Opublikowano 30 stycznia 200817 l oprócz tego, Staszku, na Allegro ch'uje do takich "zestawów" dają opisy typu "markowa pamiec ram, 2gb", która oczywiście jest jakimś nołnejmem. tak samo dysk. zaprawdę daruj sobie zestawy z Allegro i atakuj ten zestaw co Stona podał - nie ma szansy niczego fajniejszego złożyć za taką cenę (co nie znaczy, że zestaw zły jest, bo fajny jest). i tak jak Yacek napisał, wspaniałego e2140 podkręcisz sobie na 3GHz (a można dojść do 3,5 nawet)
Opublikowano 30 stycznia 200817 l Nic lepszego za tę kasę nie wyrwiesz. Może na PClab'ie nie zamieszkują same megamózgi ale jeśli chodzi o takie zestawy to są one non-stop dyskutowane i co miesiąc updateowane. Kupowanie gotowego zestawu to w 99% przypadków totalna wtopa bo zawsze w takich zestawach na czymś jest oszczędzone [czytaj RAM noname , "zasilacz" TRACER , "grafa" GF7100GS ]
Opublikowano 12 lutego 200817 l Mam pytanie - chcę na dniach kupić nowego kompa ale w sprawach komputerowych jestem kompletnym laikiem. Potrzebuję go zwłaszcza do obróbki dużych plików graficznych w Photoshopie oraz do słuchania muzyki i oglądania filmów. W gry nie grywam na komputerze. Aha - i najlepiej żeby sprzęt był cichy bo mój obecny komp hałasuje bardziej niż odkurzacz. Cena - do 3500 zł. Pytam tutaj bo na forum PCLab nie doczekałem się odpowiedzi. Z góry dziękuję za propozycje.
Opublikowano 12 lutego 200817 l Mam pytanie - chcę na dniach kupić nowego kompa ale w sprawach komputerowych jestem kompletnym laikiem. Potrzebuję go zwłaszcza do obróbki dużych plików graficznych w Photoshopie oraz do słuchania muzyki i oglądania filmów. W gry nie grywam na komputerze. Aha - i najlepiej żeby sprzęt był cichy bo mój obecny komp hałasuje bardziej niż odkurzacz. Cena - do 3500 zł. Pytam tutaj bo na forum PCLab nie doczekałem się odpowiedzi. Z góry dziękuję za propozycje. 3500 zł: 1 Procesor : Intel Core2Duo E8200 - 599 zł Chłodzenie procesora : Scythe Mugen - 149 zł Płyta Główna : Abit IP35 - 380 zł Pamięć Ram : OCZ 2x2GB 800MHZ Titanium - 349 zł Karta Graficzna : ASUS HD3870x2 1GB - 1349 zł Zasilacz : Corsair 520W - 320 zł HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 250 zł Napęd : NEC AD-7191S SATA LightScribe - 99 zł RAZEM : 3495 zł I teraz tak: Do photoshopa starczy Ci Core2Duo za 300zl. Jezeli nie grasz w gry to rezygnujesz z karty za 1350zl i kupujesz jakis zlom za 100-200 do wyswietlania obrazu. Masz juz 1650 - 200zl oszczednosci. Za to mozesz kupic drugi taki sam dysk i spiac go w raid, kozacka obudowe z cichymi wentylatorami - ja zainwestowalem w Lian Li PC-7 SEIII -> http://zenfist.pl/lian-li-pc7-se-iii-czarna-p-1380.html Ma 3 ciche wiatraki 120 mm, przedni, tylni i boczny. Mozna je wymienic oczywiscie na jeszcze cichsze Fandery albo drozsze od nich XThermaly BTF Pro, ale z glosnosci seryjnych wiatrakow Lian Li bedziesz zadowolony. Scythe Mugen mozesz wymienic na Noctua NH-U12P za 200zl, ma lepszy markowy wiatrak, fajne chlodzenie dla procka podkreconego na 3Ghz i wiecej. Tak wiec z 1350 - 350 obudowa - 250 drugi dysk - 200 chlodzenie rowna sie 550 zeta. I teraz mozesz za to kupic lepsza karte graficzna, dolozyc do dyskow twardych (WD320AVJB), albo kupic oryginalnego windowsa ;p lub dolozyc do monitora.
Opublikowano 12 lutego 200817 l A ja tylko dodam że jak już kupujesz syfną kartę, to nie kupuj totalnego gówna bo się okaże że ma głośny wiatrak i nici z ciszy. Możesz inwestnąć w coś z heatpipe - jeśli nie grasz to i tak karta Ci się nie rozgrzeje, a dodatkowo będą ją chłodzić dodatkowe wiatraki.
Opublikowano 12 lutego 200817 l Syfne karty zwykle sa chlodzone pasywnie wiec o wiatrak nie ma sie co martwic.
Opublikowano 21 lutego 200817 l 2 DC + 1 SC to bedzie zle czy gorzej? Jeśli jara Cię 2-4% wzrost wydajności to będzie gorzej. Jeśli nie to nie zauważysz różnicy.
