Opublikowano 30 kwietnia 20251 r Zrobiłem dzisiaj field test mojego Flipa. Czasem po córkę do przedszkola jadę komunikacją na drugi koniec miasta, jakieś 40 min z przesiadkami i chciałem sprawdzić jak handheld sprawuje się jako handheld.V2 ma bardzo wysoką jasność ekranu, więc nawet dzisiaj w słońcu grało się komfortowo, a dałem ekran na 80% jasności.Generalnie bajka, złożony zmieścił się nawet w tej samej kieszeni spodni razem z telefonem. Moja pierwsza przenośna konsola, którą faktycznie jest sens wynieść z domu :)
Opublikowano 3 maja 20251 r Trochę impulsywny zakup, ale nie mogłem się powstrzymać. Miałem GBC w takim kolorze.
Opublikowano 3 maja 20251 r 16 minutes ago, tlas said:Trochę impulsywny zakup, ale nie mogłem się powstrzymać. Miałem GBC w takim kolorze.Strasznie droga wysyłka i podatek
Opublikowano 3 maja 20251 r W dniu 30.04.2025 o 16:25, SnoD napisał(a):Zrobiłem dzisiaj field test mojego Flipa. Czasem po córkę do przedszkola jadę komunikacją na drugi koniec miasta, jakieś 40 min z przesiadkami i chciałem sprawdzić jak handheld sprawuje się jako handheld.V2 ma bardzo wysoką jasność ekranu, więc nawet dzisiaj w słońcu grało się komfortowo, a dałem ekran na 80% jasności.Ja mam oryginalnego gba sp z programatorem, ale właśnie przez ekran ciężko się na tym grało poza domem. Odkad mam anbernici to gba leży i się kurzy.
Opublikowano 5 maja 20251 r W weekend odpaliłem na chwilę DSi, pomyślałem - a może by tak zapoznać się z portem Chrono Trigger na NDS? Po chwili "zabawy" stwierdziłem, że rzucam w kąt to ustrojstwo, na tym ekranie nie da się grać w 2025! Dlatego chwała firmie Anbernic za rewolucję na rynku retro handheldów, dzięki temu nie trzeba się z 15-letnimi śmieciami męczyć i graniem w R4.A to właśnie dzięki Anbernicowi poznaję gry z GBA i SNESa, które mnie ominęły jak byłem jeszcze dzieckiem. RG406H FTW! Edytowane 5 maja 20251 r przez TomciooPL
Opublikowano 5 maja 20251 r Ja też miałem taki plan żeby odświezyć sobie CT na DS/3DS w 2024 ale po godzinie kupiłem wersję na Steam. Spatchowane nie wygląda jak gówno z komórek i dużo przyjemniej się to włącza na SD. Teraz jeszcze odpaliłem na Retroid Pokcet 5 i na oledziku bożym wygląda fenomenalnie
Opublikowano 5 maja 20251 r 24 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):Teraz jeszcze odpaliłem na Retroid Pokcet 5 i na oledziku bożym wygląda fenomenalnieZacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?
Opublikowano 5 maja 20251 r 1 minutę temu, TomciooPL napisał(a):Zacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?Ja mam RG406H. Jak dla mnie gry PS2/ Wii i 3DS emuluje dobrze. Nie wiem czy wszystkie, ale te na których mi zależało nie mam wiele powodów do narzekań.
Opublikowano 5 maja 20251 r 11 minut temu, TomciooPL napisał(a):Zacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?RP5 nadaje się do PS2 NGC i Wii (tutaj wiadomo, że trzeba posiedzieć nad sterowaniem) ale juz PS3 bym nie ruszał. To moje pierwsze urządzenie z tej półki i dla mnie jest to fenomenalna zabawka. Jedyne o czym musisz pamiętać, to że większosć konfiguracji musisz zrobić sam. To nie jest jak Anbernic że dostajesz karte SD z romami i wszystko od razu dziala. Tutaj masz Androida i trzeba wszystko ściągać i ustawiać od zera. Gier nie dostaniesz też żadnych. Niemniej jednak jak już to ogarniesz to super. Wszystko w necie na yt do zobaczenia jak co działa i jak co poustawiać więc to nie tak, że można za dużo spieprzyć. Nawet gierki z PSX w rozdzielczosci x5 na tym ekranie potrafią wyglądać jak dobre remastery (Duck Station robi robotę jak wiadomo). Tak samo gry z DC więc sporo odkrywam niejako na nowo. Ja Ci niestety więcej niż yt nie podpowiem.E: dzięki temu ekranowi nawet czarnobiałe gierki z GB dostają drugie zycie. Taki Switch OLED to do staroci najlepsza zabawka na rynku jak ktoś nie chce się bawić w emulację.
Opublikowano 5 maja 20251 r Oczywiście, że poje... pomyliłem modele, mam RG40XXH. Nad RG406H zastanawiałem się, ale jednak moja wewnętrzna cebula nie pozwoliła mi tyle wydać za urządzenie od majfriendów, bez jakiegokolwiek wcześniejszego doświadczenia z tą marką. Teraz brałbym RG406 bez zastanowienia.
Opublikowano 5 maja 20251 r Tam będzie Mediatek 8300. Z minusów - tylko Android zapewne. Na Snapie są dostępne też Linuxy co daje trochę większy wachlarz możliwości
Opublikowano 5 maja 20251 r Z tych popularnych przenośnych konsol to TYLKO Retroid Pocket 5 lub Anbernic RG557.Przyczyna oczywista - Ekrany OLED. I dobra moc.
