Skocz do zawartości

Grillowanko :banderas:

Featured Replies

  • Odpowiedzi 319
  • Wyświetleń 58,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Ostatnio mam fazę na grillowanie ryb na cedrowych deskach, drewno naprawdę dodaje duuuużo dobrego do smaku i aromatu. Są pyszne   

  • U mnie majoweczka trwa nadal  szaszlyki i slaska juz sie znudzily takze ostatnio troche kombinuje. Biedronkowe rzeczy jakie polecam to karkowka w takiej czerwonej marynacie i boczek wasabi, a do tego

  • Wlecialy dzisiaj przepyszne skurwysynki. Euro + bulki wlasnej roboty + grill= kon zwalony  

Opublikowano

Biała kaszanka z papryką (w InterMarche było w tamtym sezonie). Polecam.

Opublikowano

Grilla propsuje bardzo i zawsze. :banderas:

 

U mnie zawsze duży grill, 2 worki brykietu luzik, ziemniaki z folii alu z węgla wychodzą jak z ogniska, karkówka z marynaty tylko na alu tackach, kto smaży na ruszcie ten lewak. Kiełbasa z grilla? Kaszanka / biała dla mnie numery jeden - jak już brać kiełbę to drogą, żeby mięso miała bo śląska jest z całym szacunkiem dla impotentów smakowych. Zresztą dla samej kiełbasy szkoda ogień rozpalać.

Kaszanka albo biała kiełbasa to drogie mięso xddd Oj wujek wujek. Śląska z mojej wsi jest NAJLEPSZA. Zamawiana z lokalnej rzeźni. Dużo mięska, pyszny smak, a nie napier.dolona wodą i solą jak z marketów.

 

Kto smaży na ruszcie, ten prawdziwy facet. Tacki dobre do mięcha, do kiełby wolę na ruszcie, mocno spieczone.

 

Kto pali brykietem, ten pizda - tylko węgiel drzewny.

 

Dla samej kiełbasy warto rozpalić każdy ogień. A kiełba z ogniska na patyku <3

Edytowane przez Rozi

Opublikowano

Widać jaki z ciebie miszczu grilla Rozi jak porównujesz drzewny do brykietu - ja chce mięso długo grillować, mam 20 kotletów do przerobienia dla głodnej rodzinki to nie podrzucam co chwilę jak amator. Chyba, że ty tylko kiełbasę robisz to bierz drzewny ale to chu.j nie zabawa, temperatura jaką żarzy się brykiet to jest to. A śląska lokalna może być dobra, zwracam honor - lokalne wypusty mogą zaskoczyć. W mieście raczej śląska = nudna do wyrzygania.

 

I nie pisz mi, że karczek z marynaty robisz na drzewnym bo nie dałbyś rady, ogień by ci mięso na niejadalną podeszwę zrobił.

Opublikowano

Ogólnie z wielu źródeł słyszałem/czytałem, że powinno się grilować tylko na tackach ze względów zdrowotnych. Co do kiełbas śląskich itp kiełbasianej masówki to nie lubię. Jak kiełbasa to cieńka biała, lub polska surowa (polecam). Z rzeczy co się szybko robią to propsuję kiszkę ziemniaczaną jako dodatek do mięs (mega sprawa), np zamiast ziemniaków. Główny kontent to karkóweczki, szaszłyki drobiowe i wieprzowe, choć klasyczną DOBRĄ kaszana też nie pogardzę (mega plus bo szybko soę robi). Z bardzej "wyszukanych "(rzadziej robionych) mięs to kofty wieprzowe oraz burgery wołowe . Z dodatków to pieczarki i duszona cebula (w folii alu, gdzieś z boku na obrzeżach grilla), jasne pieczywo (jak normalnie tylko ciemne jem tak w święta i do grilla tylko jasne), surówki oraz pomidory z mozzarelą. To wszystko z duzą ilością papryczek chilli krakusa, pikantnym keczupem, musztardą i dobrym browarkiem (np Lubuskie Jasne) mmmmm.

 

No chyba w weekend odpalę grilla ***************** piękny temat.

Edytowane przez balon

Opublikowano

W tym sezonie do obracania kiełbas najmodbiejsze szczypce aborcyjne. Najlepiej używane.

Opublikowano

dzik kręcony nad ogniskiem > kiełbasy z biedry

Opublikowano

Poznań powinien mieć nakaz jedzenia gołębi.

