS3, a dziś wiem że to był najlepszy możliwy wybór.

yeah+right+like+you+are+alive+op+_1fd50ba134536dad757400d0bf34f85e.gif

Opublikowano

Mendrek, ale jeżeli nie grałeś na PS3 w najlepsze gry, czyli ekskluzywne tytuły, to w jakim celu kupiłeś tą konsolę?

Opublikowano

Dostal z caritasu wiec co bedzie wybrzydzac.

Opublikowano

Tylko patrząc na to w co grasz, to bez różnicy jaką konsolę byś kupił, heh. Każdy Xbot, który dokupił sobie PS3 miał więcej przekonania do tej konsoli niż ty :P

Hm? No nie wiem. Aktywnie grałem lub gram w takie gry jak np. Soul Calibur IV (byłem 32 w światowym online ranku), i tam na X360 nikt w to nie grał. Teraz np. w Virtua Fighter 5: FS i też po postach na VFDC.com widzę, że jednak na PS3 ludzie aktywniej grają (obecnie jestem w pierwszej 150 online ranka, i mogę się pochwalić że wygrywam z pro-graczami pokroju Zekiela czy VFNumbersa), gram też w BF3 (a wcześnie grałem od premieryj w BC2) a jak wiadomo w Polsce większość graczy w BC2, czy BF3 to posiadacze PS3 (wystarczy wejść nawet na subforum BF-a tutaj i zobaczyć na własne oczy), a do tego przecież ograłem dużo ex'ów. A do tego dużo ciekawych ex'ów różnorodnych gatunkowo.

Mendrek, ale jeżeli nie grałeś na PS3 w najlepsze gry, czyli ekskluzywne tytuły, to w jakim celu kupiłeś tą konsolę?

Jak to nie grałem? Przecież przeszedłem Infamousa 1&2 (dwa razy, prawie platyna), a także sporo już czasu spędziłem przy LittleBigPlanet 1 & 2 . Chyba pytanie nie na miejscu.

Wiele innych ex'ów też przeszedłem, więc wtf?

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

Hm? No nie wiem. Aktywnie grałem lub gram w takie gry jak np. Soul Calibur IV (byłem 32 w światowym online ranku), i tam na X360 nikt w to nie grał. Teraz np. w Virtua Fighter 5: FS i też po postach na VFDC.com widzę, że jednak na PS3 ludzie aktywniej grają (obecnie jestem w pierwszej 150 online ranka, i mogę się pochwalić że wygrywam z pro-graczami pokroju Zekiela czy VFNumbersa), gram też w BF3 a jak wiadomo w Polsce większość graczy w BF3 to posiadacze PS3 (wystarczy wejść nawet na subforum BF-a tutaj i zobaczyć na własne oczy), a do tego przecież ograłem dużo ex'ów. A do tego dużo ciekawych ex'ów różnorodnych gatunkowo.

Jak to nie grałem? Przecież przeszedłem Infamousa 1&2 (dwa razy, prawie platyna), a także sporo już czasu spędziłem przy LittleBigPlanet 1 & 2 . Chyba pytanie nie na miejscu.

Wiele innych ex'ów też przeszedłem, więc wtf?

Czemu nie na miejscu? LBP 2 i iF2 sa z Plusa. Gdzie U 1, 2 i 3. GoW 3, kolekcje 1 i 2. GT5, Heavy Rain?

Opublikowano

Nie wiem w jakie gry grałeś, ale dało się usłyszeć, że ominąłeś GoW III czy serie Uncharted.

Edit. Voytec mnie ubiegł.

Edytowane przez YETI

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.