Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Publishers to receive cut of Xbox One pre-owned sales at retail

http://www.mcvuk.com/news/read/publishers-to-receive-cut-of-xbox-one-pre-owned-sales-at-retail/0116137

Retailers will be free to charge whatever they wish for pre-owned Xbox One games, but both Microsoft and publishers will take a percentage cut of every sale.

Retail sources have told MCV that Microsoft has this week briefed key retail partners on how it intends to take ownership of the pre-owned market.

This is how we’ve been told it will all work:

A gamer walks into a retailer and hands over the game they wish to sell. This will only be possible at retailers who have agreed to Microsoft’s T&Cs and more importantly integrated Microsoft’s cloud-based Azure pre-owned system into its own.

The game is then registered as having been traded-in on Microsoft’s system. The consumer who handed it over will subsequently see the game wiped from their account
– hence the until now ambiguous claim from Phil Harrison that the Xbox One would have to ‘check in’ to Microsoft’s servers every 24 hours.

The retailer can then sell the pre-owned game at whatever price they like, although as part of the system the publisher of the title in question will automatically receive a percentage cut of the sale. As will Microsoft. The retailer will pocket the rest.

Unconfirmed reports on ConsoleDeals.co.uk suggest that retail’s slice will be as little as ten per cent. That’s a significant cut from what it has become accustomed to from pre-owned sales and more in line with what they would receive from the sale of a new game – hence, the value of the pre-owned market to the retailer is effectively destroyed.

These same unconfirmed reports also suggest that the activation cost for consumers buying or borrowing pre-owned software will be £35.

When contacted by MCV Microsoft responded with the following statement: “We know there is some confusion around used games on Xbox One and wanted to provide a bit of clarification on exactly what we’ve confirmed.

"While there have been many potential scenarios discussed, we have only confirmed that we designed Xbox One to enable our customers to trade in and resell games at retail. Beyond that, we have not confirmed any specific scenarios. Another piece of clarification around playing games at a friend’s house – should you choose to play your game at your friend’s house, there is no fee to play that game while you are signed in to your profile.”

UPDATE: Many readers are asking whether the £35 will be additional cost on top of the price of buying the game. No, we believe that the £35 figure – which is not our number, incidentally – would cover the entire transaction. If correct this would leave retail with a cut per sale of around £3.50.

tl;dr

• używki tylko w sieciówkach, które mają podpisaną umowę z MS
  • koszt używki to 35 funtów
  • przy odsprzedaży gry ta jest wymazywana z konta sprzedającego
  • Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 376,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Dreamfall: Chapters, czyli kontynuacja serii The Longest Journey, odniosło spektakularny sukces na Kickstarterze. Produkcja została oficjalnie zapowiedziana wyłącznie na PC-ty, jednakże istnieją naprawdę spore szanse na to, że pojawi się również na PlayStation 4!

Ragnar Tørnquist ze studia Red Thread Games, skomentował na łamach Eurogamera prezentację Microsoftu, a przy okazji uchylił rąbka tajemnicy na temat najbliższych planów studia. Jak się okazuje, dostrzega ono szansę na sukces... wyłącznie w PlayStation 4:

Oczekiwałem więcej od
Microsoftu,
zapewnienia, że ich polityka będzie bardziej otwarta (...) na nowe gry i studia. Nikt jednak nie wspomniał o tym, że
Xbox Live
stanie się bardziej przyjazne dla niezależnych deweloperów, co sprawia, że ciężko nam się ekscytować nową platformą.

Jest jeszcze miejsce na zmiany, bo do premiery pozostało trochę czasu, ale na ten moment koncentrujemy się na
PlayStation 4. Sony
udowodniło, że jest otwarte na współpracę z niezależnymi twórcami, a my naprawdę chcemy przenieść
Dreamfall: Chapters
na ich nową platformę.

