Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Featured Replies

Opublikowano
23 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Nie pomyliłeś z CDA?

Masz racje, okładki mi się pomyliły. balon Miałem na myśli ten od CDA.

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Wyświetleń 469,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Porządkami tego nie nazwę, bo zaraz większość z powrotem wyląduje w szafie, ale wspomnienia z dzieciństwa obudziły się we mnie dość mocno. Część pism sobie zachowam, ale Secret Service czy Bajtki musz

• Marzy mi się zrobienie konkurencji dla PSX Extreme:   Tak wziąć te posty i wkleić w "pismo", zrobić 100 stron, przecież to byłby hit (dla forumowiczy na pewno). A dział "właśnie ukończ

• Odwiedzając rodziców postanowiłem posegregować moje stare magazyny: wiele Playów, trochę CD-Action, jeden egzemplarz Neo i Neo+... oczywiście szmatławca najwięcej. Gdzieś poginęły mi Mangazyny i Game

Opublikowano

Ten numer CDA rzeczywiście mocno konsolowy w sumie. 3DS, Zelda, PES6, do tego sporo recenzji opartych na konsolowych wersjach (w tym RE9, NioH 3). Z drugiej strony recenzja takiego Metroid Prime: Beyond mocno spóźniona, bo gra wyszła na początku grudnia. Taki cykl wydawniczy, ale równie dobrze mogli tej recenzji już w ogóle nie robić. Generalnie można poczytać na sraniu.

Z CDA mam taki problem, że tam jest bardzo duża rotacja autorów i mam wrażenie, że w każdym numerze pojawia się co najmniej kilku randomów, których kompletnie nie kojarzę, więc trudno mi uporządkować naszą zbieżność gustów. Równie dobrze mogę przeczytać losową opinię z internetu.

No i fajny kącik z niezależnymi grami, ale wkurwia mnie, że 90% tamtejszych gier to tytuły tylko z PC i połowa to rogaliki i deckbuildery.

Okropnie wąski gatunkowo ten kącik, trzeba go otworzyć na innych autorów.

Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 09:56, Kmiot napisał(a):

Ten numer CDA rzeczywiście mocno konsolowy w sumie. 3DS, Zelda, PES6, do tego sporo recenzji opartych na konsolowych wersjach (w tym RE9, NioH 3). Z drugiej strony recenzja takiego Metroid Prime: Beyond mocno spóźniona, bo gra wyszła na początku grudnia. Taki cykl wydawniczy, ale równie dobrze mogli tej recenzji już w ogóle nie robić. Generalnie można poczytać na sraniu.

Przynajmniej jest ta recenzja, ludzie burzą się, że EU5 w ogóle nie dostało a tłumaczenie redaktora prowadzącego żałosne.

W dniu 25.03.2026 o 09:56, Kmiot napisał(a):

Z CDA mam taki problem, że tam jest bardzo duża rotacja autorów i mam wrażenie, że w każdym numerze pojawia się co najmniej kilku randomów, których kompletnie nie kojarzę, więc trudno mi uporządkować naszą zbieżność gustów. Równie dobrze mogę przeczytać losową opinię z internetu.

Też mam z tym problem. Są świetne nowe nabytki jak UV który pisze doskonale jak i jakieś randomy które wcale nie mają dobrego pióra. Plus niektórzy zwyczajnie nie powinni brać za to kasy. Dobrze, że chociaż nie ma już patyka bo się tego czytać nie dało.

Brakuje mi starych wyrazistych autorów jak Gem, Eld, Czarny Ivan, Allor a zastąpiono tych byczków sojowym late bez charakteru. Generał zmarł a pisał mega dobrze. Dawniej to się w tym game walkerze przepychali, wbijali szpile a teraz jedno wielkie xde.

Pewnie została jeszcze Siekiera (praktycznie mało co pisze), Smuggler (to samo), Kriggor, Cormac (nic nie pisze praktycznie). Niektóre randomy są już po 10 lat ale nie jestem fanem. Do tego widać, że wciągają kolegów od Nintendo bo co drugi o tym pierdoli. Mam Switcha lubię te konsole ale w CDA nie da się tego wazeliniarstwa czytać. Szczególnie w tym specialu.

Do tego czasem odnoszę wrażenie, że ci starzy redaktorzy nie mają czasu pisać do głównego magazynu bo a to retro a to speciale. Przecież oni wydają ostatnio 3x tyle co redakcja PSX.

Ciekszy powrót starych twarzy w magazynie o latach 90.

16 minut temu, grzybiarz napisał(a):

Chyba wesprę projekt…

IMG_7402.jpeg

Bardzo chętnie zamówię.

