Opublikowano 30 kwietnia30 kwi Zrobiłem dzisiaj field test mojego Flipa. Czasem po córkę do przedszkola jadę komunikacją na drugi koniec miasta, jakieś 40 min z przesiadkami i chciałem sprawdzić jak handheld sprawuje się jako handheld.V2 ma bardzo wysoką jasność ekranu, więc nawet dzisiaj w słońcu grało się komfortowo, a dałem ekran na 80% jasności.Generalnie bajka, złożony zmieścił się nawet w tej samej kieszeni spodni razem z telefonem. Moja pierwsza przenośna konsola, którą faktycznie jest sens wynieść z domu :)
Opublikowano 3 maja3 maj Trochę impulsywny zakup, ale nie mogłem się powstrzymać. Miałem GBC w takim kolorze.
Opublikowano 3 maja3 maj 16 minutes ago, tlas said:Trochę impulsywny zakup, ale nie mogłem się powstrzymać. Miałem GBC w takim kolorze.Strasznie droga wysyłka i podatek
Opublikowano 3 maja3 maj W dniu 30.04.2025 o 16:25, SnoD napisał(a):Zrobiłem dzisiaj field test mojego Flipa. Czasem po córkę do przedszkola jadę komunikacją na drugi koniec miasta, jakieś 40 min z przesiadkami i chciałem sprawdzić jak handheld sprawuje się jako handheld.V2 ma bardzo wysoką jasność ekranu, więc nawet dzisiaj w słońcu grało się komfortowo, a dałem ekran na 80% jasności.Ja mam oryginalnego gba sp z programatorem, ale właśnie przez ekran ciężko się na tym grało poza domem. Odkad mam anbernici to gba leży i się kurzy.
Opublikowano poniedziałek o 10:234 dni W weekend odpaliłem na chwilę DSi, pomyślałem - a może by tak zapoznać się z portem Chrono Trigger na NDS? Po chwili "zabawy" stwierdziłem, że rzucam w kąt to ustrojstwo, na tym ekranie nie da się grać w 2025! Dlatego chwała firmie Anbernic za rewolucję na rynku retro handheldów, dzięki temu nie trzeba się z 15-letnimi śmieciami męczyć i graniem w R4.A to właśnie dzięki Anbernicowi poznaję gry z GBA i SNESa, które mnie ominęły jak byłem jeszcze dzieckiem. RG406H FTW! Edytowane poniedziałek o 10:234 dni przez TomciooPL
Opublikowano poniedziałek o 10:254 dni Ja też miałem taki plan żeby odświezyć sobie CT na DS/3DS w 2024 ale po godzinie kupiłem wersję na Steam. Spatchowane nie wygląda jak gówno z komórek i dużo przyjemniej się to włącza na SD. Teraz jeszcze odpaliłem na Retroid Pokcet 5 i na oledziku bożym wygląda fenomenalnie
Opublikowano poniedziałek o 10:514 dni 24 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):Teraz jeszcze odpaliłem na Retroid Pokcet 5 i na oledziku bożym wygląda fenomenalnieZacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?
Opublikowano poniedziałek o 10:554 dni 1 minutę temu, TomciooPL napisał(a):Zacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?Ja mam RG406H. Jak dla mnie gry PS2/ Wii i 3DS emuluje dobrze. Nie wiem czy wszystkie, ale te na których mi zależało nie mam wiele powodów do narzekań.