Tørnquist wypowiedział się na temat platform nie tyko z perspektywy dewelopera, lecz także... gracza. Jak powiedział:

Z perspektywy gracza, nie widziałem nic, co mogłoby mnie zaintrygować w
Xbox One
. Żadnego gameplay'u, nic, co wskazywałoby na ewolucję, a koncentracja na
"salonowym urządzeniu"
mnie zawiodła. Na ten moment,
PS4
jest platformą, na którą z całą pewnością czekam najbardziej - zarówno jako gracz, jak i jako deweloper.

Podejrzewam, że wielu z nas nie może się doczekać jakichkolwiek szczegółów na temat Dreamfall: Chapters na PlayStation 4. Wszak przygodówki wciąż mają zagorzałych fanów, a nie jest to szczególnie eksploatowany na konsolach gatunek...

http://www.ps3site.pl/dreamfall-chapters-ma-olbrzymia-szanse-trafic-na-playstation-4/153770#more-153770

Ciekawe ile twórców wychodzi z tego samego założenia. Sony otworzyło się na małych, niezaleznych twórców, a Microsoft rzuca im kłody pod nogi (konieczny wydawca). Beka z dekodera.

Opublikowano

swoją drogą to każdy z nas grał w multi online, i każdy z nas doświadczył lagów, czasem mniejszych czasem większych, czasem znikomych, ale jednak... więc skoro przy zwykłej grze w multi gdzie ilość przesyłanych danych pewnie jest znacznie mniejsza i tak są lagi to rzeczywiście czerpanie z chmury całej gry nie brzmi zbyt obiecująco

dobrymi przykładami są simcity i diablo3 które mają część gry w chmurze, i problemów z normalną grą było od chuja wacława

a warto zaznaczyć że obie gry to nie są jakieś tytany przyszłości, simcity ma jakąś tam grafike, a diablo to w ogole crap z grafiką z 2003 roku, a i tak była masa problemów

co będzie jak sie odpali takie halo 6 albo innego resistanca 3 ?

Jezeli firma ma wizje na przeniesienie czesci mocy obliczeniowej do chmury by gry na konsolach za 8 lat nie wygladaly jak kupa wzgledem PC

myślisz?

jakoś niechętnie sobie wyobrażam napis na pudełku "ta gra jest ładna ale wymaga ciągłego dostępu do netu by w ogole odpalić"

wiem że net teraz jest popularny, ale zarówno u nas w polsce jak i nawet w USA są miejsca gdzie jego jakość pozostawia wiele do życzenia, głupio by było od niego uzależniać możliwość odpalenia gry

z netem to chyba japońce mają najlepiej, czytalem jakis czas temu że ruszyła u nich sieć z prędkością 1Gb/s

Edytowane przez Yano

Opublikowano

• używki tylko w sieciówkach, które mają podpisaną umowę z MS
  • koszt używki to 35 funtów
  • przy odsprzedaży gry ta jest wymazywana z konta sprzedającego

amn36.gif?dur=7872

PS. W sumie to nie jest śmieszne.

Opublikowano

W sumie zobaczymy jak Yeti będzie się śmiał jak PS4 zaoferuje mu to samo :<

Opublikowano

Nie ma sił na Yetiego ,jego upór jest nieprawdopodbny.

Przeczytałem na chłodno ten artykuł i nie ma tam nic czego bym się  nie spodziewał.

Te wszystkie plotki,przesłanki,niesprawdzone informacje ,nie wiem co o nich sądzić...

Dlatego ,najlepiej poczekać na E3 i tyle

Plotki, pozostaje ci tylko takie tłumaczenie.

Fanboye Sony najwyrazniej wieza, ze ps4 bedzie przeznaczac 100% swojej mocy tylko i wylacznie na gry a os bedzie dzialal na energii pobieranej z kosmosu.

Jak poszukasz, to sie dowiesz ile i skąd będzie szło na system.

