Skocz do zawartości

Console Wars 14: Wierze w markę i tyle

Featured Replies

• Odpowiedzi 52,9 tys.
  • Wyświetleń 926,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• kurwa nie mogłem się powstrzymać xDDDDDDD          

• Ale to forum to jest dom wariatów xD Nazywanie fizyki kabla i opcji przewrocenia sie na plecy innowacyjnością, konsolowy pieprz,chłop wklejajacy screeny ze spidermana codziennie od miesiąca, Mejm któr

Opublikowano

@Bzduras to porównywanie pada x - ps mega słabe bo pewnie nie miałeś pada od sonki 5 w łapach. Design to jedno ale wykonanie do inna liga - sorry. Pomijając fakt posiadania baterii i możliwości ich wylania na łapę to pad niestety jest wykonany tandetnie. A największą różnice usłyszysz wcisjakąc przyciski. W padzie od X-a są tak głośnie że pottafią nawet ps4 z odrzutowcem dobrze zagłuszyć. Gracz może tak bardzo na to nie zwrca uwagi po podniecony graniem nie słucha przycisków ale dla wszystkich na około jest to mega denerwujące jak co sekunda słysza te plastikowe uderzanie - wybacz ale to strasznie badziewnie brzmi. Weź kiedyś obydwa pady do ręki i zobaczysz o czym mówie

@ASX odniosę się tylko do zarzutq o Mikamiego. To co zrobił do tej pory w TG to dwie części EW które chociaż niezłe i kliamtyczne to techniczne potwory. Gry w których przez całą opowieśc walczysz ze sterowaniem i kamerą. Do tego słabej jakości tekstury i kiepskie animacje przeciwników. Przy grach bawiłem się nieźle bo gęsty klimat jedynki i dwójki mocno nadrabia ale to jest straszne drewno i nie wiem czy będzie mi się chciało znowu walczysz z techniczną stroną żeby się dobrze bawić. Zwłaszcza po tym co Capcom zaserwował w kwesti technikaliów i animacji w ostatnich remake-ach. A wisienką na torcie jest jedyne słuszne przeżycie RE7 i (mam nadzieje) RE8 w VR - coś czego nie doświadczy długo albo wcale posiadacz Xboxa. Podsumowując - MIKAMI spoko ale nie szkoda go jeśli posiadacze konsoli Sony w jego gry nie będą grac. 

Na razie sonka wygrywa. Pogódzcie się z tym - trzeba mieć charakter żeby to przyznać, kiedyś go będziecie miec. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ASX napisał:

Mendrek, ale tak serio, dobra? nie czujesz tego że twoja miłość i wieloletnia wierność marce Playstation jest trochę, no jakby to powiedzieć? jednostronna, platoniczna? No bo piszesz że wychowałeś się na mordoklepkach i bijatykach ale kiedy ostatnio Sony dostarczyło ci taki tytuł? Sam już nie pamiętasz, pewnie, bo ostatnimi laty woli skupiać się na cinemtic experience, których (można wywnioskować z profilu na PSN) raczej nie jesteś wielkim fanem - w takim TLOU2 czy w God of War spędziłeś mniej niż jedna godzinę (sic!). Czy nie lepiej byłoby ci (pytam czysto teoretycznie) na platformie gdzie oferuje się wiekszą różnorodnośc i gdzie od czasu do czasu producent konsoli dostarcza tych mordoklepek i bijatyk?

Widzę, że nie orientujesz się w świecie bijatyk, poza tym co dostaniesz od agencji marketingowej wynajętej przez microsoft.

Więc tak - pierwsze, jak już wspomniałem, co determinuje wybór PlayStation dla każdego fana bijatyk jest pad, a właściwie OPATENTOWANY krzyżak. To nie jest kwestia tylko własnej wygody, ale wygody większości. W reakcji łańcuchowej wygląda to tak, że sporo pro graczy woli pad z PlayStatation (ja też uważam, że krzyżak w padzie X ssie). Grają więc na PlayStation online, w efekcie inni gracze pro wolą grać tam gdzie spotkają tych pierwszych - czyli na PlayStation. Potem do całości stawki dołączają casualowi gracze, którzy chcą grać z najlepszymi. Maszyna się kręci i generalnie PlayStation to jedyna prawilna konsola do bijatyk.

Ale to nie wszystko - wiele bijatyk 2D jest ex'ami na PlayStation - Street Fighter, Guilty Gear, BlazBlue, GranBlue, King of the Fighters, itd.

