Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

to w takim razie jaka jest miara zwycięstwa w tej generacji? No bo w poprzedniej ilość się nie liczyła (bo wii więcej sprzedało), w tej ilość eksów nie (bo xbox ma więcej) kurde no cięzko was ogarnąć.

PS3 miało więcej lepiej ocenionych ex'ów z przedziału 70-100 na MC, do tego miało ex'a jako grę roku, ex'y wygrywały rok w rok nagrodę za grafikę roku. Wii przyjęliśmy że traktujemy jako past gena i konkurowało z PS2 (z którym sprzedażą przegrało). PS3 ma lepszą (a wg. niektórych źródeł równą) sprzedaż co X360, choć to PS3 zdobyło dwa kluczowe rynki z trzech (Japonię i Europę, oprócz USA), i żeby tego było mało miało premierę rok później od X360. PS3 wprowadziło także najbardziej innowacyjną usługę abonamentową w postaci PS+ .

PS3 wygrało z X360, a MS spoczął na laurach, zaczął failować i patrząc na obecną generację to w sumie ta passa trwa.

haha, czemu ty zawsze tę mantrę powtarzasz "więcej lepiej ocenionych eksów z przedziału 70-100 na mc'' TERAZ KUR.WA NAGLE 70? Bo co Killzone SF ma średnią 73 to już nagle liczy się od 70, wcześniej było od 80. Handluj z tym, że ps3 przegrało z kretesem przeszłą już generację, to że sobie będziecie klapersy wybierać pod jakimi kategoriami może wygrać to niczego nie zmienia. 

Przegrało czym? Ilością eksów klasy AAA, których przynajmniej połowa ocen recenzentów to 8+ wzwyż? A może tymi, które ostatecznie i tak tarfiły pod strzechy ps3? (Mass Effect, BioShock , Dead Or Alive 5)?  8)

Darmowym multiplayerem? Darmowymi gierkami z nieobowiązkowego Ps Plusa?

Jedyne czym naprawdę przegrało to usługi multimedialne - co dla graczy nie ma większego znaczenia. No ale hej - do żadnego abonamentu nikt pragnących rozrywek online użytkowników ps3 nie zmuszał, więc to chyba logiczne że Sony wypadło tutaj słabiej.

Oraz przez pierwsze 3 lata odstawało wykonaniem gier multiplatformowych,  bo w ostatnich latach różnice praktycznie się zatarły (vide; RE5-6, seria Dead Space, RDR, seria BIoShock, GTA V, FC3, itp)

Wystarczy tylko spojrzeć na ostatni rok:

- TLOU

- Dragon's Crown

- Ni No Kuni: Wrath Of The White Witch

- Gran Turismo 6

- Sly Cooper: Thieves In Time

- God Of War: Ascension

- Beyond 2 Souls 

To tylko najbardziej reprezentatywne przykłady z dwudziestu najważniejszych eksów na ostatni rok panowania PS3.

X-Box 360 poległ, kiedy zorientował się że więcej zarobi nie na was hardkorowych graczach, a casualach. Stąd ochłapy, Z których wartościowe tytuły można od 2011 policzyć na palcach jednej dłoni.

Pierwsze 4 lata należały do MS. Ostatnie do Sony. Porównanie sprzedaży ciężko ustalić, ale wygląda na to że Sony zbliżyło się do osiągnięć z każualowanego i młodszego od niej o rok Iksa, a w ciągu paru najbliższych lat go prześcignie dzięki rynkowi Am. Łacińskiej.

Ale zwyciężyła większa ilość i różnorodność bardzo dobrych produkcji AAA oraz Indie na ps3.

Ps Nie każdy użytkownik ps3 lubi serię Uncharted i Gran Turismo. T.j. i nie każdy użytkownik X-Boxa Gearsy i Forzę. Na miejscu tych ostatnich byłbym solidnie w(pipi)ionym użytkownikiem tej maszynki już od 3 lat.  :D

Edytowane przez nobodylikeyou

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 748,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano
A może tymi, które ostatecznie i tak tarfiły pod strzechy ps3? (Mass Effect, BioShock , Dead Or Alive 5)?  8)

Wymienić mam serię gier, które Playstation straciło na wyłączność w mijającej generacji na rzecz Xboxa?

