Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Ta dyskusja zawsze tak wygląda. Konsolowiec woli konsolę, bo jest bardziej intuicyjna i wygodna w obsłudze niż pecet. Później ktoś grający na pececie wyskakuje, że "granie na PC jest TAK SAMO wygodne, to już nie te czasy". Konsolowiec podaje przykłady, na co pecetowiec: "no OK, może trzeba więcej pogrzebać czasami, ale są tego profity".3 minuty temu, tjery napisał(a):A to jest 100xlepsze niż ta mityczna wygoda, czyli w skrócie masz i graj tak jak ci każemy.Dla ciebie tak, ale są konsolowcy, którzy się nie zgodzą i po co wmawiać im, że robią źle i nie mogą tak woleć? Trzymajmy się faktów - wygoda jest argumentem za konsolą, tak jak wydajność i jakość grafiki jest argumentem za PC.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. No ja też nie wiem o czym @KrYcHu_89 piszesz z tym głośny PC? Nawet bez UV miałem też zawsze w miarę cichy PC, nie byl to poziom może Xbox Series X, ale bez przesady! Obecnie na 5080 z 9800X3D zrobiłem lekki undervolting, wiec nawet wentylatory wszędzie chodzą na najniższych obrotach przy mega niskiej temperaturze.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Może mu kabelek haczył o wentylator i myślał ,że to tak ma furkotać :) Albo pompę zainstalował powyżej chłodnicy i mu ciecz pluskała.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Mnie tam się już w tej chwili tak niezbyt gra na konsoli po tym jak prawie 2 lata siedzę na PC. Widzę różnicę w oprawie i nie jest to nic typu różnice dostrzeżesz jak się zbliżysz do 50cm od ekranu. Różnice są w klarowności obrazu, w detalach, bardzo duże różnice są w filtrowaniu anizotropowym i draw distance, w oświetleniu, cieniowaniu, już nie wspomnę o grach z obsługa RT a zwłaszcza PT. Gram teraz na ps5 w DS2 no i żałuję, że gra nie wyszła od razu na PC, bo czuć po prostu, że są kompromisy mimo, że ogólnie gra wygląda bardzo ładnie, to wiem, że na PC byłoby bez tych ograniczeń. Mody też bardzo wiele wnoszą, oczywiście wszystko zależy od posiadanego sprzętu ale można bardzo dużo zmienić na plus, od wizualiow po gameplay. Odpaliłem sobie ostatnio nawet dla porownania Wiedźmina 3 na ps5 i sorry ale to tam wygląda jak gra mobilna gdy porównam do tego co widzę na kompie w tej grze.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 6 minut temu, Ukukuki napisał(a):Nowe gry na PC nie mają problemu z UW. Nie pamiętam premiery z ostatnich 3 lat która by nie miała wsparcia. Może mam po prostu szczęście i gry w które gram akurat to mają. Ja już od powrotu do PC w 2018 kupiłem UW i wtedy to była tragedia ze wsparciem.Ja pamietam- Elden Ring, Finał Fantasy, Metafor, co jakiś czas wychodzi jakąś gra, gdzie twórcy mają ogromny problem z tą rozdzielczością, by scena wydała moda 2 minuty po premierze.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Teraz, easye napisał(a):No ja też nie wiem o czym @KrYcHu_89 piszesz z tym głośny PC? Nawet bez UV miałem też zawsze w miarę cichy PC, nie byl to poziom może Xbox Series X, ale bez przesady! Obecnie na 5080 z ryzenem 9800X3D zrobiłem lekki undervolting, wiec nawet wentylatory wszędzie chodzą na najniższych obrotach przy mega niskiej temperaturze.Nawet jak masz super chłodzenie jak u Ciebie po UV i parametry pewnie podstawowy problem to PC masz często przy biurku, bardzo blisko ucha, a konsole daleko, bo kto gra na konsoli przy biurku.A jak masz PC daleko to wtedy spoko, ale z kolei dochodzi okablowanie i kompletnie siada ergonomia, bo musisz się teleportować pomiędzy m+k, a padem i vice versa, no wiadomo o co chodzi.Wentylatory PC przy biurku są z reguły mocno słyszalne.8 minut temu, easye napisał(a):Ja pamietam- Elden Ring, Finał Fantasy, Metafor, co jakiś czas wychodzi jakąś gra, gdzie twórcy mają ogromny problem z tą rozdzielczością, by scena wydała moda 2 minuty po premierze.I widac od razu kto ma jaka wiedzę na temat...
