Skocz do zawartości

Grillowanko :banderas:

Featured Replies

Opublikowano

Jednak teraz żałuję, że to Days Gone nie ma niższej oceny.

  • Odpowiedzi 319
  • Wyświetleń 58,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Ostatnio mam fazę na grillowanie ryb na cedrowych deskach, drewno naprawdę dodaje duuuużo dobrego do smaku i aromatu. Są pyszne   

  • U mnie majoweczka trwa nadal  szaszlyki i slaska juz sie znudzily takze ostatnio troche kombinuje. Biedronkowe rzeczy jakie polecam to karkowka w takiej czerwonej marynacie i boczek wasabi, a do tego

  • Wlecialy dzisiaj przepyszne skurwysynki. Euro + bulki wlasnej roboty + grill= kon zwalony  

Opublikowano
W dniu 23.06.2018 o 15:31, grzybiarz napisał:

Steka się nie soli przed obróbką termiczną, ale mięso mielone trzeba, jak najbardziej.

 

Bzdura,

 

trzeba przyprawić jak najbardziej przed, najważniejsze żeby mięso było temperatury pokojowej, a nie sru z lodówki,

 

to samo burgery, sól i pieprz przed grillowaniem 

Opublikowano
14 godzin temu, kubson napisał:

 

Bzdura,

trzeba przyprawić jak najbardziej przed, najważniejsze żeby mięso było temperatury pokojowej, a nie sru z lodówki,

to samo burgery, sól i pieprz przed grillowaniem 

to czemu w tych wszystkich programach kulinarnych na TVNie i FOOD NETWORK :) mówią, żeby solić na końcu, bo tak mięso będzie twarde? O pokojowej temperaturze też mówią, ale o tym można nawet przeczytać na opakowaniu takiego mięsa. I na opakowaniach w sumie też pisują by solić na sam koniec.

Opublikowano

Bo się nie znają? Maja (pipi)owe mięso? Dużo by wymieniać, ale prawda jest taka że spokojnie można doprawić przed smażeniem czy grillowaniem 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzybiarz napisał:

to czemu w tych wszystkich programach kulinarnych na TVNie i FOOD NETWORK :) mówią, żeby solić na końcu, bo tak mięso będzie twarde? O pokojowej temperaturze też mówią, ale o tym można nawet przeczytać na opakowaniu takiego mięsa. I na opakowaniach w sumie też pisują by solić na sam koniec.

Bo sol wypier.dala wode z miesa tak samo jak z wszystkiego innego (ogorkow np.). Wszystko zalezy od tego kiedy posolisz i jak dlugo mieso w tej soli sobie bedzie siedziec. Jak zaraz przed wrzuceniem na girla to nic sie nie stanie, jak dodasz do marynaty sol i zostawisz na pare h tez sie nic nie stanie, ale jak posolisz i zostawisz na 10-15min w tym czasie czekajac az gril dojdzie to raczej jestes amatorem kapci.

Opublikowano

Mejm pięknie wyjaśnił. Ja ze swojej strony tylko wciąż się dziwię jak można jeść surowe mięso tyle, co lekko smażone z zewnątrz. Masakra.

  • 1 rok później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

U mnie majoweczka trwa nadal :ragus: szaszlyki i slaska juz sie znudzily takze ostatnio troche kombinuje. Biedronkowe rzeczy jakie polecam to karkowka w takiej czerwonej marynacie i boczek wasabi, a do tego kielbaski chorizo z lidla. 

 

94acRZd.jpg

 

A tutaj kukurydza w bekonie. Sztosik ale polecam kupic grubsze plastry boczku, ja kupilem za cienki i sie rozpyerdalalo. Ewentualnie malymi wykalaczkami zlapac.elt1yAC.jpg

 

Ale prawdziwe kutasy z nieba to dzisiaj lecialy. 'Szaszlyki' z ziemniaka i boczku. Ziemniaki przed wlozeniem na grilla 10min obgotowane. Wyszly kozacko, chrupiaca skorka, srodek mieciutki. Do tego karkoweczka, tzatziki wlasnej roboty, surowka z mlodej kapusty i kon zwalony :fsg:

chPL1tw.jpg

 

Vy7GChE.jpg

 

 

Edytowane przez schabek

Opublikowano

Jak dla mnie to za duzo wegla na tym miesie i ziemniakach ale po oskrobaniu jadlbym.

Opublikowano

o ye.baniutki :obama: długo te ziemniory na grillu trzymałeś?