Darmowymi gierkami z nieobowiązkowego Ps Plusa?

XBL Gold w takim wypadku też jest darmowy.

Opublikowano

No pisanie "darmowe gry z plusa" mnie rozwala. Zapewne abonament każdy dostał za darmo od Sony. ;D

Opublikowano

Ja to jestem ciekaw tych wszystkich super exów ps3 bo poza Uncharted i Demons Souls nie widzę ani nic ciekawego, ani nic co mogłoby konkurować z flagowymi seriami 360. Zaraz ktoś pewnie tu z killzonem czy innym inFamous wyskoczy. Nie dzięki. 

Opublikowano

A może tymi, które ostatecznie i tak tarfiły pod strzechy ps3? (Mass Effect, BioShock , Dead Or Alive 5)?  8)

Wymienić mam serię gier, które Playstation straciło na wyłączność w mijającej generacji na rzecz Xboxa?

Mazzeo, ale o czym ty do mnie piszesz? Serie Final Fantasy, Resident Evil, Tekken, Devil May Cry, to dzisiaj taka spier*dolina wzgledem swoich wielkich poprzedników, że szkoda gadać. Ja dla mnie żaden argument, tym bardziej że żadna z tych produkcji nie była nigdy czasowym eksem, ani dla jednej ani dla drugiej strony. 

Poległy z kretesem za to próby utrzymania przez MS przy sobie takich hiciorów jak Mass Effect 1, czy ikona bijatyk X-Boxa; Dead Or Alive. BioShock 1 już w 2008 był w rękach Sony. Nie wiem zaskocz mnie np. konwersją jakiegoś głośnego hitu z ps3, który po roku, dwóch wpłynął do portu Mikromientkich?

Sam sobie odpowiedz na to pytanie ; Jak choojowo byś się czuł jako gracz od 2011, gdyby nie kręciły Cie serie GoW i Forza? 

Darmowymi gierkami z nieobowiązkowego Ps Plusa?

XBL Gold w takim wypadku też jest darmowy.

Różnica jest taka że online mamy bez potrzeby zabawy w abonament. Plus to bajer dodatkowy i bardzo opłacalny. Zarówno na nasze ps3 jak i Vitę. Ale żadna tam konieczność. 

Opublikowano

Ikona bijatyk xboxa 

DOA1 Saturn/PSX

DOA2 DC/PS2

DOA3 i 4 X1/X360

Prawie to samo co Tekken, ktory wychodzil tylko konsole Sony.

PS. DOA4 >>>>>> DOA5

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Ja to jestem ciekaw tych wszystkich super exów ps3 bo poza Uncharted i Demons Souls nie widzę ani nic ciekawego, ani nic co mogłoby konkurować z flagowymi seriami 360. Zaraz ktoś pewnie tu z killzonem czy innym inFamous wyskoczy. Nie dzięki. 

Sprawdź sobie oceny wyżej wspomnianych. plus te zawarte poniżej

http://uk.ign.com/articles/2013/03/07/the-20-playstation-3-exclusives-of-2013?page=4

Dodaj do tego The Journey, serie Infamous, Gran Tursimo, Resistance, Little Big Planet, MotorStorm i z 20 innych tytułów, których nie chcę mi się teraz przytaczać.

I najważniejsze: Obczaj ich oceny na GameRankings i Metacritic (zarówno recenzentów jak i graczy).

Widzisz to że Tobie np. podoba się tylko DS i seria Uncharted, dla Mazzzeo I blubera, jako fanów MS nie ma żadnego znaczenia i sami dużo wyżej stawiają np. TLOU. Wszytko to kwestie subiektywne. Ja np. mam kompletnie wyebane na serię Gran Tursimo, ale podaje ją jako przykład po prostu bdb. serii - bo wiem jakie oceny zbiera wśród fanów takich produkcji/ gatunku.

