Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano

Kolejne bomby od Chada MS, a Sony stuleja siedzi w kącie i się nie odzywa. Dzień jak codzien - playstation coorva.

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 361,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano
W dniu 13.03.2020 o 22:39, Mendrek napisał:
Spoiler

20200313-221930.jpg

Boty się tą dłuuuuuugo wyczekiwaną 90 na mc długo nie nacieszyły. Nie dla psa kiełbasa :reggie:

Podsumowując:

Indyk 2d platformer o skaczącym świecącym ludziku na 8+

https://www.metacritic.com/game/xbox-one/ori-and-the-will-of-the-wisps

vs.

Mięsiste AAA w klimatach samurajów w stylu souls-like na 8+

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/nioh-2

Nadal nie wiesz? Ok, sprawdźmy Twitcha z piątek wieczór:

Pokaż ukrytą zawartość

20200313-222954.jpg

20200313-223327.jpg

69 tys. Nioh 2 vs. 13 tys. Ori

Xbox znowu wyjaśniony i zdeptany przez PlayStation. Nic nowego znaczy się. Kupuj dalej PlayStation bo to pewniak debeściak ;)

popraw posta

Opublikowano

Już się poprawiam! Faktycznie, sytuacja zmienia się dynamicznie!

Spoiler

20200317-035305.jpg

vs.

20200317-035322.jpg

33 tys. vs. 4 tys.

Pamięta ktoś taką grę jak Ori? :kaz:

#zostanwdomu i #niekupujxboxa ;)

Opublikowano

Wytłumaczy ktoś kogo obchodzą widzowie? 

Wogóle jakie kur.wa ma znaczenie czy w grę zagrało/obejrzało sto czy milion lemingów. 

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, drozdu7 napisał:

Wytłumaczy ktoś kogo obchodzą widzowie? 

Swego czasu był to legitny argument w obozie zielonych.

Opublikowano

Ja w sumie jestem bardziej zielony, ale ten argument jest inwalidą 

Opublikowano
2 minuty temu, Square napisał:

Swego czasu był to legitny argument w obozie zielonych.

swego czasu propaganda niebieskich wmawiała ludziom że jakaś gra nikogo nie obchodzi gdy tymczasem biła rekordy popularności we wszystkich mediach. Tylko tego to dotyczyło.

Zresztą już się nauczyłem że z niektórymi dzbanami nie ma sensu rozmawiać i bo nawet jakim się przystawi arguementy do czoła będą dalej uważać że białe jest czarne.

Pokażesz im statystyki powiedzą że liczy się ile ludzi gra. Pokażesz im liczbę graczy? powiedzą że liczy się sprzedaż. Pokażesz im sprzedaż? powiedzą że Spencer pewnie wszystkich przekupił a liczby są sfałszowane.

to nie ma sensu, zbyt wiele czasu kiedyś na to zmarnowałem.

Opublikowano

Czyli standardowa sytuacja - na xboxie ludzie graja w Ori, a userom ps4 pozostaje oglądanie exów w serwisach streamingowych. Juz się przyzwyczaili przez lata i teraz nawet nie kupuja tych filmo-gier tylo od razu na twitcha.

Opublikowano
  • Autor

No jak ludzie woleli ją oglądać niż w nią grać to chyba nie był to dobry szpil. Akurat Ori ma chyba odwrotnie więc można się tylko cieszyć.

Opublikowano
1 minutę temu, Square napisał:

No jak ludzie woleli ją oglądać niż w nią grać to chyba nie był to dobry szpil.

o jakiej grze mowa?

Opublikowano

Zgadnij, arrrrrr, szczurze lądowy :)

A skoro Square już tu jest - czy mogę pokornie prosić o rozpatrzenie zgłoszenia dotyczącego przeniesienia tematów: Yakuza 0, Yakuza Kiwami i Yakuza Kiwami 2 do działu multiplatform, wysłanego dwa dni temu? Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.

Opublikowano
1 minutę temu, Bzduras napisał:

Zgadnij, arrrrrr, szczurze lądowy :)

no jeśli o SoT mowa to akurat jest to zupełnie błędna teza. Bo w grę grało, ba do dziś gra (2 lata po premierze), mnóstwo ludzi. Miesiąc temu ogłosili że jest już 10 mln graczy, a grudzień 2019 był najlepszym miesiącem pod względem liczby graczy od premiery.

Opublikowano
5 minut temu, 20inchDT napisał:

Czyli standardowa sytuacja - na xboxie ludzie graja w Ori, a userom ps4 pozostaje oglądanie exów w serwisach streamingowych.

