Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

ale (pipi)icie farmazony. Tak, teraz wmawiajcie sobie ze Sony wydawalo super sprzęty, ze znakomita infrastruktura i spolecznoscia, tylko fani Xboxow sa hejterami !

Rozumiem PSX'a, Ps2 (gdzie nie było w ogole online), Xbox w swoim czasie dlatego był dla mnie numerem jeden bo sesja w HALO Online, DOA, PES, czy PGR - spolecznosc i rywalizacja przebijaly dla mnie wszystkie ukończone single, no i grafika wtedy przebijala wszytsko co było dostępne na rynku.

Ciekaw jestem ilu tutaj jest sonoklapow, co z kolei cale zycie spędzili przy jednej marce i do tej pory nie maja zadnego porównania miedzy konsolami. Już nie mowie, o wyśmiewanym wszędzie Nintendo, ale ze 100 stron wcześniej czesc specow nie kojarzylo zadnej gry z biblioteki 1 Xboxa i w swoim czasie jaralo się (pipi)owym Killzonem z botami na PS2 gdy na rynku było dostępne HALO z rozgrywka sieciowa.

Zreszta jak moglo być inaczej, jak jeszcze pod koniec zywota PS2 Sony twierdzilo, ze  granie online nie jest az tak istote, gdy MS już zarabial gruby hajs na samych abonamentach.

Mam nadzieje, ze PS4 zaskoczy mnie przede wszystkim swietna infrastruktura sieciowa i spolecznoscia, bo po sobie widze jakie to w dzisiejszych czasach jest ważne, bo do dzisiaj nie oddałbym Xboxa 360 z Xbox Live (nawet z brakiem exclusivnych gier) za PS3, tylko przez to, ze sama konsola w sobie JEST Z(pipi)ANA, a wystarcza 2 dobre multiptaformy bym dana konsole kupil. Sentymentow zas do danej marki nie mam zadnych, milo się wspomina, ale nie będę szedł do sklepu jak niektórzy po konsole, która "na bank jest lepsza, bo plejstejszyn !" :teehee:

Edytowane przez easye

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 744 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Mendrek, kompletnie nie znasz historii i wypisujesz farmazony. NES wszedł na rynek amerykański niedługo po wielkim krachu gier video spowodowanym w dużej mierze przez Atari. Wszyscy odwrócili się od tego segmentu. Nintendo weszło z NESem w bardzo ryzykownym czasie i odbudowało wszystko, przywróciło zaufanie do gier. Gdyby nie to nie byłoby rynku gier video jako takiego. Pisanie, że NES nie zrobił rewolucji, albo wręcz pisanie, że PSX zrobił większą rewolucję jakimś za(pipi)ałym kraiku na końcu świata niż NES w Stanach jest... No nie wiem jak to nazwać nawet.

Nie neguję rewolucji PSXa. Chodzi mi o skalę

Człowieku PSX był olbrzymia rewolucja, gdyż zapoczątkował nowa generacje, czyli pełne 3D. Natomiast NES kontynuował 2D po Atari. Był konsola 8 bitowa taka samo jak Atarynka czy Commodore. O jakiej ty rewolucji mówisz? 8 bit? To juz było,a zapoczątkował ja Atari, duzo, duzo wcześniej, a NES ja tylko kontynuował wydając kultowe gry. Bezdyskusyjnie PSX jeśli chodzi o skale i wdrożenie w zycie rewolucyjnych zmian w gamemingu przewyższa Nesa. O czym my w ogóle mówimy ;)

Gry w pełnym 3D były na Jaguarze i 3DO. NES wszedł na zupełnie pusty rynek. A nawet więcej. Wszedł na rynek, który był wielką czarną dziurą po tym co zrobiło Atari. No i o jakim 8bitowym Atari mówisz? 8bitowa konsola Atari 3 generacji to Atari7800, które wyszło PO NES. A porównanie 2600 do NES to jak porównanie Jaguara do PSXa

Opublikowano

Mozliwe, ze NES nie zrewolucjonizowal rynku gier wideo, gdyz kontynuowal 2D, ale jego rola byla odbudowanie rynku ktory prawie nie istnial. Tak wiec Nintendo z NES dokonal rzeczy o wiele wazniejszej dla rynku gier wideo niz Sony z Playstation. 

Sam zaczalem przygode z konsolami na PSX... czasy NESa, Pegasusa sa im obce. Nasmiewanie sie z kogos, ze ma 20 lat i zaczynal swoja przygode od xboksa jest zalosne i smieszne.

Opublikowano

Jaczes dlatego napisałem, ze kontynuował erę 8 bit po Atari, ale wydając przy tym kultowe gry. Natomiast rewolucja bym tego nie nazwał jak w przypadku PSXa, ktory taka naprawdę otworzył bramy pełnego 3D w gamemingu.