Innymi słowy Twoja bardzo subiektywna opinia oraz gust nie mają tu żadnego znaczenia.

@ suteq: 

No pisanie "darmowe gry z plusa" mnie rozwala. Zapewne abonament każdy dostał za darmo od Sony. ;D

Czy mógłbyś nam przybliżyć ile miesięcznie wydałbyś na pudełkowe wersje nowych (średnio 3 gier na ps3 co miesiąc w Plusie) bez tego abonamentu?  8)

Opublikowano

Skąd mam wiedzieć ile bym wydał? To raz.

Dwa. Nie muszę czekać 2 lata aż gra będzie w plusie tylko ją kupuję np. 3 tygodnie po premierze za 150zł i sprzedaję ze stratą 10zł. Gram w grę KIEDY chcę, a nie czekam jak Mendrek kiedy Sony rzuci mu kolejną grę.

Trzy. Mogę sobie też kupić na PC gdzie jest taniej na premierę, a wyprzedaży to już w ogóle(dzisiaj B:I za 7,5 ojro, a gra ma kilka miesięcy) i grę mam NA ZAWSZE, a nie do końca abonamentu, ściągam i gram kiedy tylko zechcę. ;)

Po czwarte mało kiedy jest do ogrania 3 gry warte uwagi na miesiąc, chyba jedynie w październiku, aczkolwiek w tym roku straszna tragedia jeśli chodzi o jesienne gry. :confused:

Plus to świetna usługa i jak ktoś ją ma to spoko, ale niech nie pisze, że "DARMOWE gry", bo nie są darmowe tylko w bardzo niskiej cenie, ale jednak zapłaciłeś za to z GÓRY i nie wiesz co będzie. Mi to kompletnie nie pasuje.

Edytowane przez suteq

Opublikowano
Mazzeo, ale o czym ty do mnie piszesz? Serie Final Fantasy, Resident Evil, Tekken, Devil May Cry, to dzisiaj taka spier*dolina wzgledem swoich wielkich poprzedników, że szkoda gadać. Ja dla mnie żaden argument, tym bardziej że żadna z tych produkcji nie była nigdy czasowym eksem, ani dla jednej ani dla drugiej strony.

Zabawne, bo taki Dead or Alive to klasyk nad klasyki i wielka strata Xboxa. A Beyond to mega hicior rozumiem?

Sam sobie odpowiedz na to pytanie ; Jak choojowo byś się czuł jako gracz od 2011, gdyby nie kręciły Cie serie GoW i Forza?

Retoryka godna Mednrka. Jakbym miał jedynie PS3 to bym dopiero chuyowo się czuł. KZ3 - zawód, UC3 - zawód, Infamous 2 - może być, 2012 rok pominę z litości milczeniem bo co miesiąc Sony wydawało jakąś (pipi)nę która potem trafiła do PS+, 2013 rok to Ascension który mocno odstaje od GoWIII no i TLOU, który sprawił że kupiłem sprzęt. Tymczasem na X360 gram w Girsy 3 do dziś (nie dlatego że nie ma w co tylko dlatego że gra to 10/10), potem był obfity w gry z XBLA 2012 rok (z Mark of the Ninja na czele) zakończy świetnym racerem Horizon i zayebistym Halo 4. Jak mnie wku.rwia takie wmawianie "tylko forza halo i girsy", a tytuły na Sony wydaje na przemian Uncharted z Killzonem i już jest spoko.

Opublikowano

No w takim wypadku to może i tak. Mnie wzdryga na sam widok tej serii po 5 częściach.

Mnie też już też. Może wrócę jak dadzą interesujące mnie realia (w sumie z tego powodu napaliłem się w swoim czasie na 3) albo zmodyfikują formułę (marzy mi się coś w stylu ostatniego Hitmana, z możliwością unikania walki i zróżnicowanymi sposobami na zabicie celu). Nie żeby z osobna były to słabe gry, tylko seria jako całość na razie mi się przejadła.