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 2 minuty temu, easye napisał(a):Ja pamietam- Elden Ring, Finał Fantasy, Metafor, co jakiś czas wychodzi jakąś gra, gdzie twórcy mają ogromny problem z tą rozdzielczością, by scena wydała moda 2 minuty po premierze.Grałem ostatnio w DLC i nie pamiętam żeby były pasy. AC też niedawno grałem i na pewno było wsparcie do UW a to to samo studio. Jrpg to nie moja bajka ale nie dziwi mnie brak wsparcia UW, w japońskich grach to w ogóle często jest blokada na 60 klatek xd.5 minut temu, Qbon napisał(a):Różnice są w klarowności obrazu, w detalach, bardzo duże różnice są w filtrowaniu anizotropowym i draw distance, w oświetleniu, cieniowaniu, już nie wspomnę o grach z obsługa RT a zwłaszcza PT.Ja szczerze mówiąc w tych detalach to nie widzę różnicy wielkiej. Jednak czysty obraz bez tej ziarnistości konsoli oraz płynność to dla mnie coś co nie pozwala mi już wrócić do konsoli jako głównego sprzętu do grania. RT wiadomo bardzo miły dodatek ale póki co dla mnie to nie jest sprawa życia i śmierci. Dla mnie takim szokiem to był Dirt Rally 1 albo 2, grałem w to na PS4 pro i odpaliłem na PC by porównać w którą wersję pogram i matko jedyna. Mleko + rozgrywka jak mucha w smole. Jednak coś tam później walczyłem jeszcze i kupiłem PS5 ale ostatecznie nintendo + PC spełnia moje potrzeby w 100% i tak już od 3 lat bez odpalania sonki. O xboxie nawet nie wspominam bo tutaj to rozstałem się z 10 lat temu ostatecznie z tą platformą.Wiadomo są wyjątki jak gry maksowane pod PC, jak CP77 gdzie te różnice w detalach widać mega wyraźnie. Jednak czysty obraz i odblokowany klatkarz to jest to co mnie trzyma przy PC. Wole zejść z detalami a mieć te 90 stałych klatek.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Nawet jak masz super chłodzenie jak u Ciebie po UV i parametry pewnie podstawowy problem to PC masz często przy biurku, bardzo blisko ucha, a konsole daleko, bo kto gra na konsoli przy biurku.A jak masz PC daleko to wtedy spoko, ale z kolei dochodzi okablowanie i kompletnie siada ergonomia, bo musisz się teleportować pomiędzy m+k, a padem i vice versa, no wiadomo o co chodzi.Wentylatory PC przy biurku są z reguły mocno słyszalne.I widac od razu kto ma jaka wiedzę na temat...
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Teraz, Ukukuki napisał(a):Grałem ostatnio w DLC i nie pamiętam żeby były pasy. AC też niedawno grałem i na pewno było wsparcie do UW a to to samo studio. Jrpg to nie moja bajka ale nie dziwi mnie brak wsparcia UW, w japońskich grach to w ogóle często jest blokada na 60 klatek xd.Ja szczerze mówiąc w tych detalach to nie widzę różnicy wielkiej. Jednak czysty obraz bez tej ziarnistości konsoli oraz płynność to dla mnie coś co nie pozwala mi już wrócić do konsoli jako głównego sprzętu do grania. RT wiadomo bardzo miły dodatek ale póki co dla mnie to nie jest sprawa życia i śmierci. Dla mnie takim szokiem to był Dirt Rally 1 albo 2, grałem w to na PS4 pro i odpaliłem na PC by porównać w którą wersję pogram i matko jedyna. Mleko + rozgrywka jak mucha w smole. Jednak coś tam później walczyłem jeszcze i kupiłem PS5 ale ostatecznie nintendo + PC spełnia moje potrzeby w 100% i tak już od 3 lat bez odpalania sonki. O xboxie nawet nie wspominam bo tutaj to rozstałem się z 10 lat temu ostatecznie z tą platformą.Wiadomo są wyjątki jak gry maksowane pod PC, jak CP77 gdzie te różnice w detalach widać mega wyraźnie. Jednak czysty obraz i odblokowany klatkarz to jest to co mnie trzyma przy PC. Wole zejść z detalami i rozdzielczością a mieć te 90 stałych klatek.W DLC do czego grałeś, rozwiń.Taki Elden to w ogóle jest komedia, bo nawet reklamują nowy LG 45 5k2k ze scenami z Eldena, a tutaj zonk xD. Mody też lipa, bo zabierają i banują online.