Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Co z tego, że wychodzą nextgeny jak ich nie dostaniesz w plusie. 

I zapewne będziesz się wypowiadał o nich nie mając kompletnie z nimi styczności. 

Gram na PC od zawsze, jak był jakiś problem wystarczyło wpisać opis problemu w google i po chwili było po problemie.

Czasem dłużej musiałem przysiedzieć z racji starszej gierki(np. sprzed 10 lat, bo źle współgra z Win 7), ale oprócz tego żadnych problemów z graniem, fpsami. Wszystko działało i działa opcjonalnie do mojego sprzętu i nie mam na co narzekać. 

PS3 się tak samo zawiesza na grze(Skyrim, Fallout to udręka), savy się usuwają, a w dodatku po pobraniu gry z PSS, połowa czasu pobierania zajmuje instalka. :/ W steam pobieram i mogę grać, od razu, bez niczego, bo gra instaluje się od razu w tle. 

Edytowane przez suteq

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 743,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Nadchodzi nowa generacja, czyli kolejny krok. Po roku generacji wychodzą killery, które zamykają usta niedowiarkom (pamiętacie premierę X360 i narzekania że to Xbox 1.5? Wyszły GoW i pozamiatały). radzę więc wstrzymać się z krytyką next genów i gloryfikacją PC, bo ktoś może przez to podjąć pochopną decyzję.

Następna generacja z budżetowymi podzespołami x86 na poziomie PC do 2.5k. Jak PS3 wychodziło to miało podzespoły sporo mocniejsze niż wtedy były w sklepowych komputerach. Teraz niestety tak nie jest.

Skończyły się czasy dokładania pieniędzy do każdej sztuki konsoli w momencie jej sprzedaży premierowej i za te 1699zł dostaniesz dokładnie to co możesz za tyle zmontowac w Chinach.

Opublikowano

Czasem dłużej musiałem przysiedzieć z racji starszej gierki(np. sprzed 10 lat, bo źle współgra z Win 7)

Którą na PS3 możesz odpalić za jedyne 150 zł w wersji HD - HD (pipi)o!

Opublikowano

(...)

PS3 się tak samo zawiesza na grze(Skyrim, Fallout to udręka), savy się usuwają, a w dodatku po pobraniu gry z PSS, połowa czasu pobierania zajmuje instalka. :confused: W steam pobieram i mogę grać, od razu, bez niczego, bo gra instaluje się od razu w tle. 

dokładnie tak, + fakt, że ze steama idzie zawsze max mojego łącza 30Mbit, a w przypadku PS+ bardzo bardzo rzadko się zdarza taka prędkość. 

ps. te gry ze steama nie instalują się w tle, po prostu są przygotowane w taki sposób, że nie wymagają instalacji (która miała jedynie sens przy instalacji gry z płyt CD/DVD).

Co najwyżej są dekompresowane w locie. Dokładnie tak samo działa to od początku w Xboxie 360.

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

To serio ktoś jeszcze w dzisiejszych czasach myślał , że komp się NIGDY nie zawiesi i ZAWSZE będzie trzymał żelazne 60 klatek ? A jeśli już się zwiesi i spadnie framerate, to jest to coś tak odkrywczego , że trzeba o tym specjalnie pisać ? xDDDDD

Edytowane przez Sebastian Ś.

Opublikowano

Nie należy zapomniać o architekturze. NIe sztuka dać Titana do sprzętu, sztuka jest sprawić by współgrał z całą resztą. PS4 oczywiście czysto matematycznie posiada PC-ta za dwa i pół kafla, ale trzeba wziąć pod uwagę że zamontowany w konsoli procesor jest przystosowany do tej konfiguracji, i świetnie współgra z zamontowanym 8 GB GDDRAM, o czym bardzo pozytywnie wypowiadali się już sami twórcy gier, czyli osoby które mają z tym styczność najlepszą i najbliższą. Do tego należy wziąć pod uwagę że po stronie konsol stoją devi 1st-party, którzy od podszewki znają się i uzupełniają (tj. np. w ramach Sony pracuje GG które może użyczać swojej wiedzy innym studiom 1st party). To jest ogromne zaplecze, które w dodatku składa się z wielu geniuszy, którzy są w stanie tworzyć wybitne tytuły, mają własne silniki pod tą konsolę, i priorytetem dla nich jest wyciskanie z nich ostatnich soków. To nie jest budowanie czegoś z tych samych klocków - Cry Engine, Unreal Engine, Frostbite, ect. 