Co do 360 - zgadzam się z tym, że MS wypuścił w 2005 mocny sprzęt do grania dla prawdziwych graczy, z najlepszym padem generacji i najlepszą usługą online, po czym od czasu avatarów i później Kinecta obrał odmienną politykę przypieczętowaną One.

Opublikowano

Podpowiem; 3-krotnie więcej niż za miesięczny abonament w Plusie. 

Na gry w Plusie nie czekasz 2 lata, a często poniżej roku (w skrajnych sytuacjach jeszcze krócej. Jak się nazywał ten zacny sandbox w klimatach Honkongu i sztuk walki?)

Zreszta powiem wprost ja tam w plusa mam też wyebane, ale mając szybsze łącze oraz Vitę - byłby to niezły deal. Nie w każdym miesiącu (jak sam piszesz), co prawda, ale co 2-4 jak najbradziej. 

Opublikowano

MaZZ, ale sam wymieniłeś głównie Halo, Girsy i Forze właśnie.

Opublikowano

Różnica jest taka że online mamy bez potrzeby zabawy w abonament. Plus to bajer dodatkowy i bardzo opłacalny. Zarówno na nasze ps3 jak i Vitę. Ale żadna tam konieczność. 

Szkoda że już na ps4 jest potrzebny ten plusik :]

Opublikowano

@nobodylikeyou

Nie 3-krotnie więcej, bo kupuję grę, przechodzę, sprzedaję, nie trzymam jej. Tracę 10 zł na jednej grze. Ogrywam powiedzmy 20 gier rocznie nówek i wychodzi mi to samo co abonament, ale gram w to co chcę, a nie to co jest aktualnie w "darmowej" ofercie. Sorry, dla mnie to o wiele lepszy deal niż abonament "w ciemno". ;)

Poza tym po pół roku dostajesz gry, które zwyczajnie się nie sprzedały więc to normalne, że wylądują w plusie, zawsze to dodatkowe $$$ dla wydawcy. Ale dlaczego nie ma po pół roku takiego TR albo Bioshocka tylko jakieś średnie Remember Me? Hm? ;)

Opublikowano

Retoryka godna Mednrka. Jakbym miał jedynie PS3 to bym dopiero chuyowo się czuł. KZ3 - zawód, UC3 - zawód, Infamous 2 - może być, 2012 rok pominę z litości milczeniem bo co miesiąc Sony wydawało jakąś (pipi)nę która potem trafiła do PS+, 2013 rok to Ascension który mocno odstaje od GoWIII no i TLOU, który sprawił że kupiłem sprzęt. Tymczasem na X360 gram w Girsy 3 do dziś (nie dlatego że nie ma w co tylko dlatego że gra to 10/10), potem był obfity w gry z XBLA 2012 rok (z Mark of the Ninja na czele) zakończy świetnym racerem Horizon i zayebistym Halo 4. Jak mnie wku.rwia takie wmawianie "tylko forza halo i girsy", a tytuły na Sony wydaje na przemian Uncharted z Killzonem i już jest spoko.

Dlaczego "godna Mendrka"? Aż tak brakuje Ci argumentów? Pisałem to wcześniej, napisze ponownie:

Wszytko to kwestie subiektywne. Ja np. mam kompletnie wyebane na serię Gran Tursimo, ale podaje ją jako przykład po prostu bdb. serii - bo wiem jakie oceny zbiera wśród fanów takich produkcji/ gatunku. 

Dobra to może inaczej wyobraż sobie że taki w(pipi)iający nobodylikeyou pisze ci teraz coś takiego:

"Retoryka godna Mednrka. Jakbym miał jedynie X-Boxa to bym dopiero chuyowo się czuł. Halo4 - zawód, Forza - zawód, GoW3 - może być, Lata 2011-2013 rok pominę z litości milczeniem."

Mocne c'nie?

Właśnie taką "moc" ma Twój argument. Widzę że ten rok 2012 to chyba jakaś brzytwa fanów X-Boxa. To chooj że od 3 lat MS ma nas w doopie, a wy w ciągu zaledwie jednego dostajecie 20 tytułów, z czego połowa to gry na "8 wzwyż", wg metacritic, czy gamerankings. Grunt że 2012 mieliście słaby!

