Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Vaio nigdy nie miało konkurować z Apple. Oni konkurowałi z Samsungiem (głównie), z Asusem, z HP (chociaż to mniej), chcieli nawet podpisać umowę partnerską z Lenovo, ale wycofali się z tego. Bardzo dobrze - Vaio jest bardzo marną odnogą Sony. Ich laptopy były za drogie w stosunku do tego, co miały, tandetne, szybko się psuły i w dodatku kosztowały krocie za to, że co? Że to Sony? Im na dobre wyjdzie, jak z tego Vaio zrezygnują, ja płakać nie będę, miałem trzy laptopy tej firmy wśród najbliższej rodziny i każdy z nich sprawiał problemy (psuł się, zwieszał, przegrzewał).

Muszą poprawić jakość swoich produktów, zwiększyć zysk, wypuścić na rynek lepsze i bardziej dochodowe produkty.

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 745,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

To Smartphony tez ma porzucić bo nie mają szans na taką sprzedaz jak iPhone ? Inna polka jakości ? Mądra polityka firmy ? Jeszcze bym Vite porzucił bo inna polka jakosci niz 3DS. Jak tniemy koszty to tniemy a nie "madra polityka firmy".

Opublikowano

Bardzo ciekawe jest to w jaką stronę ewoluuje rynek PC. Samsung też ma się podobno wycofać z tradycyjnych laptopów, a produkować ma tylko Chromebooki. Te firmy wyrosły na tym rynku, teraz muszą szukać zysków w segmencie mobile, który totalnie przetransformował w ostatnich 7 latach. Apple dominuje rynek mobile, z roku na rok sprzedaje też coraz więcej Maców, ich dominacja elektroniką jest zatrważająca biorąc pod uwagę, że nie konkurują ceną.

Opublikowano

Vaio nigdy nie miało konkurować z Apple. Oni konkurowałi z Samsungiem (głównie), z Asusem, z HP (chociaż to mniej), chcieli nawet podpisać umowę partnerską z Lenovo, ale wycofali się z tego. Bardzo dobrze - Vaio jest bardzo marną odnogą Sony. Ich laptopy były za drogie w stosunku do tego, co miały, tandetne, szybko się psuły i w dodatku kosztowały krocie za to, że co? Że to Sony? Im na dobre wyjdzie, jak z tego Vaio zrezygnują, ja płakać nie będę, miałem trzy laptopy tej firmy wśród najbliższej rodziny i każdy z nich sprawiał problemy (psuł się, zwieszał, przegrzewał).

Muszą poprawić jakość swoich produktów, zwiększyć zysk, wypuścić na rynek lepsze i bardziej dochodowe produkty.

Po raz pierwszy nie zgodze sie z toba do konca

Cenowo Vaio nie moglo konkurowac ani z samsungiem ani z asusem ani tym bardziej z HP bo laptopy tych firm byly o 20-30% a w przypadku HP nawet z 40% tansze od laptopow Vaio, laptopy Vaio wyroznial tylko design i pare userfriendly rozwiazan, nie jestem pewny czy to Sony jako pierwsze nie wprowadzilo podswietlanej klawiatury.

Laptopom Sony bylo blizej do komputerow Apple niz do Asusa czy HP, i nie mowie tu o jakosci czy rozwiazaniom a ogolnie o cene i innowacyjnosc zastosowan tak jak kolorowe obudowy ktore pozniej zaczela kopiowac kazda marka.

Opublikowano

Zgodzę się, że pewne rozwiązania można przyporządkować do konkurencji z Apple, ale to jednak dalej nie było to - oni byli na rozdrożu, na pograniczu, bo oferowali zbyt drogie produkty względem konkurencji (przez, być może chęć wypracowania ekskluzywności swojej marki), a jednocześnie to nie było drugie Apple. Wiele im do tego brakowało. Dlatego nie mogli się zdecydować, w którym kierunku podążać i ostatecznie nikt nie potrafił jasno doprecyzować czym właściwie są laptopy Vaio. Ludzie nie widzieli różnicy na korzyść Vaio, kiedy obok mieli Samsunga, czy HP. A już nie wspomnę o Apple. Widzieli za to ogromną różnicę cenową, za niewspółmierne do tego wyposażenie ;)

Opublikowano

Kopiowali od Apple jak się da, nie znaczy że z nimi konkurowali. Rynek PC ma ogromną konkurencję i z tamtymi producentami konkurowali przenosząc na niego rozwiązania czerpane od Apple, ale Apple jako takie na swoim rynku desktopów i laptopów konkurencji nie ma. Jako jedyne oferuje Mac OS X, więc nie mamy spośród czego wybierać.