Dlatego możemy na konsolach mimo iż nie mają startu do hi-endowych PC-tów matematycznie, możemy liczyć na to że pokażą się tytuły o których recenzenci będą pisać; "nie wierzę że ta konsola to potrafi".

Opublikowano

Cenisz wygodę ponad wszystko? To jakim cudem Steam, który robi wszystko za gracza i pozwala na przełączanie gier dwoma kliknięciami jest mniej wygodny od konsoli, gdzie trzeba żonglować płytami, czekać na update'y przed graniem i gdzie trzeba ręcznie instalować pobrane gry O_o?

I o jakim dopasowywaniu części Ty mówisz? Najważniejsze, by były ze sobą po prostu kompatybilne (tj. odpowiedni procek do odpowiedniej płyty głównej, nie ma zresztą za wiele do wyboru) i tyle, tak to kupujesz najlepszą część na jaką Cię stać ewentualnie dobierając sobie ciche/energooszczędne części jeśli bardzo chcesz (jak ja). Wielka mi filozofia.

I o jakim sukcesie current genów Ty mówsz? To chyba ten sam rodzaj sukcesu, co sukces Sony w tej generacji. Z totalnie bezproblemowego sprzętu (żadnych patchy/bugów/zwieszek/znikających save'ów) gdzie połowa gier śmigała w 50/60 fps zeszliśmy do poziomu PC-tów sprzed 10 lat, gdzie trzeba ręcznie klikać instaluj, gry się zawieszają (na (pipi)ej konsoli!), są jakieś cyrki z bałaganem na dysku (WTF!?), patche, system update'y. No ale na PC też się gra czasami zawiesi, sukces!!

Opublikowano

Przypomniało mi się jak czytałem posty ludzi, że filmiki w TLOU im się tną, mimo, że płyta ideał i konsola nie jest przesadnie stara, czyli laser odpada.

Okazało się, że trzeba czyścić dysk do zera co zajmuje kilka godzin. xD

Albo przy próbie wyrzucenia plików instalacyjnych z Resistance 3 konsola usuwa je kilka godzin, bo coś jest z nimi s(pipi)e w kodzie. a czytałem przypadki ludzi, co kilka razy im się konsola zawiesiła, więc usuwali takie coś cały dzień.

Albo o zgrozo, SZACOWANIE WIELKOŚCI plików instalacyjnych na dysku. Come on, jak zajmuje to kilka gb to szacowanie potrafi trwać kilka ładnych minut, masakra. 

Także Mendrek psioczy na PC, a na PS3 jak widać jest to samo, albo nawet i gorzej, bo co z tego, że wszystko ze sobą współgra, skoro system jest zyebany na maxa. xD

Edytowane przez suteq

Opublikowano

czy ja dobrze widze? dziewczyna kumpla mendrka troluje na niego i praktycznie pisze ze jest idiota...nie lubia cie mendrek w necie...nie lubia w realu...ps3 sie psuje...jak zyc? te forum jest epickie

Opublikowano

PC-boje ponad wszystko trzymają się razem. A jaka zawziętość, że nawet dziewczyny kumpli angażują się w wojenkę :)

Także Wiesiu, wszystko co napisałem potwierdziłaś że było. Czy moja to wina? Stajesz teraz po stronie ludzi, którzy i tak nie są w stanie uwierzyć że gra na PC się może w ogóle zawiesić, bo przecież "TYLE KOSZTUJE!", albo że Crysis 2 nie chodził na ultra płynnie jak t-1000. I ja nie jestem wyczulony na spadki klatek animacji tak bardzo jak niektórzy tutaj. Jeśli już jakieś widzę, to muszą być poważne (pokroju Mass Effecta 3 na PS3). I takie widziałem w tym Crysisie 2.