Opublikowano

Dwa pdfy kupiłem, coś tam o gazetkach jakiś artykuł przeczytałem, ale jednak pismo w łapie lepiej leży niż czytanie na smartfonie :/

Opublikowano

Przeglądałem te spisy treści ekszyna i nie widziałem, albo nie zauważyłem tego patyka żeby coś pisał.

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekP napisał(a):

Kolejny special ekszyna o RPG, 144str ma wyjść w czerwcu.

Trochę ta gatunkowa nisza została przegapiona przez PSXa na rzecz sprzętów dla starych ludzi, a szkoda. )

32 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Brakuje mi starych wyrazistych autorów jak Gem, Eld, Czarny Ivan, Allor a zastąpiono tych byczków sojowym late bez charakteru. Generał zmarł a pisał mega dobrze. Dawniej to się w tym game walkerze przepychali, wbijali szpile a teraz jedno wielkie xde.

Mam to samo. Do tego stopnia, ze CDA juz nie czytam w ogole, nawet juz jubileuszowe numery odpuściłem. reggie

Opublikowano

"CDA się skończyło, jak przestali dawać pełniaki". W sumie we wstępniaku obecnego numeru podobno znowu ochy i achy że są zajebiści itd. Tylko czemu są kwartalnikiem? Dwumiesięcznik się nie spinał? Nikt nie chce kupować, skoro są najlepciejsi? Bo tego nie kumam. W Szmatławcu nikt się po jajcach nie liże, a potrafią wydawać miesięcznik.

A może przez to lizanie nie mają czasu, stąd tylko 4 numery rocznie.

Opublikowano
13 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Dwumiesięcznik się nie spinał?

Dwumiesięcznikiem nie byli nigdy.

Opublikowano

Tam nie chodziło o spinanie tylko chcieli się rozdrobnić i zająć pobocznymi tematami. Naczelny poszedł na yt (dla mnie padaka) i podcast (ok ale ostatni na liscie tych których słucham). Część zajmuje się stroną, druga sklepem i tematami organizacyjnymi, część specjalami, jest retro, kilka speciali rocznie, książki. Samych ludzi od składu mają 3, jednego etatowego korektora. Tam naprawdę pracuje kupa ludzi. Podobnie jak w gry online ale tam były dosyć spore redukcje etatów.

Ja bym wolał zamknięcie tego yt, zmniejszenie ilości dodatkowych tematów i powrót do miesięcznika.

No a najbardziej powrót części ulubionych autorów xd Z tych co zostsli to lubię dwóch, Siekierę, Smugglera a z nowych to UV. Reszta jest mi obojętna.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Z tych co zostsli to lubię dwóch, (...), Smugglera

mog

Opublikowano
3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

Tam nie chodziło o spinanie tylko chcieli się rozdrobnić i zająć pobocznymi tematami. Naczelny poszedł na yt (dla mnie padaka) i podcast (ok ale ostatni na liscie tych których słucham). Część zajmuje się stroną, druga sklepem i tematami organizacyjnymi, część specjalami, jest retro, kilka speciali rocznie, książki. Samych ludzi od składu mają 3, jednego etatowego korektora. Tam naprawdę pracuje kupa ludzi. Podobnie jak w gry online ale tam były dosyć spore redukcje etatów.

Ja bym wolał zamknięcie tego yt, zmniejszenie ilości dodatkowych tematów i powrót do miesięcznika.

No a najbardziej powrót części ulubionych autorów xd Z tych co zostsli to lubię dwóch, Siekierę, Smugglera a z nowych to UV. Reszta jest mi obojętna.

Ten ich kanał na yt to niezla fuszera i kontent pod dzieciaki się zrobił byle algorytm zlapal cringowe wstawki zamiast merytoryki.

Opublikowano

Smuggler to taki typ co potrafi napisać dobry tekst, ale jako redaktor to cham, który wyżej sra niż dupę ma, a każdy kto ma inne zdanie, to się nie zna.

Do tego ma chore kompleksy i daje bany za byle co. Nawet za "nie kupię, bo żaden temat mnie nie interesuje". Tak, dał mi bana za taki komentarz facepalm

Opublikowano
4 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Smuggler to taki typ co potrafi napisać dobry tekst, ale jako redaktor to cham, który wyżej sra niż dupę ma, a każdy kto ma inne zdanie, to się nie zna.

Do tego ma chore kompleksy i daje bany za byle co. Nawet za "nie kupię, bo żaden temat mnie nie interesuje". Tak, dał mi bana za taki komentarz facepalm

Pamiętam go z prowadzenia "listów do redakcji" z innym typem, czasem nieźle szydził z co głupszych korespondencji )

Opublikowano
14 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Siedział na grupie pixela, psycha z waty i odpyskować potrafi tylko w piśmie, jak mu oponent nie może odpowiedziec.