Opublikowano

Zawsze myślałem ze Vaio jest najlepszą alternatywą jeśli ma się pieniądze, a nie chce przepłacać za logo jabłka i w ogóle chce się porządne hardware pod Windowsa.

Opublikowano

Zawsze myślałem ze Vaio jest najlepszą alternatywą jeśli ma się pieniądze, a nie chce przepłacać za logo jabłka i w ogóle chce się porządne hardware pod Windowsa.

Przeplacanie za logo jablka to w mojej opinii mit, owszem placi sie wiecej, ale dostaje sie rowniez wiecej niz u konkurencji.

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Może od czasu kiedy IBM przestał robić lapki.

Opublikowano

To jest CW, a nie Laptop Wars. Wieje nudą. Chociaż ciągłe śmianie się z nextgenów(z jednego więcej niż z drugiego) też stało się nudne. :(

Chyba pora na nową odsłonę tematu.

Opublikowano

Nie, nie, bo mój temat ma już tyle stron :(

Opublikowano

Przeplacanie za logo jablka to w mojej opinii mit, owszem placi sie wiecej, ale dostaje sie rowniez wiecej niz u konkurencji.
Na co dzień spotykam ludzi, którzy zapłacili za MacBooki 3x tyle ile ja za swojego Samusnga i używają je do tych samych celów i nawet identycznych programów.
Opublikowano

Ja po zakupie Macbooka Air niemal kompletnie zrezygnowałem z Windowsa - Mac jest po prostu szybszy, lepszy, wszystko masz pod ręką, wszystko działa, nic się nie zwiesza - genialny system. Kupno jakiegokolwiek Maca jest dla mnie w 100% uzasadnione, choćby ktoś robił na nim to samo, co można robić na kompie z Windowsem za 1500 zł.

Wracając do tematu:

Sony sprzedało 5 milionów PS4!

Gdzieś tu mialem tego newsa cholera.

Opublikowano

Świetna wiadomość, to znaczy że zostało około pół miliona do Wii U. MS musi zakasać rękawy.

Pomyśleć że to wszystko dzięki niższej cenie i lepszej rozdziałce w multiplatformach, no może Plus swoją cegiełkę dołożył.

Order 1866 w 1080p 30 FPS

http://gamingbolt.com/the-order-1886-will-run-at-30fps-and-1080p-on-the-ps4

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Jakby ta gra jakoś niesamowicie wyglądała na screenach to może bym zrozumiał. Na razie mamy przeciętną grafikę, pasy + 30 fps = dalej nie ma po co zmieniać generacji.

Opublikowano

Na co dzień spotykam ludzi, którzy zapłacili za MacBooki 3x tyle ile ja za swojego Samusnga i używają je do tych samych celów i nawet identycznych programów.
Obstawiam ze jakosc matrycy w Samsungach nie jest na takim poziomie jak w Macbooku, obstawiam ze Samsung nie jest wykonany z aluminium, obstawiam ze bateria w tym samsungu nie trzyma w polowie tak dobrze jak w Macbooku, obstawiam ze rozdzielczosc matrycy rowniez nie jest tak duza jak w Macbooku,i wiem ze nie ma w Samsungu OSXa, systemu ktory stabilnoscia zjada Windowsa.

Ps. Ciekawe ile X1 sie sprzedalo.

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Mylisz sie.

Ja po zakupie Macbooka Air niemal kompletnie zrezygnowałem z Windowsa - Mac jest po prostu szybszy, lepszy, wszystko masz pod ręką, wszystko działa, nic się nie zwiesza - genialny system. Kupno jakiegokolwiek Maca jest dla mnie w 100% uzasadnione, choćby ktoś robił na nim to samo, co można robić na kompie z Windowsem za 1500 zł.

Wracając do tematu:

Sony sprzedało 5 milionów PS4!

Gdzieś tu mialem tego newsa cholera.