Doszliśmy do punktu zwrotnego, gdzie okazuje się że wizja o nieskazitelnych komputerach okazuje się być daleko przesadzona. Skoro linią argumentacyjną staje się "bo na konsolach jest przecież tak samo", to chyba można mówić o sukcesie current genów - starszych, tańszych, i ograniczonych pod pewnymi względami.

Nadchodzi nowa generacja, czyli kolejny krok. Po roku generacji wychodzą killery, które zamykają usta niedowiarkom (pamiętacie premierę X360 i narzekania że to Xbox 1.5? Wyszły GoW i pozamiatały). radzę więc wstrzymać się z krytyką next genów i gloryfikacją PC, bo ktoś może przez to podjąć pochopną decyzję.

Official-Alice-in-wonderland-posters-ali

Czasami spotykam na swojej drodze ludzi o których wiem po jednym usłyszanym zdaniu, że żyją w trochę innej rzeczywistości. Taka osoba zwykle ma spore mniemanie o sobie, chociaż niemal każda jej wypowiedź jest odbierana przez otoczenie jako (nazwijmy to delikatnie) niezamierzenie komiczna. Najczęstszym objawem tego że mamy do czynienia z kosmitą jest nieumiejętność przyjmowania do świadomości prostych, treściwych informacji, skupianie uwagi na przecinku i kropce, nie licząc się w ogóle z tym co jest pomiędzy nimi. Uwielbiają dyskutować o niczym, tworząc teorie na tematy zupełnie z czapy, niezależnie od towarzystwa w jakim się w danym momencie znajdują. Jeżeli mamy do czynienia z graczem kosmitą, to mnożymy wszystko razy dwa (częste żarty nawiązujące do gierek, kiedy jakaś laska podaje mu kebaba included).

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Itak kupię ps4 i będę grał w Killzone, nawet HS mam. Na form zaszły dziwne zmiany w osobowościach :

Rejven rejven to rycerz blachy Mazeo to Kopia yetiego tylko gada o Xbox Z3Ro a mendrek dalej nie gra w gry tylko ma ps+ hohoho hehehe 23 DNI

Opublikowano

szmata_szmata propsy, jeszcze niedawno bylo 200+ dni, a teraz tylko 20+, pewnie z wielka satysfakcja napiszesz GOTD 1 dzien co ? ;)

Pomijajac juz mendrusia, o ktorym pewnie uslyszymy w wieczornym wydaniu wiadomosci jak mu plej padnie, slyszeliscie ze w GOTG Ryse beda mikrotransakcje :lol: ?

Opublikowano

Słyszeliśmy, ale mnie to lata koło nosa, nie iteresuje mnie Ryse. Mnie bardziej boli, że nowy Fable zabowiada się na co-opową rąbankę bez klimatu :/

Opublikowano

Przypomniało mi się jak czytałem posty ludzi, że filmiki w TLOU im się tną, mimo, że płyta ideał i konsola nie jest przesadnie stara, czyli laser odpada.

Albo przy próbie wyrzucenia plików instalacyjnych z Resistance 3 konsola usuwa je kilka godzin, bo coś jest z nimi s(pipi)e w kodzie. a czytałem przypadki ludzi, co kilka razy im się konsola zawiesiła, więc usuwali takie coś cały dzień.

Albo o zgrozo, SZACOWANIE WIELKOŚCI plików instalacyjnych na dysku. Come on, jak zajmuje to kilka gb to szacowanie potrafi trwać kilka ładnych minut, masakra.