O ch.uj, umarłem xD Porównanie sprzętu Nintendo, który uratował branże przed zgonem do sprzętu, który zrobił przeskok z 2D do 3D. Ty czasami czytasz co piszesz czy losowo wyrazy w zdania układasz a później jak wychodzą tego typu kwiatki to uciekasz na kilka dni z forum?

Opublikowano

Poza tym jednak siła marki Playstation jest naprawdę duża. Oczywiście jako posiadacz 360 nie umiem obiektywnie stwierdzić w jakim stopniu Xbox jest dziś produktem rozpoznawalnym na rynku. Niemniej pamiętam, że jeszcze w 2005 mimo wszystko na słowo konsola myślałem Playstation, a na PS3 po prostu nie chciało mi się czekać i zachęcony pozytywnymi opiniami kupiłem 360 na europejską premierę - czego nigdy nie żałowałem.

Opublikowano

Ja rozpoczynamy swoją przygodę od Atari, C64 czy Amigi, miałem wszystkie konsole oprócz N64 i Wii, a więc oznajmić chce, PlayStstion król i władca świata, a dzieciarnia która jako pierwszą konsole dostała xboxa niech poprosi o bana. To jest forum PSXekstrim, a nie amerykańskadymarkabezgierekstrim.

Opublikowano

Ps2 (gdzie nie było w ogole online),

jedziesz po ludziach że nie mają porównania a sam kompletnie nie wiesz co piszesz i nie znasz sprawy

ps2 nie miało online, to wytłumacz mi jak ja to zrobiłem że 2 miesiące noc w noc, po 6 godzin dziennie (nocnie) grałem z kumplami w monster huntera online?

monster-hunter-20040923014004678-000.jpg

Opublikowano

A nie bo MGO

Opublikowano

teraz się dowiemy, że online na ps2 rządził

Opublikowano

napewno nie był to najlepszy online na świecie, bo dopiero raczkował, ale twierdzenie że wcale nie istniał to poprostu brak znajomości tematu

a czy ja dobrze pmiaętam ze pierwsze 360tki nie miały wbudowanego modemu który trzeba bylo osobno dokupić?

Edytowane przez Yano

Opublikowano

teraz się dowiemy, że online na ps2 rządził

Online to nie ale gry już tak. Infrastruktura sieciowa (jeśli to w ogóle można tak nazwać) to była kompletna amatorka...

a czy ja dobrze pmiaętam ze pierwsze 360tki nie miały wbudowanego modemu który trzeba bylo osobno dokupić?

Modemu? xD

Nie modemu tylko karty WiFi xD

Opublikowano

Sam zaczalem przygode z konsolami na PSX... czasy NESa, Pegasusa sa im obce. Nasmiewanie sie z kogos, ze ma 20 lat i zaczynal swoja przygode od xboksa jest zalosne i smieszne.

Śmieszne to jest jakiś xbot twierdzi, że PSX nie był popularną w Polsce konsolą, a potem wychodzi, że typek w tamtych latach chodził do żłobka, a o istnieniu PSX dowiedział się dopiero jak już na rynku był Dreamcast. Niestety ale kilku takich się tu wysypało, i jakimś dziwnym trafem wszyscy to fani xboxa, a wszystkich ich łączy wiek lekko ponadgimazjalny i zerowa wiedza. Przypadek?

Zreszta jak moglo być inaczej, jak jeszcze pod koniec zywota PS2 Sony twierdzilo, ze  granie online nie jest az tak istote, gdy MS już zarabial gruby hajs na samych abonamentach.

No faktycznie, rewolucja, bo zaczęli kosić kasę za granie online. Co by rynek rozrywki zrobił gdyby nie takie rewolucyjne rozwiązania :teehee:

Opublikowano

Rewolucja to byla usluga Xbox Live, ale Ty pewnie wolalbys chocic na PESa do kumpla po dzisiejszy dzień, cnie ?

(zresztą dzięki Konami, nadal musisz :teehee: )

Yano miałem PS2, od momentu kiedy na rynku ukazal się Xbox, PGR, NG i HALO Online opchnalem bez bez lezki w oczach jak niektórzy. Nie ma nawet co porownywac usług Xbox Live, nawet tej  raczkujacej do online PS2, to ze jakies poszczególne gry miały możliwość gry w sieci bez zadnej infrstruktury to zupełnie co innego. no i z modemem, zle pamiętasz, jedyna roznica w opcjach to wbudowany modul WiFi. (pierwsze Xboxy 360 nie miały wyjścia HDMI, ale za to z ciekawa biblioteka gier były sprzedawane po 1500 zl, PS3 bez gier za prawie 3 kafle ? )

Edytowane przez easye

Opublikowano

Źle pamiętasz.

Opublikowano

Next Genowe preordery w USA.

PS4 ma ok. 725,000 preorderów, Xbox One 525,000 zamówień przedpremierowych.