Ostatnio Sony PlayStation poczyniło ogromny krok do przodu, jeśli chodzi o cykliczne organizowanie profesjonalnych turniejów online (nie tylko dla bijatyk zresztą), czyli PlayStation Open Series. Każdy może wziąć udział, jest to banalnie proste, wstęp jest darmowy, odbywa się co tydzień, a finaliści grają w transmitowanym na żywo i profesjonalnie prowadzonym i komentowanym evencie (na Twitch i YT), gdzie mogą wygrać prawdziwą kasę. Na koniec miesiąca jest finał miesiąca i kasa tam jest większa. W niektórych grach (np. Mortal Kombat 11) organizowane są dodatkowe turnieje (np. Pro Kompetition) też od Sony. Popularność jest znacznie większa niż na Xboxie, gdzie turnieje jak są, to sporadycznie i mało kto ogląda. Tam po prostu scena turniejowa nie istnieje.

Co do bijatyk chodzonych - przypominam, że seria Yakuza, czyli największy spadkobierca po wymarłym już praktycznie gatunku chodzonych bijatyk, była w dużej mierze (w kwestii kompletności) exclusive na PS4 przez całą poprzednią generację. Jasne, teraz możecie nadrabiać botki nieroztropki, fajnie. Chociaż na Y6 chyba nadal czekacie (pewnie głową się jak usunąć to wielkie logo Sony z podręcznego telefonu Kiryu :D ), podobnie jak na remaster 3-5. No to czekajcie, lubicie czekać na gry, więc pupa jakby mniej boli już, prawda? ;)

Na koniec - co do mojego gustu i wyboru gier, jest bardzo specyficzny i nie jestem w żaden sposób wymiernym wskaźnikiem. ALE WŁAŚNIE DLATEGO wybieram PlayStation, bo tam zawsze jest większa różnorodność gier na wyłączność. A nie motocykliści vs. laserowe krasnale (strzelanka), nudni space marines (strzelanka), symulator samochodowy (wyścigi) i ten sam symulator ale przerobiony na sim-arcade (wyścigi). Pomijam, że nie cierpię symulatorów w żadnej postaci. A no i zwiedzanie pustego morza, ale to sobie odpalam motyw w menu PlayStation i mam to samo co boty w Sea of Thieves. Ja muszę mieć "wewnętrzny hype" na coś, który powstaje pod wpływem chwili, impulsu, czy jakiś mediów (np. utworu muzycznego). Głupi przykład - ale przesłuchałem znowu album Chrono Cross i taka mnie zajawka chwyciła na Yasunori Mitsudę, że kupiłem Valkyria Revolution (23 PLN - więc jak za darmo). Gra w recenzjach średniak, ale mi dodatkowo pyknęła bo klimat 1-wojenny i grind (oba lubię) i do tego WSPANIAŁA muzyka mistrza Mitsudy, która trzymała mnie w emocjach do końca. Valkyria Revolution nie ma na Xboxie. Byłbym niezadowolony mając Xboxa. Mam PlayStation i jestem zadowolony. No i oczywiście piękny cross-save na wersję PS VITA :)

Także ASX, fajnie że się starasz siać marketing, cóż Twoja praca, ale na mnie - doświadczonego i świadomego gracza ona nie zadziała, podobnie jak i na każdego bardziej kumatego konsumenta. Musisz zmienić strategię ;)

Edytowane przez Mendrek
Jedna Valkyria Revolution wiosny nie czyni, ale poprawiłem.

Opublikowano

No ok tylko nikt teraz nie gra w bijatyki a jak gra to w Tekken na PC.

Opublikowano

Świadomy gracz, a rzekome "najwieksze" hity na PS4 ledwo co palcem tknął :reggie:

Rzadko tu zaglądam, ale z ostatnich stron wyłania się taki obraz klapa: alkoholik i teoretyk.