Opublikowano poniedziałek o 11:064 dni 11 minut temu, TomciooPL napisał(a):Zacząłem się zastanawiać nad jakimś faktycznie pro urządzeniem. Widziałem po jutubach, że ten RP5 odpala nawet Steama! Brakuje mi też emulacji czegoś wyżej, niż PSX/N64/DC, chociaż rozmiar RG406H ma praktycznie idealny. Coś polecasz? Czy tylko RP5 i długo, długo nic?RP5 nadaje się do PS2 NGC i Wii (tutaj wiadomo, że trzeba posiedzieć nad sterowaniem) ale juz PS3 bym nie ruszał. To moje pierwsze urządzenie z tej półki i dla mnie jest to fenomenalna zabawka. Jedyne o czym musisz pamiętać, to że większosć konfiguracji musisz zrobić sam. To nie jest jak Anbernic że dostajesz karte SD z romami i wszystko od razu dziala. Tutaj masz Androida i trzeba wszystko ściągać i ustawiać od zera. Gier nie dostaniesz też żadnych. Niemniej jednak jak już to ogarniesz to super. Wszystko w necie na yt do zobaczenia jak co działa i jak co poustawiać więc to nie tak, że można za dużo spieprzyć. Nawet gierki z PSX w rozdzielczosci x5 na tym ekranie potrafią wyglądać jak dobre remastery (Duck Station robi robotę jak wiadomo). Tak samo gry z DC więc sporo odkrywam niejako na nowo. Ja Ci niestety więcej niż yt nie podpowiem.E: dzięki temu ekranowi nawet czarnobiałe gierki z GB dostają drugie zycie. Taki Switch OLED to do staroci najlepsza zabawka na rynku jak ktoś nie chce się bawić w emulację.
Opublikowano poniedziałek o 11:254 dni Oczywiście, że poje... pomyliłem modele, mam RG40XXH. Nad RG406H zastanawiałem się, ale jednak moja wewnętrzna cebula nie pozwoliła mi tyle wydać za urządzenie od majfriendów, bez jakiegokolwiek wcześniejszego doświadczenia z tą marką. Teraz brałbym RG406 bez zastanowienia.
Opublikowano poniedziałek o 15:584 dni Tam będzie Mediatek 8300. Z minusów - tylko Android zapewne. Na Snapie są dostępne też Linuxy co daje trochę większy wachlarz możliwości
Opublikowano poniedziałek o 16:324 dni Z tych popularnych przenośnych konsol to TYLKO Retroid Pocket 5 lub Anbernic RG557.Przyczyna oczywista - Ekrany OLED. I dobra moc.
Opublikowano poniedziałek o 16:434 dni Czemu gry ze switcha popierdalają w 60fps, a emulacja ps2 wypada tak słabo? Emulatory nie są rozwijane, chodzi o architekturę ps2 czy co?
Opublikowano poniedziałek o 17:094 dni 35 minut temu, k0ntra napisał(a):Z tych popularnych przenośnych konsol to TYLKO Retroid Pocket 5 lub Anbernic RG557.Przyczyna oczywista - Ekrany OLED. I dobra moc.Przeca RG557 to syf, coś co nie jest oparty na SD to nie ma prawa bytu do emu PS2 i up.
Opublikowano poniedziałek o 17:134 dni Steam Deck do ps2 i w górę + jakiś kwadraciak wyglądający jak GBC/GB do reszty. Taka jest prawda retrogejmingu.
Opublikowano poniedziałek o 20:223 dni 3 godziny temu, tlas napisał(a):Steam Deck do ps2 i w górę + jakiś kwadraciak wyglądający jak GBC/GB do reszty. Taka jest prawda retrogejmingu.To prawda ale Decka raczej nie zabierzesz gdzie byś chciał, a malutkiego handhelda już tak.
Opublikowano wtorek o 05:403 dni Ale ty nie rozumiesz że te wszelkiej maści anbernici HH są nadal za słabe do pełnej emulacji PS2, owszem jak dowiesz jakiegoś retroida z SD (Snapdragon) na pokładzie to jestem królem.
Opublikowano wtorek o 06:533 dni 14 godzin temu, Shen napisał(a):Czemu gry ze switcha popierdalają w 60fps, a emulacja ps2 wypada tak słabo? Emulatory nie są rozwijane, chodzi o architekturę ps2 czy co?dokładnie tak. Emulatory Switcha były open-source a PS2 nie. Autorzy porzucili te projekty ale Switcha dało się ożywić. Chyba jedyny żywy emulator to PCSX2 więc na Windowsa/Linuxa - MOŻE z obsługą ARM ale tego nie wiem. Stąd posiadanie opcji wrzucenia Linuxa daje trochę więcej możliwości.