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 25 minut temu, Ukukuki napisał(a):Ja szczerze mówiąc w tych detalach to nie widzę różnicy wielkiej. Jednak czysty obraz bez tej ziarnistości konsoli oraz płynność to dla mnie coś co nie pozwala mi już wrócić do konsoli jako głównego sprzętu do grania. RT wiadomo bardzo miły dodatek ale póki co dla mnie to nie jest sprawa życia i śmierci. Dla mnie takim szokiem to był Dirt Rally 1 albo 2, grałem w to na PS4 pro i odpaliłem na PC by porównać w którą wersję pogram i matko jedyna. Mleko + rozgrywka jak mucha w smole. Jednak coś tam później walczyłem jeszcze i kupiłem PS5 ale ostatecznie nintendo + PC spełnia moje potrzeby w 100% i tak już od 3 lat bez odpalania sonki. O xboxie nawet nie wspominam bo tutaj to rozstałem się z 10 lat temu ostatecznie z tą platformą.Wiadomo są wyjątki jak gry maksowane pod PC, jak CP77 gdzie te różnice w detalach widać mega wyraźnie. Jednak czysty obraz i odblokowany klatkarz to jest to co mnie trzyma przy PC. Wole zejść z detalami a mieć te 90 stałych klatek.No dla mnie RT to jest game changer, wystarczy nawet spojrzeć na takie Gta 5, które wizualnie dostało drugie życie po aktualizacji a w między czasie jeszcze był patch poprawiający RT. Wiadomo, że jedne gry mają większe różnice a inne mniejsze ale właśnie przez ten czysty obraz też są widoczne detale lepiej. Filtrowanie tekstur czy draw distance to już w praktycznie każdej grze widać, bo konsole mają to zawsze ograniczone względem max ustawień z PC z tego co zdążyłem zauważyć. Mody to jest też coś co mnie mocno trzyma, do takiego Days gone nawet ostatnio wyszły 2, które poprawiają zachowania i inteligencję wrogów. Rdr2 na modach też kompletnie inna gra. Nie trzeba tego używać ale można i to jest fajne.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 51 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Nawet jak masz super chłodzenie jak u Ciebie po UV i parametry pewnie podstawowy problem to PC masz często przy biurku, bardzo blisko ucha, a konsole daleko, bo kto gra na konsoli przy biurku.A jak masz PC daleko to wtedy spoko, ale z kolei dochodzi okablowanie i kompletnie siada ergonomia, bo musisz się teleportować pomiędzy m+k, a padem i vice versa, no wiadomo o co chodzi.Wentylatory PC przy biurku są z reguły mocno słyszalne.I widac od razu kto ma jaka wiedzę na temat...Może masz rację, bo całe życie komputer mam pod nogami, gdzieś obok biurka. Osobiście nigdy bym kompa na biurku nie postawił, bo szkoda mi miejsca, no i kompletnie też nie wiem po co, wiec może dlatego mi to nie przeszkadza...
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 2 minuty temu, easye napisał(a):Może masz rację, bo całe życie komputer mam pod nogami, gdzieś obok biurka. Osobiście nigdy bym kompa na biurku nie postawił, bo szkoda mi miejsca, no i kompletnie też nie wiem po co, wiec może dlatego mi to nie przeszkadza...Też mam pod biurkiem i ogólnie dosyć daleko od uszu jak na PC standardy, kupiłem nawet soundbar, żeby nie grać już tylko na słuchawkach z noise cancellingiem, tyle, że w sumie nie gram od tamtego czasu w nic wymagającego, może jeszcze coś pogram, ale kalendarz na PC premier w tej części roku taki średni, bo wiadomo jest obecnie kilka sztosów singlowych na konsole jak DS2, Yotei czy Xeno X lub Bananza, których na PC nie ogramy. Może nowego Silenta kupie na PC, bo to wszak Unreal 5 i mogą się dziać rzeczy.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 5 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):Mocne PC mają jedną wadę, są relatywnie głośne lub bardzo głośne i wymagają czasu na każdą pierdołę. To jest jak dla mnie wartość niepoliczalna i właśnie dlatego po przeprowadzce nawet nie chce mi się patrzeć z stronę PC. Crashe są częściej, błędy częściej, jak się chwilę posiedzi ewentualnie będzie lepiej i może z 50 cm zobaczysz tą lepszą oprawę, podłączysz ulubionego pada i słuchawki, poszukasz modów itp.PS5 Pro czy cokolwiek innego konsolowego jest ciche, wygodne, można zatrzymać się kiedy się chce, nie wymaga żadnej zabawy i po prostu się na nim gra.PC dla mnie nigdy nie będzie konkurencją do kanapowego grania, chociaż próbowałem. Są gry pod PC, ale ogólnie ergonomią one nie grzeszą.Bzdura, wszystko zależy jakie komponenty sobie dobierzesz. Mój komp jest w ogóle niesłyszalny. Wystarczy buda z dobrym przepływem powietrza i dużymi wiatrakami. Większość ludzi ma te 120mm, które są najgłośniejsze. Mały wiatrak musi się szybciej kręcić = hałas. Nie pamiętam kiedy mi jakaś gra zcrashowała a siedzę na amd. Mam taką gierkę na steamie magicka, gdzie dev coś zjebał w jednej aktualizacji i teraz nikomu nie działa. Gaben powinien trzymać ich za jaja, żeby nie było takich sytuacji. Tutaj na plus konsole bo tam coś takiego nie ma miejsca. Było już często pokazywane jak można złożyć kompa lepszego od ps5 w tej samej cenie. Nie jest to proste bo konsole chyba nadal są sprzedawane ze stratą, może poza ps5 pro