<powstrzymuje_się_od_złośliwych_emotiokonów>

Jak mnie wku.rwia takie wmawianie "tylko forza halo i girsy"

Bo za dużo po za nimi tytułów na 8 w górę chyba nie mieliście w ciągu ostatnich 3 lat, co?

A Beyond to mega hicior rozumiem?

Średniak na 6+ max, "..ale rozumiem że niższej klasie może się podobać" (by Milan Style)

Opublikowano

apropo, skoro dla sony plus to czysty zarobek, hajlajf i żadna tam organizacja charytatywna, to dlaczego microsoft serwuje w games with gold taką huynie ? 

rok 2013 dobitnie już pokazał, kto rządzi w temacie eksów. nawet jak w 2014 dojdą kolejne, to xboty dalej będą przekonywać, że nie, bo ich te gry nie interesujo i kochają tylko girsy 10/10. patologia

Opublikowano

MaZZ, ale sam wymieniłeś głównie Halo, Girsy i Forze właśnie.

Niech wydają do porzygu bo to czołowe tytuły w swoich gatunkach, nie będę się podniecał exami Sony jak Mendrek czy nobodylikeyou tylko z samego faktu że to exy. Jak ktoś nie lubi God of War, Uncharted czy Killzone to też można powiedzieć że nie ma czego szukać na PS3, zaraz ktoś wyskoczy z jakimiś exami, metacriticiem i hd reedycjami, ale wtedy moge przytoczyć ogromną bibliotekę gierek z XBLA w które też warto zagrać i nawet kupić konsolę. nobodylikeyou próbuje mi wmówić jaką to miałem chuynię grając na X360, boże bo niby tyle exów na PS3, ale ja miałem PS3 i to co mnie interesowało ograłem - wystarczy zerknąć tu na dole do profilu PSN. Dużo tego nie było. Szkoda że 2012 rok w wykonaniu Sony jest wygodnie pomijany.

A to co było w tym roku też mam gdzieś, bo na X360 był 1 ex warty ogrania a na PS3 raptem dwa. Za to multiplatform od groma. I jako gracz czuje się dobrze bo mając X360 w 2013 roku nie nadążam za ograniem tego co wychodzi. Ja gram w gry a nie exy jak fani Sony.

Bo za dużo po za nimi tytułów na 8 w górę chyba nie mieliście w ciągu ostatnich 3 lat, co?

Było tego więcej, szczególnie na XBLA. Dobrych gier, a nie srAAA gierek w prostackich rynnach.

Wytłumacz mi po co mam grać w exy PS3 na 7-8, skoro mogę grać w multiplatformy na 9 i więcej? No nie kumam tego wytłumacz mi.

Opublikowano

Jak ktoś nie lubi God of War, Uncharted czy Killzone to też można powiedzieć że nie ma czego szukać na PS3

śmiechłem

Opublikowano

Niech wydają do porzygu bo to czołowe tytuły w swoich gatunkach, nie będę się podniecał exami Sony jak Mendrek czy nobodylikeyou tylko z samego faktu że to exy. Jak ktoś nie lubi God of War, Uncharted czy Killzone to też można powiedzieć że nie ma czego szukać na PS3, zaraz ktoś wyskoczy z jakimiś exami, metacriticiem i hd reedycjami, ale wtedy moge przytoczyć ogromną bibliotekę gierek z XBLA w które też warto zagrać i nawet kupić konsolę. nobodylikeyou próbuje mi wmówić jaką to miałem chuynię grając na X360, boże bo niby tyle exów na PS3, ale ja miałem PS3 i to co mnie interesowało ograłem - wystarczy zerknąć tu na dole do profilu PSN. Dużo tego nie było. Szkoda że 2012 rok w wykonaniu Sony jest wygodnie pomijany.

Tzn. jarać się tylko dlatego  że kolejny ex na PS3 ? Że niby jakby Uncharted był multiplatformą to od razu 3/10 ? Teraz nie rozumiem o co kaman.