Opublikowano 5 maja 20251 r Czemu gry ze switcha popierdalają w 60fps, a emulacja ps2 wypada tak słabo? Emulatory nie są rozwijane, chodzi o architekturę ps2 czy co?
Opublikowano 5 maja 20251 r 35 minut temu, k0ntra napisał(a):Z tych popularnych przenośnych konsol to TYLKO Retroid Pocket 5 lub Anbernic RG557.Przyczyna oczywista - Ekrany OLED. I dobra moc.Przeca RG557 to syf, coś co nie jest oparty na SD to nie ma prawa bytu do emu PS2 i up.
Opublikowano 5 maja 20251 r Steam Deck do ps2 i w górę + jakiś kwadraciak wyglądający jak GBC/GB do reszty. Taka jest prawda retrogejmingu.
Opublikowano 5 maja 20251 r 3 godziny temu, tlas napisał(a):Steam Deck do ps2 i w górę + jakiś kwadraciak wyglądający jak GBC/GB do reszty. Taka jest prawda retrogejmingu.To prawda ale Decka raczej nie zabierzesz gdzie byś chciał, a malutkiego handhelda już tak.
Opublikowano 6 maja 20256 maj Ale ty nie rozumiesz że te wszelkiej maści anbernici HH są nadal za słabe do pełnej emulacji PS2, owszem jak dowiesz jakiegoś retroida z SD (Snapdragon) na pokładzie to jestem królem.
Opublikowano 6 maja 20256 maj 14 godzin temu, Shen napisał(a):Czemu gry ze switcha popierdalają w 60fps, a emulacja ps2 wypada tak słabo? Emulatory nie są rozwijane, chodzi o architekturę ps2 czy co?dokładnie tak. Emulatory Switcha były open-source a PS2 nie. Autorzy porzucili te projekty ale Switcha dało się ożywić. Chyba jedyny żywy emulator to PCSX2 więc na Windowsa/Linuxa - MOŻE z obsługą ARM ale tego nie wiem. Stąd posiadanie opcji wrzucenia Linuxa daje trochę więcej możliwości.
Opublikowano 6 maja 20256 maj 4 godziny temu, RafaU napisał(a):Ale ty nie rozumiesz że te wszelkiej maści anbernici HH są nadal za słabe do pełnej emulacji PS2, owszem jak dowiesz jakiegoś retroida z SD (Snapdragon) na pokładzie to jestem królem.Zależy na czym komu zależy z PS2. Ja np lubię jRPG i kupiłem Retroida 3+ stricte pod FFX i FFXII po wcześniejszym sprawdzeniu na YT jak chodzą. I jestem zadowolony bo chodzą OK, a plan ukończenia obu gier wykonałem :)A z drugiej strony przekonałem się że konsola oparta na Androidzie budzi we mnie niesmak - jakoś to mało konsolowe i kojarzy mi się z graniem na PC. Stąd już wiem, iż kolejną u mnie wydajniejszą retrokonsolą nie będzie android. Do tego czasu wystarczy mi Anbernic35XX, który jest kwintesencją retro handhelda.PSEkran OLED przy tych grach to przerost formy nad treścią. D..y nie urywa.
Opublikowano 6 maja 20256 maj No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?
Opublikowano 6 maja 20256 maj 3 godziny temu, drozdu7 napisał(a):No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?Na Androidzie możesz zainstalować Emulation Station i wtedy to troche jak EmuDeck albo Retropie.
Opublikowano 7 maja 20257 maj 17 godzin temu, drozdu7 napisał(a):No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?Daijisho - świetna nakładka, jak i na konsole oparte na androidzie tak i na telefony. Masa emulatorów, masa ustawień i integracja z innymi aplikacjami. Jest dobrze rozwijany.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magneticchen.daijishou
Opublikowano 7 maja 20257 maj 2 godziny temu, RafaU napisał(a):Daijisho - świetna nakładka, jak i na konsole oparte na androidzie tak i na telefony. Masa emulatorów, masa ustawień i integracja z innymi aplikacjami. Jest dobrze rozwijany.Świetnie to wygląda, nie miałem pojęcia o tym launcherze.Zbliża się premiera NS2, a mam tyle gier do ogrania z retro sprzętów, że powoli nawet się zastanawiam, czy by jednak nie odpuścić. Czasu jak na lekarstwo, mam wydawać 300 zł co parę miesięcy, żeby zagrać w "nowości"? No i tym launcherem, jak i RG 557 z ekranem OLED (to, czy takowy jest faktycznie potrzebny w retro-grach to sprawa dyskusyjna) zabiliście mi ćwieka. Boziu, granie w Burnouta 2 na kiblu vs nakurwianie jakąś skaczącą małpą przez pół planszy, żeby dokopać się do jakiejś monety? Wiadomo, że Burnoucik wygrywa :D Tyle gier mnie ominęło, że do dzisiaj żałuję, że nie poświęcałem wtedy jeszcze więcej czasu na granie na czymś innym niż DeCe, może backlog z ery PS2/GC byłby mniejszy...Muszę tylko porównać RG557 z Retroidem Pocket 5, bo coś mi się wydaje, że RP5 jest lepsiejsze. Zobaczymy, co powie portfel na jedno i drugie, dzięki Panowie za świetne sugestie, tak dotyczące sprzętu, jak i softu dookoła.
Opublikowano 7 maja 20257 maj RG557 odpuść, miałem i się pozbyłem. Zero wsparcia, driftujace analogi. Tylko amoled był plusem.No i ten przedmiotowy launcher, od razu jego wgrałem.Dołóż do Retroida.