Opublikowano

to wasz jedyny argument teraz - "a może ps4 też będzie zjebane" ?

zobaczymy, narazie MS juz ogłosiło swoje chore plany, żal mi tylko że zamiast z uśmiechem przeskoczyć na ps4 liczycie że sony też dowali jakieś chore pomysły :/

a komu szkodzi przejść na ps4? jeśli będzie lepsze to tylko wszyscy zyskają. a wielkie koncerny na przykładzie klapy XO zobaczą że są pewne granice lecenia w chuja z graczami

Opublikowano

Niby skąd w ogóle informacje, że Sony ma zaoferować takie samo g*wno? 

To jest ta linia obrony xbotów? Właściwie innego wyjścia nie mają.

Opublikowano

Yano - lagi w multi, te zauważalne, to kwestia braku dedykowanych serwerów i ewentualnie złego kodu sieciowego.

Opublikowano

Bardzo optymistyczne wieści nadeszły za to z ust Phila Spencera z Microsoftu. Przyznał on, że choć firma wykonywała dotąd świetną robotę w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, reszta Europy została przez nich zaniedbana. Obiecał, że ma się to zmienić wraz z nową generacją, a to za sprawą przekazania dużej władzy w ręce Phila Harrisona, odpowiedzialnego za działania na Starym Kontynencie.  Do zadań Harrisona należeć będzie między innymi „przywoływanie MS do porządku”, gdy za bardzo skupią się na Ameryce. Wszystko wskazuje więc na to, że pozostałe kraje europejskie w końcu zajmą należne im miejsce w planach związanych z Xboksem.

http://polskilive.pl/nowy-xbox-2/trudne-pytania-o-xbox-one-czesc-6-co-z-ta-polska-oficjalne-stanowisko-microsoft-polska/

W końcu zauważyli że są inne kraje w Europie niż UK :P

Opublikowano

Wszędzie chmury, streaming a na necie dziwne pomysly aby wprowadzic znow limity transferu dla uzytkowników bo infrastruktura nie jest z gumy :D

będzie ciekawie

Opublikowano

Kinect 2: Oko Wielkiego Brata może chcieć twoich pieniędzy?

Serwis ExtremeTech dotarł do złożonego przez Microsoft wniosku patentowego na rozwiązanie technologiczne, które pozwoliłoby nowej wersji Kinecta liczyć ludzi siedzących przed telewizorem. Sprzęt mógłby w ten sposób sprawdzać czy np. kupiony film (albo licencja na streamingowanie go) ogląda "opłacona liczba osób".

http://www.cdaction.pl/news-32715/kinect-2-oko-wielkiego-brata-moze-chciec-twoich-pieniedzy.html

Już wiadomo po co Kinect do każdej konsoli. :lol:

Opublikowano

używki tylko w sieciówkach, które mają podpisaną umowę z MS

koszt używki to 35 funtów

przy odsprzedaży gry ta jest wymazywana z konta sprzedającego

pieprzenie, po pierwsze pomysł chory

ale z innej beczki patrząc na przykład polski - co z allegro? co z wszystkimi wymianami, sprzedażami pomiędzy graczami?

w każdym wypadku nowy właściciel musi wybulić 35funtów na kod odblokowujący (zakładam że kasa w całości idzie do MS i wydawcy)

ale musi też zapłacić poprzedniemu właścicielowi cene sprzedaż, tak samo sklep chce mieć coś dla siebie

wiec to jest poprostu śmierć używek

Serwis ExtremeTech dotarł do złożonego przez Microsoft wniosku patentowego na rozwiązanie technologiczne, które pozwoliłoby nowej wersji Kinecta liczyć ludzi siedzących przed telewizorem. Sprzęt mógłby w ten sposób sprawdzać czy np. kupiony film (albo licencja na streamingowanie go) ogląda "opłacona liczba osób".

