Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 67
  • Wyświetleń 16,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• MichAelis
    MichAelis

kto je flaki truchła z gównem? <bluber>   Ja lubie

• a kiełbasę taty?

• na oko robiłem po swojemu wyłącznie z powyższych składników po przeczytaniu raz tego http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html   Także bez wina i zapiekania, ale to we

Opublikowano

I jeszcze zastapiles biala cebule czerwona. A cos mi wlasnie nie pasowalo bo zawsze widzialem przepisy z bialej.

Opublikowano

Na czerwoną naszlo mnie po filmiku Food Emperora - hamburger dla niepor.uchanych grubasow xd

Zrobił świetny czerwony mus cebulowy z czerwonych. One są słodsze, lepiej barwią niz biala cebula.

Opublikowano

Czerninę ktoś jadł? W polomarkecie sprzedają w zamrażalnikach krew z datą ważności:)

MOJA BABCIA BARDZO DOBRĄ ROBIŁA. PODRZYNAŁA GARDŁO KACZCE I LECIAŁA JUCHA. JAK W TENCHU.

Opublikowano

Do cebulowej dobrze jest dać kilka rodzajów: biała, czerwona, por, szalotka.

Acz ta tradycyjna tylko z białej, tymianek, białe wino i gruyere.

Opublikowano

Czerninę ktoś jadł? W polomarkecie sprzedają w zamrażalnikach krew z datą ważności:)

Pamiętam jak za dzieciaka dziadek  bił kure, czy też kaczke i krew po odcieciu głowy tryskała do słoiczka na czarnine i ciepłą krew zalewała babka na bulion.Dziś za takie coś to pewnie dziadka by wsadzili do pudła.

Opublikowano

Na wichurach dalej takie obrazki są do oglądania a zupy mają smak nie do podrobienia.

Opublikowano

Takie rzeczy to trzeba lubić, flaczki ,wątróbki, serduszka za(pipi)iste rarytasy . 

Edytowane przez Mecenas

Opublikowano

Do cebulowej dobrze jest dać kilka rodzajów: biała, czerwona, por, szalotka.

Acz ta tradycyjna tylko z białej, tymianek, białe wino i gruyere.

jak znasz jakis fajny przepis to dawaj, obbadam tez to od reda

Opublikowano

Ja prosto z Paryża mam taki. Cebulę kroisz w półplastry i smażysz w rondlu na maśle ciągle mieszając, dokładając od czasu do czasu masła, przez dobre kilkanaście minut aż ręka boli a cebula będzie miękka i lekko zbrązowiała (wszystko na średnim ogniu) - najgorsza część ale daje efekt. Zalewasz bulionem (najlepszy wołowy), liść laurowy, ziele, sól, pieprz, świeży tymianek (koniecznie), gotujesz 10-15 min na wolnym ogniu. Jak chcesz mieć krem to wrzucasz kromkę razowego chleba i miksujesz. Tradycyjna jest nie miksowana. W wersji ą ę na wierzch zupy w misce dajesz grzankę z bagietki i w ciul sera (gruyere, cheddar, gouda nawet styknie) i do piekarnika pod grzałkę.

Edytowane przez Rudiok

• 1 rok później...
Opublikowano

Powiem wam, że zawsze myślałem o zupie jako o czymś lekkim, przystawce. Do czasu. Odkryłem w Katowicach kilka tygodni temu Okiem i Brzuchem i dawno tak nie uzależniłem się od jakiejś potrawy. Tamtejsze zupy są tak PRZE(pipi)ANE, że to głowa mała. Codziennie jest 6 innych zup - 3 mięsne i 3 wegetariańskie; kremy, na wywarze mięsnym, czasami rybnym. Zestaw dwóch zup po 250 ml kosztuje 14 złotych, można brać na wynos. 

img_9500.jpg

Zobaczcie jak to wygląda. Zupki z grzybami shitake, kiełkami fasoli mung, palonym czosnkiem, imbirem i innymi specjalnościami kuchni azjatyckiej? Jak najbardziej! To moje ulubione. Albo z klopsikami mięsnymi, mmmm. Od jakiegoś czasu jem tam codziennie, to jest miazga.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Uwielbiam zupy i najczesciej jem je na kolacje.

Ulubione:

- rosol,

- zurek,

- pomidorowa,

- zupa rybna (w wariancie ze smietana),

- "zupe wegierska" - moj wynalazek. To po prostu pomidorowa, ale na ostro z duza iloscia papryki, fasoli szparagowej i czerwonego miesa.

Nie tykam:

- kapusniak,

- grochowka,

- barszcz,

- zupa mleczna.

Opublikowano

nie lubię zup, ale lubię kremy, najbardziej:

-z dyni

-z cebuli,

-z ziemniaków

-z warzyw białych

-ze świeżych pomidorów

Opublikowano

Zupy dopiero doceniłem jak się ewakuowałem z domu rodzinnego. Wcześniej to było, "coo, na obiad tylko zupa?? :(" A teraz, to nieraz jak jadę do rodziców na obiad, to składam zamówienie na kapuśniaczek czy inne.

Opublikowano

Zupa krem z cukinii-do tego grzanki czosnkowe.Pycha.Najlepsza zupa mojej żony.

• 6 lat później...