Jump to content

Przetwory


Rudiok

Recommended Posts

Kiszenie kiszeniem, ale przetwory w tym pandemicznym roku się wyjątkowo udały. Po wielu próbach zostałem przy kilku sprawdzonych przepisach, gdzie nie trzeba stać za wiele przy garach. 

 

Na obecny czas polecam:

- Żurawina - 1 kg żurawiny + 1 kg cukru, do gara, mieszamy, lekko rozgniatamy i smażymy aż zrobi się pulpa ale z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Do słoika i pasteryzować (00:45-01:00 w piekarniku 125 stopni). Genialne w swej prostocie. 

- Sałatka z zielonych pomidorów, które są teraz na targu za grosze. 1 kg pomidorów + mała cebula. Cebulę kroimy, solimy i odstawiamy żeby puściła sok a następnie przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Pomidory kroimy w plastry. Zalewa 2.5 szkl wody plus 1/3 szkl octu plus pół szkl cukru, liść laurowy, gorczyca, ziele, kapkę miodu - gotujemy i lekko studzimy, próbujemy czy nie dodać więcej kwasu lub cukru. Mieszamy zalewę z pomidorami i cebulą, do słoików i pasteryzacja j/w. 

 

Pro tip:

- sloiki trzeba dokładnie myć, najlepiej w zmywarce, 

- nakrętki we wrzątku sparzyć zawsze, 

- nie napełniać nigdy po korek, 

- wytrzeć brzegi i szyjkę po napełnieniu, 

- po pasteryzacji dokręcić, 

- wybierać zakrętki z klikiem bo wtedy wiadomo czy dobrze zapasteryzowane. 

  • Upvote 1
Link to comment
  • 8 months later...

Pany, jak pewnie wielu z was wie , mam jarmużu na tony. Podaz przerosla popyt giga mocno. Mrozenie lisci tez odpada bo zajmuje za duzo miejsca. Wpadle  na pomysl zeby po prostu blendowac porcje jarmuzu i to zamrazac bo i tak mi jest on jedynie do wrzucania do smoothie potrzebny. Test zrobikem w zwuklej foliowce no i spoko bo miejsca zajmuje duzo mniej i by sie to sprawdzilo. 

 

Pytanie jest nastepujace gdzie kupie jakies woreczki zeby to wlewac i bylo git. W kauflandzie maja tylko takie na kostki lodu one odpadaja. Na necie widzialem sa ale kurła 3zl kosztuja a 10zl przesylka wiec troche frajersko. Potrzebne mi takie woreczki nie wiem  na lody o ok pojemnosci 250ml. Widzial ktos cos to w jakis marketach? 

Link to comment
W dniu 16.07.2021 o 10:11, kanabis napisał:

Pany, jak pewnie wielu z was wie , mam jarmużu na tony. Podaz przerosla popyt giga mocno. Mrozenie lisci tez odpada bo zajmuje za duzo miejsca. Wpadle  na pomysl zeby po prostu blendowac porcje jarmuzu i to zamrazac bo i tak mi jest on jedynie do wrzucania do smoothie potrzebny. Test zrobikem w zwuklej foliowce no i spoko bo miejsca zajmuje duzo mniej i by sie to sprawdzilo. 

 

Pytanie jest nastepujace gdzie kupie jakies woreczki zeby to wlewac i bylo git. W kauflandzie maja tylko takie na kostki lodu one odpadaja. Na necie widzialem sa ale kurła 3zl kosztuja a 10zl przesylka wiec troche frajersko. Potrzebne mi takie woreczki nie wiem  na lody o ok pojemnosci 250ml. Widzial ktos cos to w jakis marketach? 

 

Ja zawsze kupuję woreczki do mrożenia w Rossmannie, są mocne i szczelnie więc nie przechodzą zapachami, czasem też w Lidlu widuję a naj naj są w ogóle z Ikei, bo jest większy wybór pojemności. A jak myślisz o takich małych to po prostu wyszukaj "Woreczki strunowe", ja w takich mrożę koperek czy pietruszkę na zimę tak na 1-2 porcje.

 

 

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
3 godziny temu, alb84 napisał:

Też dobry eliksir na przeziębienia :).

 

 Syrop i nalewki z czarnego bzu też dobry stuff.