A to możesz nam wszystkim przypomnieć jak "przeszedłeś" Death Stranding? :turned:

Opublikowano

Spoko, to jedyny tytuł o którym pamiętam, że wojowałeś wyświetleniami i do tego się odnoszę. Nie monitoruję stanu Piratów, jak wrzucą singla z prawdziwego zdarzenia to zacznę :)

Opublikowano
3 minuty temu, Kyo napisał:

A to możesz nam wszystkim przypomnieć jak "przeszedłeś" Death Stranding? :turned:

Liczysz na plusy od stulej takich jak Rozi? Nie "przeszedłem" tej gry, bo po minucie gameplayu można zasnąć.

Opublikowano
9 minut temu, 20inchDT napisał:

Liczysz na plusy od stulej takich jak Rozi? Nie "przeszedłem" tej gry, bo po minucie gameplayu można zasnąć.

Bardziej chodzi mi o krytykowanie bo ktoś coś ogląda przy okazji premiery a samemu nie jest się lepszym.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Bzduras napisał:

wysłanego dwa dni temu?

No chyba nie.

29 minut temu, ASX napisał:

Pokażesz im statystyki powiedzą że liczy się ile ludzi gra. Pokażesz im liczbę graczy? powiedzą że liczy się sprzedaż. Pokażesz im sprzedaż?

Problemem jest to, że MS pokazuje tylko to na co ma akurat ochotę. Ile sprzedało się takiego SoT zanim trafiło do GP, a ilu przybyło graczy po? Fajnie mieć pełny obraz, a nie wybiórcze dane, i bądź co bądź podanie sprzedaży jest chyba najlepszym wyznacznikiem, a tego MS za często chyba nie robi.

Opublikowano

No chyba nie.

Wczoraj?

Opublikowano
  • Autor

No niecałe 24h :) Spoko, sprawdzam czy ktoś oprócz mnie pracuje, więc musi jeszcze chwilę poczekać.

Opublikowano
18 minut temu, 20inchDT napisał:

Nie "przeszedłem" tej gry, bo po minucie gameplayu można zasnąć.

Bardzo zdrowe podejście. Jak gra ma zamiar na równo traktować gameplay oraz fabułę, ale dostarcza słaby gameplay to chu,j jej na k,ur,wę. :cool: 

Opublikowano
8 minut temu, Square napisał:

Problemem jest to, że MS pokazuje tylko to na co ma akurat ochotę. Ile sprzedało się takiego SoT zanim trafiło do GP, a ilu przybyło graczy po? Fajnie mieć pełny obraz, a nie wybiórcze dane, i bądź co bądź podanie sprzedaży jest chyba najlepszym wyznacznikiem, a tego MS za często chyba nie robi.

SoT trafiło do Gamepassa w dzień premiery.

Chcesz pełnego obrazu? to musisz posłuchać devolerpów z Rare, dosyć otwarcie wypowiadają się na temat liczb i osiągnięć. 10 mln gracza (dane z lutego 2020 r.) około połowa graczy z ogólnej puli graczy kupiła grę na własność (dane z maja 2019 r.),  35% graczy gra na PC, około 65% na Xboxie (dane z grudnia 2018). Mało jest developerów którzy dzielą się taką ilością statystyk.

a to że sam MS woli chwalić się 10 mln graczy, zamiast podać sprzedaż to chyba jasne. Po prostu w celach marketingowych woli chwalić się wyższymi cyferkami niż niższymi. Poza tym inwestuje teraz mocno w Gamepassa i ilość ludzi którzy opłacają abonament, aby grać w SoT jest dla nich tak samo ważna (o ile nie ważniejsza) niż sprzedaż gry.

Edytowane przez ASX

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, ASX napisał:

około połowa graczy z ogólnej puli graczy kupiła grę na własność (dane z maja 2019 r.)

Było podane ile wtedy było graczy?

Własnie o to mi chodzi, że jak sprzedaż jest słaba to podają liczbę graczy aby było ok, bo ta jest większa dzięki GP.

Opublikowano

Było podane ile wtedy było graczy?

miedzy 6 a 8 mln.

Opublikowano

To teraz warto było by się zastanowić jakie kryteria przyjął MS w sprawie definicji "gracz" bo np. dla Netflixa "widz" to jeśli dobrze pamiętam 20 sekund odtwarzania.

Opublikowano

pewnie ten kto tylko odpalił grę choćby na sekunde i widnieje w jego profilu.

idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby był wgląd do oficjalnych, normalnych statystyk w stylu tych na steamie

https://steamcharts.com/app/976730

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.