Gry :

PlayStation 4 - Top 10 Pre-orders

1.  Call of Duty: Ghosts - 298,180
2. Battlefield 4 - 273,766
3. Killzone: Shadow Fall - 250,155
4. Assassin's Creed IV: Black Flag - 213,354
5. Watch Dogs - 153,569
6. Destiny - 89,970
7. Madden NFL 25 - 81,119
8. NBA 2K14 - 59,592
9. inFAMOUS: Second Son - 57,562
10. Knack - 40,982

Xbox One - Top 10 Pre-orders

1. Call of Duty: Ghosts - 329,032
2. Battlefield 4 - 153,221
3. Assassin's Creed IV: Black Flag - 137,928
4. Watch Dogs - 95,314
5.  Forza Motorsport 5 - 90,573
6.  Dead Rising 3 - 86,648
7. Ryse: Son of Rome - 82,888
8. Destiny - 66,448
9. Madden NFL 25 - 58,870
10. Titanfall - 50,347

Moje wnioski  -
PS4 ma przewagę nad X1 w mateczniku MS. Dat always online i DRM effect.
Po raz kolejny potwierdzone że FPS są najlepsze ( przynajmniej się najlepiej sprzedają ).
Killzone Shadow Fall radzi sobie znakomicie, marka jako całość jest obecnie w najlepszej sytuacji od początku istnienia = zawsze pokazuj flagowego exa FPS razem z nową konsolą. Reszta exów grzeje koniec listy, tak samo jest z X1.

Mamy gry od kilku wydawców - Sony, MS, EA,Acti, Ubi i rodzynki DR3 od Capcom i NBA2K14 od 2K Sports.

Multiplatformy to jakieś 80 % zamówień w segmencie gier, czyli im bardziej jesteś multiplatformowy tym lepiej (begone, Nintendo ! ).  3rd party rządzą i dzielą. Patrząc na tą listę wojny na exclusivy nie mają większego sensu.

40 tys. preorderów na Knack, 80 tys. na Ryse.....
Opublikowano

Titanfall jest flagowym eksem, objawieniem, szansą na odświeżenie colopodobnej formuły, ma świetną prasę i preordery na poziomie knacka (o którym opinie są raczej mało przychylne). Titanfall jest do tego FPSem/

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Rewolucja to byla usluga Xbox Live,

........Nie ma nawet co porownywac usług Xbox Live, nawet tej  raczkujacej do online PS2, to ze jakies poszczególne gry miały możliwość gry w sieci bez zadnej infrstruktury to zupełnie co innego. no i z modemem, zle pamiętasz, jedyna roznica w opcjach to wbudowany modul WiFi. (pierwsze Xboxy 360 nie miały wyjścia HDMI, ale za to z ciekawa biblioteka gier były sprzedawane po 1500 zl, PS3 bez gier za prawie 3 kafle ? )

Izi, wszyscy tutaj wiedzą i pamietają że dla Ciebie multi > wszystko, spokojnie :D

Opublikowano

TitanFALL coś słabo. Ciekawe jak liczba preorderow na konsole wygląda w Europie. :)

Opublikowano

Killzone i tak sprzeda sie rownie slabo jak wszystkie crapowate poprzednie czesci i beda dawac multi za darmo aby kogos w lobby spotkac

Opublikowano

Takie małe zainteresowanie Titanfallem na XO to jakaś tam szansa na wersję na PS4. EA raczej nie pozwoli sobie na zmarnowanie milionów wrzuconych w produkcję. Miałbym powód, żeby kupić PS4

Opublikowano

Coś ciężko mi uwierzyć, że Killzone ma prawie tyle preorderów co BF4 i CoD. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że TitanFall ma tyle preorderów co Knack i że więcej preorderów ma Ryse czy Dead Rising 3. Dziwnie też wygląda liczba preorderów na Forza 5 - na 500 tys. konsol 90 tys. zamówień, gdy tyle to bywało na poprzednie Forzy (wedle danych VGC) na X360 z bazą kilkudziesięciu mln użytkowników.

No ale to dane z VGC :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Ja rozpoczynamy swoją przygodę od Atari, C64 czy Amigi, miałem wszystkie konsole oprócz N64 i Wii, a więc oznajmić chce, PlayStstion król i władca świata, a dzieciarnia która jako pierwszą konsole dostała xboxa niech poprosi o bana. To jest forum PSXekstrim, a nie amerykańskadymarkabezgierekstrim.

A ja zaapeluje by ludzie jak ty zrobili przysluge ludzkosci i sie zabili :)

Opublikowano

Coś ciężko mi uwierzyć, że Killzone ma prawie tyle preorderów co BF4 i CoD. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że TitanFall ma tyle preorderów co Knack i że więcej preorderów ma Ryse czy Dead Rising 3.

No ale to dane z VGC :P

Masz lepsze dane ? Zapraszamy, zapraszamy.

Killzone i tak sprzeda sie rownie slabo jak wszystkie crapowate poprzednie czesci i beda dawac multi za darmo aby kogos w lobby spotkac

2.5 mln pre - orderów ( w samych USA ) to absolutny rekord serii.

Edytowane przez aphromo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.