Także Mendrek psioczy na PC, a na PS3 jak widać jest to samo, albo nawet i gorzej, bo co z tego, że wszystko ze sobą współgra, skoro system jest zyebany na maxa. xD

Fajne jest co piszecie, tylko w momencie wyjscia PS3, wy nie wiedzieliscie co to jest Steam czy Origin a jedyne promocje to mieliscie na darkwarez.pl i torrenty.org

Poziom trolstwa na tym forum przekracza wszelkie granice.

Osobiste podjazdy personalne i wklejanie czyichs zdjec jest tak zalosne ze az szkod mi osob ktore to robia, gimbaaaaaza na calego, co jeden z drugim tylko madry bo klawiature w reku ma.

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Tak odnośnie śmierci handheldów na rzecz smartfonów

Three weeks ago my little studio, Lucky Frame, released Gentlemen! for iPad and Android. If you aren’t aware of it, it's a 2-player head-to-head Victorian dueling game for tablets. Two players required, local multiplayer only.

Without a doubt, Gentlemen! was one of the best-reviewed projects we have ever produced. We received a coveted 8/10 on Edge, 4.5 stars on Touch Arcade, and a 9/10 Gold Award on PocketGamer. This was totally brilliant, and we are so proud. It’s interesting to think about why we got such great reviews. Obviously it’s a game that we’re super proud of, and we think it’s amazing, but that’s not always enough to secure great critical acclaim.

after three weeks those numbers are now 144 copies sold, 50,030 copies pirated

http://www.gamasutra.com/blogs/YannSeznec/20130820/198453/Gentlemen_Or_how_our_most_successful_game_is_also_our_least_profitable.php

Opublikowano

Fajne jest co piszecie, tylko w momencie wyjscia PS3, wy nie wiedzieliscie co to jest Steam czy Origin a jedyne promocje to mieliscie na darkwarez.pl i torrenty.org

Osobiste podjazdy personalne i wklejanie czyichs zdjec jest tak zalosne ze az szkod mi osob ktore to robia, gimbaaaaaza na calego, co jeden z drugim tylko madry bo klawiature w reku ma.

Origina wtedy nie było, a Steam był mało znaczący, gdyż dopiero w 2007 albo 2008 roku zaczęły wychodzić na steama gry third party. 

Opublikowano

Three weeks ago my little studio, Lucky Frame, released Gentlemen! for iPad and Android. If you aren’t aware of it, it's a 2-player head-to-head Victorian dueling game for tablets. Two players required, local multiplayer only.

Without a doubt, Gentlemen! was one of the best-reviewed projects we have ever produced. We received a coveted 8/10 on Edge, 4.5 stars on Touch Arcade, and a 9/10 Gold Award on PocketGamer. This was totally brilliant, and we are so proud. It’s interesting to think about why we got such great reviews. Obviously it’s a game that we’re super proud of, and we think it’s amazing, but that’s not always enough to secure great critical acclaim.

http://www.gamasutra.com/blogs/YannSeznec/20130820/198453/Gentlemen_Or_how_our_most_successful_game_is_also_our_least_profitable.php

To się chyba nigdy nie zmieni, skala piractwa na smartfonach, szczególnie na Androidzie, jest żałosna. Patrząc po znajomych i forach jestem pewnie jednym z większych contributorów w Polsce jeśli chodzi o Android Market, bo mam ze 100 aplikacji kupionych ;/.

Srać na to, i tak granie na dotykowych ekranach jest upośledzone. Tylko prawdziwe handheldy (i tylko 3DS lolz).

Opublikowano

W momencie wyjścia PS3 płaciłeś za nie tyle ile ja dałem pół roku temu za kompa, wybór gierek ograniczony był do 5 na krzyż i do tego buliłeś za nie ponad 200 zł, a promocje miałeś... właściwie, to nie miałeś. Miło, że wspomniasz o początkach PS3, w kontekście nie wiadomo czego.

Zdjęcia zostały wrzucone na forum przez Mendrka, nikt prywatnych zbiorów tutaj nie publikuje. Po te prywatne udaj się do WKP.

