Skocz do zawartości

Kiszenie


Masorz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.03.2020 o 09:20, SebaSan1981 napisał:

Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki :)

 

To musi się udać.

 

Ale dzisiaj bardziej przyziemny projekt - Giardiniera, czyli kiszonki po włosku.

 

jnqkjiy7k0m41.jpg

 

Na zdjęciu również nowy 3 litrowy słoik-beczka :) Podziękowania dla Lerła Merlyn, bo w Castoramie zero słoików, bo poza sezonem.

  • Plusik 1
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Godzinę temu, Figaro napisał:

Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji.

 

 

Vhl1nax.jpg

 

 

 

 

 

 

Też robię od paru miesięcy. Na oko wygląda trochę na zbyt mały słoik jak na taki grzybek, powinien po powierzchni pływać, ja robię w 10 l i jest w sam raz bo potem grzyb i tak rośnie. Polecam eksperymentować z rodzajami herbat i dodatkami. Mój ostatni faworyt to earl grey słodzony cukrem muscovado, z Zielonej herbaty też jest petarda. No i pamiętaj żeby codziennie sprawdzać kwasowość, bo łatwo przeciągnąć. Ja po 5 dniach dzielę na dwa i jeden zostawiam nawet na kilka tygodni i mam domowy, lekki ocet. 

Odnośnik do komentarza

390fe3cf4607040cmed.jpg

Ogolnie to jestem fanem sloikowania wszystkiego na czarna godzine,z dzisiaj jak widac 5 litrowych mieszanka warzyw(marchew,rzepa biala,czosnek,kapusta,baklazan,papryka)a drugie combo juz malosolne poszly,no i 5kg mlodej kiszonej kapusty

 

A tu taka ciekawostka raczej bo tez skonczylem w zeszlym tyg syropy z mlodych pedow sosny,i dwie zalane 70%spiryt naleweczki 7f0ff20ee652598d.jpg

Edytowane przez Barthez
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza

Tyndalizuje jak juz mam byc precyzyjny,czyli trzy razy pasteryzacja co 24h w celu calkowitej pewnosci do likwidacji bakterii,przy dobrym przygotowaniu potrafi latami lezec.A w sloiki praktycznie wszystko laduje i kitram,od golonek,po smalce pasztety kielbasy bigosy no i wszelakie salatki na occie,warzywa w zalewach.

Ogrodek konkretny w tym roku posadzilem to mam nadzieje na konkretne zbiory i przetwory z pomidorow,papryki,cukini i ogorow 

Dzisiaj w kiszonki poszly buraczki i rzodkiewki.pozdro

Odnośnik do komentarza

Tak, mam tylko sokowirówkę, ale czaję się na wyciskarkę.

 

A ja już zabutelkowałem kombuchę. Nagły wzrost temperatury przyspieszył fermentację i niemal zrobił mi się z tego ocet. Szkoda że nie mam miarki ph. Ale i tak jest pyszniutkie. Dałem różne smaki owoców plus mięta.

 

104186516_146749293686303_30549295760429

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...