Opublikowano

Gość, ktory wyrobił sobie marke blyskotliwymi ripostami na pocięte listy pisane przez dzieci. facepalm Jak mialem jakies 12-15 lat to mi sie ten niby inteligentny, zgryzliwy styl tez podobał, ale z perspektywy czasu to bylo strasznie creepy.

A o reszcie napisali juz przedmowcy.

Edytowane przez LeifErikson

Opublikowano
Godzinę temu, Shen napisał(a):

Siedział na grupie pixela, psycha z waty i odpyskować potrafi tylko w piśmie, jak mu oponent nie może odpowiedziec.

nic do ciebie nie mam, ale pamiętamy twoje forumkowe historie pod patronem 'psychy z waty' D:

Opublikowano

Ten smuggler to rocznik 63' to nie oczekujecie od typowego boomera, że będzie miał hehe 'dystansik' w internecie.

Opublikowano
20 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Ci to sa takie skamienieliny, ze juz nawet nie pamietam jak pisali. No gem.ini pisal teksty o WoW w ten sposob ze jak sie nie gralo w ten tytul to nie mozna bylo zrozumiec o co chodzi xD Druga fala z Cormaciem, Krigorrem i Siekiera spoko. Trzecia z mlodymi wilkami z Bastianem, Ottonem, Spikainem, Berlinem, uwaga uwaga Papkinem, tez spoko. Kobitki co doszly z nimi rowniez ok, no moze poza 9kier bo jej styl opisywania szczegolowo mechniki gry i tego jak sobie z nimi radzila sa dla mnie niezrozumiale w momencie jak sam tej gry nie ogrywam. Z obecnych to chyba tylko Kicman mnie irytuje tym swoim "bohater lub bohaterka", "gracze i graczki". Chyba suma lewakow w pismie musi byc stala.

No i fakt, ze nagle pojawia sie znikad jakis random i nie wiadomo kto to. Tyle za ja nie lapie jakichs zazylosci z tymi autorami, nie ekumpluje sie z nimi i nie szukam tych z podobnym gustem. Dla mnie liczy sie to jak mi potrafia przekazac info o gierce i tyle. Czy po przeczytaniu tekstu rozumiem czym dany tytul bedzie czy nie, itd. I akurat cda ma raczej ten spokojniejszy, wywazony ton. Ostatnio wrocilem do zaleglych PE i tam niektorzy to az sie poca od emocji w tekscie. Jakbym sluchal 13letniego siebie w rozmowie z kumplem i jaraniu sie ze mozna cos rozwalic, taaaa serio i flaki lataja, noooo, o jaaa ale zaje.biscieeeee. Za stary juz chyba jestem na te wieczne jarango. A do tego poziom stylu miedzy PE a CDA to przepasc (no a przynajmniej u wiekszej liczby autorow). Nie wiem kto puscil tekst Grabary o Nemesisie ale najwyrazniej ktos kto go nie czytal.

Opublikowano

Ktoś pamięta Tipsomaniaka z 2006 "Kompendium grozy"? Tylko czekać na remake w postaci speciala.

Opublikowano

@Mejm Pisałem to na poprzednich stronach. Recki w CDA to topka, dobrze się to czyta i wydaje mi się, że te recenzje są jednak bardziej treściwe niż w PE. Tam czasem po recenzji dalej nie wiem jak w to się gra i czy warto.

Wiele gier dodaję do listy życzeń właśnie po recenzjach. No ale co by nie mowić bardziej do mnie przemawiają recenzje na yt ale tam mam dwa sensowne kanały gdzie w ogóle oglądam arhn bo to dobry poziom i quaza który rozbiera gry na czynniki pierwsze. Jednak te dwa kanały nie ogarniają nawet 10% ciekawych gier wydawanyc. Quaz to w ogóle no ale on prowadzi ten kanał sam. Reszta to masakra, mam jeszcze jeden fajny kanał o indykach indycze opowieści.

Reszta kanałów nie ogarnia czym jest recenzja.

Opublikowano

Akurat recenzji na yt nie ogladam. Bardziej juz jakies materialy podsumowujace czy analizujace po ukonczeniu gry. Jednak pomijajac te aspekty to tej dwojki nie jestem w stanie. Arhna nosowy ton glosu dziala mi na nerwy a quaza nie moge traktowac powaznie przez te przebieranki pod gierke.

Opublikowano
27 minut temu, Mejm napisał(a):

Arhna nosowy ton glosu dziala mi na nerwy a quaza nie moge traktowac powaznie przez te przebieranki pod gierke

A klocucha? Ja go subuje ale szkoda ze juz dorósł i przestał nagrywać