1357-ha.png

ciekawe czy jak sie zasłoni kamerke szmatą to na ekranie wyskoczy error "prosze odblokować widoczność kamery bo nie uruchomimy gry/filmu"

Edytowane przez Yano

Opublikowano

@Yano

Słuchaj nie będę się 100 razy powtarzał, czekam na rozwój wydarzeń, czekam na E3, czekam aż każda firma jasno się określi, skoro wy możecie sobie szydzić to co przepraszam nam już nie można ? To nie jest żaden argument tylko gdybanie, tan hejt na Xone widzę nieźle Ci wyżarł sensowne myślenie, skoro jedna firma takie coś wymyśli to i druga w jakiś sposób się do tego dopasuje. Wątpię, że by takie UBI i EA pozwoliło sobie na to aby na konsoli SONY używki były dalej ograniczone OP skoro na nowej konsoli M$ mają z tego dodatkowe pieniądze, to też jest gdybanie trzeba wszystko brać pod uwagę nowe konsole nowe pomysły nie zawsze dobre albo się do tego zastosujesz albo będzie grał dalej na ps3/x360....Żal Ci czego, że ktoś nie ma tak z(pipi)anego podejścia jak Ty ? po jednej konferencji prasowej już mam biec do drugiego obozu bo tam będzie lepiej na pewno wiem to a skąd to wiem ? Tak czuje O_O

Po żyjemy zobaczymy.

Niby skąd w ogóle informacje, że Sony ma zaoferować takie samo g*wno? 

To jest ta linia obrony xbotów? Właściwie innego wyjścia nie mają.

Gdybanie czyste gdybanie, to nie jest żadna linia nie wmawiajcie sobie takich rzeczy, w dzisiejszych czasach wszystko trzeba brać pod uwagę a nie chodzić z głową w chmurach. Skoro wam coś wolno to i nam można zadać pytanie a co w przypadku jak SONY wymyśli podobny plan ? Cwani jesteście bo SONY jeszcze nic oficjalnie nie powiedziało..... jestem ciekawe co powiedzą :)

Edytowane przez Soul

Opublikowano

dobrymi przykładami są simcity i diablo3 które mają część gry w chmurze, i problemów z normalną grą było od chuja wacława

a warto zaznaczyć że obie gry to nie są jakieś tytany przyszłości, simcity ma jakąś tam grafike, a diablo to w ogole crap z grafiką z 2003 roku, a i tak była masa problemów

protip: ani linijka kodu tych gier nie jest wykonywna w chmurze, jedyne do czego są serwery to do multiplayera i sprawdzania legalności gry, czyli standard stuff obecny wszędzie indzie

niemniej jednak chmura to jakiś żarcik, oby nikt nie wpadł na pomysł czegoś takiego, to jest kolejny krok w stronę całkowitego uzależnienia nas od firm-matek i kolejne okazje do dymania nas na siano

Opublikowano

To jedyna szansa dla YETIego na otarcie lez po slabym PS3... zanim wyjdzie prawda na jaw odnosnie PS4... dajcie sie chlopakowi wyladowac... tyle zlosci w sobie gromadzil przez ostatnie 8 lat... 

Opublikowano

.Żal Ci czego, że ktoś nie ma tak z(pipi)anego podejścia jak Ty ? po jednej konferencji prasowej już mam biec do drugiego obozu bo tam będzie lepiej na pewno wiem to a skąd to wiem ? Tak czuje O_O

^this

Niektórzy już zrobili "pogrzeb" XONE mimo że jeszcze nie miał premiery. Ja nie skreśliłem nowej konsoli MS choć na razie bliżej mi do PS4(sentyment do marki i takie tam)

Edytowane przez Szprota

Opublikowano

To jedyna szansa dla YETIego na otarcie lez po slabym PS3... zanim wyjdzie prawda na jaw odnosnie PS4... dajcie sie chlopakowi wyladowac... tyle zlosci w sobie gromadzil przez ostatnie 8 lat... 

Widzę, że Ty podobnie gromadzisz w sobie ogrom złości, bo bronić taki szmelc, jakim okazuje się nowy Xbox, potrafią jedynie najwięksi fanatycy. Sam nie wiem właściwie, jak można jarać się tą konsolą, to dla mnie absolutna abstrakcja. 