Opublikowano 21 lutego 200817 l to chyba kupie dodatkowy 1gb by w DC puscic - wiecie gdzie mozna dostac A-Data 1gb 800mhz ? Bo na allegro sprzedawane sa duale a w sklepie zazwyczja ich nie ma
Opublikowano 21 lutego 200817 l Pamieci sa tanie jak barszcz, kup sobie 2x 1gb i bedziesz mial 4gb. Są pamięci i PAMIĘCI - moje G.Skill już od pół roku trzymają jedną cenę to chyba kupie dodatkowy 1gb by w DC puscicŻeby Cię tylko ten drugi gb w trąbę nie puścił. Robienie DC to nie tylko zakup drugiej kości - niekiedy nawet ten sam model ze sobą nie chce współpracować dlatego najlepiej brać fabryczne gdzie tak jak w Mushkinach, GSkill czy Crucial S/N jest jeden za drugim
Opublikowano 21 lutego 200817 l Watpie czy chlopak chce przeznaczyc swoje pieniadze na takie pamieci.
Opublikowano 21 lutego 200817 l hmmm.....moj kolega chce zakupić jakiegoś kompa...musi totalnie wymiatać.....cena nie gra roli , chociaz chciałbym aby zmiescila sie w 15000 zł. Zestaw bez monitora itp.////sam komputer. Moglibyście mi pomóc wybrać jakiś zestaw ? od razu mowie , ze to nie dla mnie ja tyle hajsu nie mam. Kolega chce sobie kupić kompa do gier, a ja i tak pykam na konsoli ^_^ Nie ma go teraz w kraju i nie ma dostepu do kompa , dlatego chcial, abym ja sie zapytal o zestawik Edytowane 21 lutego 200817 l przez xms7
Opublikowano 21 lutego 200817 l Wybacz ale za dużo takich postów widziałem na PCLab aby uwierzyć w kolegę, który ma 15k i nie wie na co je wydać. Pytać się "co wybrać" to można jak się ma ograniczony budżet.
Opublikowano 22 lutego 200817 l hmmm.....moj kolega chce zakupić jakiegoś kompa...musi totalnie wymiatać.....cena nie gra roli , chociaz chciałbym aby zmiescila sie w 15000 zł. Zestaw bez monitora itp.////sam komputer. Moglibyście mi pomóc wybrać jakiś zestaw ? od razu mowie , ze to nie dla mnie ja tyle hajsu nie mam. Kolega chce sobie kupić kompa do gier, a ja i tak pykam na konsoli Nie ma go teraz w kraju i nie ma dostepu do kompa , dlatego chcial, abym ja sie zapytal o zestawik Nie jestesmy kozakami bo to forum konsolowe i potrafimy tylko przekleic zestaw max do 4k z innego forum Jedyne co moge zaproponowac to 3 zestawy za 4k + jeden supportujacy za 3k Przekaz koledze, zeby nie zawracal ludziom glowy pier dolami.
Opublikowano 22 lutego 200817 l Pamieci sa tanie jak barszcz, kup sobie 2x 1gb i bedziesz mial 4gb. Są pamięci i PAMIĘCI - moje G.Skill już od pół roku trzymają jedną cenę to chyba kupie dodatkowy 1gb by w DC puscicŻeby Cię tylko ten drugi gb w trąbę nie puścił. Robienie DC to nie tylko zakup drugiej kości - niekiedy nawet ten sam model ze sobą nie chce współpracować dlatego najlepiej brać fabryczne gdzie tak jak w Mushkinach, GSkill czy Crucial S/N jest jeden za drugim wiem ze musi byc identyczna kosc by byl DC (a przeczytalem tez ze chyba chipset NV pozwala na DC 2 roznym pamiecom ale nvm) co do kompa za 15k - idziesz do sklepu komputerowego i kupujesz gotowego ktory stoi na wystawie skoro ma kase to obojetnie dla niego co wybierze - moze isc po najdrozszych podzespolach
Opublikowano 22 lutego 200817 l Raczej kazde kosci roznych producentow mozna puscic w dc ale wtedy lepsza kosc bedzie pracowala jak ta slabsza.
Opublikowano 22 lutego 200817 l Nie kazde, tj. nie na kazdej płycie, cześc starszych na taki wał nie pozwoli, ewentualnie trzeba bios zaktualizowac, polecam strone producenta i wczytanie sie w to co tam znajdziesz.
Opublikowano 29 lutego 200817 l jaki niedrogi wentylator do obudowy polecicie? 80x80, tani i cichy oraz dobry ^_^
Opublikowano 29 lutego 200817 l http://www.allegro.pl/item316052506_wentyl...80mm_af_8l.html Ogólnie AC są ciche jak za kilkanaście plnów.
Opublikowano 2 marca 200817 l Niedługo chcę kupić kartę graficzną, a konkretnie GF8800GT 512MB. Zastanawiam się nad modelem Palita z niebieskim chłodzeniem i Galaxy Cooler Master Heat Pipe. Jeśli któraś jest lepsza od drugiej to powiedzcie mi o tym:) Aha cenie sobie ciszę Edytowane 2 marca 200817 l przez pawel3569
Opublikowano 2 marca 200817 l Jeśli ten heatpipe nie ma wenty [ a pewnie nie ma] to go nie bierz [ chyba że masz DOBRZE chłodzoną budę ]