Opublikowano wtorek o 10:393 dni 4 godziny temu, RafaU napisał(a):Ale ty nie rozumiesz że te wszelkiej maści anbernici HH są nadal za słabe do pełnej emulacji PS2, owszem jak dowiesz jakiegoś retroida z SD (Snapdragon) na pokładzie to jestem królem.Zależy na czym komu zależy z PS2. Ja np lubię jRPG i kupiłem Retroida 3+ stricte pod FFX i FFXII po wcześniejszym sprawdzeniu na YT jak chodzą. I jestem zadowolony bo chodzą OK, a plan ukończenia obu gier wykonałem :)A z drugiej strony przekonałem się że konsola oparta na Androidzie budzi we mnie niesmak - jakoś to mało konsolowe i kojarzy mi się z graniem na PC. Stąd już wiem, iż kolejną u mnie wydajniejszą retrokonsolą nie będzie android. Do tego czasu wystarczy mi Anbernic35XX, który jest kwintesencją retro handhelda.PSEkran OLED przy tych grach to przerost formy nad treścią. D..y nie urywa.
Opublikowano wtorek o 11:463 dni No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?
Opublikowano wtorek o 15:323 dni 3 godziny temu, drozdu7 napisał(a):No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?Na Androidzie możesz zainstalować Emulation Station i wtedy to troche jak EmuDeck albo Retropie.
Opublikowano środa o 05:502 dni 17 godzin temu, drozdu7 napisał(a):No takie typowe androidowe wyglądy to mehA jakie najfajniejsze frontendy czy tam systemy trafiliście w tych chinolach?Daijisho - świetna nakładka, jak i na konsole oparte na androidzie tak i na telefony. Masa emulatorów, masa ustawień i integracja z innymi aplikacjami. Jest dobrze rozwijany.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magneticchen.daijishou
Opublikowano środa o 08:552 dni 2 godziny temu, RafaU napisał(a):Daijisho - świetna nakładka, jak i na konsole oparte na androidzie tak i na telefony. Masa emulatorów, masa ustawień i integracja z innymi aplikacjami. Jest dobrze rozwijany.Świetnie to wygląda, nie miałem pojęcia o tym launcherze.Zbliża się premiera NS2, a mam tyle gier do ogrania z retro sprzętów, że powoli nawet się zastanawiam, czy by jednak nie odpuścić. Czasu jak na lekarstwo, mam wydawać 300 zł co parę miesięcy, żeby zagrać w "nowości"? No i tym launcherem, jak i RG 557 z ekranem OLED (to, czy takowy jest faktycznie potrzebny w retro-grach to sprawa dyskusyjna) zabiliście mi ćwieka. Boziu, granie w Burnouta 2 na kiblu vs nakurwianie jakąś skaczącą małpą przez pół planszy, żeby dokopać się do jakiejś monety? Wiadomo, że Burnoucik wygrywa :D Tyle gier mnie ominęło, że do dzisiaj żałuję, że nie poświęcałem wtedy jeszcze więcej czasu na granie na czymś innym niż DeCe, może backlog z ery PS2/GC byłby mniejszy...Muszę tylko porównać RG557 z Retroidem Pocket 5, bo coś mi się wydaje, że RP5 jest lepsiejsze. Zobaczymy, co powie portfel na jedno i drugie, dzięki Panowie za świetne sugestie, tak dotyczące sprzętu, jak i softu dookoła.
Opublikowano środa o 09:042 dni RG557 odpuść, miałem i się pozbyłem. Zero wsparcia, driftujace analogi. Tylko amoled był plusem.No i ten przedmiotowy launcher, od razu jego wgrałem.Dołóż do Retroida.