Patrząc na jej specyfikacje i zaczynając od niej, przez szereg informacji, które do dziś wypływają, jawi się produkt, który nigdy nie powinien powstać. 

Opublikowano

Niektórzy już zrobili "pogrzeb" XONE mimo że jeszcze nie miał premiery. Ja nie skreśliłem nowej konsoli MS choć na razie bliżej mi do PS4(sentyment do marki i takie tam)

Nikt nie skreślił Dekodera, tylko Microsoft dostarczył kilka wywrotek beki, to trzeba korzystać. Wiadomo, że na E3 będą gry, jeżeli jeszcze wycofają się z niektórych idiotycznych pomysłów i za odpalenie trybu multiplayer nie będą wołać od ludzi dodatkowych pieniędzy, to pewnie też kupie XOne. Ale szansę są na to znikome.

Edytowane przez YETI

Opublikowano

protip: ani linijka kodu tych gier nie jest wykonywna w chmurze,

aha no to przepraszam, nabrałem sie na teksty blizzarda że część gry jest magazynowana na ich serwerach

Opublikowano

Paradoksalnie, jesli idzie o nadchodzaca generacje, to bardziej wyczekuje jakie "uslugi" (a raczej jakich nie) doyebia obie firmy niz jakie pokaza gry...

I co ze starymi uslugami - Plus, zakupione gierki online itd. Beka z M$ i ich uzywek (slusznie) ale jak Sony walnie, ze migracja Plusa z PS3 na PS4 bedzie kosztowala x$ to sie od razu wyjasni czemu teraz to kosztuje "tylko" 150zl. E3 bedzie mocne i czuje, ze dopiero prawdziwy shitstorm rozpeta sie za 2 tygodnie.

Opublikowano

aha no to przepraszam, nabrałem sie na teksty blizzarda że część gry jest magazynowana na ich serwerach

To mówiło EA a nie Blizzard tak gwoli ścisłości ;)

Opublikowano

Ale po upie forum już się nie chrzanią tematy po przekroczeniu 500 stron: http://www.psxextreme.info/topic/82462-co-was-w-życiu-napawa-optymizmem/page-514

No chyba że bardzo chcecie nowy temat - to może tutaj nie róbmy burdello tylko osobny założyć.

Ja tam chętnie zobaczyłbym "Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyru.chają?"...

Edytowane przez Accoun

Opublikowano

Nikt nie skreślił Dekodera, tylko Microsoft dostarczył kilka wywrotek beki, to trzeba korzystać. Wiadomo, że na E3 będą gry, jeżeli jeszcze wycofają się z niektórych idiotycznych pomysłów i za odpalenie trybu multiplayer nie będą wołać od ludzi dodatkowych pieniędzy, to pewnie też kupie XOne. Ale szansę są na to znikome.

You made Bill Gates sad... 

Widzę, że Ty podobnie gromadzisz w sobie ogrom złości, bo bronić taki szmelc, jakim okazuje się nowy Xbox, potrafią jedynie najwięksi fanatycy. Sam nie wiem właściwie, jak można jarać się tą konsolą, to dla mnie absolutna abstrakcja. 

Patrząc na jej specyfikacje i zaczynając od niej, przez szereg informacji, które do dziś wypływają, jawi się produkt, który nigdy nie powinien powstać. 

Nikt sie niczym nie jara... ludzie na spokojnie czekaja na E3 i staraja sie wyjasniac bzdury ktore rzucaja sonyboje. 

Edytowane przez Zeratul

Opublikowano

"If your game is going to push the heck out of the PS4, you might have to do some little tweaks [for the Xbox One version]. But if you design your game to work on Xbox One at 60fps, it's going to work on PS4 at 60."

Just Add Water boss Stewart Gilray

http://www.eurogamer.net/articles/2013-05-24-xbox-one-developers-have-their-say-on-specs-self-publishing-and-tvtvtv

Świetny artykuł, polecam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.