Opublikowano

W sumie nie liczylem ale mysle ze tak z 40min chyba. Ale mialem koncowke brykietu i byla slaba temperatura. Jakby rozpalic porzadnie to 20-30min i powinny byc miekkie

  • 3 lata później...
Opublikowano

Grillowanko? Najlepsza rzecz :)

IMG_20230608_172612.jpg

Opublikowano

Jak Cię prosiak nie lubię tak o grillu i żarciu możesz mi nawijać godzinami. Na tym to ty się znasz. :cool:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Ostatnio mam fazę na grillowanie ryb na cedrowych deskach, drewno naprawdę dodaje duuuużo dobrego do smaku i aromatu. Są pyszne :banderas:

 

20230624_120041.thumb.jpg.0599482212939d42c9a689d1cd5ae1ab.jpg

20230624_120046.thumb.jpg.38ffe456d27ea86e808215494a4f3c0a.jpg

20230624_120054.thumb.jpg.bd32ffe704ed6fda3b340c5651da5bce.jpg

Edytowane przez second

Opublikowano
56 minut temu, grzybiarz napisał:

Czemu akurat cedrowe? Jakie są inne?:rolleyes:

Cedrowe do ryb i drobiu, klonowe do czerwonego mięsa. Tak gdzieś wyczytałem

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś już rozpoczął sezon? Majóweczka się zbliża, pogoda ma dopisać, grille i kiełbasy w dłoń!

 

Ode mnie Foxx, ma zajebiste (i skomplikowane xd) przepisy:

 

Edytowane przez Rozi

Opublikowano

Foks jest zajebiaszczy. U mnie grill jeszcze naoliwiony po poprzednim sezonie w szopie stoi. Będzie przepalane, ale nwm kiedy.

Opublikowano

Podbijam temat forumowe majóweczki.Nosze się z zamiarem zakupu grilla gazowego na balkon. Poszperałem trochę w internetach i póki co wybór padł na Broil Kinga Royal w tegorocznej wersji Shadow 320.Zastanawiam się jeszcze nad wersją 340 która posiada boczną kuchenkę i tam jest opcja na przyszłość ewentualnego dokupienia kuchenki na podczerwień pod szybkie podpiekanie mięsa, steków itd. Co na to forumek? Czy znajdą się tutaj jacyś doświadczeni ludzie jeśli chodzi o gazówke? 

Opublikowano

@Rash ja mam Broil Kinga Monarch 320, użytkuje go już 5 rok. Grillowalem już na nim chyba wszystko co się dalo, dokupiłem sporo akcesoriów, ostatnio nawet dedykowany piec do pizzy. Też jak kupowałem, to rozkminialem czy mi trzeba wersję z kuchenką boczną, ale stwierdziłem że bez sensu, skoro mam kilka kroków do kuchni i tam mam 4 palniki xD I przez ten czas, przy naprawdę intensywnym i różnorodnym uzytkiwaniu (od standardowego grilla, po rożna, piec i wędzarke) ani razu mi nie przeszlo przez myśl, że jednak ta kuchenka by się przydała. Jak chcesz wiedzieć coś konkretnego, to pytaj.

 

Dodam jeszcze, że takie grillowanko jest ekspresowe, od momentu odkręcenia palników do rozgrzania do ok 350 stopni niecałe 10 min, zarzucasz wołowinkę i po kolejnych 6-8 min masz już steki

 20210613_142631.thumb.jpg.c57f9364c58bb6024e16a32e3238e5b1.jpg

 

Edytowane przez second

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź. No bardzo fajne jest to że do tych grilli jest masa fajnych rzeczy typu plyta żeliwna do burgerów itd. Najgorszy jest ten wybór... :kekw: Jeśli chodzi o kuchenke boczną to myślę o niej z myślą głównie o np frytkach dla dzieciaków bo w mieszkaniu mamy płytę indukcyjną i smażąc na głębokim oleju na niej wiadomo z czym to się wiąże... Krd odnośnie jeszcze wyboru polecane są rownierz Napoleon. Taki jak ten poniżej też wydaje się sensownym wyborem... tyle że droższym:leo:https://grilloholicy.pl/grill-gazowy-napoleon-freestyle-365-z-drzwiami-i-palnikiem-do-stekow-800c

 

Edytowane przez Rash

Opublikowano
3 godziny temu, Rash napisał:

zakupu grilla gazowego na balkon.

A co sąsiedzi na to? 

Tak można?

Opublikowano

Sam grill gazowy z tego co się orientuję nie wydziela dużo dymu. Zas co do samej legalności,z tego co doczytałem to ta sprawa w Polskim prawie nie jest do końca oczywista. U nas w bloku np sporo sąsiadów ma takie grille i nikt z tego nie robi problemu. Sama spółdzielnia zaś w umowie nie zastrzegła sobie póki co że zakazuje tego typu grilli.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.