Opublikowano

Przed zakupem PS4 postanowilem sobie odswiezyc Gearsy i Uncharted (czesci trzecie). Gyrosy polecialy momentalnie, tak dobrze mi sie gralo, az zachcialo mi sie kupic Judgement (no ale potem przypomnialem sobie, ze robili jak partacze z naszego kraju). Natomiast jezeli chodzi o U3 to bylo ciezko, gdyby nie oprawa i chec sprawdzenia jak to wyglada na nowym TV nie doszedlbym nawet do Jemenu <rzyg>. 

Edytowane przez Ins

Opublikowano

po prostu mazeo obchodzą 3 gatunki na krzyż. ma czym postrzelać, ma czym pojeździć, czego chcieć więcej

Natomiast jezeli chodzi o U3 to bylo ciezko, gdyby nie oprawa i chec sprawdzenia jak to wyglada na nowym TV nie doszedlbym nawet do Jemenu <rzyg>. 

wylałeś już tyle hejtu na serię uncharted, że nie wiem po co znowu to odpalasz. jesteś masochistą ?

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

A klapow obchodza tylko exy, gdy to multiplatformy rzadzily cala generacja.

Opublikowano

Patrząc na ludzi, którzy mają tylko PS3 przez całą generację to widzę taki umysłowy opór do uświadomienia sobie jaką potęgą jest XBLA i że gry jakie MS tam wpuścił po 10-20$ są bardzo często lepsze niż te pudełkowe produkcje na wyłączność od Sony. To często produkcje, w które gra się po kilkanaście - kilkadziesiąt godzin, to zupełnie inna półka niż produkcje pokroju Journey.

Zatwardziali fani Sony słyszeli chociażby o czymś takim jak State of Decay?

Ignorancja to ciężka sprawa. Ja bym powiedział, że mamy tu masochistów i graczy, tych drugich pozdrawiam :)

Edytowane przez Pacquiao

Opublikowano

Tzn. jarać się tylko dlatego  że kolejny ex na PS3 ? Że niby jakby Uncharted był multiplatformą to od razu 3/10 ? Teraz nie rozumiem o co kaman.

Nie, tu nie chodzi o Uncharted konkretnie tylko o tonę gier na PS3 które istnieją tylko w listach w konsolowych wojenkach, bo przychodzi co do czego to garstka ludzi je kupuje i magicznie trafiają do Plusa albo platinium hits. Chodzi o te kretyńskie stwierdzenia o które czytam od miesięcy (jak nie lat), że "na X360 nie ma w co grać", bo multiplatformy się nagle przestają liczyć, tylko exy, najlepiej AAA albo jeszcze lepiej AAA+ lub AAAA. I nieważne, że ogromna większość tych exów pada na kolana przed multiplatformami.

Skoro więc nobodylikeyou piszę, że serie Final Fantasy, Resident Evil, Tekken, Devil May Cry są (pipi)nami teraz, to ja mogę stwierdzić, że exy na PS3 to worek (pipi)n z paroma perełkami wartymi zagrania i kupna sprzętu.

po prostu mazeo obchodzą 3 gatunki na krzyż. ma czym postrzelać, ma czym pojeździć, czego chcieć więcej

po pierwsze nieprawda, po drugie... nic ci do tego jakie ja gatunki lubię.

Opublikowano

To często produkcje, w które gra się po kilkanaście - kilkadziesiąt godzin, to zupełnie inna półka niż produkcje pokroju Journey.

jeden z tych suchych argumentów, gra jest lepsza, bo sie w nią dłużej gra. ekstra. słyszałem, że multi w girsach starcza na 500 godzin - 15/10

po pierwsze nieprawda, po drugie... nic ci do tego jakie ja gatunki lubię.

ale jednak wyrokujesz w co warto zagrać, a w co nie. co z ciebie za wyrocznia 

zapomniałem że grasz jeszcze w rpg, ale tylke w te, gdzie jest czym postrzelać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.