Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
20 minut temu, ASX napisał(a):

Natywny handheld miał zostać skasowany

drakenope

Konsolowa biblioteka we wstecznej kompatybilności będzie emulowana na tych Xboxach PC

drakeyeah

Przeżyję, ważne żeby działało.

• Odpowiedzi 33,7 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
  • Autor

Raczej wszystkie te nowe Xboxy, podobnie jak ten nowy ROG mają być oparte o Windowsa.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co rozumiem będą na Windowsie 11 , dostosowanym do grania z Xboxową nakładką. Tym jest właśnie ten XboxOS nad którym pracują, nie osobnym systemem operacyjnym ale modyfikacją Windowsa.

Ma to sens bo raczej nie będą rozwijać dwóch systemów operacyjnych pod PC jednoczesnie.

Opublikowano
  • Autor

Będzie wsteczna, to będzie platforma kompletna, a nawet parafrazując Ficusia będzie można powiedzieć że platforma totalna.

Dopóki tego nie ogarną wszystkie te Xboxy bedą zwykłymi protezami prawdziwego Xboxa.

Opublikowano
7 godzin temu, iluck85 napisał(a):

GP inne launchery, Steam, to wszystko już masz od 2 lat na rogalu. Jeszcze masz Battle net jak człowiek do diablo. Ale miałeś Legiona. Czyli przerabiałeś to, to co Cię zakręciło. Ta integracja to dopiero będzie, całą resztę miałeś na Legionie.

Miałem legiona i ally no i w nich nie było szybkiego wybudzania czy qr. Dla mnie w hh najważniejsza jest szybka dostępność do gry, którą grałem, a tego tam brakowało. Na steamdecku czy switchu to działa, ale jednak jest się ograniczonym do danej biblioteki (tak wiem na steamdeck można kombinować z innymi launcherami, ale gamepassa jednak nie ma). Dlaetego mocno trzymam kciuki z ms i ogarnięcie tego gierkowego windowsa.

Opublikowano

Będzie wsteczna, to będzie platforma kompletna, a nawet parafrazując Ficusia będzie można powiedzieć że platforma totalna.

Ja bym na twoim miejscu nie był tego taki pewien. To microsoft, najprostszą rzecz spierdolą. Nie wiadomo czy prawnie będą mogli te gry emulowac na pc. Zależy jak w umowach zdefiniowali xboxa.

Opublikowano
  • Autor

Na pewno będą musieli się dogadać z wydawcami third party w kwestiach prawnych (licencję), podobnie jak dogadywali się z nimi jak wrzucali gry z X360 do wstecznej. To jest chyba największe wyzwanie.

Dlatego wątpię by wsteczna była kompletna i że calą bibliotekę konsolowa przeniosą na PC. Ale kto wie, może się mile zaskocze.

Opublikowano
8 godzin temu, ASX napisał(a):

Na pewno będą musieli się dogadać z wydawcami third party w kwestiach prawnych (licencję), podobnie jak dogadywali się z nimi jak wrzucali gry z X360 do wstecznej. To jest chyba największe wyzwanie.

Dlatego wątpię by wsteczna była kompletna i że calą bibliotekę konsolowa przeniosą na PC. Ale kto wie, może się mile zaskocze.

Wy piszecie o wstecznej w sensie gry z Xboxa OG, 360? Których nie ma na PC?

Czy o grach XOne/Xsx ? Bo nie róbmy jaj że oni nie przeniosą tych gier na nowe konsole/pc czy huj

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Wy piszecie o wstecznej w sensie gry z Xboxa OG, 360? Których nie ma na PC?

Czy o grach XOne/Xsx ? Bo nie róbmy jaj że oni nie przeniosą tych gier na nowe konsole/pc czy huj

a artykule jest mowa o grach we wstecznej z oryginalnego xboxa, xboxa 360 i współczesnych grach xboxa ( z ery Xboxa One i XSX/S)

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Współcześnie chyba każda gra ma wersję na PC więc te będą dostępne bez problemu.

Halo 5 i Forzy Motorsport 5 nie ma

Opublikowano

Tak jak piszesz, to że będzie pełna z XO/XS/XPC to pewne jak amen w pacierzu. Zostaje sprawa z X360 i X OG, ale tu sprawa jest jasna - emulacja, raczej bezproblemowa patrząc na wiek sprzętu oraz jedynie biblioteki cyfrowej. Nośniki na Xboxie przestaną istnieć wraz z końcem XS.

Opublikowano
  • Autor

Zdecydowana większość współczesnych gier ma wersję na PC, ale wiele z ich nie ma np. zsynchornizacji sejwów, dlatego pewnie te gry też będą emulowana.

Łatwiej jest też chyba dogadać się z wydawcami w sprawie emulacji gier z konsol na PC, niż namówić ich by oddali za darmo pecetową ludziom którzy kupili wcześniej wersję na PC.

Opublikowano
3 godziny temu, Czoperrr napisał(a):

Współcześnie chyba każda gra ma wersję na PC więc te będą dostępne bez problemu.

ja mam prawie 400 cyfrowych, a w apce pc ponizej 60, wiec tak słabo z tym "bez problemu". Mało wydawców daje jednoczesnie wersje pc.

Opublikowano
1 minutę temu, Beelzeboss napisał(a):

ja mam prawie 400 cyfrowych, a w apce pc ponizej 60, wiec tak słabo z tym "bez problemu". Mało wydawców daje jednoczesnie wersje pc.

Stąd nacisk na Play Anywhere z ostatniego pokazu - wszystko co tam widziałeś będzie w tej usłudze.

Opublikowano
4 minutes ago, Beelzeboss said:

Na ten moment, jeśli chcą zapewnić pełną kompatybilność wsteczną to wszystkie 400 gier powinno się tam znaleźć. Od teraz w nowych grach kładą nacisk na to więc z automatu nowe gry będą dostępne tu i tu.

Opublikowano

No jeśli te przykładowe 400 gier nie znajdzie się na nowym sprzęcie ms, to huj na nich położył i na ich preservation

Opublikowano
  • Autor

Wątpię że uda im się zapewnić pełną wsteczną na tych Xboxach PC.

Ale tej części biblioteki której się uda, zapewni lepsze preservation niż jakakolwiek inna konsola. Bo nie ma bezpieczniejszego miejsca do budowy swojej biblioteki niż środowisko PC. Microsoft może nawet wtedy odpuścić produkowanie własnego hardware'u, a i tak te gry pozostaną dostępne na aktualnych sprzętach.

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Stąd nacisk na Play Anywhere z ostatniego pokazu - wszystko co tam widziałeś będzie w tej usłudze.

play anywhere to nie jest nowość. Bez sprawdzania w necie, to wydaje mi się, ze ta inicjatywa ma już ponad dekadę. Kilka gier na krzyż nie jest pocieszające, bo nie wszyscy to wspierają, a to i tak dla nowości. Niektorzy wydawcy chyba rzucają moentą, bo np. square dało PA dla dq3, ale do fft już nie.

Opublikowano
Teraz, Beelzeboss napisał(a):

play anywhere to nie jest nowość. Bez sprawdzania w necie, to wydaje mi się, ze ta inicjatywa ma już ponad dekadę. Kilka gier na krzyż nie jest pocieszające, bo nie wszyscy to wspierają, a to i tak dla nowości. Niektorzy wydawcy chyba rzucają moentą, bo np. square dało PA dla dq3, ale do fft już nie.

Nie jest nowość, po prostu do niedawna nie był to standard, a zapowiada się, że teraz już tak.