Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

@krupek Spier.da.laj w końcu. Tak bardzo ciebie zabolało wyśmianie twojego kalafiorowego boczku, że pod każdym moim postem musisz te suchary pisać?

Edytowane przez 20inchDT

  • Odpowiedzi 279
  • Wyświetleń 60,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ty jesteś pier.dol.niety nonstop 

  • A spróbowałeś wypyerdolić z tematów, w których Twoja użyteczność ma wartość zerową?

  • SebaSan1981
    SebaSan1981

    Sorry za repost, jakby co ale wjechaliście mi na ambicję i musiałem się zreflektować.     Wydanie drugie, poprawione. Dodatkowe combo z papryczek, mniam!

Opublikowano

Biegaj za mną z minusami i pajacowaniem. Mów, że to ja się czepiam.

 

Co za  kretyn :pawel:

Opublikowano

opis to tam (pipi), ale data się przydaje. np. ostatnio robiłem tahini (taki ze  mnie kucharz, chyba bloga kulinarnego założę), no i wiem że miesiąc mogę trzymać w lodówce. Tylko żebym to ja pamiętał kiedy to zrobiłem...

Opublikowano

Weekend minął produktywnie.

 

3uut7d4dpgh41.jpg

 

Kapusty w różnych kombinacjach, każda inaczej pocięta i z innym procentem soli w ramach eksperymentów. Papryka jako podstawa do ostrego sosu i różne takie tam.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

ja zrobiłem z marchewą, ale lipa bo plastry wychodzą na wierzch i robi się piana (to normalne, ale tutaj jest jej za dużo). Zobaczymy jak to wyjdzie.

Piwo też zrobiłeś? Kiedyś kuzyn robił i mówił, że to cały dzień roboty, np. o tej godzinie robisz to, za godzinę musisz zrobić to, odstawiasz, za jakiś czas to i tamto, i cały dzień zleciał.

Opublikowano

Musisz kupić jakieś ciezarki. Poka zdjęcie :)

Ja jeszcze zrobiłem nowe kimchi. Boże, ale to pyszne.
 

Cytat


c37Dasn.jpg

 

 

 

 

Edytowane przez Figaro

Opublikowano
3 godziny temu, Figaro napisał:

Poka zdjęcie

IMG-4011.jpg

to świeżo po zrobieniu. teraz trochę marchewy ubyło i położyłem ceramiczną część od cukiernicy (wieczko) - akurat na wymiar - trochę je przygniotło i żadne nie wystają poza zakwas :)

No i zrobiłem 4 słoiki: 2 x klasyczny burak, 1 x marchew, 1 x burak 3:1 do marchwi :)

Opublikowano

Ładnie to wygląda. Dobry pomysł z tym wieczkiem :) Ja dziś otworzyłem słoik z marchewką, którą zrobiłem w grudniu i nigdy nie włożyłem do lodówki - dalej świeżutka i coraz pyszniejsza.

Opublikowano

no wlasnie, a to w przypadku marchewy, też zakwas po tygodniu będzie gotowy? 

Też to się pije jak zakwas buraczany? :) Używasz potem gdzieś tych buraków, czy marchewki?

Opublikowano

Dobre pytanie. Kiedyś chyba o tym czytałem, że warto wziąć łyka czy dwa. 

 

Marchewkę to po prostu daje jako dodatek na talerzu obiadowym. Ale jest na pewno wiele pomysłów.

Opublikowano
  • Autor

Ja niebawem planuję zrobić sałatkę z kiszonych warzywek.

Tylko coś będę musiał dokisić i dokupić.

Opublikowano

A czy ktoś na forum zakisił ogóra?

sorry, musiałem, 3 strony tematu i nikt nie zapytał :)

Opublikowano
4 godziny temu, areka napisał:

Czy ktoś na forumku fermentuje soję?

 

Ale o co chodzi dokładnie? O miso?

 

Ja przed chwilą zrobiłem kapustę kiszoną... z pomarańczami. Ciekawe jak to wyjdzie :pawel:

1xrvfkxeuph41.jpg

 

Opublikowano

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

Opublikowano
W dniu 24.02.2020 o 08:55, grzybiarz napisał:

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

 

Marchewki długo się robią. Ale może po prostu coś nie wyszło w trakcie. Tak bywa. Nie bez powodu mówi się na to dzika fermentacja, rezultat za każdym razem jest inny.

 

A ja sobie dzisiaj zrobiłem pomidorki koktajlowe.

 

2qphcnaji2k41.jpg

 

Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię.

 

No i nowy zestaw Kimchi. Uwielbiam to robić, jak i jeść. Bardzo ciężko się oprzeć przed otwarciem słoika i podjadaniem.

 

NCit6IE.jpg

 

Kimchi na smażonym ryżu - kosmos.

 

3y4ROg9.jpg

Opublikowano
  • Autor

Ja ostatnio zrobiłem cukinię, która wyszła bardzo dobrze a teraz się właśnie do pomidorów przymierzam.

Na koniec z tego wszystkiego zrobię jakąś sałatkę z kiszonych warzyw :usmiech:

Opublikowano

Robię swój pierwszy zakwas z buraków, kupiłem słoik 4L, zalałem w niedziele wieczór i dziś oto taki widok mi się ukazał. Zapach jest dziwny, raczej nieprzyjemny. Pytanie czy to pleśń i cały słój do wylania, czy naturalny osad i wszystko jest ok?

HepBFt7.jpg

Opublikowano

To jest pleśń. Gesslerowa podobno mówi żeby to zebrać łyżką i odcedzić, ale... to jest pleśń, ale ta szkodliwa (nie taka jak na serku pleśniowym).

Ja bym to wy(pipi)ał - zrobiło Ci się bo codziennie trza zdejmować pianę + buraki nie mogą wystawać poza poziom wody.

@Figaro ten przepis na kimchi ok?

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kimchi-wlasciwosci-i-przepis-jak-zrobic-kimchi-w-domu-aa-XnPy-T9y3-vJwH.html

Jeszcze  tu widzę:

https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-prawdziwe-kimchi/

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Uuu. Zbierz łychą i jest dalej ok. Ale zastanów sie przy tym dlaczego to sie stało.

 

Poradnik na zdrowie ma dosyc spoko przepis. Polecam. Ważne aby byla to mąka ryżowa i faktyczny proszek gochugaru. Dużo bialej rzodkiewki i pora. Daj czas kleikowi aby sie ochłodził. 

Opublikowano

Zebrałem , nie wylewam, zapach już jest ok, jak mnie przeczyści po pierwszej szklance to wy(pipi)ie. W sobotę myślę zęby próbować. 

Właśnie nic nie wystawało poza poziom. Jak zalałem wodą, pare buraków i kawałków czosnku wypłynęło więc przygniotłem je porcelanowym talerzykiem. Tylko, że nie wyparzyłem go więc tu już zapewne jest błąd.

Opublikowano
  • Autor

Ja zyebałem 2 słoiki z marchewką, bo za długo stała w ciepłym i pojawiła się pleśń.

Faktycznie, marchewkę chyba najtrudniej ukisić, jeżeli się nie miało w tym temacie doświadczenia.

Ale teraz już wiem.

Opublikowano

ja nawet nie wiem czy marchewa mi wyszła czy nie, bo nie wiem jaki powinien być smak właściwy. No było słone i kwaśne, ale raczej niedobre :/

Opublikowano

Ale to nie jest do jedzenia, tylko do chwalenia się na forum.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.