Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytania i porady spożywczo-kulinarne

Featured Replies

Opublikowano

W Polsce są lokale z darmowymi orzeszkami? Chyba tylko jakieś drogie, bo cebulandia by o(pipi)ała wszystko.

  • Odpowiedzi 285
  • Wyświetleń 25,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Gość osiol
    Gość osiol

    Najwięcej bakterii i wszelkiego syfu znajduje się na pieniądzach. Najbardziej higieniczne jest więc opuszczenie lokalu bez płacenia za posiłek.

  • Patelnie? To trochę wyjaśnię: Żeliwne: świetne trzymanie temperatury, naturalne tworzenie się powłoki nieprzywierającej (oczywiście jak odpowiednio się dba o patelnie), bardzo dobrze się nagrzewa do

  • to zupełnie jak jeden z userów forumka

Opublikowano

Tez mam wrazenie, ze bluber mowi o tych z amerykanskich filmow z lat 80.

Opublikowano

Ja mówie ogólnie, że w róznych krajach (w polsce też), trafiałem na orzeszki za free, ale nigdy ich nie ruszam bo tam jest wszystko. 

Edytowane przez _Be_

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Najwięcej bakterii i wszelkiego syfu znajduje się na pieniądzach. Najbardziej higieniczne jest więc opuszczenie lokalu bez płacenia za posiłek.

Opublikowano
  • Autor

Pytanie:

 

Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja?

Opublikowano

PORADA:

 

Polecam jako jedno z warzyw do hamburgerów stosować czosnek askaloński (szalotkę) - nadaje burgerom unikalny smak.

Opublikowano

Ja polecam  ogolnie do potraw dodawanie czegoś oryginalnego, niesprawdzonego . Samo to zawsze  podnosi walory smakowe i  działa  na podświadomość  jedzenie smakuje lepiej  .

Opublikowano

Pytanie:

 

Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja?

 

Wrzucasz na mocno osolony wrzątek i około 5-6 minut ze względu na wielkość jaja. Trzeba potestować. No i jakość jaja - ta z marketów potrafi wołać o pomstę do nieba więc odniesienie do gotowania jaj od kurek z przydomowych kurników jest nie do ustalenia. :D

Opublikowano

tylko jak wrzucisz jajko do wrzątku to może pęknąć przez nagłą różnice temperatur

Opublikowano

Figlarz dobrze prawi. Poza tym czasami kurze coś nie poszło i jajko jest miej odporne czy dobre jakościowo i tak czy siak pęknie. A soli jak dasz to skorupka powinna ładniej odchodzić. Tak mi babcia mówiła a ja biegałem po podwórku i dziadek mnie krzyczał bo z łuku co mi sam zrobił strzelałem do koguta. Nie lubiłem bydlaka.

Opublikowano

Porada

Jak gotujecie makaron, a macie w kuchni dwie lewe ręce, zagotujcie wodę do wrzenia. Włóżcie makaron, poczekajcie aż znowu wyrówna się temperatura do 100 stopni i zacznie wrzeć. Zdejmijcie z ognia i przykryjcie. Po kilku minutach będzie al dente. Ciężej w ten sposób go rozgotować.

Opublikowano

A gdzie tu ułatwienie dla tych co mają dwie lewe ręce? Przypominam standardową procedurę: Zagotuj wodę (posól i wlej trochę tłuszczu), włóż makaron, doprowadź do ponownego wrzenia i odczekaj kilka minut, wtedy będzie al dente i się nie rozgotuje. Oczywiście czas gotowania jest zależny od typu makaronu i np. makaron ryżowy według twojego przepisu prawdopodobnie zamieni się w kisiel.

Opublikowano

Chodzi mi o to, że gotując go cały czas, proces się przyspiesza i dużo łatwiej zrobić z makaronu breję.

Opublikowano

Rozumiem, że ma to znaczenie, kiedy w tym samym czasie przygotowujemy inne składniki na makaron, ale przy założeniu, że mamy dwie lewe ręcę w kuchni, to i tak będziemy stać przy tym garze, wpatrując się w niego i czekać aż się ten makaron ugotuje. No i co znaczy "po kilku minutach"? 3 czy 8? Jaki rodzaj makaronu? Wiem, że się czepiam, ale takie porady zwykle przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego i dałem przykład makaronu ryżowego, gdzie taki sposób przygotowania daje 100% gwarancji na breję.

Opublikowano

W dodatku czy tak trudno ustawic sobie odmierzanie czasu w komorce zgodne z czasem gotowania podanym na opakowaniu i wyjąć makaron jak komorka zadzwoni?

 

Inna sprawa to ze dodawanie oleju podczas gotowania niewiele robi bo olej i tak pływa na wierzchu wody a makaron jest niżej

Opublikowano

Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej.

Opublikowano

pro tip

 

Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać!

Opublikowano

grzybiarz idź z takimi poradami do D&D :P

 

Dungeons & Dragons? Bo nie kumam XD

 

Porada

Jak chcesz gotować jaja, wyjmij je z lodówki. Nim sie woda zagotuje to jaja nabiorą wyższej temperatury i będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że pynkną. Do bulgoczącej wody wsadź na łyżeczce jajo i gotuj je 6 minut (duże jajo), średnie i małe wystarczy 5 minut, wtedy wyjdą idealnie na miękko. Soli nie dodaję do wody bo i tak (pipi) daje.

 

Pro tip Jeśli chcesz, żeby banany szybko dojrzały to trzymaj je blisko jabłek. Jabłka wydzielają etylen a banany są nań wrażliwe i szybciej robią się żółte.

Opublikowano

Technika przekazywana z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie.

Opublikowano

Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej.

no nie przekonałeś mnie kolego

zwłaszcza że płatów makaronu do lasagne nie trzeba gotować ;p

 

Opublikowano
  • Autor

pro tip

 

Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać!

 

A przed sparzeniem dobrze jest zrobić nacięcie w kształcie krzyża na spodzie pomidora. Wtedy jeszcze łatwiej je obrać!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.