Moze kiedys tak bylo - teraz wystarczy jakikolwiek dysk SSD, Windows 7/8 i nie ma mowy o jakiejkolwiek przewadze w szybkosci, brak mozliwosci odpaleniu paru aplikacji na raz, w tle u mnie Maci w ogole wyklucza. Komputer na i3 z pamiecia 2 GB badz wiecej (w koncu to juz sa naprawde male koszty) i SSDku zasuwa tak samo szybko jak wasze MACi.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Też mam dysk SSD w kompie i Windowsa 8 (przez co system odpala się dosłowie 3 sekundy) i jestem w pełni świadom tego, co mówię - najnowszy Macbook Air (i Mavericks) działa jeszcze szybciej i znacznie stabilniej. Jak to brak możliwości odpalenia paru aplikacji w tle na raz? O czym Ty mówisz? W pracy często na Macu śmigał Final Cut, Episode, Automator, Safari, muzyka i dodatkowo jeszcze zgrywałem ogrom plików na macierz jednocześnie i zero zwiech, problemów, komplikacji.

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

Świetna wiadomość, to znaczy że zostało około pół miliona do Wii U. MS musi zakasać rękawy.

Pomyśleć że to wszystko dzięki niższej cenie i lepszej rozdziałce w multiplatformach, no może Plus swoją cegiełkę dołożył.

bełkot marketingowy, wlasnie przez te pasy ta gra nie ma technicznego prawa chodzic w 1080p

Opublikowano

Co wy robicie na tych kompach, ze dzialaja wam "niestabilnie"?

Ja mam archaicznego kompa sprzed 6 lat, zawsze kilka programow wlaczonych naraz, dziala plynnie i nigdy sie nie zwiesza.

Edytowane przez Dave Czezky

Opublikowano

Jakby ta gra jakoś niesamowicie wyglądała na screenach to może bym zrozumiał. Na razie mamy przeciętną grafikę, pasy + 30 fps = dalej nie ma po co zmieniać generacji.

Po pierwsze, kwestia gustu - dla jednego wart, dla drugiego niewart.

Po drugie - screeny z neta + lapek naprawdę niewiele pokazują nt. jakości grafiki - przerabiane od premiery next genów 1500 milionów razy. Ergo - ci co nie mają - narzekają, ci co mają konsolę w domu - chwalą grafikę. I nie jest to finalny build.

Po trzecie pasy - jak oglądam film to zapominam o nich po 5 min, obstawiam że tu będzie podobnie. Ale to może być duża wada fakt.

30 FPS mi pasuje w takiej grze.

Zresztą, moim zdaniem ta gra obroni się czymś innym.

Opublikowano

3s to całkiem satysfakcjonujący wynik. Nie wiem czy potrzebuję 4.5k zł by sprawdzić jak może być szybciej o tę sekundę. Do sprzętu Apple podchodzę troszkę jak do gadżetów, które chcę mieć, ale są za drogie jak na zabawkę.

Opublikowano

bełkot marketingowy, wlasnie przez te pasy ta gra nie ma technicznego prawa chodzic w 1080p

już sie kiedyś kłóciłem o to z kimśtam, mozesz poszukać :D

Opublikowano

Ja to bym macbooka air przytulił, przecudowne są. A jak widzę jak kumpel tego używa, to wydaje mi się, że produktywność i wygoda są o klasę wyżej od Windowsa.

Opublikowano

Co wy robicie na tych kompach, ze dzialaja wam "niestabilnie"?

Ja mam archaicznego kompa sprzed 6 lat, zawsze kilka programow wlaczonych naraz, dziala plynnie i nigdy sie nie zwiesza.

Ja od zawsze mam problemy z Windowsem - nie wiem, co robię źle, czy o co chodzi, ale np. teraz, po 5 miesiącach nagle mój system stwierdził, że... nie pozwoli mi odpalić żadnej gierki, bo choć proces w tle działa, to aplikacja się nie uruchamia. Albo łapie zwiechy, błędy, albo restartuje mi kompa. Wirusów nie wykrywa, chociaż skanuję kompa regularnie, generalnie z moich dotychczasowych doświadczeń - nigdy nie zawiodłem się na Macu. Za to Windows zrobił mnie w ch*ja wielokrotnie.

Raven - touchpad i gesty to mistrzostwo świata. Cholernie wygodne i intuicyjne.

Edytowane przez Maciomaniak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.