No u mnie standardowo wchodzi kazdego dnia lyzka miodu, lyzka syropu z sosny, lyzka tranu, lyzka syropu z imbiru, lyzka syropu z malin i lyzka syropu z aronii. Ogolnie to jest od chuja tego dobrodziejstwa w naturze, jeszcze tak jak piszesz czarny bez , zurawina. Z ziolek jakies pokrzywy, krwawniki. Ale to by tylko siedzial i psił. 

 

Czosnek wjezdza tylko jak czuje sie podziebiony. Wtedy ze 3 zabki na noc i rano juz ok. Nie pamietam kiedy ostatnio jadlem ten apteczny tabletkowy syf typu ibusrom, apap itd

 

Tak trzeba zyc.

 

 

Link to comment
5 hours ago, kanabis said:

No u mnie standardowo wchodzi kazdego dnia lyzka miodu, lyzka syropu z sosny, lyzka tranu, lyzka syropu z imbiru, lyzka syropu z malin i lyzka syropu z aronii. 

(...) 

 O to nieźle, 4x syrop i 1 miód to z cukrem na pełnej od rana jedziesz. Dla mnie to było by za dużo, ale ja tyle  kilowatów nie kręcę :lapka:. Za to syrop z imbiru to ciekawe, u mnie zawsze coś w końcu idzie do wyrzucenia jeżeli chodzi o wykorzyatanie korzenia w potrawach czy tam dodaniem do herbaty itp. a w postaci syropu napewno mniej się zmarnuje. No zrobię. 

 

 

5 hours ago, kanabis said:

(...) 

 Ogolnie to jest od chuja tego dobrodziejstwa w naturze, jeszcze tak jak piszesz czarny bez , zurawina. Z ziolek jakies pokrzywy, krwawniki. Ale to by tylko siedzial i psił. 

(...) 

 

 Dzika róża np. Tak się składa, że 50 metrów od chaty rosną krzewy tej rośliny (no na bogato jej tam). Niby w tym roku miałem z nich robić alko nalewkę, ale jednak zaniechałem przez pracochłonność przy owocach. Przyznam, że dopiero teraz teoche poczytałem apropo syropu z dzikiej róży i nie dość, że jest źródłem Wit D (co jest niby rzadkie, jeżeli chodzi o produkty spożywcze), to i:

Quote

Ponadto syrop z dzikiej róży może teoretycznie przyczyniać się także do łagodzenia przykrych symptomów chorób zwyrodnieniowych, zwłaszcza bólów stawów. Badania naukowe w tym zakresie są ograniczone i niejednoznaczne, ale pozytywne doświadczenia chorych wydają się dość przekonywujące. 

 No nie zaszkodzi spróbować,  może przy supporcie syropu animal flex wleci tylko raz, zamiast dwóch razy w roku :notbad:

Edited by alb84
  • Upvote 2
Link to comment

No zapomnialem dodac ze ten syrop z malin co pije jest wlasnie tez z dziką róża :problem:

 

Racja z tym cukrem, myslalem o tym ale chyba sie nie da zrobic za bardzo syropku bez niego. Zreszta  w takich ilosciach biorac pod uwage ze przez caly dzien tylko tyle go spozywam (nie liczac naturalnego) nie jest absolutnie szkodliwy za to prozdrowotne wartosci sa bezdyskusyjne. 

 

Ja polecam sok z malin. W sumie za duzo o nim nie czytalem ale pamietam ze matka przed jakims badaniem miala wytyczne na kartce czego nie spozywac przed badaniem bo moze wplywac na wiarygodnosc wynikow. To byly badania zwiazane z systemem odpornosciowym. I tam byl miód, czosnek i sok z malin. Wiec musi byc cos na rzeczy i dzialac dosc wyraznie na organizm.  Jako ze pierwsze dwa nie dziwia tak ze sok z malin ma taka moc nie wiedzialem. Bardziej wydawalo mi sie ze jest po prostu zdrowy jak kazdy sok ale widocznie musi miec jeszcze jakies skladniki mocno wzmacniajace odpornosc.

  • Upvote 1
Link to comment

Ja też od dziecka wychowany na domowych syropach. Dziadkowie z wszystkiego robili. Z malin, pędów sosny, z majówek (mleczy), aronii, porzeczek, płatków róży. 

 

Polecam też miksturę na zimę - 1 litr spirytusu, 1 litr miodu, sok z 1 kg cytryn. Wymieszać, odstawić na min. 2 miesiące i co kilka dni mieszać. Na noc jak coś bierze to po kielichu i jest pięknie. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.