Opublikowano

Android jest tu problemem, a nie samo granie na smartfonach. Ile gier wyszło tylko na iOS, omijając system z zielonym robocikiem. Co jednak i tak nie zmiania fakt, że granie na dotyku jest upośledzone i zabiera satysfakcję z gry. O działaniu na baterii( w szczególności smarftonów Apple) nie wspominając.

Opublikowano

Jedyne promocje na darkwarez.org, ja nie wiem, nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Akurat lata przed Steamem doskonale znam, bo przed PS2 namiętnie grałem na PC. Wszystkie gry (te nowe) kosztowały max 150 zł, nie mówiąc o całych ogromnych seriach typu Ekstra Klasyka, Kolekcja Klasyki i inne tego typu, gdzie w różnych przedziałach cenowych (20, 50, 60 itd.) sprzedawano tytuły troszkę starsze albo np. całe antologie.

Opublikowano

Znowu Pececiarze bedą pisać przez 15 stron jaka fajna platforma jest PC i dlaczego wlasnie warto na niej grać? Zrozumie jedna rzecz Pececiarze i pseudo konsolowcy ( wielcy konsolowcy od Xboxa 360 czy PS3) wali wielu z nas G R A F I K A. Rozumiecie? Wala nas....wasze efekty, piksele. Ladujcie podzespołów ile chcecie w te wasza blachę, ale nie pisz mi jeden z drugim, ze sie podniece ładniejsze grafika. Dla mnie liczy sie tylko grywalnosc. Co ja wam tłumaczę XD wy i tak nigdy tego nie zrozumiecie bo dla was 3D Mark i fraps to norma jak dla mnie pad i kanapa.

Edytowane przez pop

Opublikowano

No fraps to norma ponieważ płynność działania to podstawa. Nie ma grywalności  w 15 klatkach na dzisiaj. 

Edytowane przez Sebastian Ś.

Opublikowano

Znowu Pececiarze bedą pisać przez 15 stron jaka fajna platforma jest PC i dlaczego wlasnie warto na niej grać? Zrozumie jedna rzecz Pececiarze i pseudo konsolowcy ( wielcy konsolowcy od Xboxa 360 czy PS3) wali wielu z nas G R A F I K A. Rozumiecie? Wala nas....wasze efekty, piksele. Ladujcie podżespolow ile chcecie w te wasza blachę, ale nie pisz mi jeden z drugim, ze sie podniece ładniejsze grafika. Dla mnie liczy sie tylko grywalnosc. Co ja wam tłumaczę XD wy i tak nigdy tego nie zrozumiecie bo dla was 3D Mark i fraps to norma jak dla mnie pad i kanapa.

Zdecyduj się czy wypowiadasz się za siebie, wiele osób czy wszystkich, bo z tego bełkotu trudno cokolwiek wywnioskować. Na dodatek za takie żałosne próby segregowania graczy powinieneś odpocząć sobie od tego tematu.

Opublikowano

Znowu Pececiarze bedą pisać przez 15 stron jaka fajna platforma jest PC i dlaczego wlasnie warto na niej grać? Zrozumie jedna rzecz Pececiarze i pseudo konsolowcy ( wielcy konsolowcy od Xboxa 360 czy PS3) wali wielu z nas G R A F I K A. Rozumiecie? Wala nas....wasze efekty, piksele. Ladujcie podżespolow ile chcecie w te wasza blachę, ale nie pisz mi jeden z drugim, ze sie podniece ładniejsze grafika. Dla mnie liczy sie tylko grywalnosc. Co ja wam tłumaczę XD wy i tak nigdy tego nie zrozumiecie bo dla was 3D Mark i fraps to norma jak dla mnie pad i kanapa.

Jestem głównie pececiarzem i wali mnie grafika. Cały czas twierdzę, że Crysisy to crapy, które nie mają nic do zaoferowania poza grafiką. I CO TERAS?

Grafika jest ważna, ale nie najważniejsza. Ważniejsze elementy to fabuła i gameplay. 

Edytowane przez suteq

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.