Opublikowano

dzik kręcony nad ogniskiem > kiełbasy z biedry

Też porównujesz

 

Shusi od pana Mijagi > chleb z pasztetem 

 

a z grilowanych to karkóweczka >> kaszanka > ziemniak w folii > kiełba >>>>> kurczak 

Opublikowano

Zakładam ten temat, bo tu takiego kurde brakuje. Przepisy, zdjęcia, dyskusje na temat tego przyrządu i tego co z niego schodzi.

 

 

zgqSc0g.jpg

 

Dziś zaczęliśmy sezon, pozdrawiam!

 

Pozdrów tatę.

Opublikowano

Tata niestety wraca dopiero pod koniec kwietnia.

Opublikowano

Ja planuje pogrllowac skrzydelka z kurczaka. Np w biedronce sa te gotowe na grilla w paczkach ale podejrzewam ze jakosciowo mogą byc lipne. W miesnym chyba powinny byc na sztuki. Ale pytanie dla tych co próbowali te marketowe w paczkach- dobre sa???

Opublikowano

Ja planuje pogrllowac skrzydelka z kurczaka. Np w biedronce sa te gotowe na grilla w paczkach ale podejrzewam ze jakosciowo mogą byc lipne. W miesnym chyba powinny byc na sztuki. Ale pytanie dla tych co próbowali te marketowe w paczkach- dobre sa???

właśnie wczoraj gadałem z ludzmi z pracy o grillu i jeden zaczął opowiadać że ma znajomego który pracował w markecie i powiedział mu że mięso w markecie potrafi być nawet 6 razy uzdatniane do spożycia zanim zostanie wyrzucone a gdy już dawno normalnie było by zgniłe. powiedział że ostatnim stadium uzdatniania, gdy mięso nie nadaje sie już kompletnie do niczego jest zrobienie z tego paczkowanego mięsa na grilla obtoczonego w chemii i przyprawach tak żeby nie było czuć syfu zbytnio

 

ile jest w tym prawdy? nie wiem, ale zakładam że troche jest. ja już przed tą informacją trzymałem sie od takich grillowych gotowców z daleka. myśle że jak większość ludzi o zdrowych zmysłach.

 

także odpowiadając na twoje pytanie - myśle że 100 razy lepiej zrobisz kupując normalne mięso i dodając sensownych przypraw od siebie, przepisów na marynaty i inne bajery jest od groma. lepsze to niż kupować zgniłego kota w worku przypraw

 

 

 

z innej beczki - ten temat mnie nakręcił i w ten weekend sprobuje zorganizować star grillowego sezonu u siebie

edit.... chyba jednak nie... pogoda na weekend to 10 stopni i deszcz.... to wątpliwa przyjemność grillować w takich warunkach.. kurfa

Edytowane przez Yano

Opublikowano

No to masz kolegę, który ma kolegę, który tak gada. A jak jest naprawdę, nie wiadomo:/

Plugawy robił w Biedronce i może potwierdzić, ze kolega kolegi sie myli.

Opublikowano

No te paczkowane żarcie na grill z biedry i lidlów to najgorszy shitt. Jak ktoś nie ma naprawdę czasu lub skilla do marynat itp. to niech odwiedzi jakiś dobry mięsny i tam mu dadzą w miarę świeże przyprawione mięso już na grilla (karkówki, szaszłyki, skrzydełka itp.) na bank znacznie lepsze niż ten paczkowany syf.

Opublikowano

Wiadomo, że samemu najlepiej zrobić mięso tylko trzeba mieć ostry nóż, wodę, olej i przyprawy. No i nie jest to gotowe tylko trzeba zrobić. ;)

Opublikowano

Grzesiu poruszył bardzo ważną sprawę - szaszłyki. <3 Kurczak obsypany przyprawami robi się szybko i można na ruszcie robić tylko często obracać bo jak mięso się przyjara i zetnie w środku od razu to słabizna. :)

Opublikowano

ja uwielbiam grilla, od lat wierny;

-filet z kurczaka

-podwawelska

-krupniok

-szaszlyk

-wolowinka na burgera

 

no i oczywiscie piwo, duzo piwa, grill to jedna z lepszych rzeczy latem ;)

Opublikowano

ja uwielbiam grilla, od lat wierny;

-filet z kurczaka

-podwawelska

-krupniok

-szaszlyk

-wolowinka na burgera

 

no i oczywiscie piwo, duzo piwa, grill to jedna z lepszych rzeczy latem ;)

Ze wszystkim zgadzam się w 200%, ale jedno muszę sprostować...

 

Polacy mówią KASZANKA, a nie krupniok

 

Co do reszty, masz mojego plusa :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.