Opublikowano
13 minut temu, Mendrek napisał:

Valkyria Revolution nie ma na Xboxie. Byłbym niezadowolony mając Xboxa. Mam PlayStation i jestem zadowolony.

i-valkyria-revolution-gra-xbox-one.jpg

:reggie:

Spencer nie po to co roku lata do japonii, aby takie gierki jak to omijały najpoteżniejszą konsole na świecie 

Opublikowano

Ok, przyznaję się do błędu. Rzadko kiedy jrpg-i tego rodzaju wychodzą na Xboxa.  Acz wersja na PS4 ma cross-save z PS Vita :)

Opublikowano
14 minut temu, Mendrek napisał:
7 minut temu, Shago napisał:

Świadomy gracz, a rzekome "najwieksze" hity na PS4 ledwo co palcem tknął :reggie:

Rzadko tu zaglądam, ale z ostatnich stron wyłania się taki obraz klapa: alkoholik i teoretyk.

Typowo xboxckie myślenie. Mam 3 gry od Microsoftu, MUSZĘ je ograć, NAJSZYBCIEJ. Fajnie was wytresowali, potem się nie ma co dziwić, że puste morze gra tyle ludzi. BO TRZEBA (inaczej jesteś teoretykiem i nie jesteś godzien być botem). Ech, dobrze że mam Xboxa. Wolę wolność wyboru - wybieram PlayStation ;)

Opublikowano

No ale tylko krytykujecie. Wymieńcie mi powody dla których miałbym wybrać Xboxa. Podpowiem - nie ma żadnych. Próbować możecie, ale to będzie jak próba wciskania magicznych garnków starym ludziom ;)

Opublikowano

;/ co za klapers

D-pad jest super. Chooja sie znasz, tak jak na gierkach.

Opublikowano

Ja nie zamierzam przekonywać Mendrka do Xboxa, zapytałem tylko czy jest szczęśliwy z Sonką.

A jeśli takie znaczenia ma dla niego scena esportowa bijatyk to czy nie lepiej bawiłby się np. na PC gdzie scena jest największą, wybór bijatyk wiekszy, a online darmowy?

Opublikowano
7 minut temu, Mendrek napisał:

No ale tylko krytykujecie. Wymieńcie mi powody dla których miałbym wybrać Xboxa. Podpowiem - nie ma żadnych. Próbować możecie, ale to będzie jak próba wciskania magicznych garnków starym ludziom ;)

Piszesz tak o tej scenie i turniejach a czy w ogóle bierzesz w tym udział? Czy tylko twitch i youtube? Bo jeśli tak to spoko a jeśli tylko oglądanie to akurat takie pierdolenie dla pierdolenia.

Opublikowano
4 minuty temu, Mendrek napisał:

Nie ma, bo jesteś niewolnikiem marki. 

Opublikowano
13 minut temu, ASX napisał:

Ja nie zamierzam przekonywać Mendrka do Xboxa, zapytałem tylko czy jest szczęśliwy z Sonką.

A jeśli takie znaczenia ma dla niego scena esportowa bijatyk to czy nie lepiej bawiłby się np. na PC gdzie scena jest największą, wybór bijatyk wiekszy, a online darmowy?

Co? ;p

https://www.reddit.com/r/Games/comments/6bzr4h/why_is_the_fighting_game_scene_so_dead_on_pc/

Nie znam topowych graczy z turniejów, co by grali na PC. Chyba, że sporadycznie. Gram teraz aktywnie w MK11 i  graczy takich jak FoxyGrampa, Val, TheMightyUnjust, IScorpion, czy dubasik spotkasz głównie na PS4/PS5.  W Tekken 7 tak samo np. z Punk'iem czy Idomem, o japońskich graczach nie wspomnę.

Poza tym musiałbym się znów nabrać na pc gaming. Sprytna próba, ale proszę nie pisz tak, bo ja może się nie nabiorę, ale będzie tu ktoś kto pod wpływem takich wysrywów kupi PC i skończy jak niedawno user Lokomotywa, albo setki tysięcy innych ;)

Opublikowano
10 minut temu, Mendrek napisał:

Co? ;p

https://www.reddit.com/r/Games/comments/6bzr4h/why_is_the_fighting_game_scene_so_dead_on_pc/

Nie znam topowych graczy z turniejów, co by grali na PC. Chyba, że sporadycznie. Gram teraz aktywnie w MK11 i  graczy takich jak FoxyGrampa, Val, TheMightyUnjust, IScorpion, czy dubasik spotkasz głównie na PS4/PS5.  W Tekken 7 tak samo np. z Punk'iem czy Idomem, o japońskich graczach nie wspomnę.

Poza tym musiałbym się znów nabrać na pc gaming. Sprytna próba, ale proszę nie pisz tak, bo ja może się nie nabiorę, ale będzie tu ktoś kto pod wpływem takich wysrywów kupi PC i skończy jak niedawno user Lokomotywa, albo setki tysięcy innych ;)

Jak Lokomotywa? Chyba nie gorzej niż chlanie przy popku? 

Opublikowano

Mendrek, dlaczego nie skończyłeś TLOU i God of War? Sam zakup by wspierać markę wystarcza by być rycerzem Sony?

To są bardzo fajne gry, warto poświęcić im te kilka godzin.

Edytowane przez Czoperrr

Opublikowano
6 minut temu, Czoperrr napisał:

Mendrek, dlaczego nie skończyłeś TLOU i God of War? Sam zakup by wspierać markę wystarcza by być rycerzem Sony?

To są bardzo fajne gry, warto skończyć.

Pewnie, że warto. Pozwól, że wybiorę sobie moment na tą przyjemność. Jakbym nie chciał w nie grać, to bym sprzedał, a nie trzymał na półce.

7 minut temu, Labtec napisał:

Myślisz, że z biegiem czasu zmieniło się na lepsze?

https://www.sportskeeda.com/esports/an-updated-look-current-gen-fighting-games-good-pick

Bez cross-play z konsolami, to tam może z kilkaset osób gra na świecie w dany tytuł.

Ale cytując artykuł:

Cytat

For players looking to play on consoles already, the number of players avaible is big enough to avoid most of these issues.

Drogi, niezdecydowany graczu, który przychodzisz tu po radę, którą platformę/konsolę wybrać. Jeśli lubisz bijatyki, pamiętasz te dni spędzone z Tekkenem z kumplami, czy nawet na automatach w Street Fighter'a, to wybór jest jak wynika z powyższych dyskusji oczywisty - konsola to raz. Dwa, konsola z najlepszym krzyżakiem, największą ilością gier z gatunku i profesjonalnego community - czyli PlayStation. Tyle w temacie ;)

Opublikowano
8 minut temu, Mendrek napisał:

Pozwól, że wybiorę sobie moment na tą przyjemność. Jakbym nie chciał w nie grać, to bym sprzedał, a nie trzymał na półce.

no ja tak sobie gram w multiplatformowe zaległości we wstecznej na xboksie, ty tutaj nie ograłeś tych flagowych niby 10/10 gierek ekskluzywnych sony którymi wojujesz, a podobno to wsteczną biblioteke z xboksa każdy klap ma już ograną wzdłuż i wszerz. tak wspaniałe, że na półce leżą, bo średnia w internecie się zgadza, tylko jakoś grać się nie chce

Opublikowano
7 minut temu, Labtec napisał:

ale w Smash-a nie zagram który króluje ten typ gier?

Tak, do Smasha potrzebujesz konsoli Nintendo. Ze Smashem jest trochę taki problem, że od dawien dawna trwają dyskusje jak kwalifikować Smash Bros. Bo oczywiście jest bijatyką w sensie bardzo ogólnym, ale jest bardziej tym czym jest sumo dla świata sztuk walk. Na pewno wyróźnia się na ich tle - nie ma pasków energii, brak jest balansu między postaciami, a chodzi o to by nie tyle oklepać komuś mordę, co wypchnąć go za ring.

Więc jak szukasz klasycznych bijatyk jakie większość z nas kojarzy, to kupujesz PlayStation. Jak chcesz Smasha (i tylko Smasha), to kupujesz konsolę Nintendo. Proste ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Mendrek napisał:

co do mojego gustu i wyboru gier, jest bardzo specyficzny i nie jestem w żaden sposób wymiernym wskaźnikiem. ALE WŁAŚNIE DLATEGO wybieram PlayStation

1. Mam chujowy gust, dlatego wybrałem PS i nie mam prawa wypowiadać się na temat jakości gier.

2. Mam dobry gust, dlatego nie gram w te ekskluzywne wydmuszki od Sony.

jedno z powyższym jest prawdą, wybieraj

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiekp392 napisał:

1. Mam chujowy gust, dlatego wybrałem PS i nie mam prawa wypowiadać się na temat jakości gier.

2. Mam dobry gust, dlatego nie gram w te ekskluzywne wydmuszki od Sony.

jedno z powyższym jest prawdą, wybieraj

3. Nie jestem frajerem, bo nie wybrałem konsoli bez ex'ów, która nigdy nie wygrała generacji i zawsze przegrywała z PlayStation i nie nadaje się do bijatyk.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.